Ontspannen zoals ik dat doe

Volgens mij kennen we het allemaal wel: stress, gespannen zijn, te veel moeten. In dit artikel geef ik een aantal tips om te ontspannen! Dit zijn voornamelijk de dingen die ik doe als ik wil relaxen of moet ontspannen.

ontspannen-zoals-ik-dat-doe12

Flickr / Macchianera

Een boekje lezen

In deze tijd waarin alles snel-snel-snel gaat zijn we voornamelijk bezig met social media en klikken we eindeloos door naar interessante feitjes en nieuwtjes. Heel erg leuk, maar als je er de tijd voor hebt zou je er je hele dag mee kunnen vullen. Zonde!

In plaats daarvan vind ik het veel fijner om een boekje te lezen. Geen afleiding, maar alleen ik en mijn boekje.

De telefoon en alle social media uit

Absoluut de grootste stoorzender in mijn geval: de telefoon en social media. Nu ben ik mijn telefoon regelmatig kwijt hier in huis, dat helpt wel. Maar hem bewust in een andere kamer neerleggen doe ik ook weleens, lekker rustig.

Een spelletje spelen

Een spelletje spelen betekent voor mij even verstand op nul zetten en alles om je heen vergeten. Soms voel ik me zo slecht of verdrietig dat ik alles even wíl vergeten, hoe fijn is het om dan lekker een spelletje te gaan spelen? Dat is iets waar ik dan echt even van kan genieten. Nadeel is wel dat de tijd vliegt wanneer je een game speelt, hoewel, in sommige gevallen is dat natuurlijk ook een voordeel!

Tv kijken

Tim en ik hebben toen we gingen samenwonen besloten om geen tv abonnement te nemen. Simpelweg omdat je dan voor de tv gaat hangen, dat wilden we niet. Zonde van de tijd, in je vrije tijd kun je beter dingen doen die je echt leuk vindt, in plaats van kijken naar de tv (waar waarschijnlijk niet altijd jouw favo programma’s draaien precies op het moment dat je kijkt).

Nu ben ik daar wel een klein beetje op terug gekomen, tv kijken kan ook heel erg relaxed zijn. Soms is het juist fijn om niet te hoeven nadenken over wat je graag wil kijken, maar gewoon de tv aan kan zetten en wat te zappen. En dan het leukste uitkiezen, dan maakt het niet uit als het niet het aller-leukste programma is, dan is het vooral ontspannend.

Tijd voor jezelf inroosteren

Sowieso misschien wel het belangrijkste punt in dit rijtje: tijd voor jezelf inroosteren. En dan kiezen wat je gaat doen en waarvan je het meest blij wordt.

Dat kan iets creatiefs zijn, de tv of het spelletje, of juist gewoon lekker op de bank liggen niksen. Het maakt niet uit wat je gaat doen, als je maar zorgt dat je tijd voor jezelf overhoudt. En dat je op zulke momenten gewoon iets voor jezelf móet doen. Als je dat niet doet dan kun je al je tijd wel vullen met nuttige dingen, maar persoonlijk merk ik dat ik me daar niet fijner van ga voelen.

De momenten dat ik altijd maar doorga, enkel de gedwongen momenten rust neem en voor de rest productief probeer te zijn, dan voel ik me niet fijn. Psychisch, maar ook lichamelijk heeft het invloed op mij. Wat zijn jouw manieren om ultiem te ontspannen? Wat zou jij aanraden?

