Positiever denken in 6 stappen

Positief denken is wat mij betreft de sleutel tot een leuker leven. Zelf heb ik het kunnen leren doordat ik niet altijd een even leuk leven had, en dus eigenlijk geen keus had. Maar ook als je een leuker leven hebt (gehad) is het fijn om deze nog leuker te maken door positiever te denken. Ik geloof dat je met positief denken ontzettend veel kan bereiken, je een beter mens wordt, en dat het je leven leuker maakt. Dus, bij deze mijn tips!

Afbeelding via weheartit.com

Kijk naar wat er wel goed gaat en wat je wel hebt

Het is altijd makkelijk om te zien wat er fout gaat en wat je niet hebt. Het is een kunst om te kijken naar wat wel goed gaat en wat je wel hebt. Het is niet altijd even makkelijk, maar probeer je puur te focussen op die positieve dingen en de dingen die wel gaan zoals je wilt.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Jezelf niet met anderen vergelijken is een hele belangrijke. Dit helpt echt ontzettend om jezelf beter te voelen. Iedereen is anders en je kunt jezelf simpelweg met niemand anders meten. Probeer dit dus ook gewoon niet! En als je het dan toch echt niet kan laten, vergelijk jezelf dan met iemand die het minder goed heeft dan jij.

Even mijn persoonlijke verhaal hierbij: In het begin deed ik dit heel erg met betrekking op mijn gezondheid. Het was niet eerlijk dat andere mensen wel gezond waren en ik niet! Maar uiteindelijk werden de verschillen groter en kon ik het compleet los van elkaar zien. Ik ben anders, ik leef anders en dat is helemaal niet erg. Daarna ontmoette ik lotgenoten, die eigenlijk bijna allemaal ook wel beter functioneren dan ik. Ze hebben dezelfde aandoening en misschien is het weer niet eerlijk dat zij meer kunnen, maar daar kan ik helemaal niets mee. Ik heb er niets aan! Ik kan me beter focussen op mezelf en mezelf verbeteren dan verdrietig zijn om het feit dat zij meer kunnen dan ik.

Kies ervoor om in elk minder leuk iets of iemand ook iets positiefs te zien

Ik geef je altijd het advies om alle negatieve invloeden je leven uit te bannen. Er zullen altijd mensen zijn die jaloers zijn, gemeen zijn of je gewoon dwars zitten. En helaas is het niet altijd mogelijk om ze je leven uit te bannen. Het kost misschien veel moeite, maar probeer ook  in deze persoon iets goeds te zien. Misschien is er een reden waardoor diegene zo doet. Veel mensen geloven dat elke mens van nature in zijn hart goed is. Ik weet niet of dit waar is, maar ik weet wel zeker dat elk mens minstens 1 goede eigenschap heeft. Kies ervoor om die te zien bij andere mensen en waardeer die.

Bij dingen is het net zo. Elk minder leuk ding heeft wel iets positiefs. Je zal ervan leren, of misschien is het gewoon goed voor je. Probeer echt om bij deze dingen ook iets goeds te zien, hierdoor zal je je leven plezieriger maken voor jezelf.

Niemand is perfect en ook jij hoeft niet perfect te zijn

Voor sommige mensen is het moeilijk te geloven, maar echt, niemand is perfect. Verwacht dit ook niet van andere mensen. Maar belangrijker nog: verwacht dit ook niet van jezelf. Je hoef niet perfect te zijn en probeer het ook niet. Als je je best hebt gedaan en je weet dat dan is het goed genoeg, je hoeft het niet nog beter te doen.

Het woord “probleem” bestaat niet meer, iets is een situatie

Door dingen niet meer te bestempelen als een probleem is het niet meer perse iets negatiefs. Door het woord probleem om te ruilen voor situatie geef je jezelf en anderen de kans om de situatie ook als iets positiefs te zien. Pas dit ook toe in je hoofd.

Dat zijn wat mij betreft de belangrijkste punten. Eigenlijk zou je het bijna kunnen zien als trucjes om je instelling te veranderen (of eigenlijk: je hersenen een handje helpen door ze een beetje voor de gek te houden). Zelf heb ik het meeste moeite met in alle mensen iets positiefs zien, sommige mensen maken me het erg moeilijk, haha. Verder gaat het eigenlijk erg goed! Aan welke van deze punten voldoe je al en aan welke moet je nog werken?

15 reacties

 1. Meisje zonder eetstoornis 8 juli 2012 / 08:05

  Positief denken is zo belangrijk! Het maakt je leven ook een stuk leuker. Ik probeer het ook altijd, maar merk dat het soms nog moeilijk is. :p

 2. Dave 8 juli 2012 / 08:24

  Ik heb al zo vaak geprobeerd. Meestal zonder resultaat. Soms ben ik al eens geschrokken van mijn reacties op andere mensen. Dan denk ik bij mezelf “wat een eikel ben ik toch” en dan ben ik helemaal niet positief aan het denken en zit ik in een hopeloos negatief spiraal…
  Had iedereen maar de kracht die jij had Lisanne. De wereld zou er heel wat mooier uit zien..

  • Lisanneleeft 8 juli 2012 / 17:05

   Ik geloof dat iedereen die kracht heeft, ook jij! 🙂
   Misschien lukt het bij de een makkelijker dan bij de ander, maar ik geloof echt dat iedereen het kan. Dat je het graag wil is in elk geval al een hele grote stap in de goede richting!

   • Dave 9 juli 2012 / 08:15

    Mijn laatste poging om me ermee te verzoenen is het van me af te schrijven. Ik twijfel nog of ik het zou posten op m’n blog of niet.

 3. yourlifestyleguide.nl 8 juli 2012 / 15:09

  Wat een goede post! En inderdaad, jezelf vergelijken met anderen is echt killing. Ieder mens is uniek en kijk gewoon vooral naar jezelf en wat jij kan, ipv naar wat een ander kan en doet! Vind jouw stukjes altijd heel positief en zo kom je op mij ook over: positief!

 4. Renske 8 juli 2012 / 15:46

  Ook al vind ik mezelf behoorlijk positief, als ik eerlijk moet zijn pas ik nog lang niet al deze punten toe. Positieve dingen in iemand zien kan ik heel goed, evenals het scheiden van kwaliteiten op professioneel gebied van mensen en mijn persoonlijke voorkeur. Dit zijn verschillende dingen en soms vind ik de manier waarop iemand werkt erg goed, maar vind ik het karakter wat minder. Dat is prima. Ook het kijken naar wat ik wel heb gaat goed.
  Iets niet zien als een probleem maar als een situatie kan ik toch wel een kleine eyeopener noemen. Bedankt daarvoor en voor de andere goed tips:)

 5. Flo 8 juli 2012 / 17:07

  Wat een leuke post! Ik geloof dat ik me aan al deze tips wel hou, ik denk dat je langzaam leert hoe je positief moet zijn in plaats van over alles te janken! x

 6. Yasmin 8 juli 2012 / 22:22

  Lisanne, ik volg je nog niet heel lang, maar ik word steeds vrolijk als ik jouw blog lees! 🙂

 7. Irving 9 juli 2012 / 16:43

  Positief denken is inderdaad belangrijk, ik probeer mijzelf ook erin te verbeteren het lukt wel stapje bij stapje, maar het is geen switch die je in een keer om kan zetten. wel goeie tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.