Praktische bloginspiratie (Google Analytics)

Vandaag even een korte tip voor mijn medebloggers! Sommige mensen hebben weleens gebrek aan inspiratie, soms zit er gewoon geen enkel idee in je hoofd. Heb ik ook weleens, maar dat geef ik natuurlijk niet toe, want dat hoort niet. Haha. Nu kennen we het standaard “kijk om je heen en haal overal inspiratie vandaan” verhaaltje wel. Dat werkt gewoon niet altijd! Ik heb een tip die wel altijd werkt!

Google Analytics kan jou altijd helpen! Dan moet je deze wel gekoppeld hebben aan je blog, ik geloof dat dit met een eigen domein met wordpress heel eenvoudig gaat. Ook de .wordpress.com blogs kunnen wat statistieken zien die bruikbaar kunnen zijn.

Eigenlijk is Google Analytics bedoeld om naar je statistieken te kijken. Om te kijken hoeveel bezoekers je had en waar deze vandaan kwamen. Maar je ziet ook de meest gebruikte zoekwoorden en de websites waar de meeste bezoekers op jouw blog vandaan komen. Nu heb ik twee punten waar je zeker weten ideeën uit kunt opdoen!

Inhoud
Je kunt bij de inhoud van je blog bekijken welke pagina’s het meest bekeken zijn. Misschien is dat wel een pagina waarvan je helemaal niet wist dat dat zo populair was. Zo kun je weten wat je lezers leuk vinden en wie weet kun je hier nog dieper op ingaan. Handig!

Zoekwoorden
Ook de zoekwoorden die mensen Googleden waarna ze op jouw blog terecht kwamen, staan allemaal netjes op een rijtje. Leuk om te zien hoe ze op jouw blog komen, maar ook heel slim als je daar iets mee doet! Eigenlijk hetzelfde verhaal als bij de inhoud, wordt er ergens veel naar gezocht, schrijf er een stukje over! Grote kans dat dat prima bij je blog past.

Daarnaast is er natuurlijk ook te zien op welke pagina’s of bij welke zoekwoorden de bezoekers hoe lang bleven hangen. Als ze 10 minuten lang op een en dezelfde pagina geweest zijn, dan moet het wel een goed stuk geweest zijn! Wie weet kun je er verder op ingaan of er nog eens iets over schrijven.

Ik hoop dat deze tips waardevol zijn voor de bloggers onder ons! Voor de bloggers, wat geeft jou bloginspiratie, gebruik je deze trucjes ook of heb je dat nooit nodig? En de lezers, wat voor stukjes vinden jullie het leukst om te lezen op blogs?

18 reacties

 1. Yara 24 januari 2012 / 07:49

  Oh, superhandig! Ik snapte voorheen geen drol van google analytics! X

 2. Sander 24 januari 2012 / 07:52

  Ik bedenk eigenlijk niets, het overkomt me. Ik houd me al jaren bezig met fotografie en schrijf ook al behoorlijk lang voor verschillende media. M’n blog combineert dat en mengt daar nog iets van korte, meer persoonlijke dingen doorheen. 🙂

 3. Lieke 24 januari 2012 / 07:55

  Ik wist wel dat je dingen kon terugzien, maar dat je zoveel kan zien. Wat grappig!

 4. Naomi 24 januari 2012 / 08:16

  De beste inspiratie komt bij mij plotseling op een random moment. Ik heb ook bijna altijd een notebook bij me en anders probeer ik het uit te schrijven op mijn mobiel.

  Wat ik het leukst om te lezen vind zijn (persoonlijke) verhalen/anektdotes/columns.

 5. Vivian 24 januari 2012 / 10:36

  Ik heb Google Analytics wel geïnstalleerd, maar ik moet nog even de tijd nemen om echt uit te vogelen hoe het werkt, haha. Wel erg handig!

 6. Daniëlle 24 januari 2012 / 12:46

  Ik het vaak dat ik één dag lang vol inspiratie zit, dan kan ik heel veel artikels typen. Maar soms ben ik gewoon inspiratieloos en ga ik gewoon een beetje bij mezelf na: wat wil ik delen? wat interesseerd mij en anderen? En vaak plan ik ook artikels in, waardoor ik niet altijd vol inspiratie hoef te zitten! Fijne tip trouwens 🙂

 7. Lenneke 24 januari 2012 / 17:42

  Laatste alinea: jouw blog. 🙂
  Mijn inspiratie komt meestal op onmogelijke momenten. Midden in de nacht, als ik in een bomvolle tram zit… Gelukkig ben ik vergroeid met mijn BlackBerry en kan ik op elk gewenst moment iets tikken. Zelfs tijdens het douchen!

  • Lisanneleeft 24 januari 2012 / 17:56

   Ik bedoel wat geeft jou. Niet jouw blog 😛 Snap je?
   Haha onder de douche is ook echt zo’n moment waarop je niets anders kunt doen dan lekker wegdromen (als je tenminste geen haast hebt)

   • Lenneke 24 januari 2012 / 20:42

    Ah, interpretatieprobleempje. In dat geval zou ik er wel ‘bloginspiratie’ van maken, haha. 😉 En nu is het tijd voor een warme douche. Laat die blogjes maar komen! 🙂

 8. Stéphanie 24 januari 2012 / 18:58

  Hmm, mijn blog is in totaal vier keer gevonden via google. Een van de zoekwoorden was ‘sinople wordpress’. Misschien als ik een jaartje bezig ben ;).

 9. xx_Patries_xx 24 januari 2012 / 19:44

  handig hoor… zal er eens op letten… ik merk idd wel dat sommige blogs gewoon niet op wordt gerageerd das wel jammer

 10. Emmelien 25 januari 2012 / 22:23

  Ik heb wel een blog, maar ik schrijf alleen als ik inspiratie heb. Die heb ik, of die heb ik niet, ik zoek er niet per sé naar. Ik heb ook eigenlijk alleen maar een blog omdat ik daar mijn stukjes kwijt kan, niet omdat ik graag wil dat mensen ze lezen, haha. Tenminste, dat is niet mijn hoofddoel.
  Ik krijg eigenlijk vooral inspiratie van gezelligheid met vrienden of verliefd zijn. Of misschien moet ik het anders zeggen, ik krijg inspiratie van emoties!

 11. Dina 11 februari 2012 / 08:10

  Dankjewel, hier heb ik echt iets aan! Ik snap namelijk niet veel van google analytics!

 12. Daniëlle 11 februari 2012 / 09:07

  Super handige tips! Vooral de laatste vind ik belangrijk: niet opgeven!

  • Daniëlle 11 februari 2012 / 09:07

   Oh, ik zat op twee verschillende pagina’s… dit wilde ik eigenlijk plaatsen op je nieuwe artikel, haha!

 13. Aritha 16 april 2013 / 17:12

  Ik heb een linkje naar dit artikel geplaats. Heel mooi/goed/praktisch. Dank je wel.

 14. Lucie Beck 15 augustus 2014 / 11:25

  Hoi Lisette,

  Bedankt voor de bruikbare tips! Ook sta ik af en toe stil wat ik om mij heen zie en blij van wordt. Soms vergeet je wat er om je heen gebeurt, ook dit zijn mooie onderwerpen om over te bloggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.