35 reacties

 1. Martina 11 augustus 2014 / 06:19

  Series kijken op de bank vind ik altijd zo ontspannend. Lekker op de bank met een dekentje

 2. Kelly Caresse 11 augustus 2014 / 07:05

  Ik ontspan helemaal van het lezen van een boek maar vaak gun ik mezelf die tijd niet en ben ik alsnog in mijn hoofd bezig met plannen en nadenken. We hebben helaas geen bad anders kon ik daar echt in ontspannen. En voor mij is sporten ontspannen en daarvoor moet ik de uit, dan zorgt mijn vriend voor onze dochter en dan ben ik niet steeds met huishouden of moederen bezig en sporten laat mijn hoofd leef zijn

 3. Laura 11 augustus 2014 / 07:22

  Me-time: ik houd er regelmatig tijd voor vrij. Vriendlief heeft 24-uurs diensten en die avonden na het werk dat ik thuis kom van werk zijn voor mij. Evenals de weekenddagen waarop ik alleen ben. Hoewel er altijd wel wat op mijn to do lijst staat (dat heb je met een fulltime baan, een eigen fotografiebedrijf én een online magazine), hoef ik van mezelf alleen de musts te doen (lees: bijvoorbeeld cd’s op tijd aan klanten leveren) en daarnaast doe ik waar ik zin in heb.

  Soms is dat schrijven, bij teveel inspiratie. Maar ik kan ook uren op de bank liggen en Pretty Little Liars kijken. Of kleuren voor volwassenen. Boeken lezen. In bad gaan doe ik eigenlijk te weinig. Ik kan er nl nooit uitkomen (koud!) en dan lig ik er zo drie uur in en dat vind ik dan weer tijdsverspilling haha.

 4. Paul 11 augustus 2014 / 07:41

  Ja, de telefoon en social media uitzetten helpt uitstekend voor wat ontspanning.

 5. Frederique 11 augustus 2014 / 07:44

  Ik vind gewoon een beetje surfen ook wel redelijk ontspannend, zolang je de nieuwswebsites maar weglaat 😉

  Maar inderdaad, een spelletje doen is ook ontspanning, al snapt niet iedereen dat helaas.

 6. Tamarah 11 augustus 2014 / 08:39

  Fijne tips om te ontspannen! Ik vind het ook heerlijk om een boek te lezen en dan even mezelf in een andere wereld te wanen. Mijn telefoon gaat ‘s avonds ook echt uit. Rust. Daarnaast vind ik het heerlijk om een wandeling in het bos of over de hei te maken en daarna lekker warm te douchen en mijn spieren te ontspannen en mezelf daarna lekker met een Rituals bodycrème in te smeren en lekker mijn nagels te lakken etc. Lekker genieten van me-time!

 7. Manon 11 augustus 2014 / 08:40

  Ik ga vaak in bad als ik me even lekker wil ontspannen. Dit weekend hebben mijn vriend ook echt geen ene moer uitgevoerd maar heerlijk op de bank series gekeken, dutjes gedaan en lekker gegeten. Van zo’n weekend kan ik ook heel ontspannen worden 🙂

 8. xhannahs 11 augustus 2014 / 09:28

  Ik vind het heerlijk ontspannend om met mn ipad op de bank of op bed te gaan liggen als ik behoefte heb aan lichamelijke ontspanning. Als m’n hoofd tot rust moet komen werkt sporten bij mij heel goed, al heeft natuurlijk niet iedereen die mogelijkheid helaas..

 9. Jessica 11 augustus 2014 / 09:36

  Handige tips!
  Vaak moet ik gewoon mijn telefoon wegleggen en op de bank liggen en een boek lezen. Alleen dat laatste moet ik echt tijd voor maken. Een potje rollercoaster of puzzel in een puzzelboekje maken kan ook nooit kwaad.

 10. Elize 11 augustus 2014 / 09:55

  Fijne tips! Die telefoon even weg doen zou ik ook eens aan moeten beginnen.
  Verder ontspan ik meestal door series te kijken. Als ik bij m’n moeder logeer ga ik altijd even in bad. Dat vind ik echt zo heerlijk ontspannend! Jammer dat ik er zelf geen heb. En bloggen vind ik vaak ook ontspanning, even lekker van me afschrijven en me op iets anders concentreren dan wat echt moet.

 11. Miranda 11 augustus 2014 / 10:07

  Heerlijk een dagje series kijken met z’n tweetjes… Geen verplichtingen alleen maar lekker kijken.

