Opruimen als een pro, zo doe je dat!

De lente betekent voor mij altijd dat ik zin krijg om te gaan opruimen. De overbodige spullen weggeven en de overgebleven spullen mooi organiseren. Ik kan daar zo blij van worden! Ik deel vandaag mijn opruim-tips!

opruimen-als-een-pro

 Flickr / emily @ go haus go

Stukje voor stukje

Het voornemen om je hele huis in een dag te gaan opruimen is wat ambitieus. Doe het in kleine stukjes!

Als je bijvoorbeeld begint met je kledingkast, daar een middag mee bezig bent, met vervolgens als eindresultaat een opgeruimde kledingkast, dan is dat motiverend! Als je denkt dat je alles in een keer kan opruimen dan ben je na een dag op de helft en ik weet niet hoe het er bij jou uitziet, maar bij mij wordt het altijd eerst een ergere rommel voordat ik alles netjes heb opgeruimd. Kleine stukjes dus.

Geeft het energie of neemt het energie?

Wat ik me altijd afvraag: geeft dit me energie of neemt het juist energie?

Zelf heb ik weinig energie, het is zonde als spullen energie kosten.

Hoe spullen energie kunnen kosten? Dat ene ding dat altijd op het aanrecht ligt, altijd in de weg ligt, maar nooit gebruikt wordt. Die enorme stapel truien waarvan je de helft niet draagt, maar die er wel voor zorgt dat een trui van die stapel af pakken een ramp is. Of alle tierelantijntjes die je op je kastje hebt uitgestald waardoor je altijd opziet tegen het schoonmaken van dat kastje. Of het idee dat de zolder nog vol ligt met spullen die allemaal nog uitgezocht en opgeruimd moeten worden.

Feit: sommige spullen kosten onnodig veel energie. Dat kan komen doordat ze opgeruimd zijn op een onpraktische plek, maar het zou ook kunnen dat dat komt doordat je die spullen eigenlijk ook wel makkelijk zou kunnen missen.

Natuurlijk kunnen sommige spullen je ook energie geven: als je iets heel erg mooi vindt, iets graag gebruikt, of het je leven gewoon een stukje makkelijker maakt.

Aan de hand daarvan kies ik altijd of ik iets wil houden, op een andere manier opbergen, of weggeven of weggooien.

Je hebt helemaal niet zo veel spullen nodig

Vaak verzamelen we veel meer spullen dan we eigenlijk nodig hebben. Eigenlijk véél meer spullen.

Sinds ik een themaweek schreef over minimaliseren ben ik me dat gaan realiseren: ik was 18 en had al extreem veel spullen terwijl ik nog niet eens een eigen huis had! Door de blog van Jelle kreeg ik te maken met het minimalisme virus. Wanneer je daarmee bezig gaat merk je ineens hoe veel spullen er eigenlijk onnodig zijn. En zo kun je een stuk makkelijker afstand doen van je spullen!

Mijn blog heeft een complete categorie die gaat om minimaliseren. Deze blogposts zijn mijn favorieten:

Zoals je ziet draait minimaliseren niet alleen om minder spullen bezitten, maar ook meer rust hebben in je hoofd en eigenlijk in je hele leven. Dat is waar bij mij de kern ligt van het minimaliseren!

Zorg dat je je kasten niet vol propt

Wanneer je bezig bent met opruimen heb je al gauw de neiging om alle ruimte die je hebt optimaal te benutten. Mijn tip: doe dat niet.

Maak je stapeltjes met kleding zo klein mogelijk, zo kost het minder energie om het kledingstuk te pakken dat je zoekt én is het geen enorm probleem wanneer je eens iets nieuws hebt gekocht.

Zelf probeer ik altijd mijn kasten zo effectief mogelijk in te delen, wederom op een manier zodat het gebruiken van de spullen zo min mogelijk energie kost. Dat betekent dat ik in mijn kledingkast alles gesorteerd wil hebben, alles makkelijk moet kunnen pakken én in no time moet kunnen vinden wat ik zoek. Dat is best een uitdaging om voor elkaar te krijgen, maar wanneer het eenmaal is gelukt heb ik er veel plezier van!

Zo geldt dat natuurlijk ook voor andere kasten.

Geef met liefde

Wat ik vaak hoor wanneer mensen bezig zijn met opruimen of zien dat ik dingen weg doe: ‘Zonde om allemaal weg te doen!’

