Op welke van de twee manieren stem jij?

Onlangs had ik het met mijn vriend over de verkiezingen en dat we later samen de stemwijzer moesten gaan doen. Dat is er niet van gekomen, maar hij heeft me wel aan het denken gezet hierover! Er zijn namelijk twee manieren waarop je kan stemmen. Dat heb ik altijd al gevonden, maar nu de verkiezingen dichterbij komen is dit natuurlijk een stuk relevanter.

Votingbron foto

Twee manieren om te stemmen

De twee manieren waarover ik het heb:

Zo komt het mij het beste uit

Ik denk dat veel mensen de stemwijzer zo invullen, of de politiek zo bekijken. Bijvoorbeeld: ik verdien veel geld, dus ik stem op een partij die lage belastingen wil op hoge inkomens. Of: ik heb een huis, dus ik wil dat de hypotheekrente-aftrek blijft.

Logisch, we proberen allemaal ons eigen leven zo plezierig mogelijk te maken. Het is fijn als het allemaal voordelig voor jezelf uitpakt. Zo keek ik er voorheen ook altijd naar: wat is voor míj het beste? Op welke partij moet ik stemmen zodat ik het meeste geld (of de beste voorzieningen oid) overhoud?

Een ideale samenleving

Daarentegen is er ook een andere manier van stemmen, en dat is de manier waarover mijn vriend me aan het denken heeft gezet. En ik wist dit al, ik wist al dat ik zo moest stemmen, eigenlijk.

Niet kijken naar wat voor míj het beste is, maar: hoe vind ik dat een ideale samenleving eruit ziet? Voor iemand met een hoog inkomen zou het kunnen zijn dat diegene dan toch denkt: het zou eerlijker zijn als ik meer belasting ga betalen. Dat is dan niet voordeliger voor diegene, maar wel hoe diegene een ideale samenleving ziet (dit is enkel een voorbeeld uiteraard, je kan een ideale samenleving ook ander zien).

Hoe stem jij?

Dus: Hoe kom ík er het beste uit?

Of: Hoe komt Nederland er het beste uit?

Dit jaar kies ik om op die laatste manier te stemmen. Het is maar één stem natuurlijk, dus het grote verschil maakt het niet, maar ik vond het wel fijn om er op deze manier over na te denken. Ik heb niet meer naar de stemwijzer gekeken, maar wat delen van programma’s doorgelezen. En ik ben tot een partij gekomen waarop ik nog nooit gestemd heb, omdat ik dus altijd op een andere manier stemde.

Gek hoe een mens in elkaar steekt, ik denk dat een groot deel mensen als eerst aan zichzelf denkt, en de eerste manier kiest. Ik denk dat sommige mensen zich ook verplicht voelen dat te doen (Maar dat sommige mensen ook wel moeten, want keihard zorg, geld, of iets anders nodig hebben).

Máár dat we eigenlijk allemaal een ideaal Nederland willen waar alles voor iedereen eerlijk is, in jouw ogen. Ook als dat niet het beste voor jouw portemonnee uitpakt.

En dat is natuurlijk voor iedereen anders, iedereen ziet een ideale samenleving anders!

Ga jij wel stemmen?

En dan maar hopen dat het ook in de politiek uiteindelijk echt zo uitpakt, dat weet je natuurlijk nooit. Veel vertrouwen hebben we samen niet meer, maar níet stemmen is in mijn ogen ook geen optie. Dan draag je in elk geval een klein steentje bij!

En ben je er al uit? Ik ga zelf niet zeggen waarop ik stem, ik vind dat ieder dat zelf moet weten en dat het juist goed is om er zélf over na te denken. Maar ik ga dus wel stemmen! Ga jij stemmen?