  Verder ben ik graag creatief bezig, daar word ik heel ontspannen van. Zoals kleuren, kaartjes maken of nieuwe recepten proberen.
  In bad liggen lijkt me ook heerlijk, maar onze nieuwe badkamer (met bad:)) is nog niet klaar:)

 12. Simone 11 augustus 2014 / 10:15

  Ik ga ook vaak spelletjes spelen. Yoga helpt mij ook, maar nu in de zomervakantie is dat geen optie. En met mooi weer zoveel mogelijk vitamine D op doen.

 13. Bianca 11 augustus 2014 / 10:45

  Veel dingen gebruik ik zelf ook om te ontspannen en natuurlijk een powernap nemen, helpt ook.

 14. Meike 11 augustus 2014 / 11:02

  Hele goede tips, ik zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Ontspannen vind ik zo moeilijk, het lijkt wel of ik mezelf dat niet gun op de een of andere manier. Ik vind het moeilijk om tijd voor mezelf te nemen, omdat ik me dan al gauw lui voel. Als ik het dan wel doe, lees ik ook graag een boekje op mijn e-reader of ga ik lekker in de tuin een muziekje luisteren. Door sporten ontspan ik trouwens ook, dat gevoel na een fijne workout is heerlijk (:

 15. Nicky 11 augustus 2014 / 11:12

  Weet je wat ik zo ontspannend vind? Mijn eigen moestuin! Even heerlijk genieten van de natuur (de spinnen en enge beestjes incluis) en al de geluiden die er horen. Dat laat me even rustig worden en nadien heb ik weer het gevoel dat ik de wereld aan kan. Soms maar even, soms ook een hele dag/enkele dagen.

 16. Susanne 11 augustus 2014 / 11:35

  Zijn eigenlijk allemaal tips die ik ook doe!
  Maar koken en vakken is voor mij de nr 1 ontspanning! Lekker gedachten op nul en knoeien haha. Of gewoon gaan surfen op internet waarbij je altijd wel weer iets tegenkomt wat leuk is om te lezen of te doen 😉

 17. Cindy 11 augustus 2014 / 11:39

  Als ik écht wil ontspannen, dan neem ik een heerlijk warm bad of ik ga sporten. Of juist iets inkleuren ofzo, waarbij er geen gedachten op komen. Heerlijk vind ik dat! Met hardlopen en XCO bereik ik dat vooral qua sporten.

 18. Joyce 11 augustus 2014 / 12:57

  Ontspanning is op dit moment superbelangrijk voor mij. Sinds dit weekend ben ik weer gaan Sims’en en ik was echt vergeten hoe het is als de tijd vliegt en je gewoon even alles vergeet, niet hoeft na te denken en je gewoon echt puur ontspant. Heel fijn om dat te beseffen en het nodig te hebben

 19. Annelies 11 augustus 2014 / 13:23

  Ik sukkel enorm met mijn gezondheid, dus ontspannen is erg belangrijk. een bad met een boek dat is genieten (als de kids slapen, anders hoor ik ze tot boven mama roepen…), lezen (tijdschrijft, boek, blogs), wandelen in de natuur.
  ik kan me wel moeilijk ontspannen als ik weet dat er nog huishouden op me wacht 🙁
  Ik maak ook zentangles en dat ontspant ook!

 20. Manon 11 augustus 2014 / 15:14

  Ik ontspan door een boek te lezen, echt heerlijk is dat!

 21. Vivian 11 augustus 2014 / 15:50

  Tijd voor mezelf inroosteren werkt voor mij ook heel goed. Zeker als ik net terugkom van een lange schooldag is het heerlijk om even op bed te gaan liggen met een boek, een kop thee en mijn iPad. Ik heb dan wel echt discipline nodig om op een gegeven moment te zeggen ”nu is het genoeg” want er is altijd nog zoiets als andere verplichtingen waaraan voldaan moet worden, haha.

 22. Angela 11 augustus 2014 / 16:26

  Oh wat een heerlijke tips! 🙂 Ik lees zelf vaak magazines om te ontspannen 🙂 En een stuk wandelen doet me vaak ook erg goed!