Zelf vind ik het ook wel zonde om spullen weg te doen, maar als ik bedenk dat ze een tweede leven kunnen krijgen als ik ze weg doe, dan voelt dat toch heel anders. Het is óók zonde als het bij mij in de kast staat te niksen, terwijl er iemand anders nog heel veel plezier van zou kunnen hebben! Ik breng vaak spullen naar de weggeefwinkel. Dat geeft mij een goed gevoel (want: iemand anders kan er plezier van hebben zonder ervoor te hoeven betalen) en maakt het makkelijker om spullen weg te geven.

Dus, niet te veel denken aan weggooien of weg ‘doen’, maar denk aan weg geven wanneer je bezig bent met het opruimen van je spullen. Wedden dat het op die manier een stuk makkelijker gaat? Wat zijn jouw gouden tips als het gaat om opruimen?

40 reacties

 1. Marion 23 maart 2015 / 06:28

  Ik heb nu al twee tassen vol aan de kledingbank gegeven met echt nog praktisch nieuwe kleding. Ik dacht eerst ook: zonde om weg te doen. Nee! Het is juist zonde om iets praktisch ongedragen in je kast te laten hangen. Wat je zegt: het idee dat iets wat van jou was een tweede leven krijgt is de beste motivatie voor mij om op te ruimen. Verder vind ik de tip om stukje voor stukje te doen ook een hele goede. Als je alles in ene wil doen begin je er meestal al niet aan.

 2. Celeste 23 maart 2015 / 06:34

  Mooi artikel! Vroeger dacht ik ook echt dat veel spullen me gelukkig zouden maken, maar eigenlijk maken minder spullen je gelukkiger. Ik gebruik altijd als regel, prima als ik iets wil bewaren, maar als ik het niet gebruikt heb binnen één jaar, gaat het alsnog weg. Dat werkt voor mij gelukkig heel goed 🙂

 3. Manon 23 maart 2015 / 06:52

  Ik heb het ook te pakken. Er zijn al heel veel tassen naar ‘t kringloop en ik ben ook langzaam aan tassen aan het vullen met andere ‘troep’ wat weg kan. We hebben ook heel veel groot spul (oud matras etc.) wat weg kan maar daarvoor moeten we een keer een ochtendje vrij maken om naar het aanbied te gaan, kan niet wachten hahaha. Heerlijk zo’n voorjaarsopruim.

 4. Darina 23 maart 2015 / 07:23

  Mooi artikel! Ik ben ook altijd blij als ik opgeruimd heb, leeg hoofd en je kunt opeens je kamer anders indelen omdat je opeens meer ruimte hebt! 🙂 met kleding doe ik het zo: 1 jaar niet gedragen, dan doe ik het weg!

 5. Kim | Kimsbloglife 23 maart 2015 / 08:00

  Dit soort artikels motiveren me echt, haha! Ik word zelf ook vaak gek in mijn hoofd van al die spullen in mijn kleine kamer en heb laatst ook besloten alles wat ik niet gebruik en alleen maar energie kost weg te doen. Maar ik heb het altijd zo moeilijk met wegdoen omdat ik er geld voor betaald heb en als ik er dan niets voor terugkrijg denk ik dat ik het maar beter kan houden want wie weet doe ik het nog eens aan of gebruik ik het nog eens… Zo probeer ik spullen dan te verkopen en als ze niet verkocht raken leg ik ze weer in de kast of laat ik ze staan in grote zakken om ooit nog ergens te verkopen. Maar zo blijven ze natuurlijk energie kosten. Dus ik zou inderdaad beter gewoon dingen weggeven, zo ben je er meteen van af, kost het je weinig energie én maak je er anderen blij mee. Ik ga je andere arikelen over minimalisme ook meteen lezen om me nog meer te motiveren, haha!

 6. Miranda 23 maart 2015 / 08:04

  Goede tips! Mooi artikel, ik denk dat veel mensen hier wat aan kunnen hebben!
  Ik hou heel erg van opruimen en veel dingen weggeven/-doen.
  Geeft me een opgeruimd gevoel… Ook meer rust in m’n hoofd, ik word heel onrustig en rommelig als het in huis rommelig is.
  Nu ik zwanger ben is het helemaal erg. Mijn man wordt er gek van:) ik wil álles opgeruimd en leeg hebben voor de baby komt haha!

 7. lifesabout 23 maart 2015 / 08:16

  Mijn kledingkast is dus een zooitje en ik stel het iedere keer uit om op te ruimen. Ik heb er dan gewoon geen puf voor. Maar zoals jij zegt; het kost niet alleen energie maar geeft ook zeker energie.

