Plezier tegenover de zin van het leven

Tegenwoordig willen we allemaal ‘onze droom leven’, of ons werk maken van de dingen die we ‘leuk’ vinden. Sommige mensen willen daarbij dan bijvoorbeeld ook veel geld verdienen, de spullen kunnen kopen die ze willen kopen, aanzien hebben, een soort van succes op een heel materialistische manier. Ik heb het idee dat mensen daar heel erg veel mee bezig zijn. En dat bloggen over make-up een soort ultieme levensdroom is; geld verdienen met make-uppen. Waarom willen veel meiden dat zo graag?

En misschien nog wel belangrijker: waarom is het nuttig om soms ook stomme dingen te doen?

de-zin-van-het-leven

Flickr /mynameisbrooklyn

Plezier

Plezier is wat mij betreft iets heel belangrijks, we hebben allemaal plezier nodig! Plezier is vooral iets leuks doen, en dat gaat vaak over iets op de korte termijn. Gratis spullen krijgen (zoals bij het bloggen dat ik noemde), een dagje winkelen, naar een gaaf concert gaan. Dat is iets waaraan je heel veel plezier zou kunnen beleven.

Synoniemen van het woord plezier zijn lol, pret en genoegen

De zin van het leven

Iedereen heeft een andere ‘zin van het leven’. Maar waar het op neer komt is dat je aan het eind van je leven kan zeggen dat jouw leven zin heeft gehad. Dit kan op allerlei verschillende manieren, zoals ik al zei heeft ieder zijn eigen manier hierin.

Een ultiem voorbeeld: jezelf voortplanten, nieuw leven toevoegen aan de wereld. Kinderen krijgen is een heel mooie manier om je leven zin te geven, een nieuw leven op de wereld zetten en je kinderen goed opvoeden.

Is kinderen krijgen en opvoeden altijd plezierig? Nee, natuurlijk niet. Maar het geeft je leven wel ‘zin’ op een ander niveau dan plezier.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om je leven zin te geven, iedereen heeft daar zijn eigen manieren in. Misschien wil je mensen helpen, de wereld een stukje beter of milieuvriendelijker maken, iets ontdekken of maken dat het leven voor andere mensen betert, noem het maar op. Er zijn zo veel verschillende manieren voor het zin geven van je leven, misschien weet je voor jezelf ook al wel wat jij belangrijk vindt.

En om nog maar even terug te komen op het ‘rijk worden door te make-uppen’: ik denk juist dat de meiden die hier hun boterham mee verdienen het zinvolle deel van hun baan mooi vinden. Natuurlijk is het leuk om leuke dingen te doen, maar uiteindelijk hebben ze een groot bereik, helpen ze meiden zichzelf mooier maken (en hopelijk ook voelen) en proberen ze hun lezers ook iets moois mee te geven.

Wil je veel plezier gehad hebben, of wil je dat jouw leven zin heeft?

Zoals ik al zei ligt, naar mijn idee, tegenwoordig de focus heel erg op plezier hebben. ‘Succes’ en leuke dingen doen bijvoorbeeld.

Als je aan het eind van je leven terugkijkt op hoe jouw leven is geweest, stel je jezelf dan de vraag of je veel plezier hebt gehad, of dat je leven zin heeft gehad? Ik denk vooral de laatste. Ik denk dat mensen daar ook op ‘gebouwd’ zijn. Hoewel ik tegelijkertijd denk dat je zonder plezier in je leven ook niet zo ver komt, plezier is ook niet onbelangrijk. Maar iets zinvols doen is in mijn ogen het doel, plezier is een van de middelen.

Stel jezelf de vraag…

Persoonlijk is dit besef voor mij een manier om de dingen die ik eigenlijk helemaal niet zo leuk vind om te doen, toch te doen. Waarom? Omdat ik de dingen die ik niet leuk vind, maar toch ‘moet’ doen, belangrijk vind. Dat maakt iets doen waar je niet meteen blij van wordt minder erg, althans, zo ervaar ik dat.

En uiteindelijk zul je blij zijn dat je het toch gedaan hebt, ondanks dat je er niet meteen blij van werd of niet meteen plezier mee hebt gehad!

Dit was zomaar even een van mijn hersenspinsels… Wil je doen wat je leuk vindt, of wil je doen wat je belangrijk vindt? Dat wat je belangrijk vindt zal lang niet altijd leuk zijn, en dat wat je leuk vindt is misschien wel helemaal niet belangrijk.

