Pluk het uur

Op social media deelde ik deze uitspraak van prof. dr. Rinie Geenen uit FES magazine al, zelfs op mijn blog liet ik hem twee jaar geleden zien. En nu is hij terug! Ik keek laatst mijn oude blogs door en kwam hem tegen. Moraal van het verhaal: genieten hoeft niet altijd groot te zijn. Klein kan ook fijn zijn!

pluk-het-uur

De voorbeelden vind ik ook heel erg mooi; echt kleine dingen die bijna iedereen wel kan – ook als het even wat minder goed gaat.

Ik zie dat vaak bij andere mensen; dat ze nog zo veel hebben, maar helemaal niet realiseren wat voor moois er allemaal nog om ze heen gebeurt. Door alleen al bewust te zijn van de fijne dingen die om je heen gebeuren kun je al genieten. Niet kijken naar alle dingen die niet meer kunnen en niet leuk zijn, maar juist wel naar alle mooie dingen in het leven en de dingen die nog wel kunnen.

Dus, probeer eens te genieten. Niet van de grote dingen, geen hele dagen, maar van de kleine dingen: ook al is het slechts enkele minuten. Als je dat bewust gaat doen worden je gedachten ook positiever.

Gisteren voelde ik me niet zo goed, had ik veel pijn, en had ik nog geen blog klaarstaan. Maar…

 • Ik ben wel naar buiten geweest
 • Kwam op het idee om deze prachtige boodschap te delen op mijn blog – ondanks dat ik dit al oneindig vaak heb genoemd
 • Tim kwam heel enthousiast thuis na een lange werkdag (om 10 uur ‘s avonds – na zeker 14 uur werk), van zijn enthousiasme werd ik vrolijk!
 • Dat ik mezelf weer even heb kunnen zeggen dat ik niets moet en dat nee zeggen ook goed is – dat lucht altijd zo op. Er zijn zo veel grote en leuke dingen waarop ik ja had kunnen zeggen de afgelopen tijd, maar als het niet gaat dan gaat het niet. En dan is eerlijk tegen jezelf zijn en nee zeggen ook oké.
 • Tv programma’s kijken met verstand op 0 is fijn.
 • Een lekker wam bed!

Ondanks alle minder leuke momenten tussendoor heb ik toch nog een hele tijd wel kunnen genieten van deze dag! Dat is waarom ik het motto Carpe horam, pluk het uur, zo mooi vind. En natuurlijk kan iedereen hem gebruiken, ziek of niet ziek – ook als ‘gezond’ persoon zullen er leuke en minder leuke momenten zijn. Genieten van de kleine dingen maakt altijd alles beter! Leef jij op die manier?

DELEN:

31 reacties

 1. Martina 23 april 2014 / 06:31

  Genieten van de kleine dingen is zoooo belangrijk!

 2. Frederique 23 april 2014 / 07:15

  Ik kende hem nog niet en het is inderdaad een heel mooie uitspraak voor mensen die om welke reden dan ook kortere dagen hebben 🙂

 3. Marion 23 april 2014 / 07:19

  Genieten van de kleine dingen is heel belangrijk. Vaak moet je er wel even op gewezen worden lijkt het. Juist mensen die het wat moeilijker hebben dan anderen, genieten vaak meer van die kleine dingen of laat ik het anders zeggen: zijn zich er meer bewust van! Dat is het denk ik!

 4. Elize 23 april 2014 / 07:27

  Heel erg belangrijk en een erg goeie uitspraak!
  Ik probeer altijd zo te leven en kan ook vaak super blij worden van mini dingetjes. Maar uiteindelijk zijn dat vaak de beste dingen/momenten en de dingen die het leven echt leuk maken vind ik.

 5. Nicole 23 april 2014 / 07:29

  Pluk de dag was eigenlijk mijn motto maar je hebt helemaal gelijk, pluk het uur past beter!
  Want een hele dag alleen maar genieten? Dat komt niet vaak voor.. dat is ook best lastig.
  Maar juist die kleine momentjes, koesteren die hap!

