Praten of luisteren?

Praten over koetjes en kalfjes is leuk. Praten over jezelf of over een ander kan ook heel leuk zijn. Maar iemand iets leren of informatie geven is nuttig. Niet alleen voor diegene die het hoort, ook voor jezelf.


Via weheartit.com

Iemand anders horen praten over koetjes en kalfjes kan ook erg leuk zijn. Verhalen aanhoren over diegene of over iemand anders tsja… dat kun je ook erg interessant vinden. Maar iemand horen over nieuwe informatie, naar iemand luisteren die jou iets probeert te leren, dat is de meest kostbare van dit hele rijtje.

Gebruik eens wat vaker je oren, in plaats van je mond. Je hebt niet voor niets maar één mond en maar liefst twee oren.

Ben jij een prater of een luisterend oor? Zelf moet ik toegeven dat ik zelf vaak aan het woord ben wanneer iemand iets nuttigs te zeggen heeft. Daar wordt aan gewerkt. Maar daartegenover kan ik enorm genieten van het leren van nieuwe dingen.

DELEN:

9 reacties

 1. Lieke 23 juni 2011 / 19:59

  Ik luister graag, maar soms kan ik ook praten, dat ik het gevoel heb dat ik teveel praat 🙁

 2. Iris Anastasia 23 juni 2011 / 20:12

  Ik kan zowel in de rol van prater als van luisteraar zitten. Ik zou alleen graag beter aanvoelen wanneer welke rol het beste van toepassing zou zijn… Want daar schort het nog weleens aan!

 3. ioon 23 juni 2011 / 20:12

  Ik moet zeggen dat ik schipper tussen prater en luisteraar. In mijn vak, maar ook naar vriendinnen, ben ik iemand die luistert maar thuis bij mijn vriend en ouders ben ik een prater. Ik ben ontzettend nieuwsgierig dus ik vraag graag naar andere mensen, maar ik vertel vervolgens ook graag mijn versie van het verhaal…

  Dus ik ben een mengelmoes. Mijn vader vindt dat ik teveel praat, maar stiekem is het vooral dat ik veel aan hem vraag omdat ik graag luister naar wat hij vertelt. Ik leer graag van hem, maar dat beseft hij niet altijd. 😉

 4. Rianne 24 juni 2011 / 06:03

  Ik ben altijd een luisterend oor geweest, maar sinds kort word ik steeds meer een prater.. Heel irritant (vind ik zelf dan) dus ik probeer me wat vaker in te houden ^^

 5. Simone 24 juni 2011 / 09:24

  Ik ben het beiden. Maar het ligt wel aan de situatie. Als iemand zijn/haar ei kwijt wil zal ik mij er weer op aan passen dat hij/zij meer aan het woord is dan ik.

 6. Renske 24 juni 2011 / 13:14

  Eerlijk gezegd denk ik dat veel mensen die goed kunnen luisteren, snel het idee hebben dat ze te veel over zichzelf praten. Dat zijn vaak mensen die erg op het welzijn van anderen ingesteld zijn.
  Uiteindelijk moet er een balans zijn, naar mijn mening. Je kunt nooit een goede vriendschap opbouwen, als die maar een kant opgaat. Ook, wanneer mensen veel over zichzelf praten tegen jou, kun je bij jezelf te rade gaan of je dit wilt of niet. Vaak geef je de ander de gelegenheid om dit te doen en is de ander zich er niet helemaal van bewust. Daarom vind ik dat je voor jezelf moet opkomen in dit soort situaties.
  Zelf denk ik dat ik een balans gevonden heb. Wanneer anderen iets kwijt willen doen ze dit altijd, omdat ze weten dat dit bij mij blijft. Wanneer ik iets kwijt wil, geef ik dit ook aan. In een vriendschap is het wel belangrijk dat de ander ook oprechte interesse uit zichzelf toont richting mij, vind ik.

 7. Laura 24 juni 2011 / 19:18

  Sowieso een luisteraar. Ik ben het stille meisje en hoewel dat soms lastig is, vind ik het heerlijk om lekker te observeren. Vandaag zat ik in de wachtkamer van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, zo heerlijk om naar de mensen die daar voorbijkomen te kijken en te luisteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.