Positieve kenmerken van jouw aandoening?

Onlangs kwam ik een onwijs mooi stukje uit een krant tegen. Zoals je op de foto hieronder ziet worden de positieve kenmerken van mensen met een bepaalde aandoening (of  stoornis, of… nouja, je snapt wat ik bedoel, ik kan de juiste woorden niet vinden) op een rij gezet.

positieve kenmerken

Ik vond de foto hier en ik werd blij toen ik hem zag!

Eigenlijk zouden ze hier voor elke aandoening of eigenaardigheid een onderzoek naar moeten doen. We weten allemaal precies wat de vervelende kenmerken zijn, maar de positieve zijn eigenlijk minstens zo belangrijk!

In een rijtje van fibromyalgie denk ik dat je de volgende dingen zou tegenkomen:

 • Perfectionistisch
 • Het zijn vaak harde werkers
 • Optimistisch
 • Zorgzaam
 • Doorzettingsvermogen

Dit geldt natuurlijk niet voor ieder individu, maar denk dat je gemiddeld genomen zo’n lijstje zou worden! Maarja, eigenlijk zou je daar een onderzoekje naar moeten doen natuurlijk! Dat zou leuk zijn, hihi. Wat me wel opviel was dat, toen ik het op Twitter vroeg, er heel veel dezelfde antwoorden naar boven kwamen. Dus, we zitten zo in de goede richting, denk ik!

Ik moest hierbij ook wel denken aan het artikel over de positieve kanten van fibromyalgie dat ik voor het FES magazine schreef.

Ik denk dat het goed is om ook eens naar de positieve kant te kijken van een meer ‘negatief’ iets. Als je het (ook losstaand hiervan) wil ontdekken wat jouw positieve eigenschappen zijn, dan kun je altijd eventjes naar deze test kijken. Is heel leuk om achter te komen! Hoe denken jullie hierover?

DELEN:

37 reacties

 1. Kelly Caresse 15 maart 2013 / 07:12

  Wat bijzonder zo dat lijstje positieve kenmerken, het klopt denk ik wel, jij bent echt een doorzetten, optimist en heel creatief 🙂

 2. Suzanne 15 maart 2013 / 07:28

  Zo te zien ben ik best leuk met mijn ADHD en mijn Fibro! haha te gek!

 3. Ilse 15 maart 2013 / 07:39

  Deze lijstjes kende ik ook al uit mijn opleiding. Best opvallend dat er bij elke stoornis creatief staat. Of dit lijstje nu opgaat voor iedereen met die stoornissen, is nog maar de vraag, maar ik vind het zeker goed om ook naar de positieve dingen te kijken en niet enkel naar wat niet/minder goed gaat. Maar ik denk wel dat je het individueel, per persoon moet gaan bekijken.

 4. Monique 15 maart 2013 / 07:43

  Leuk lijstje :). Het is goed om soms dingen ook van een andere, positieve kant te zien! Heel leuk.

 5. Ashleey 15 maart 2013 / 07:46

  Wat een leuk artikel! Mijn vriend is autistisch en ik vind die pluspunten zo leuk 😀

 6. Tamara 15 maart 2013 / 08:34

  Wel leuk dat ze zo belichten. En het is wel grappig dat bij de meeste aandoeningen de mensen creatiever zijn. Op de kunstacademie waar ik gezeten heb, had je volgens mij ook bijna niemand zonder ‘aandoening’.

 7. Rosa 15 maart 2013 / 09:43

  Ik denk dat je voor een fysieke aandoening niet echt zo’n lijstje kan maken met “algemeen geldende” karaktereigenschappen. Maar het idee om naar de goede kanten te kijken sta ik wel helemaal achter!
  Ik heb zelf een chronische fysieke aandoening en dat heeft me ook wel veel gebracht. Ben (gedwongen, haha) rustiger geworden, leer steeds beter met stress om te gaan en ik heb ook beter geleerd om hulp te vragen ipv altijd alles alleen te willen oplossen. En ik heb een hondje! Die had ik nooit kunnen hebben als ik nu nog fulltime studeerde.

 8. Melissa 15 maart 2013 / 09:47

  Leuk lijstje geworden, ik ben het er wel mee eens.

 9. Yolande 15 maart 2013 / 10:38

  Wat een mooi lijstje inderdaad! Goed om eens naar de positieve kanten te kijken!

 10. Kirsten 15 maart 2013 / 10:58

  Als ik dat lijstje zo lees, en ik heb dyslexie dan klopt het wel =)

 11. LinvanT 15 maart 2013 / 11:14

  Loesje had zo’n poster met “chronisch ziek zijn vraagt om chronisch optimisme” en dat vond ik wel een mooie. Ook al kan ik door mn Bechterew steeds minder, ik kan echt genieten van de kleine dingetjes. Ik heb verder alles wat ik ook maar kan wensen en ik heb (mss op pijn na) geen reden om niet blij en gelukkig te zijn.