DELEN:

30 reacties

 1. Kelly Caresse 31 juli 2014 / 06:48

  Wat een mooi artikel Lisanne, dit is echt stof dat aanzet tot nadenken. Ik denk dat balans het belangrijkste is. Als je dingen in het leven ervaart die je niet graag doet geniet je meer van de dingen die je met plezier doet. Zonder ying geen yang, zonder regen te kennen zien we ook de zon niet schijnen.

 2. Laura 31 juli 2014 / 08:30

  Tja, wanneer heeft het leven zin gehad? Dat is natuurlijk ook voor iedereen anders. Ik heb bijv. geen kinderwens (en weet niet of hij nog komt nu na mijn 33e en dan moet het me ook nog eens gegeven zijn). Die valt dus al af 😉

  Voor mij is plezier in mijn leven, of dat nu zit in dingen doen, reizen, leuke dingen kopen, wel echt een heel groot ding. Lange tijd heb ik me daarvan af laten houden, door een angststoornis. Was alleen maar bezig met ‘wat als’ en ‘hoe over 10 jaar’ dat ik het heden vergat. En het genieten!

  Voor mij heeft het leven dus zin als je plezier hebt en je voor jezelf het maximale eruit haalt.

 3. Irma 31 juli 2014 / 08:35

  Wat schrijf je toch altijd toffe artikelen, Lisanne! Ze zetten me keer op keer aan tot denken of laten me even stil staan: gaaf!

 4. Reny 31 juli 2014 / 09:15

  Als ik aan het einde van mijn leven terug kijk, dan wil ik dat ik het naar mijn zin heb gehad en dat ik leuke dingen heb gedaan waar ik gelukkig van ben geworden. En dan hoop ik dat dat zin heeft gehad, voor mijn liefste mensen om mij heen en voor mijzelf.

  Mooi artikel, zo waar, heel fijn om te lezen!

 5. Susanne 31 juli 2014 / 09:27

  Soms moet ik het even 3x lezen voordat ik voor mezelf op een rijtje heb van hoe of wat haha. Best lastig onderwerp eigenlijk! Ik denk dat het vooral gaat om de balans. Maar dat denk ik vaak met alles haha. Je moet plezier hebben in de dingen die je doet, die niet altijd even zinvol zijn, want anders lijkt het mij ook dat je juist de zin in het leven gaat missen. Maar je moet ook dingen doen die zinvol zijn want anders kun je niet dingen doen die plezierig voor je zijn. Denk aan werk wat niet altijd even leuk is, maar waardoor je wel op vakantie kan!

 6. Elize 31 juli 2014 / 09:31

  Interessant om hier eens over na te denken.
  Wat Kelly zegt vind ik een goeie: er moeten haast ook wel negatievere of minder leuke dingen zijn, zodat je de leuke dingen kunt waarderen.
  Verder weet ik soms dat ik een aantal kleine minder leuke dingen moet doen om een groter doel te bereiken dat wel heel leuk is. Dan doe ik dat toch maar zonder al te veel zeuren dan in een keer voor korte termijn plezier te gaan.

 7. Linda 31 juli 2014 / 09:39

  Wederom een mooi verhaal. Ik reageer niet altijd, maar dit raakte me echt. Soms zit ik in een flow dat dingen die gedaan moeten worden geen probleem zijn, de volgende dag kan ik er gewoon geen zin / puf meer in hebben. Dat is zo wisselend. Vooral administratie vind ik altijd vreselijk.

 8. Vanessa 31 juli 2014 / 09:47

  Mooi artikel, zeker om over na te denken. Ik denk dat je sowieso minder plezierige dingen moet doen om er iets zinvols uit te halen. Werk is daar een goed voorbeeld van. Hoeveel mensen gaan er niet werken, enkel om geld te verdienen, terwijl ze het eigenlijk helemaal niet leuk vinden? Maar met geld kan je wel veel doen, je hebt het zelfs nodig om te leven.

 9. Jorien 31 juli 2014 / 10:03

  Wat een fijn artikel! Goed om ook bij dit soort onderwerpen stil te staan: wat is nu het doel/de zin van het leven. Ik denk (nee, weet zeker!) dat niet alle zinvolle dingen plezierig zijn, maar dat je daar dan wel meer voldoening uit kan halen en je jezelf uiteindelijk meer happy voelt! Ik loop soms ook aan tegen onplezierige dingen, stel ze uit, loop er weer een paar keer tegenaan. Als ik mezelf er dan toch toe zet om ze te gaan doen, ben ik naderhand wel trost op mezelf.
  En wat Kelly terecht zegt: het is een kwestie van balans. Zonder dalen zijn er ook geen pieken!