 8. lonneke 23 maart 2015 / 08:26

  Wat een goede tips Lisanne!
  Ik ga hem zeker weten even opslaan.
  Ik vind opruimen zo fijn. Het geeft een heel fijn energierijk gevoel!
  Liefs Lonneke

 9. lonneke 23 maart 2015 / 08:26

  Wat een goede tips Lisanne!
  Ik ga hem zeker weten even opslaan.
  Ik vind opruimen zo fijn. Het geeft een heel fijn energierijk gevoel!
  Liefs Lonneke

 10. mascha 23 maart 2015 / 08:32

  Wow, dit artikel motiveert onwijs om te gaan opopruimen. Rigoureus op te ruimen
  thx daarvoor

 11. Evera 23 maart 2015 / 08:33

  Heerlijk om je tips te lezen! Ik ben een soort van verslaafd aan opruimen; hoewel het bij ons 9 van de 10 keer een rommeltje is vind ik het heerlijk om op te ruimen en dingen te organiseren. Mijn tip is om elke dag een kamer in huis aan te pakken, dus elke maandag besteed ik tijd aan het sanitair, elke dinsdag aan de slaapkamer, etc. Om dit op te zetten was ik wel even bezig met alles goed opruimen en een plek geven, maar nu hoef ik het alleen nog maar bij te houden en dat gaat een stuk makkelijker! 🙂

 12. Danielle 23 maart 2015 / 09:17

  Wat een goede tips, ik moet echt mijn kast opruimen.. zoveel items die ik bijna nooit draag, en er komen ook telkens weer nieuwe items bij dus het word echt tijd om goed op te ruimen.

 13. Denise 23 maart 2015 / 09:23

  Hele fijne tips! Die lenteschoonmaak moet er bij mij nu ook echt eens van komen <3

 14. Naomi 23 maart 2015 / 09:28

  Mijn kamer is tegenwoordig best opgeruimd. Eens in de zoveel tijd ruim ik ook mijn kast op en alles wat ik weg doe doe ik dan in zo’n bak voor het goede doel.

  x

 15. Joyce 23 maart 2015 / 09:43

  Je hebt helemaal gelijk. Ik vind het heel moeilijk om spullen weg te doen en om zo het hele huis ooit een keer opgeruimd te krijgen. Maar het kost ook veel energie.
  Ik ga met jouw tips gewoon weer eens opnieuw aan de slag en hopelijk gaat het dan beter.

 16. Ise 23 maart 2015 / 10:15

  Sinds ik vier maanden in Afrika heb geleefd met maar een koffer kan ik ook primá leven met weinig spullen. Ik word er zelfs kriebelig van als ik zie hoeveel spullen (zooi) hier soms in huis is of als ik zie hoe vol de koelkast staat.

 17. Maryshoppings 23 maart 2015 / 10:22

  Hallo Lisanne,

  Wat een leuke post!
  Ik hou ook erg van de insteek dat rust rondom jou ook rust brengt in je hoofd..leve het minimalistisch denken 🙂
  Ik denk dat dit ook mooi kan aansluiten bij het ‘buy less, choose well’- principe..we kunnen beter goed kiezen dan onnodig onze kast vol te laden met kleding die we nauwelijks dragen..ik heb hier zelf ook een artikel over geschreven : https://maryshoppings.wordpress.com/2014/10/21/eerste-post/

  Veel leesplezier 🙂
  Liefs!

 18. Henny 23 maart 2015 / 10:28

  Bedankt voor de tips. Ik heb altijd veel moeite met spullen wegdoen, voor mijn gevoel zit overal wel (emotionele) waarde aan. Ik ga binnenkort stap voor stap opruimen. Ik hoop dat dat me meer lucht en rust geeft.

 19. Tiffany 23 maart 2015 / 10:33

  Wat een fijne tips! ik heb ook ontzettend veel spullen terwijl ik niet eens een eigen huis heb. Ik heb al wel veel weg gedaan, maar misschien moet ik toch nog wat meer wegdoen. Ik kan voortaan gelukkig wel makkelijker dingen weg doen als vroeger.

 20. Sabine 23 maart 2015 / 13:54

  Handige tips!
  Het blijft soms moeilijk om dingen weg te gooien (of geven), maar weggooien klinkt eigenlijk erger dan het is. Want eenmaal weg mis je het vaak niet meer!

 21. Nienke 23 maart 2015 / 15:06

  Ik ben sinds een jaartje ook helemaal in de ban van dingen wegdoen en opruimen! Mijn gouden tip is om niet te veel na te denken bij het wegdoen. Niet over emotionele waarde, niet over ‘zou ik het ooit nog eens nodig hebben?’ Nee. Het feit dat je er al over twijfelt om het weg te doen/te houden zegt al genoeg: weg ermee! Hetzelfde principe pas ik toe bij nieuwe potentiële aankopen: als ik niet vanaf het eerste moment ‘ja, dit wil ik graag’ kan zeggen, koop ik het niet!

