Productiever zijn; met deze 6 tips kan ook jij dat!

Zelf werk ik zoals jullie wel weten vooral thuis, en juist als je thuis werkt (of dit nu school, werk, of voor je eigen bedrijf of voor een hobby is) is het verleidelijk om met alles bezig te zijn, behalve met de dingen waar je eigenlijk mee bezig moet zijn. Inmiddels blog ik ruim 3,5 jaar en daarvan ben ik bijna drie jaar niet meer met school, maar hoofdzakelijk bezig met mijn blog (en later ook de rest van mijn bedrijf). Ik ben iemand die snel afgeleid is, dingen vergeet, en nouja… gewoon gauw alles behalve productief is. Uiteraard zijn er ook dingen die gewoon moeten gebeuren, en dus gebruik ik bepaalde technieken om mijn tijd en energie zo effectief mogelijk te benutten! Met deze simpele tips kan ook jij productiever worden…

productiever-zijn

Flickr / Myxi

Werk in een opgeruimde omgeving

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, zeggen ze. In dit geval hebben we het over een werkplek, maar echt waar; als het daar een rommel is dan komt er niets uit mijn handen. Dan ben ik alleen maar bezig met alle rommel en verlies ik in no time uit het oog wat ik moest doen.

Dus… voordat je begint zorgen dat de boel netjes is!

Makkelijk productiever? Zet je telefoon uit!

Dit is de meest simpele tip die je je kan bedenken, ‘t is zo geregeld… Wat kunnen wij ons tegenwoordig makkelijk laten afleiden. Ik sta er nooit zo erg bij stil aangezien ik zelf maar weinig prikkels kan hebben – al mijn meldingen (behalve wanneer ik gebeld word) heb ik dan ook uitstaan.

Wanneer je scherm oplicht, je telefoon trilt, of maakt een geluidje, wat doe je dan? Hoe lang houd je het vol om niet naar je telefoon te kijken? Waarschijnlijk niet zo lang, haha. Wanneer je aan de slag gaat kun je het beste gewoon je telefoon op de vliegtuigstand zetten, of gewoon je meldingen uitzetten.

Nu ben ik sowieso een voorstander van zo min mogelijk bezig zijn met je telefoon. Alleen je telefoon gebruiken wanneer jij dat wil: het is jouw tijd, jouw leven. Die moet je niet laten beheersen door andere mensen en de momenten wanneer zij een berichtje naar je sturen. Deel het zelf in en kijk gewoon op je telefoon wanneer je op je telefoon wil kijken! Als mensen je willen bereiken als het belangrijk ik bellen ze je wel. Het is vooral het gevoel van ‘angst om iets te missen’ dat ons bezig laat zijn met onze telefoon. Zo veel spannende dingen gebeuren er niet als jij een paar uur niet op je telefoon kijkt.

Goed om dat te beseffen! En dan gewoon je telefoon uit tijdens het werken.

Zorg dat je nergens anders door kan worden afgeleid

Misschien heb je nog meer stoorzenders in je omgeving?

 • Social media die aan staat op je computer (uitzetten!)
 • Mensen die ook thuis zijn (vragen je met rust te laten)
 • Huisdieren (als het mogelijk is in een andere kamer gaan zitten)
 • Andere dingen die je zouden kunnen afleiden zoals de tv; die zet je natuurlijk ook gewoon uit als je productief wil zijn!
 • Sommige mensen kunnen ook productief zijn met muziek aan, maar ik kan dat echt niet. Probeer het eens; met en zonder, wat werkt het beste voor jou?
 • Eet van tevoren! Honger kan je ook afleiden.

Als je met al deze stoorzenders rekening houdt zul je productiever zijn. Misschien heb je nog aanvullingen?

Creëer de perfecte omstandigheden

Bedenk de laatste keer dat je super-productief was en misschien zelfs in een flow kwam. Hoe ging dat? Hoe waren de omstandigheden? Welk moment van de dag was dat? Was je alleen thuis of juist samen met anderen die ook aan het werk waren? Of was je misschien helemaal niet thuis, maar bijvoorbeeld in een bepaald cafeetje, de bibliotheek of op een kantoor?

Probeer jouw perfecte omstandigheden van de vorige keer eens ‘na te doen’! Wie weet heb je voor jou de perfecte manier om productiever te zijn al gevonden!

Stel deadlines

Als je niets ‘moet’, dan stel je het uit. Denk bijvoorbeeld aan huiswerk dat over een week af moet zijn en waar je maar een dagje mee bezig bent. Vandaag heb je tijd, en volgende week vast ook nog ergens wel. Mensen kiezen dan over het algemeen om het uit te stellen, en om ‘nu’ iets leuks te gaan doen. Dat komt omdat je op de korte termijn voor genot kiest, terwijl je je op de lange termijn vaak lekkerder voelt als je alles al af hebt voordat je het klaar moet hebben.

