Mijn Pilea doet het niet goed, wat nu?

Een pannenkoekenplant is best een makkelijke plant, toch? Dat dacht ik wel. Mijne gaat al zeker een jaar of zes of zeven mee. Maar nu werd de stengel wel erg lang en de bladeren vielen er aan de onderkant af. Ik vroeg hulp op Instagram. Daar kreeg ik heel veel tips om mijn Pilea mee te redden. Maar ook een heleboel mensen met hetzelfde probleem, dus ik deel graag de hoe-red-je-je-Pilea tips met jou!

Maak kennis met mijn moeder-Pilea, die in de grote terracotta pot. Je ziet het op de foto misschien niet, maar hij is best groot. En zoals je ziet is hij scheef gaan groeien, vallen de bladeren er aan de onderkant af en heeft hij dus een heel lange stengel. Verder ziet de pannenkoekenplant er simpelweg niet zo vrolijk uit. What to do?

Misschien goed om de pannenkoekenplant niet compleet af te branden: goed om te vermelden dat ze al een heleboel baby’s heeft gegeven. Een paar daarvan zijn supergezond en vrolijk en maken het erg goed. Maar het is toch ook wel heel fijn als moederPilea zo lang mogelijk kan blijven, ook al wordt ze een dagje ouder.

Verder ben ik ook niet de beste plantenmoeder, soms heel enthousiast met water geven en dan vergeet ik het weer een tijdje. En het verpotten? Ook niet helemaal mijn ding.

Naar aanleiding van mijn stories op Instagram over de Pilea kreeg ik het boek Pantastic opgestuurd geschreven door Mandy Bollegraf. Groene vingers kun je kweken? Mooi zo! Dat wil ik best. In dit boek vind je de populairste kamerplanten (ik denk dat alle planten die ik heb erin staan, hahaha), inclusief hun handleiding. Superhandig! Maar vandaag hebben we het over de Pilea.

Uiteraard kan de Pilea, misschien wel de hipste plant van de afgelopen jaren, niet ontbreken in het boek. Ik deel graag de tips van Mandy met je, zodat jij er ook van kan meegenieten.

Zo red je je Pilea

 • Zet de plant op een lichte plek, met een aantal uren zonlicht. Meer in de schaduw kan ook, maar in de zon heb je meer kans op een goede groei en uitlopers (van die baby’s die spontaan komen oppoppen!)
 • De plant wordt het meest blij van kamertemperatuur (18 tot 23 graden)
 • Laat de toplaag van de aarde tussen de gietbeurten opdrogen. Dit komt er in de praktijk op neer dat je hem eens per week ongeveer water moet geven. Maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van de temperatuur.
 • Om te voorkomen dat moederplant te veel energie in haar baby’s stopt kun je ze het beste in een eigen potje zetten.
 • Je kan hem het beste van april tot oktober om de week vloeibare voeding geven. Alleen niet als je ze net pas gekocht hebt, de eerste twee maanden hebben ze niets nodig.
 • De Pilea groeit naar het licht, je kan hem dus het beste elke week draaien, anders groeit hij scheef.
 • Hij kan wel een meter hoog groeien
 • Gebruik een plantenstok voor een rechte groei, de plant kan te zwaar worden om zichzelf te dragen.
 • Knip hangende of geel/bruine bladeren weg. Het is normaal in de wintermaanden dat deze eraf vallen.
 • Als de stam wel heel kaal wordt (zoals mijne!) kun je de top afknippen en verpotten. Dat kun je het beste doen in het voorjaar. Dan weet je dat!

Zo ga ik mijn pannenkoekenpant redden

Kortom, ik heb niet zo heel goed gezorgd voor mijn Pilea, hahaha. Dingen die ik anders had moeten doen? Bijna alles, oeps!

