Over mijn lijk

Over mijn lijk is een programma van BNN. Het gaat over een stel jonge mensen die terminaal ziek zijn en nog genieten van hun laatste momenten. Deze momenten worden vastgelegd op camera en wij mogen meekijken. Het is prachtig programma die je meteen weer met beide benen op de grond zet.

Dit programma is altijd zo mooi en intens. Aan het einde vooral is het huilen geblazen, aan het ‘meemaken’ van hun overlijden ontkom je namelijk niet. Het is bijzonder om te worden meegenomen in de laatste momenten van iemands leven. Je merkt altijd dat de mensen in deze serie sterk zijn. Maar boven al zijn het echte optimisten geworden (misschien door het ziek zijn, misschien ook niet). Levensgenieters.

Van deze mensen kunnen we allemaal iets leren, denk ik. Ze zeggen altijd wel ‘leef elke dag alsof het je laatste is’, maar wij weten niet hoe dat voelt. Zij wel. En dat bezorgt me kippenvel.

Ik vind het niet prettig om geconfronteerd te worden met de dood, dat geef ik eerlijk toe. Maar het ‘leren kennen’ van deze mensen is me veel meer waard dan dat. Ken jij dit programma? En heb je al eerdere seizoenen gevolgd? Wat vind jij ervan?

Over mijn lijk zie je iedere donderdag om 22:20 bij BNN op 1. Vorige week donderdag was de eerste uitzending van dit seizoen.

24 reacties

 1. Harmke 22 augustus 2012 / 13:20

  Ik vind dit zo’n mooi programma. Gister heb ik toevallig een oud seizoen terug gekeken. Heel emotioneel, en ook heel leerzaam. Ik vind zulke programma’s heel erg goed. Veel mensen beseffen soms niet hoe erg dit kan zijn, en schelden ook met kanker. Ik snap niet dat mensen dat kunnen doen. Zeker als je dit programma ziet.

 2. Sandy 22 augustus 2012 / 13:21

  Ik heb het eerste seizoen gekeken. Met een lach en een traan, ik vond het ‘mooi’ maar vooral erg indrukwekkend en heftig allemaal.

 3. Ilse 22 augustus 2012 / 13:22

  Vorig jaar (als dat vorig jaar was, iig toen Yvonne Jaspers het presenteerde) was er een meisje en die woonde in mijn oude dorp. Ik kende het meisje niet maar wel heel het dorp en ik ‘kende’ wat vrienden van haar (alleen via gezicht), maar het kwam toch aardig dichtbij.. Uiteindelijk is ze overleden en toen de uitzending was waarin ze haar uitvaart lieten zien heb ik toch wel wat traantjes weggepinkt hoor… Ik typ dit nu ook met kippenvel.. Brr, eng soms hoe een programma je zo kan raken!

 4. Tedje 22 augustus 2012 / 13:30

  Ik vind dit altijd een prachtig programma om naar te kijken. Wauw,

  • Tedje 22 augustus 2012 / 13:31

   zo indrukwekkend en soms hou ik het echt niet droog.

 5. Anne-Sophie 22 augustus 2012 / 13:47

  Inderdaad, prachtig programma. Vond de serie met Yvon Jaspers ook heel indrukwekkend.. Ongelooflijk dat je nog zo jong bent en dat ‘t dan gewoon afgelopen is. Daar word ik wel een beetje bang van soms. :/

 6. Hester 22 augustus 2012 / 13:50

  Ik heb dit programma wel eens gezien, het is echt heel erg heftig, maar toch de moeite waard om te kijken.

 7. Miranda 22 augustus 2012 / 13:51

  Dit is zo apart! Ik heb net de eerste uitzending gekeken en ineens zie ik op bloglovin dat jij er wat over hebt geschreven. Het is best een heftig programma(ik heb meerdere seizoenen gezien) maar ik vind het echt een goed programma.

 8. Amy 22 augustus 2012 / 16:02

  Ik heb de vorige seizoenen altijd gevolgd. Krijg er altijd weer kippenvel van.

 9. Debbie 22 augustus 2012 / 16:07

  Ik heb het nog nooit gezien, maar denk dat ik toch eens ga kijken.

 10. Anneke 22 augustus 2012 / 16:45

  O, ik dacht dat het net zoiets was als Je zal het maar hebben. Ik ga het zeker een keer kijken, lijkt me heel ‘mooi’.