Stel daarom deadlines voor jezelf, tussenstapjes om toch aan het werk te gaan. Ik heb dit voor mezelf gedaan met mijn blog; elke dag een blog online zetten. Als ik mezelf dat niet had verplicht vanaf het begin, dan had ik waarschijnlijk vaker voor zogenaamd ‘genot’ gekozen (ofwel, niksen, series kijken, niets nuttigs doen), in plaats van dat ik een blog had geschreven. Door jezelf zulke deadlines te geven ben je productiever. En waarschijnlijk voel je je ook lekkerder op de lange termijn! Ik in elk geval wel: ik vind het een fijn gevoel om mijn to-do lijstjes zo snel mogelijk af te werken zodat er nog zo min mogelijk op de planning staat.

Wel even een opmerking daarbij: ik vind bloggen leuk, maar soms moet ik me er gewoon toe zetten om aan het werk te gaan. En het voelt alleen maar goed als ik in zo’n geval mijn ‘deadline’ heb gehaald. Geen negatieve manier van moeten dus! Maar wel een stuk productiever, haha.

Maak gebruik van bepaalde trucjes om productiever te zijn

Het hele zakenleven, alle bedrijven, studenten, oneindig veel mensen zijn ernaar op zoek: de manier waarop je het meest gedaan krijgt of de manier waarop je het snelste kan verdienen, kortom: de manier om het meest productief te zijn. Dat zorgt er ook meteen voor dat er heel veel verschillende trucjes en technieken zijn bedacht om zo efficiënt mogelijk te werken.

 • Een heel bekende om productiever te zijn: de pomodoro techniek. Hierbij werk je in etappes van 25 minuten en deel je je werk dus ook op in kleine stukjes. (lees meer op de website van de pomodoro techniek)
 • Maar eens per dag je email checken en dan meteen beantwoorden en behandelen. Niet je mail openen om te kijken of er iets nieuws binnen is gekomen!
 • Er zijn heel veel verschillende manieren van het gebruiken van to-do lists. Ik ben fan van de Bullet journal manier! Ik merk dat wanneer ik hem gebruik dat ik meer overzicht heb en dus ook automatisch productiever ben.
 • Toch te veel bezig met social media? Probeer de app Stayfocusd eens! Ik las er hier op Minimalswitch over, vind het briljant! Heel handig als je jezelf niet kan bedwingen. Met die app geef je jezelf een maximaal aantal minuten per dat op social media. En als je aan je maximale minuten zit is het ook gewoon klaar en kom je de websites die je hebt aangegeven ook niet meer op. Lekker rustig.

Dit zijn mijn tips! Heb jij nog tips en aanvullingen op dit artikel? Welke trucjes gebruik je zelf om productiever te zijn?

43 reacties

 1. cheyenne 25 april 2014 / 06:41

  goeie tips! zijn ook wel de dingen waar ik aan probeer te denken 🙂 zelf gebruik ik ook de app SelfControl, waarmee je kunt aangeven hoelang je bepaalde sites wilt ‘afsluiten’.
  xo, cheyenne

 2. Sofie 25 april 2014 / 06:49

  Wat een handige tips! Ik vind het soms erg moeilijk om productief te zijn, omdat ik snel afgeleid ben.

 3. Kelly Caresse 25 april 2014 / 06:52

  Wat een goede en fijne tips! Ik werk ook thuis en merk dat ik snel ben afgeleid. Het helpt voor mij ook ook lijstjes te maken met taken die ik af wil ronden en ik plan zo een paar dagen in lijstjes vooruit zodat de taken overzichtelijk blijven. Social media uitzetten helpt ook echt om er steviger zonder afleiding tegenaan te kunnen haha

 4. Frederique 25 april 2014 / 06:58

  Goede tips, alleen in mijn geval niet heel nuttig, aangezien ik juist de social media gebruik om het nieuws te zoeken en redelijk constant aan de telefoon ben in mijn werk 😛
  Maar het van te voren eten en dergelijke is wel voor iedereen iets dat van belang is.

 5. Karin 25 april 2014 / 06:58

  Ik ben zelf een grote fan van de Getting Things Done methode van David Allen. Maar zo’n bullet jounal ziet er ook heerlijk overzichtelijk uit. Ik denk dat ik dat toch ook maar eens ga proberen!