 12. Lianne 15 maart 2013 / 11:14

  Naast heel veel negatieve dingen brengt het inderdaad soms hele mooie eigenschappen mee (:
  maaaar: perfectionisme: dat ervaar ik niet als positief. Tenminste, als perfectionist vraag je vaak teveel van jezelf en voel je je vaak falen als ‘t niet gaat etc (Mijn ervaring met perfectionisten hoor..) maar de andere kant is natuurlijk wel dat je nauwkeurig en kritisch bent.. hmm: dubbel! 😉

  • Lisanneleeft 15 maart 2013 / 11:21

   Ja, hij is inderdaad heel erg dubbel! Maar je kan hem ook als positief zien, vandaar dat ik hem er toch bij heb gezet 😛

   • Elseline 15 maart 2013 / 15:22

    Als er ergens gevraagd wordt om mijn positieve en minder positieve kanten, noem ik bij beide ook standaard “perfectionistisch”. In sommige gevallen is het namelijk een goede eigenschap (mooie portfolio, nauwkeurig, kritisch), in andere gevallen kan het me flink tegenzetten (faalangst). Het hangt maar net van de context af. 🙂

 13. LounaBeauty 15 maart 2013 / 11:43

  Ik geef les op het SBO– speciaal onderwijs. Ben daarom blij dat lijstje te zien! Heb hem zelf ook en weet je hoe belangrijk het is om de positieve kanten te benadrukken. Echt mega belangrijk! Je ziet de kinderen groeien. 🙂

 14. Monique 15 maart 2013 / 11:47

  Meestal kijk ik alleen naar de negatieve dingen en naar de dingen die ik niet (meer) kan.. Daarom zijn dit soort lijstjes zo goed om te lezen.. Want zeker waar vooral: doorzetters..

 15. Simone 15 maart 2013 / 11:57

  Haha, wat leuk om te lezen! Ik ben ook van mening dat als je iets hebt, dat dat niet meteen zegt dat je niet leuk zou zijn of geen goede eigenschappen zou hebben.

  Ik kan me wel vinden in de positieve eigenschappen van fibro 🙂

 16. Ise 15 maart 2013 / 13:46

  Het lijstje van fibro komt bij mij ook aardig overeen, leuk dat ze een keer iets positiefs over aandoeningen in de krant zetten!

 17. danique 15 maart 2013 / 14:27

  ik word hier zo blij van !
  ze hebben het altijd maar over de dingen die je niet kunt als je een ‘aandoening’ hebt,zelf heb ik ADHD wat natuurlijk heel anders is dan fibromyalgie maar toch merk ik dat mensen vaak denken dat je minder bent dan zogenaamde ‘normale’ mensen.
  heel leuk om dit te lezen ! (:
  xoxo

 18. Simone 15 maart 2013 / 15:09

  Ik vind het heel goed dat je hier aandacht aan besteedt. Vaak zijn stoornissen/aandoeningen zo negatief gekleurd, terwijl mensen dat niet verdienen die deze aandoeningen hebben. We hebben allemaal krachten!

 19. Josephiene 15 maart 2013 / 15:50

  Ik heb dit plaatje zelf ook op Facebook geplaatst, omdat de positieve kanten van veel stoornissen niet bekend zijn. Ik zie m’n stoornis als een zegen en een vloek. Het is soms moeilijk, maar ik ben wel super spontaan en creatief dankzij ADHD!

 20. Hester 15 maart 2013 / 16:36

  Wat goed om ook van deze kant naar stoornissen etcetera te kijken! En ik denk dat het ook zeker waar is. Een aandoening/stoornis is nooit leuk, maar aan alles zit wel een positieve kant.

 21. roos 15 maart 2013 / 16:57

  Leuk om te weten, ook voor mijn opleiding, daar gaat het meestal alleen maar over de nadelen.

 22. Charlotte 15 maart 2013 / 18:23

  Supergoed om dit zo te lezen!
  Ik heb zelf dyscalculie, *met cijfers en rekenen* en word hier toch wel heel positief van.
  Inderdaad, de meeste mensen met zo’n aandoening zijn harde werkers! ^^

 23. Wendy 15 maart 2013 / 19:44

  Heerlijk zo’n positief ingesteld persoon!

 24. Lenneke 15 maart 2013 / 21:15

  Ik had de foto inderdaad ook gezien. Ga meteen die test doen, leuk om te leren over jezelf!

 25. Sas 16 maart 2013 / 10:14

  Mijn ‘aandoening’ staat er niet bij… Wel erg leuke foto!

 26. Anne 20 maart 2013 / 11:55

  Tja dit soort lijstjes zijn heel bekend op de school waar ik heen ga. Ik vind ze leuk, maar het plaatst de mensen wel weer in hokjes. Ik denk dat mensen er meer bij gebaat zijn om hun persoonlijke sterke punten te kennen en te snappen hoe hun beperking daar aan heeft bijgedragen.

  • Lisanneleeft 20 maart 2013 / 12:51

   Ja, ik denk dat je daar helemaal gelijk in hebt, Anne!
   De lijstjes zijn leuk (vooral als je ze tegenover de klachten-lijstjes van een aandoening zet), maar het heeft inderdaad veel meer waarde om per persoon te kijken wat je sterke punten zijn 🙂

 27. Estrella 20 maart 2013 / 15:16

  Mooi artikel, ik heb zelf een visuele beperking en BDD (Body Dismorphic Disorder). Van die laatste zou ik absoluut geen positieve eigenschappen kunnen bedenken, het heeft alleen maar nadelige gevolgen. Van mijn visuele beperking (slechtziend dus, met 5% zicht) zijn die er zeker wel. Ik heb enorm veel doorzettingsvermogen, ben heel onafhankelijk ingesteld, heel gericht op details (wat in mijn hobby fotografie goed van past komt) en mijn reuk- en gehoord zijn veel beter ontwikkeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.