 6. Ilse 23 april 2014 / 07:33

  Ik denk wel dat ik op die manier leef ja, en dat hoeft zelfs niet eens een heel uur te zijn, minder mag ook.
  Ik denk dat veel mensen, bv. werkende moeders, niet de tijd hebben om een hele dag lang te genieten, er moet tenslotte nog gewerkt worden ook en gekookt en gepoetst en voor de kinderen worden gezorgd, maar als je dan even een klein momentje voor jezelf kan vrijmaken om even iets leuks te doen, is dat dubbel genieten.

 7. Kelly Caresse 23 april 2014 / 07:36

  Wat een inspirerend artikel met een uitspraak die ik erg mooi vind! De nadruk wordt zo echt op positiviteit gelegd en op dankbaarheid voor dat wat goed gaat en dat vind ik heel mooi 🙂

 8. Lauriëtte 23 april 2014 / 08:06

  Goed om te horen dat je zo kan genieten van de kleine dingetjes! Ben wel erg benieuwd wat je vriend voor werk doet, 14 uur is lang!

 9. Manon 23 april 2014 / 08:57

  Mooie quote 🙂 Echt wel iets om bij na te denken. Gister had ik ook een kleine baaldag, maar ik ben toch met een voldaan gevoel gaan slapen, vind ik wel belangrijk!

 10. Susanne 23 april 2014 / 09:21

  Mooie uitspraak! Ik kan me er natuurlijk weinig bij voorstellen want ook ik maak en planning voor de dag wat er gedaan moet worden, terwijl dat natuurlijk voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Genieten van kleine dingen vind ik moeilijk, ik zou het meer moeten doen! Vaak als ik me achteraf heel blij voel kan ik er pas van genieten. Terwijl een avondwandeling ook genieten is! (ook al wil de hond niet meelopen). Mooi stukje!

 11. Liddie 23 april 2014 / 09:37

  Wauw, dat jij altijd nog zo positief bent ook al heb je een wat mindere dag, dat vind ik echt knap!
  Zelf probeer ik ook te genieten van de kleinere dingetjes, maar vaak vergeet ik dat weer. Ik moet mezelf daarin wat meer stimuleren.

 12. Miranda 23 april 2014 / 09:40

  Mooi artikel. Goed gezegd. Ik leef zeker ook op die manier.

  Everyday may not be good, but there’s something good in everyday.

  Op een slechte dag zeg ik dat vaak even hardop en ga dan heel bewust bedenken welke leuke dingetjes die dag heeft. Ik kan altijd wel wat bedenken:)

 13. Geertje 23 april 2014 / 09:50

  Wat een mooie uitspraak. En er zit zoveel waarheid in. Niet alleen voor mensen met een chronische ziekte, maar voor iedereen. Ik moet zeggen dat vaak het negatieve meer overheerst dan het positieve. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij de kleine dingen in het leven…. de dankbaarheidslijstjes.

 14. Mandy 23 april 2014 / 10:11

  Carpe Horam! Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik denk ook dat het misschien wel goed is dat mensen er niet altijd van bewust zijn van wat je allemaal hebt en kan als je gezond bent, want dat geeft aan dat je gezond bent en dat je het goed hebt. Sinds ik gehandicapt ben leef ik ook per uur. Je weet nooit hoe je je aan het eind van de middag voelt dus geniet nu, nu kan het. En lang leven Netflix, ik dwing mezelf om even stil te zitten met Netflix.

 15. Boukje 23 april 2014 / 11:08

  Wat een mooie gedachte Lisanne, hier kan ik ook echt wat mee dus ik ga hem zeker onthouden en verder delen. Dankjewel!!!