 6. Carina 25 april 2014 / 07:03

  Dankzij jou gebruik ik nu de bulletjournal en dat werkt vrij goed. Enige puntje wat ik nog niet heb is tijd om alles te doen. Ik heb het echt te druk momenteel maar krijg het wel voor elkaar om elke dag een blog online te zetten. Al vraag ik me soms af hoezo ik dat doe want ik heb geen vaste lezers. Maar ach, het is iets 🙂

 7. Tineke 25 april 2014 / 07:10

  Hele handige tips, hier heb ik zeker wat aan!
  Liefs

 8. Cindy 25 april 2014 / 07:19

  Handige tips. Als ik eenmaal op gang ben gekomen, dan kan ik heel productief zijn. Maar ik moet altijd even opwarmen.

 9. Marion 25 april 2014 / 07:23

  Echt, ik ben wat dat betreft een kerel: ik kan maar één ding tegelijk. Behalve bloggen! Dat kan ik altijd, overal en met wie dan ook om me heen. Alle sociale media aan, telefoon aan, met of zonder visite, tijdens het voetbal. Heerlijk!

 10. Bibian 25 april 2014 / 07:31

  Wat een goede tips, en inderdaad als je je telefoon uit zet ben je zo veel minder afgeleid. Ik zit er constant op dus dat zou voor mij al heel veel uitmaken. Maar of ik het kan is een tweede..

 11. Lauriëtte 25 april 2014 / 07:54

  Wat een goede tips! Je telefoon uitzetten helpt al heel veel vind ik!

 12. Dagmar 25 april 2014 / 08:28

  Aah wat een heerlijk artikel! Super handige tips en mooi overzichtje <3 Deze ga ik gelijk even opschrijven. Love it!

 13. Elize 25 april 2014 / 08:44

  Erg handig!
  Op het moment heb ik heel erg last van vermoeidheid en ‘brain fog’ door een glutenfoutje en ik krijg nu zo veel minder gedaan dan normaal. Dus juist nu is dit even heel fijn om te lezen. Het geeft me weer meer motivatie om te gaan doen wat ik moet doen ondanks m’n duffe hoofd hehe…

 14. Manon 25 april 2014 / 08:46

  Handige tips! Ik heb sowieso al meldingen van Facebook/Twitter etc. uit staan op mijn telefoon, zodat ik niet elke keer een PING hoor als er iets gebeurt haha. Mijn telefoon staat verder ook altijd op stil, ik bepaal zelf wel wanneer ik erop kijk. Soms zit ik ook vastgelijmd aan dat ding hoor maar het lukt mij wel aardig om productief te zijn!

 15. Miranda 25 april 2014 / 09:03

  Superhandige tips.

  Voor mij zijn er 2 die het allerbeste werken: lijstjes maken. En lijstjes maken:)

 16. Hester 25 april 2014 / 09:04

  Fijne tips! Ik moet nu toevallig aan de slag voor mijn studie!

 17. Marije 25 april 2014 / 09:24

  Handig! Ik kan zo verdwalen in blogs lezen, in plaats van zelf iets schrijven. Nu dus weer haha, maar het is maar goed dat ik dit tegenkom. Ben benieuwd naar de pomodoro techniek en bullet journal heb ik ook nog niet geprobeerd, leuk.

 18. Geertje 25 april 2014 / 10:30

  Fijne tips… Merk inderdaad dat als de meiden nog wakker zijn (overdag) dat het moeilijker is om me te concentreren dan als ze ‘s avonds op bed liggen.

 19. Chantal 25 april 2014 / 10:46

  Herkenbaar! Voor mijn studie leer ik vooral veel thuis en dan is het zo verleidelijk om nog even dit of dat te doen. Mijn telefoon staat altijd op niet storen en als ik even echt geen zin meer heb ga ik iets huishoudelijks doen, dan doe ik iets nuttigs en wordt studeren opeens een stuk aantrekkelijker 😉

 20. Sanne Marlijn 25 april 2014 / 10:51

  Toevallig had ik net zo’n artikel nodig! Thanks:D Ik ben nu ook veel thuis aan het werk ivm mijn scriptie, maar heel vaak word ik afgeleid door allerlei onnozele dingen. Mijn huis is nu opgeruimd en er is ook niemand die me verder kan afleiden, dus ik ga ervoor!

 21. Nicole 25 april 2014 / 11:37

  Fijne tips weer! Ik werk op het moment dan wel niet thuis maar als ik bezig wil zijn met mijn blog dan word ik inderdaad veelal afgeleid. Dan zijn deze tips echt prettig.
  Wil sowieso een eigen “werkplekje” hebben voor mijn project life en die kan ik dan meteen gebruiken als ik dus blogjes ga schrijven…

  Heb alleen wel 1 afleiding die altijd afleiding zal blijven en dat is mn meisje eigenwijsje 😉

 22. Ilse 25 april 2014 / 13:01

  Hmm, okay! Ik gebruik hecht eigenlijk nooit zoveel waarde aan tips, maar die van de Pomodoro techniek wil ik wel een keertje gaan uitproberen!