 23. Anne Solveig 11 augustus 2014 / 17:14

  Fijne tips! Het is inderdaad zoooo belangrijk om tijd voor jezelf te plannen!

 24. Anne 11 augustus 2014 / 17:20

  Fijn om te lezen! Ik vind het erg moeilijk om te ontspannen. Ik gun het mezelf denk ik niet. Gisteren heeft mijn vader de hele middag op de bank een boekje liggen lezen en ik vroeg hem: Hoe je dat toch, de hele middag alleen maar lezen? Daar kreeg ik trouwens geen antwoord op :p maar ik vind het wel interessant om te zien hoe anderen wel kunnen ontspannen.

 25. Elke 11 augustus 2014 / 17:53

  Hé Lisanne! Leuke tips, hoewel ik ze zelf eigenlijk allemaal ook wel toepas, vooral af en toe een rondje naar buiten helpt mij altijd erg, al helemaal bij te hoge spierspanning. Een tijdje geleden liep ik tegen een boek over Zentanglen aan, en dat is zooo leuk! Ben geen salespersoon ofzo haha maar ik volg je blog al een tijdje en volgens mij is dat ook wel wat voor jou, lekker tekenen, maar in plaats van inkleuren maak je zelf allerlei ontwerpen en volgens de theorie schakel je dan de zwaarst beladen hersenhelft uit en je creatieve juist in. Ik doe het af en toe en wordt er altijd super rustig en blij van, je hoofd loopt gewoon langzaam leeg omdat je dan zo geconcentreerd bent op tekenen 🙂 Anyway, ik ga misschien toch maar eens weer Sims downloaden, is ook een leuk tijdverdrijf haha!

 26. Dayenne 11 augustus 2014 / 19:08

  Vooral herkenbaar, tijd inroosteren voor jezelf. Dat wil ik nog wel vergeten!
  Maar niets blijft lekkerder om helemaal weg te zijn in een boek of tv-serie. Zelf ben ik dan zo ‘van de wereld’ dat ik vaak mijn omgeving niet eens hoor. ‘Dayenne eten!’ en dan heb ik dat vaak pas na een paar minuten door. Heerlijk vind ik het om zo te ontspannen.
  De rest van je tips zal ik ook eens meenemen, het is zo lang geleden dat ik een spelletje heb gespeeld. Thnx! 🙂

 27. Jo-Anne 11 augustus 2014 / 21:05

  leuk artikel,leuk blog en leuk mens ben je;echt inspirerend en wijs 🙂
  bedankt voor alle leuke dingen die je deelt,word er altijd zo blij van.
  als ik me rot voel kijk ik altijd even op je blog,dat helpt 🙂

 28. Lauriëtte 11 augustus 2014 / 22:06

  Naww die foto! Fijne tips! Merk bij mezelf dat het uitzetten van Social Media kanalen echt enorm veel rust geeft!

 29. Eilish 11 augustus 2014 / 22:53

  Ontspannen blijft moeilijk…. Ik heb er zelfs een soort therapie voor gehad. Did not work. Moeilijk!

 30. Vera 12 augustus 2014 / 11:11

  Ik ontspan door mijn bad vol te laten lopen (heet water) en een playlist te maken of een serie op te zetten op mijn laptop en dan in bad te gaan zitten en ondertussen genieten van de serie/muziek. Dit doe ik ongeveer een uur en uit bad komt lekker de rest: bodylotion, nagellak, fijne producten gebruiken. 🙂 Dan ben ik helemaal ontspannen. Ik doe dit of ‘s ochtends als ik niet vroeg weg hoef, of ‘s avonds na een lange dag werken. 🙂
  Ook wandelen of surfen op internet maken me rustig!

 31. Kimberley 12 augustus 2014 / 13:16

  Ik probeer heel vaak tijd voor mezelf in te roosteren,
  maar meestal betekent dat dat ik iets voor mezelf doe
  en ondertussen twee kindjes bezig moet houden.
  Daardoor krijg ik vaak het gevoel dat ik alsnog niet
  voor mezelf bezig ben geweest. Jammer genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.