DELEN:

25 reacties

 1. Lilian 24 februari 2017 / 14:45

  Ik ben ‘arm’ en ik ben rechts. Voor mezelf kan ik beter SP stemmen, want dan krijgen we veel voorzieningen en gratis geld, maar dan hebben onze kinderen straks geen geld meer. En ik geloof dat mensen zelf iets van hun leven kunnen maken en dat ze daar alle vrijheid voor moeten krijgen en niet belemmerd moeten worden door een te grote overheid. Ik ga altijd wel stemmen, zelfs bij de Europese verkiezingen en provinciaal.

 2. Josephine 24 februari 2017 / 14:48

  Zeker ga ik stemmen! Ik vind het belangrijk dat we kiesrecht hebben, dus daar maak ik graag gebruik van.

  Eerlijk gezegd stemde ik al langer op “manier 2”. Ik denk dat deze manier ook voor de minste teleurstelling zorgt: in plaats van te stemmen op 1000 euro extra / geen eigen risico / een lagere AOW-leeftijd (en dan teleurgesteld zijn als het niet in de praktijk wordt gebracht), kun je denk ik inderdaad beter voor het bredere plaatje gaan. Dan heb je meer kans op succesjes voor jouw ideale samenleving. Al snap ik wel het moeilijk kan zijn om niet direct voor je eigen voordeel te stemmen.

 3. Linda 24 februari 2017 / 15:05

  Ik vind het heel knap dat juist jij er op deze manier over nadenkt, omdat je natuurlijk in een positie zit waarin het belangrijk is dat je de juiste zorg en genoeg geld krijgt om te kunnen leven. Ik kijk wel naar wat ik belangrijk vind natuurlijk; als ik het fundamenteel met een partij(-principe) oneens ben zal ik daar nooit op stemmen, ook niet als dat voor ‘het bredere plaatje’ misschien beter is. Ik stem wel degelijk een deel met mijn hart. Daarnaast denk ik dat je het niet snel met een partij helemaal eens kunt zijn, dus wat dat betreft maakt het uiteindelijk niet zoveel uit waar je naar kijkt; alleen denk ik wel dat ik ga stemmen op een partij die goed bij mij en volgens mij ook goed bij Nederland past. Ik weet trouwens nog niet waar ik precies op ga stemmen, de Stemwijzer heeft me niet echt geholpen (die zei dat ik op 50plus moet stemmen, eeeeh…). Maar dat ik ga stemmen is zeker!

  • Lisanne 24 februari 2017 / 18:44

   Het valt waarschijnlijk voor veel mensen ook wel (voor een deel) samen, denk je niet?
   Volgens mij is het dit jaar zo dat heel veel mensen niet weten waarop ze gaan stemmen, terwijl sommige mensen voorheen wel echt een vaste partij hadden waarop ze stemden, opvallend!

 4. Jacqueline 24 februari 2017 / 15:23

  Ik ga zeker stemmen, ben er alleen nog niet helemaal uit waarop.
  Alhoewel ik in de eerste plaats kijk naar wat voor mij het beste zou zijn, is dat indirect toch ook wat (volgens mij) voor de samenleving goed zou zijn. Ik werk in het onderwijs, dus kijk ik ook kritisch naar wat een partij daarmee wil. En ik leid mensen op voor de kinderopvang en zorg, dus daar kijk ik ook naar. Bezuinigingen op die gebieden zorgen ook voor een krimp in onze studentenaantallen en dus ook in de werkgelegenheid voor ons als docenten.
  Maar ook buiten ‘mijn eigen hachje’ vind ik sommige onderwerpen belangrijker dan andere. Bijvoorbeeld hoe er om wordt gegaan met vluchtelingen.

  • Lisanne 24 februari 2017 / 18:45

   Ah ja, op die manier komt het allemaal samen, mooi is dat 🙂

 5. Eline 24 februari 2017 / 16:07

  Ik ben zelf nog niet meerderjarig, dus ik kan nog niet stemmen helaas. Wel worden er bij mij op school dit jaar jongerenverkiezingen georganiseerd, dus kan ik alsnog gaan stemmen. 🙂
  Ik heb onlangs ook een presentatie gehouden, die ging over de Tweede Kamerverkiezingen, en ik ben sowieso best wel politiek geïnteresseerd, dus ik ben ook zeker ermee bezig waar ik op wil stemmen!
  Op dit moment twijfel ik nog tussen GroenLinks en Partij voor de Dieren, ik denk dat het GroenLinks wordt, maar ik moet er nog even goed in duiken. 🙂 Ik ben in ieder geval voor een ideale samenleving!