 10. Annoesjka 31 juli 2014 / 10:20

  Goed artikel, Lisanne! Ik denk ook dat het om de balans tussen plezier en zinvol gaat. Een studie is een goed voorbeeld daarvan. Ik zou mijn boeken inclusief laptop soms weleens uit het raam willen gooien, maar uiteindelijk zorgt deze studie er wel voor dat ik later mijn geld kan verdienen met dat wat ik het allerleukste vind. Een studie is lang niet altijd leuk, maar uiteindelijk wel zinvol. Aan de andere kant, ik zou mijn leven zinvoller kunnen maken door in een bootje van Greenpeace te stappen, maar daar zou ik helemaal niet gelukkig van worden omdat het me geen plezier geeft. Ik denk dat een goede afweging tussen plezier en zinvol het belangrijkste is, in ieder geval in de grote dingen die je doet (ik vind namelijk niet dat ik die afweging moet maken als ik eens uitga, bijvoorbeeld 😉

 11. Cindy 31 juli 2014 / 10:40

  Bijzonder artikel, eentje die ik wel even opnieuw moest leven. Ik denk dat het allemaal vrij met elkaar samenloopt, dingen die zinvol zijn, maar niet leuk, geven je at the end wel een heel fijn gevoel. Ik ga in dit geval ook met Kelly mee: balans. Op de korte termijn zijn zinvolle dingen niet zo tof, maar nogmaals, op lange termijn kan je heel happy zijn er mee en het je ook daadwerkelijk plezier geven.

 12. Simone 31 juli 2014 / 12:18

  Wat een goed stukje! Ik ben het wel met je eens. En ik denk ook wel dat ik dat zo kan zien. Ook zul je zelf je leven zinvol moeten maken. Zoiets gaat niet vanzelf.

 13. Merel 31 juli 2014 / 12:41

  Wat een interessant artikel! Ik ben ook wel eens bezig met wat ik allemaal wil doen dit leven en vaak kom ik dan ook wel op zinvolle dingen, maar dat zijn ook dingen die ik leuk vind. Ik zou dolgraag mijn kleine projectjes die ik eens heb gedaan in het groot willen uitvoeren en daarmee zinvol mee zijn, maar ik word ook ontzettend blij daarvan. Volgens mij kan zinvol zijn en plezier hebben heel goed samen, natuurlijk is niet alles leuk wat je moet doen, maar in het grotere geheel is het volgens mij het ideaal als je die twee samen combineert

 14. Joyce 31 juli 2014 / 14:04

  Wow, Lisanne! Ik verbaas me elke keer weer hoe goed jouw artikelen zijn. Mensen goede adviezen geven, een goed stuk schrijven met stof tot nadenken, daar hou ik toch wel het meeste van. Ik denk dat ik me bij jou moet aansluiten. Vanaf morgen ben ik werkloos omdat het niet goed gaat met het bedrijf waarvoor ik werkte. Ook al wil mijn baas me niet kwijt, het voelt toch als falen, geen succes hebben. Dus moet ik op zoek naar een baan waar ik plezier mee heb, vind ik. Maar het zit in mijn hart om mensen te helpen en ook te kunnen zien dat zij er iets aan mijn hulp hebben gehad. Dat is natuurlijk niet altijd leuk, zoals bijvoorbeeld mensen ergens doorheen slepen of kinderen opvoeden, maar er zal zeker net zoveel plezier bij horen en dit zal zelfs nog wel het belangrijkste zijn. Ik denk als ik uiteindelijk voor dingen zal kiezen die me happy maken en waar ik me gelukkig bij voel, dat ook de juiste keuzes zijn om mijn leven zin te geven.

 15. Kimberley 31 juli 2014 / 16:03

  Super toevallig, ik heb hier zelf vorige week ook een artikel over geschreven! Ik vind het vooral belangrijk om met mijn werk iets ‘goeds’ te doen en in mijn vrije tijd genoeg tijd te besteden met vrienden en familie. Dat maakt je uiteindelijk pas echt gelukkig!