 23. Kirsty 25 april 2014 / 13:03

  Fijne tips! Ik maak zelf graag to-do lists en die werk ik dan gewoon af. Wat me bij mezelf heel erg opvalt is dat ik dingen die ik leuk vind heel makkelijk ga doen, ook als ik tegen mezelf zeg dat ik niet per se wat hoef te doen, terwijl ik dingen die ik niet leuk vind niet wil doen haha.

 24. Manon 25 april 2014 / 13:33

  Handige tips, ik heb mijzelf nu ook aangeleerd, dat ik in een opgeruimde omgevind mijn blogs ga typen en mijn telefoon ook op stil zet. Dit werkt gewoon veel fijner. Mijn huisdieren laat ik wel altijd binnen, maar die liggen altijd alleen op de stoel of bij mij in hun mandje haha

 25. Joyce 25 april 2014 / 14:12

  Fijne tips! Alhoewel ik denk dat het bij mijn werk vooral ligt aan het feit dat ik het niet uitdagend genoeg vind en dus niet leuk, waardoor ik geen zin heb om het te doen en ik mijn concentratie verlies, want met bloggen gaat het vrijwel altijd goed! Ik probeer dus nog iets te verzinnen om dat aan mijzelf te verbeteren (naast het zoeken van een nieuwe baan haha!), maar die pomodoro techniek klinkt wel erg goed! Kijken of dat gaat helpen 🙂

 26. Tiffany 25 april 2014 / 14:18

  Goede tips!
  Bij mij is het beginnen altijd het probleem, als ik eenmaal bezig ben dan gaat het wel goed.
  Als je eigenlijk geen zin heb neem jezelf dat voor om bijv. 5 vragen te doen of 10 minuten te werken en daarna heb je pauze. waarschijnlijk ga je na die 5 vragen of 10 minuten toch nog wel langer door en zo niet dan probeer je het later op de dag nog een keer. Op deze manier heb ik persoonlijk minder stress en minder schuldgevoel als het een keer niet lukt. Hopelijk heeft iemand anders ook iets aan deze tip.

 27. Kimberley 25 april 2014 / 14:46

  Hele goede tips, ik vind het zelf ook altijd beter als ik in een opgeruimde omgeving werk!

 28. Hazar Chaouni 25 april 2014 / 15:42

  Handige tips! Sommige tips kende ik al en probeerde ik al na te leven (toch niet makkelijk) maar er staan ook andere nuttige tips in waar ik nog niet echt aan had gedacht, dankjewel!

 29. Merel 25 april 2014 / 18:02

  Ik zit hier in de takkezooi blogjes te lezen ipv op te ruimen… IK GA NU BEGINNEN LISANNE, ECHT! 😉

 30. Vera 25 april 2014 / 20:25

  Weer een paar hele goede tips! Vooral die pomodoro techniek, lijkt me een hele goede techniek om productiever te worden. Hij is lekker simpel, maar toch effectief (:

  Als ik zelf weer eens in een concentratieloze bui ben, dan schakel ik mijn Chrome Nanny aan! Dat is een soort app in chrome, die je als het ware ‘tegenhoudt’ om te lang op een site door te brengen. Oh, en mijn mobiel uit schakelen werkt inderdaad ook altijd goed ;p

 31. Hester 25 april 2014 / 22:14

  Ah, leuk, ik heb hier pas ook een artikel over geschreven (met ongeveer dezelfde tips, maar dat maakt niet uit). Ik heb er soms echt wel moeite mee hoor, productief zijn! Had er nog niet eens echt over nagedacht dat dat kan liggen aan het feit dat je thuis bent, maar het is natuurlijk wel heel logisch. Misschien dat ik deze vakantie mijn laptop gewoon eens meeneem naar de bibliotheek, je hebt daar gratis WiFi en het is zó’n fijne plek!

 32. Tiffany 25 april 2014 / 23:56

  Wat een interessant artikel! Dat van die gsm is inderdaad een makkelijke tip. Onbewust zijn we daar erg veel mee bezig… Ik doe dat van de social media sowieso. Als ik een artikel schrijf, staat er geen enkel social media open. Anders lukt het me niet, want is de drang te groot om op dat tabblad te drukken… 😀

 33. Lianne 26 april 2014 / 18:01

  Goede tips! Denk dat ik er maar een paar ga toepassen nu ik weer moet gaan beginnen met studeren, haha.

 34. Anouk 27 april 2014 / 18:31

  Huisdieren uit de deur houden, helpt helaas hier niet… dan gaan de katten gewoon aan de deur krabben!

 35. Mandy 28 april 2014 / 15:50

  Goede tips die ik zeker kan gebruiken. Ik ben vooral snel afgeleid haha.

 36. Raounak 12 september 2014 / 10:10

  Dit is de eerste keer dat ik op je blog ben en ik kom zeker terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.