  • Lisanne 24 februari 2017 / 18:47

   Wat goed dat je school dat doet, zeg! In no time mag je stemmen, het is goed als je weet hoe je daar dan over na kan denken en waarop je kan letten 😀 Super leuk en leerzaam!

 6. Darina 24 februari 2017 / 17:15

  Ik ga zeker stemmen! Ik ben er alleen nog niet over uit op wie….goed artikel Lisanne!

 7. Sofie 24 februari 2017 / 17:32

  Bij ons is er stemplicht dus ik moet gaan stemmen, maar anders zou ik het nog doen. Al is het maar om een tegengewicht te bieden tegen partijen waarvan ik echt niet wil dat ze winnen. Ik denk dat ik toch vooral op de tweede manier stem.

  • Lisanne 24 februari 2017 / 18:47

   Dat wist ik helemaal niet, wat goed eigenlijk, die stemplicht! Waarom zullen ze dat hier niet doen, vraag ik me af…

   • Robin 24 februari 2017 / 20:29

    Denk dat dat is omdat ‘vrijheid’ in Nederland nogal centraal staat. Wij hebben de vrijheid om te kiezen of je wel of niet gaat stemmen. Een plicht erop leggen is dan een moeten en dus geen vrijheid.

    Ik ga zelf wel stemmen, want ik vind het belangrijk! Ik vind ook dat mensen die niet gaan stemmen (maar wel al 18+ zijn en dus mogen stemmen) en daarna gaan zeuren geen recht van spreken hebben, dan had je maar moeten stemmen!

    • Lisanne 26 februari 2017 / 16:31

     Daar zit inderdaad ook wel weer wat in 🙂

 8. Daniëlle 25 februari 2017 / 08:51

  Ik ga zeker stemmen. Ik vind het heel belangrijk, ook omdat wij hier mogen stemmen.

  Ik vind dat het bij mij mooi samenvalt. De partij waar ik op wil stemmen is in mijn ogen goed voor de samenleving, maar ook voor mijzelf. Mocht dit niet zo geweest zijn had ik denk ik gekeken was naar wat het beste zou zijn voor de sameleving.

 9. In10jaarfo 25 februari 2017 / 08:58

  Ik werk in het onderwijs en stem daarom altijd op een partij die het goed voor heeft voor deze branche. Ik kom daardoor vaak op D66 uit.

 10. Ayla 25 februari 2017 / 12:02

  Wat een leuke gedachtegang achter het stemmen, nog nooit zo over nagedacht! Ik denk dat ik er een beetje tussenin hang. Ik kijk wel naar mezelf als het gaat om (geen) hogere belastingen en wat ze willen gaan doen voor zzp-ers, maar ik probeer ook wel te kijken naar de toekomst. Wat lastig is, omdat ik dus met iedere stemwijzer die ik invul ander advies krijg. Kennelijk kan je niet rechts zijn qua inkomsten e.d. en ook links zijn qua milieu en welzijn van de samenleving. Ik probeer nu de partij te vinden die voor mij het meest overeenkomt met de punten die ik het belangrijkst vind, alleen vind ik kennelijk de ene dag het milieu of samenleving belangrijker en de volgende dag wil toch ook gewoon mijn hypotheekrente houden. Lastig kiezen!