Dit ga ik doen om mijn pannenkoekenplant te redden:

 • De top eraf knippen en hem opnieuw in de pot zetten.
 • Om de week plantenvoeding geven
 • Hem aan een stokje proberen te binden
 • En hem netjes regelmatig draaien zodat hij niet nog verder scheefgroeit. Ik hoop dat ik hem weer recht kan krijgen!

Ik weet nu wel hoe het wél moet. En zo kan ik al mijn andere plantjes in huis ook beter verzorgen. Het boek Plantastic is €21,99 en is echt een fijn boek voor als je ook uit enthousiasme een complete jungle in huis hebt verzameld. En je net als ik niet zo goed weet wat je ermee moet.

Wel ben ik heel benieuwd, heb jij ook een Pilea (of zelfs meerdere) in huis? En heb jij nog pro-tips om een pannenkoekenplant in leven te houden?

DELEN:

10 reacties

 1. Naomi 11 juni 2020 / 09:22

  Ik ben heel benieuwd of je ‘m kunt redden. Een goede plantenverzorging blijkt echt een kunst te zijn en het is er één die ik zeker niet beheers;).

 2. Lilian 11 juni 2020 / 10:59

  Ik kom die plant ineens overal tegen en ik vroeg me dus al af hoe hij heet. Dus dank je 🙂 Wij hebben wat planten verplaatst, en twee zijn er gestorven, dus we moeten ook even wat nieuwe halen. Mijn man regelt hier de planten. Doorgaans heel goed gelukkig 🙂

 3. Beau 26 juni 2020 / 14:29

  Mischien kan je een klein beetje groei voeding geven ? Dan lekker in de zon, en hij knalt zo weer omhoog !
  Op https://www.kupino.nl/folders/praxis, staan vaak goede, biologische en redelijk goedkope flessen in de aanbieding ! Misschien is het wat?

 4. Esther 25 augustus 2020 / 00:44

  Hoi! Wat toevallig, ik heb precies hetzelfde probleem. Mijn pannenkoekenplant staat ook helemaal scheef, vandaar dat ik hier terecht ben gekomen.(: Ik vroeg me af of de oplossing van de top eraf knippen en opnieuw verpotten heeft geholpen? Dan weet ik of ik dat ook moet gaan doen binnenkort!

  • Wai 22 februari 2021 / 15:35

   Dat wil ik ook graag weten en of ik dan beste kan wachten tot april?

   • Ingrid 14 mei 2021 / 16:45

    Bij mijn plant komen er steeds paddenstoelen
    Uit het zand
    Ook vaak vliegjes
    Heb het zand pas nog vernieuwd
    Kont dat door te veel of juist te weinig
    Water?
    Gr Ingrid

 5. Adaja 27 juni 2021 / 20:20

  Rouwvliegjes houden van natte grond en leggen daar eitjes in. Je kunt van die gele plakkers erin zetten en/of wat zand strooien bovenop. Daar leggen ze geen eitjes in. Het beste is verpotten in nieuwe potgrond en van onderen water geven.

 6. Mandy 23 september 2021 / 14:59

  Hi Lisanne, wat leuk dat je tips uit mijn boek hebt gedeeld. Leuk bericht, mooie foto’s. Ik zal ze delen op mijn Instagrampagina 🙂 Bedankt en veel plezier met mijn boek! Groetjes Mandy

 7. Mirjam 15 februari 2022 / 12:55

  Hoi, zou ik ook de stam van mijn kale pannenkoekplant 15cm kunnen afknippen ? De overige plant laten wortelen en met een minder kale en kortere stam weer in pot stoppen?

 8. Caren 11 mei 2022 / 19:53

  Ooooo ! Had / heb je lyme ? Dan weet ik het wel. Mijn vriend was er ernstig ziek van. Behoorlijk opgeknapt, alleen zijn handen nog. Onbegrijpelijke ziekte. Gelukkig knap jij ook op , als ik het goed lees. Heb geduld !! Zorg goed voor jezelf !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.