 22. Daphne 23 maart 2015 / 16:51

  Soms is het gewoon even nodig om spullen uit te zoeken, onze verhuizing was daarbij heel handig. Er zijn heel wat zakken kleding naar de kringkoop gegaan, we kwamen ook spullen tegen waarvan we niet eens meer wisten dat het er was, of te wel: daar kunnen we wel zonder. 😉

 23. Rianne 23 maart 2015 / 18:27

  Ohh ik moet ook écht weer opruimen, m’n kleding ligt bijna overal behalve in m’n kast momenteel! Maar ik ben dan ook een echte sloddervos…

 24. Bettie 23 maart 2015 / 18:39

  Leuke tips! Ik las laatst al in de flow iets over het minimaliseren. Dat vond ik best een interessant onderwerp. Misschien moet ik mijn spullen ook eens uitzoeken en kijken of ik wat weg kan doen.

 25. Luuke 23 maart 2015 / 18:59

  Leuk artikel, goede tips ook! Ik heb laatst mijn kledingkast helemaal doorgespit, ik had een grote stapel die weg kon! Maar er is ook een grote stapel bij, whoeps!

 26. Marloes/GLAMOURMOES 23 maart 2015 / 19:28

  Leuke tips! Ik wil met opruimen ook altijd te veel tegelijk doen. Ook ga ik altijd andere dingen tussen door doen.

 27. Eline 23 maart 2015 / 19:29

  Ik vind opruimen niet zo leuk maar het resultaat altijd wel!

 28. Lesley 23 maart 2015 / 20:52

  Super blog weer! Ik ben afgelopen weekend ook weer begonnen met opruimen. Het helpt altijd zo goed om gelijk een leeg hoofd erdoor te krijgen! Ik geef ook altijd een hele hoop weg aan andere mensen. Zoals tijdschriften, kleding e.d. Eerst vraag ik vrienden of familie en als die het niet willen gaat het naar de kringloop. Altijd wel iemand blij met mijn oude spullen 🙂

 29. Sheela 23 maart 2015 / 21:21

  Ik wil altijd wel opruimen maar eraan beginnen is zo moeilijk, ik stel het te vaak uit.

 30. Baukje 24 maart 2015 / 20:15

  Handige blog! Ik ben zelf echt een selectieve opruimer: ik ruim heel vaak de woonkamer en de keuken op en maak schoon tot het echt brandschoon is (en ik woon nog thuis!). Maar mijn slaapkamer is altijd een bende. Op een of andere manier lukt dat gewoon niet. Er staat zoveel troep dat ik niet weet waar ik moet beginnen en over een halfjaar ga ik toch het huis uit dus de motivatie is er ook niet echt haha. Maar je tips zijn erg handig, toch nog maar eens een poging wagen! 🙂

 31. Ashley 24 maart 2015 / 22:19

  gisteren gelijk aan de slag gegaan! Was heerlijk:) mail opgeschoond en veel nieuwsbrieven uitgeschreven, facebook geminimaliseerd en veel weggegeven via de weggeefhoek!

 32. Miriam 24 maart 2015 / 22:50

  Ik heb nog 7 zakken (men, wat erg!) vuilniszakken in de schuur staan, vol met kleding die een tweede leven krijgt. Idd mooi om te geven. En dan moet ik nog steeds mijn kledingkast uitmesten…

 33. Marike 29 maart 2015 / 21:06

  Goede tips, dankjewel! Ik had er nooit zo bij stilgestaan dat spullen me ook energie kosten. Maar je hebt helemaal gelijk!

 34. Teddy 31 maart 2015 / 14:27

  Wat een fijn artikel! Ik moet nodig weer eens flink opruimen. Zodra ik vakantie heb ga ik dat echt even doen, met behulp van deze tips natuurlijk!

 35. Tamarah 3 april 2015 / 12:29

  Leuk artikel!! Met kleding bedenk ik meestal zit het comfortabel, zo nee dan geef ik het weg. Aan een vriendin, het leger des heils of aan de kringloop. Ook maak ik stapels met houden, twijfel en weggeven. De twijfel loop ik dan vervolgens nog een keer bij langs en hak dan de knoop koor. Ik weet dat ik veel gelukkiger ben met minder. Want minder spullen, is minder opruimen is meer ruimte is meer geluk 🙂 !

 36. Miss Paperfection 5 april 2015 / 20:59

  Handige tips! Ik kijk er altijd enorm tegen op om op te ruimen maar eens het gedaan is voel ik me zoveel beter. Op dit moment is mijn kleerkast zelfs zo overvol dat ik gewoon niet meer weet wat er allemaal in ligt. Hoogtijd voor een lenteschoonmaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.