 11. fleur 22 augustus 2012 / 16:48

  Dit is inderdaad een prachtig maar heftig programma. Heel indrukwekkend en inderdaad wij kunnen er heel veel van leren.

 12. Roxanne 22 augustus 2012 / 17:34

  Het eerste seizoen heb ik deels gevolgd. Ik woonde toen samen en mijn ex vond het heel naar. Dat is met mijn huidige vriend precies zo. Ik snap dat het lastig is om met de dood geconfronteerd te worden en het is een rot ziekte. Je wenst het niemand toe. Toch vind ik dit heel mooi gedaan. Er wordt toch een soort van positieve draai aan gegeven, voor zover dat kan. Het zet alles in je eigen leven weer even in een ander perspectief. Niet zo zeer van ‘het kan altijd erger’, maar ook ‘je moet het maximale uit je leven halen’! Daar ben ik het ontzettend mee eens. Toen ik net je blog voorbij zag komen, ben ik de aflevering van vorige week terug gaan kijken. Ik kon dat wel even gebruiken vandaag. Misschien ga ik het wel weer volgen, maar dat wordt dan toch terug kijken op de laptop.

 13. Anne 22 augustus 2012 / 17:42

  Ik heb de vorige seizoenen ook gezien en helaas de eerste aflevering van deze gemist. Ik vind het een prachtig programma (hoe dubbel dat ook klinkt). Zoals iemand hierboven ook al schrijft is het leren kennen van deze mensen zó bijzonder dat het ervoor zorgt dat ik iedere keer wil kijken.

 14. Ise 22 augustus 2012 / 18:08

  Ik heb het ook wel eens gezien, heel indrukwekkend! Ik ga het nu zeker weer kijken!

 15. Lisanne 22 augustus 2012 / 18:26

  Ik heb dit programma vanaf vorig seizoen helemaal gevolgd en vond het prachtig hoe de levens van de meestal doodzieke personen weergegeven werden. Vaak zijn de deelnemers juist nog zo ontzettend vol met levenslust en energie en ik ben blij dat dat in de eerste paar afleveringen ook gewoon uitgezonden wordt. Het laat gewoon zien dat je soms nieteens aan iemand merkt hoe ziek hij of zij wel niet is… De laatste paar afleveringen heb ook ik het niet droog kunnen houden inderdaad, je hebt echt het gevoel de deelnemers na verloop van tijd te ‘kennen’. Dit jaar kijk ik zeker weer, zo’n mooie serie sla ik zeker niet over!

 16. Nikita 22 augustus 2012 / 19:34

  Amai, ik weet niet of ik het zou kunnen zien, ik zou altijd wenen

 17. Lise 22 augustus 2012 / 20:10

  Heb alle seizoenen gevolgd, ga ook zeker nu weer kijken.

 18. Liz 22 augustus 2012 / 20:13

  Ik vind het een mooi programma. Hoe de deelnemers neergezet worden, maar ook hoe ik me besef dat ik meer uit het leven moet halen, moet doen wat ik leuk vind en niet malen over het feit dat ik geen maat 36 heb bijvoorbeeld.

 19. Ilse 22 augustus 2012 / 20:13

  Indrukwekkend programma is dat, helaas komen de tijden me niet altijd goed uit!

 20. Linda 22 augustus 2012 / 20:25

  Ik vind het moeilijk om naar te kijken. Misschien omdat het niet zo lang geleden is dat mijn moeder is overleden. Het is een steengoed programma.

 21. LounaBeauty 22 augustus 2012 / 21:36

  Heftig programma vind ik dit altijd en doet je beseffen dat je alles uit het leven moet halen wat erin zit! Genieten en pluk de dag!
  Helaas zijn er al 3 van de 5 mensen uit het programma overleden! Vreselijk! 🙁

 22. Anouk 22 augustus 2012 / 21:38

  Lijkt mij wel een mooi programma, kun je het terug zien?

 23. Mariëtte 24 augustus 2012 / 12:17

  ik vind het altijd een erg mooi programma wat een diepe indruk op mijn achter laat. Dat iemand die zo jong is met de dood te maken krijgt blijft moeilijk te bevatten.
  Vind het bij dit seizoen nog niet erg interessant. Er word veel terug geblikt naar de vorige aflevering waardoor je maar 10 minuten nieuw beeldmateriaal hebt. Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.