 16. Kirsty 31 juli 2014 / 17:06

  Mooi geschreven! Ik vind heel veel dingen zinnig voor een waardevol leven, maar ik kijk daarbij eigenlijk altijd wat ik zelf goed zou kunnen doen. Dat zijn dan vaak wel dingen waar ik plezier aan beleef gelukkig!

 17. claudia 31 juli 2014 / 20:16

  Wat een goed artikel weer, Lisanne! Weer wat om over na te denken.

  Ik doe op dit vrijwiliigerswerk op een manege voor ruiters met een handicap, dit is voor mij zowel zinvol als plezier. Het is zo mooi om de ruiters te zien genieten van het rijden! Om daardoor contact met ze te kunnen maken. Juist daardoor (en door mijn gezellige collega’s) heb ik er ook weer veel plezier van 🙂

  een goede combinatie/balans van plezier en zinnig bezig zijn 🙂

  • Lisanneleeft 1 augustus 2014 / 10:56

   Dat lijkt me heel bijzonder om te doen! Inderdaad een onwijs mooie combi van iets zinvols. maar tegelijkertijd ook iets erg leuks 🙂 Mensen helpen kan ook heel plezierig zijn!

 18. Suzanne 31 juli 2014 / 20:44

  Wat een ontzettend goed artikel heb je geschreven. Dit geeft weer stof tot nadenken.

 19. Amélie 31 juli 2014 / 21:25

  Gelukkig liggen de dingen die ik ‘leuk’ een ‘belangrijk’ vind redelijk op één lijn! =)

 20. Nicole 31 juli 2014 / 22:29

  Ja daar raak je een snaar hoor! Ik wil graag werk doen dat ik leuk vind.. Maar is dat ook belangrijk? En voor wie?

 21. Ruth 31 juli 2014 / 23:15

  Inderdaad een interessant stuk! Het roept bij mij echter wel op: is dit wel zo? Maar overduidelijk is dat natuurlijk voor iedereen anders. Ik wordt vooral nieuwsgierig van : ‘Omdat ik de dingen die ik niet leuk vind, maar toch ‘moet’ doen, belangrijk vind’. Dat roept weer allerlei vragen op, beginnende met ‘waarom dan eigenlijk?’ Ik merk dat ik in mijn leven als heeeel veeeel moet. Ik wil juist wat minder moeten en daarin weer mijn eigen willen ontdekken, en dat voelt heerlijk. Ook kan je verder filosoferen over wat dan de zin van jouw bestaan is? Dat is altijd al ongrijpbaar geweest en velen hebben hier antwoord op willen geven. Zoals ik al zei, interessant 😉

  • Lisanneleeft 1 augustus 2014 / 10:55

   Ik denk ook dat mijn visie niet perse de waarheid is. Jouw aanvulling is interessant, bekijkt het weer van een andere kant, leuk om te lezen!

   Als je veel te veel ‘moetjes’ hebt is het inderdaad misschien wel veel beter om de moetjes terug te brengen en dan kijken welke moetjes je echt hard nodig hebt!

 22. Ise 3 augustus 2014 / 22:03

  Dat heb je weer erg mooi geschreven! Goede stof tot nadenken.

 23. Anne 9 augustus 2014 / 17:20

  Er zit denk ik wel een overlap tussen wat je leuk én belangrijk vind. Dat is wel een aanwijzing voor waar je het zoeken moet. Zelf heb ik geen idee hoor. Ik weet wel wat mijn waarden zijn, maar ik vind het lastig om er wat mee te doen. Ook het uitzoeken van wat ik belangrijk vind en wat ik daarmee kan in mijn leven is voor mij vaak niet zo plezierig. Maar dat is oké, ik kom er vast wel achter. En ik hoef niet bang te zijn dat plezier me weg houd van belangrijke zaken. Want plezier vind ik echt heel moeilijk.

 24. Kim 10 augustus 2014 / 14:58

  In mijn jeugd heb ik het lange tijd moeilijk gehad om de zin van het leven te vinden. Ik denk dat jij net het beste antwoord ooit hebt gegeven: het is voor iedereen verschillend. Ik had het in die tijd ook heel moeilijk om maar plezier te maken just for the sake of it. Dat hing natuurlijk aan mijn zoektocht naar de zin van het leven vast. Ondertussen ben ik er al heel wat beter in geworden. En gelukkig kan ik met mijn kind ook af en toe plezier maken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.