Problemen of mogelijkheden?

Volgens mij kun je alle dingen op twee manieren benaderen. Je kan van iets zien welke dingen er mogelijk zijn, maar tegelijkertijd is er overal ook wel een probleem bij te bedenken.


Via weheartit.com

Op de schoolkrantdag van de HvA een tijdje geleden gingen we naar de workshop ‘Hoofdredactie’. Daar stond een jongeman, misschien een paar jaar ouder dan ik zelf. Daarbij zat zijn lokaal met allemaal verschillende soorten hoofdredacteurs, grappig om die allemaal eens bij elkaar te zien zitten. En toen ging de workshop beginnen. Van begin tot eind hebben we alleen maar problemen besproken die een schoolkrantredactie kan hebben en wat je dan moet doen. Dit was totaal niet wat ik ervan verwacht had, ik dacht daar met een geweldige dosis inspiratie het lokaal uit te lopen. Echt niet dus. Het enige waarmee ik het lokaal uit liep was een hoofd vol met negativiteit van al die problemen. Dat had inderdaad anders gekund.

Deze jongeman had ook kunnen kiezen om zijn workshop in het teken te zetten van de mogelijkheden van een schoolkrant redactie. Hij koos echter voor de negatieve benadering waarbij hij op zoek ging naar problemen die er helemaal niet waren. Van een positieve benadering waarbij we op een leuke manier mogelijkheden konden bespreken leek mij een stuk interessanter.

Maar is dat niet altijd zo? Dat je op deze manier kunt kijken naar dingen? Volgens mij wel. Misschien is het wel een gevalletje het-glas-is-half-vol (of half-leeg). Je kunt je beter focussen op wat je wel kunt, in plaats van op wat je niet kunt. Kijk naar wat er goed gaat, niet naar wat er fout gaat.

Wanneer je geen probleem ziet, dan hoef je ook je aandacht daar niet aan te besteden. Problemen creeëren daar waar ze er niet zijn is zonde van je tijd en energie. Daarnaast deed het mij ook niet veel goeds voor mijn humeur, om eerlijk te zijn. Denk in mogelijkheden, niet in moeilijkheden!

10 reacties

 1. Eva 27 april 2011 / 17:10

  Op werkgebied (persoonlijk ligt het wel net even wat anders) werkt het bij mij juist motiverend als mensen zeggen dat iets niet kan. Waarom dan niet? En laat mij dan maar eens uitzoeken dat het wél kan.
  Doemdenkers eisen wel veel energie maar ik weet het nu om te zetten naar iets positiefs, misschien was dat ook wel de insteek van de jongen.. Zoveel problemen en tóch lukt het om de schoolkrant voor elkaar te krijgen! En voorbereid ben je dan wel..
  Voor allebei de kanten is natuurlijk wel wat te zeggen. Alleen positief nieuws brengen kan ook tot de verbeelding spreken waardoor mensen je misschien minder snel geloven, want niet alles is mogelijk. Dus half half zou de beste verdeling zijn.
  Jeetje, je zet me wel weer aan het denken met je blog 😉

 2. vera 27 april 2011 / 17:23

  weer een super leuk stukje!
  Ik kan niet wachten tot morgen.

 3. Samira 27 april 2011 / 18:07

  Je hebt hier deels groot gelijk in, maar inderdaad ik denk bij (bijna!) alles in het leven waar je je kijk ‘opzet’ zeg maar, de eerste reactie dat je de problemen wilt vermijden en daarom het ook doet met een negatieve kijk (je wilt problemen in de eerste plaats vermijden, toch?) ipv een positieve.. Snap je?

 4. Renske 27 april 2011 / 20:05

  Iemand bewustmaken van mogelijke problemen is prima, mits deze problemen reeel zijn. Ja er kan een onvoorziene mogelijkheid zijn dat je koffie over je laptop gooit en dat die er mee ophoudt, dat je hond het reeds geprinte bestand heeft opgegeten en dat je eventuele back-up systeem door een virus finaal kapot is, maar hoe reeel is dat? Wel reeel is natuurlijk dat je zorgvuldig met je bestanden om moet gaan en het zekere voor het onzeker moet nemen.
  Kijk, moeilijkheden zijn er op elke weg, maar je kunt toch maar beter genieten van die weg, niet? Daarom is de positieve kanten er van belichten ook zo leuk en goed. Je vind het leuk om te schrijven, je werkt samen aan een eindproduct, iedere eventuele hobbel is een uitdaging, je leert steeds wat nieuws, je blijft jezelf herontdekken, etc. Werkt veel beter als je het mij vraagt.

 5. Nathalie 27 april 2011 / 21:54

  Of had jij niet die problemen die hij aanhaalde positief kunnen benaderen? En zo dat ‘negatieve’ weten om te buigen naar iets positiefs. Mijn eerste indruk als ik lees over die jongen komt het geheel niet als negatief over. Problemen of tja ik noem ze liever uitdagingen 😉 komen toch wel op je pad. Dat hij ze bespreekbaar maakt is niet negatief. Naar mogelijkheden zoeken om deze problemen op te lossen naar mijn idee ook niet.
  Creatief denken en problemen aangaan door samen te brainstormen en oplossingen te zoeken is toch juist heel uitdagend en positief! Beter kan toch niet? 🙂
  Het glas was half vol Lisanne niet half leeg 😉

 6. Nathalie 27 april 2011 / 21:56

  Ps. Dus de vraag is “Problemen of uitdagingen?” 😉
  Nice geschreven trouwens 🙂

 7. sarah 28 april 2011 / 04:44

  prachtig geschreven, idd je kan beter geen problemen maken waar er geen zijn en bezig zijn met de goede dingen 😉

  Mvg Sarah

 8. Sanne 28 april 2011 / 16:35

  Goed artikel! Ik denk zelf liever ook in mogelijkheden dan in problemen. Top geschreven!

 9. ioon 1 mei 2011 / 13:13

  Het is wat ik altijd tegen mijn vriend zeg, denk niet in problemen maar in oplossingen. Je kunt lekker blijven hangen in wat fout kan gaan, wat fout gegaan is en wat het probleem is, maar daar kom je nooit verder mee. Denk in de oplossing, in de mogelijkheden die je wel hebt en ga van daaruit verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.