 11. Ingrid 25 februari 2017 / 21:34

  Ik ga zeker stemmen! Ik stem meestal op een breder ideaal achter een partij, ipv op het specifieke partijprogramma voor een bepaalde periode. Ik vind het altijd lastig om over zoveel specifieke punten een onderbouwde mening te hebben, daarom probeer ik te stemmen op een partij die beslissingen maakt obv idealen waar ik achter sta. Meer methode twee denk ik dus. Zo kom ik dus wel vaak op dezelfde partijen uit, hoewel mijn idealen ook veranderen met de jaren.

 12. Paul 27 februari 2017 / 07:17

  Ik stem al jaren via methode 2, ondanks dat mijn inkomen in de tussentijd flink gegroeid is. Ik wil graag een mooie wereld doorgeven aan toekomstige generaties. Ik stem ook nooit strategisch, mijn stem gaat naar de partij die het meest bij mijn idealen past.

 13. Ilona Wielinga 27 februari 2017 / 07:47

  Ik mag dit jaar voor het eerst stemmen en daar ga ik zeker gebruik van maken! Ik twijfel nog over waar ik op ga stemmen maar ik stem sowieso op de partij die voor mij de ideale samenleving vormt 🙂

 14. Maike 27 februari 2017 / 09:37

  Stemmen is heel belangrijk in mijn ogen. Ik probeer ook op de tweede manier te stemmen, al denk ik dat je onbewust alles toch vanuit je eigen perspectief bekijkt. Want wat ik goed vind voor de maatschappij hoeft een ander natuurlijk niet te vinden.

 15. N 27 februari 2017 / 18:55

  Natuurlijk stem ik op manier twee. Het verbaast me dat er mensen zijn die dat anders doen. Zo heb ik voor het leenstelsel gestemd, terwijl ik zelf nog studeerde. Ook ben ik niet per se voor het afschaffen van het eigen risico, terwijl ik het toch elk jaar betaal (en niet bepaald zwem in het geld).

 16. Karin 1 maart 2017 / 12:58

  Oei, politieke discussies zijn altijd gevaarlijk, maar hierbij mijn 2 cents 😉 Ik denk dat het allemaal genuanceerder ligt dan de twee situaties die je hierboven schetst. En dat omdat we het recht hebben gekregen om allemaal individueel te stemmen, je lekker mag stemmen wat je zelf wilt, ook al is dat op Jesse Klaver stemmen omdat je ‘m knap vind, haha! Daarnaast is voor iedereen het beeld van “een ideaal Nederland” toch heel verschillend, dus uiteindelijk denk ik toch dat je stem persoonlijk is.

  Ik weet nog niet wat ik ga stemmen, maar ik ga wel stemmen op een partij waarbij mijn standpunten (maar ook mijn normen en waarden) overeen komen. Daarnaast kijk ik er naar of ik de partij geschikt vind om Nederland te regeren. Het is misschien niet echt “eerlijk”, maar ik heb weinig vertrouwen in kleine partijtjes die voor het eerst meedoen. Ik vind dat ze zich eerst moeten bewijzen en ik een beter beeld van hen moet krijgen doordat ze al langer mee hebben gedraaid, anders heb ik weinig vertrouwen in ze.

 17. Willem Meester 2 maart 2017 / 10:44

  Voordat ik naar de stembus ga en een keuze maak uit mijn top 3, zorg ik er eerst voor dat ik helder heb wat ik belangrijk vind in het leven. Dat mijn waarden voor mij helder zijn. Zodat ik een keuze maak die goed bij mij past en bij de samenleving.

  Ik stem dus op de tweede manier.

 18. Henrike 14 maart 2017 / 13:31

  Ik ga zeker stemmen en ik weet ook al waarop .. op een vrouw 🙂 Dat doe ik eigenlijk altijd.
  Verder kijk ik ook verder dan mijn eigen ik ..

 19. Martina 7 november 2017 / 12:20

  Sowieso stem ik altijd. Dit is een recht wat we hebben in Nederland, dus dan moet je er ook gebruik van maken. Doe je dit niet, dan moet je ook niet zeuren over hoe het land geregeerd wordt. Maar dat is mijn mening 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.