  En ik vind het trouwens super knap van je dat jij dit al zo goed kunt, dat valt me steeds weer op, hoe positief je altijd blijft ondanks dat er soms dingen tegenzitten. Dus bij deze even een momentje om je daar een dik compliment voor te geven!

  • Lisanneleeft 23 april 2014 / 12:01

   Lief, dankjewel! 😀 Ik heb de laatste jaren hard kunnen oefenen hahaha 😛

 16. Tiffany 23 april 2014 / 11:45

  Inderdaad, ook voor mensen die niet ziek zijn is dit een geweldig motto! Ik probeer zoveel mogelijk van de kleine dingen te genieten. Deze zorgen ervoor dat ik het geluk terug kan inzien 🙂

 17. Sophie 23 april 2014 / 12:01

  Wat een inspirerend artikel! Ik geniet echt niet altijd van het uur en ook zeker niet altijd van de dag, ik mag er van mijzelf best wel wat vaker stil bij staan. Ik zou er graag bij stil willen staan; ik ben het zo eens met deze quote!

 18. De Zuinige Student 23 april 2014 / 13:05

  Wat een mooie quote!
  Dit levensmotto zou iedereen moeten kennen. Veel mensen streven naar geluk maar lopen er in het dagelijks leven helemaal aan voorbij. Geluk zit vaak in kleine dingen maar je moet ze wel herkennen.

  Mijn complimenten voor jou. De manier waarop jij in het leven staat vind ik bewonderenswaardig.
  Deze levensles zal ik graag delen!

  • Elin 23 april 2014 / 14:38

   Hier een reactie van een normaal gesproken stille lezer. Ik vind je blog erg leuk, en ik geniet altijd van je positieve berichtjes ondanks je soms wat minder positieve gemoedstoestand. Alleen heb ik de laatste tijd het gevoel dat ik iedere dag hetzelfde lees. Misschien kun je proberen iets meer variatie aan te brengen in je artikelen in plaats van steeds iets met dezelfde strekking posten.

   Liefs

   • Lisanneleeft 23 april 2014 / 15:08

    Heb je nog verzoekjes/leuke ideeën voor me Elin? 🙂
    Snap wat je bedoelt hoor, ik heb inmiddels zo veel blogs geschreven dat ik weleens in de herhaling val, haha.

    • Marleen 24 april 2014 / 09:08

     Hi Lisanne,
     Dat gevoel heb ik niet, maar een verzoekje wel nu je daar over begint. 😉
     Ik ben wel benieuwd of je op dit moment nog met minimaliseren bezig bent en op wat voor manieren. Vorig jaar was er de Summer Challenge waaraan je meedeed, daarnaast heb ik foto’s van je strakke kantoor / huis gezien, maar ik zie ook veel shoplogs voorbij komen en andere leuke spulletjes die je gekocht hebt. 🙂
     Groetjes Marleen

 19. Cindy 23 april 2014 / 15:04

  Wat een geweldig stukje tekst in die afbeelding! Erg inspirerend.

 20. Luuke 23 april 2014 / 15:39

  Erg mooie gedachte! Ook erg goed geschreven 🙂

 21. Nathalie 23 april 2014 / 15:51

  Heel mooi! Het lukte me een hele poos, om goed en intens te genieten, de laatste tijd weer wat minder..
  Daarom is deze reminder nou juist zo mooi! Thanks!

 22. Hazar Chaouni 23 april 2014 / 20:26

  Ik probeer wel altijd van de kleine dingetjes te genieten, al lukt het niet altijd. Maar vandaag genoot ik van de kopjes die mijn lieve kat Doezel me kwam geven, met haar neusje in mijn gezicht <3

 23. Anna 23 april 2014 / 21:27

  Heel mooi en helemaal waar. Ga ik weer wat meer proberen te doen!

 24. Anne 30 april 2014 / 11:49

  Echt een goeie dit! Je kunt het ook steeds weer kleiner maken, zoals je al zei. Een kwartiertje of een minuut of een paar seconden genieten is ook al mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.