Programma's die ik gebruik voor mijn blog

Ik krijg ontzettend veel vragen over het gebruik van bepaalde programma’s voor mijn blog. Hoe kun je een website maken, hoe maak je die ene collage, hoe bewerk ik mijn video’s? Ik vertel het je in dit artikel!

programma's-die-ik-gebruik-voor-mijn-blog2

Photoshop

Over het algemeen bewerk ik mijn foto’s met Photoshop. De functies die ik vooral gebruik zijn, verkleinen en geschikt maken voor web, het licht wat aanpassen en teksten op mijn foto’s zetten. Gelukkig ben ik door de jaren heen wat handiger geworden met fotobewerkingprogramma’s en leer ik steeds weer een beetje bij. Persoonlijk vind ik het heel leuk om hiermee bezig te zijn! En het geeft een goed gevoel om gewoon te kunnen maken wat je voor ogen hebt. Photoshop is nogal prijzig en dus niet zomaar voor iedereen bereikbaar, verder in dit artikel geef ik je nog een tip met een alternatief.

iPhoto

Ik importeer mijn foto’s van mijn camera naar iPhoto, iPhoto is een programma dat standaard op Apple computers zit. Het is niet het snelste programma en het wil, vooral als je computer niet super nieuw is, nog weleens vastlopen, maar ik heb nog niet de moeite genomen om te wisselen naar een ander programma. Bij het overstappen heb je toch altijd extra werk met uitzoeken hoe het programma werkt en alles overzetten dat ik daar nog niet zo’n trek in heb, haha. Maar iPhoto is dus niet perse een enorme aanrader.

iMovie

Hiermee bewerk ik mijn video’s! Wederom een programma dat standaard op Apple computers zit, over iMovie ben ik een stuk meer tevreden. Hoewel de functies niet super uitgebreid zijn kun je toch wel heel veel met iMovie! Voor ingewikkeldere video’s heb ik Final Cut Pro al wel op mijn computer staan, maar deze heb ik nog niet gebruikt in verband met het eerder genoemde overstap-probleem, haha.

Picasa

Nu hetgeen waar misschien wel het meeste gevraagd wordt: hoe ik mijn collages maak. In principe gebruik ik overal Photoshop voor, behalve voor mijn collages, die maak ik met Picasa. Dit is een gratis programma, die kan iedereen dus downloaden. Dit programma schijnt ook prima te zijn om je foto’s ‘gewoon’ mee te bewerken. Natuurlijk lang niet zo uitgebreid als Photoshop, maar zoals je wellicht al door had bij mijn alinea over Photoshop: als blogger heb je vaak helemaal niet zulke ingewikkelde functies nodig.

Hoe kun je een collage maken met Picasa?

1. Je downloadt Picasa (even googlen!)

2. Je importeert de foto’s die je in je collage wilt hebben (tenzij het programma dit zelf al gedaan hebt en je de foto’s kan terug vinden – dat terugvinden is bij mij altijd een probleem dus ik importeer ze gewoon handmatig)

3. Je selecteert de foto’s die je in de collage wilt hebben.

tweede-icoontje-van-links

4. Je klikt op het tweede icoontje van links (zoals je hem op de foto hierboven ziet), wat aangeeft dat je een collage wilt maken!

5. Nu kom je in een scherm waar je allerlei instellingen kunt veranderen, voor de standaard collages klik je voor de mozaïek of de framemozaïek. De rasterspatiering en het formaat moet je natuurlijk helemaal naar jouw smaak uitkiezen! Je kunt de foto’s verwisselen door ze te verslepen, op die manier wisselen de foto’s.

6. Klik ‘collage maken’ en je collage is klaar!

Veel plezier met het maken van collage’s, haha!

WordPress

Mijn website draait op WordPress, mijn hosting gaat via Antagonist. Dit kan ik iedereen aanraden! WordPress is gewoon een super goed systeem waar je heel erg veel mee kan en waar veel websitebouwers ook veel van weten. Antagonist is mijn hosting, voor rond de 35 euro heb je een jaar lang een website met erg goede service wanneer er iets mis gaat. Wanneer je website veel bezocht wordt betaal je vanzelfsprekend iets meer, maar dan nog valt het heel erg mee.

Volgens mij zijn dit alle programma’s die ik gebruik, naast het standaard mail programma dat al op mijn iMac stond. Ik ben benieuwd, welke programma’s gebruik jij als blogger? Wat zijn jouw aanraders?

DELEN:

52 reacties

 1. Kelly Caresse 3 augustus 2014 / 07:48

  Wat handig om te zien! Ik zou graag overweg willen kunnen met final cut pro om mijn filmpjes professioneler te maken. Photoshop snap ik ook niet veel van helaas. Ik gebruik photobucket en picmonkey voor het bewerken van mijn foto’s. Dat werkt voor mij heel goed maar is wel wat minder secuur als photoshop

 2. Anne Solveig 3 augustus 2014 / 07:48

  Ik gebruik dezelfde programma’s! Alleen in plaats van Picasa gebruik ik PicMonkey! 🙂

  • Merel 4 augustus 2014 / 16:20

   Picmonkey.com gebruik ik inderdaad ook! En Fotor.com is erg handig voor collages als je gewoon een wit vlak wil vullen met beelden (zonder een vaste opzet te gebruiken dus).

   • Sanne 5 augustus 2014 / 20:38

    Hoi Merel,

    Ik ben eens gaan kijken op Fotor.com, omdat ik ook graag een collage wil maken op een wit vlak zonder vaste opzet. Ik heb het wel eens met Photoshop geprobeerd, maar daar heb ik echt te weinig kaas van gegeten…
    Ik zie op de site echter niet hoe ik zo’n wit vlak krijg, zou je me kunnen vertellen hoe je dat precies doet? Ik krijg namelijk alleen maar keuze uit verschillende formats voor een collage. Je zou me er ontzettend mee helpen!

    • Merel 11 augustus 2014 / 14:11

     Hi Sanne! Sorry voor de late reactie, ik was op vakantie ;). Bij deze alsnog!

     Toegegeven, Fotor eist een beetje uitvogelwerk af en toe, haha. Het duurde bij mij ook even voordat ik het door had, maar als je het tabje (bovenaan) ‘collage’ aanklikt, kan je links in het menu meerdere collage ‘soorten’ (als het ware) kiezen. Klik daar op ‘montage’ (dat is het logootje met een driehoekje, vierkantje en half rondje). Je krijgt dan rechts van het menu (eveneens links in beeld) een submenu waarin je de achtergrond kunt selecteren. Ze hebben al wat achtergronden staan om uit te kiezen, maar je kunt ook zelf een foto uploaden of een kleur kiezen (in ons geval dus gewoon wit). Daaronder kan je de afmetingen van je collage nog aanpassen. Vervolgens klik je op ‘add photos’ (rechts in beeld) en dan kan je je eigen foto’s uploaden, naar je collage toe slepen en vervolgens aanpassen. Ga er lekker mee spelen zou ik zeggen, en laat het me weten als je er niet uitkomt!

     Succes!

   • Sanne 11 augustus 2014 / 16:54

    Hey Merel,

    Dat geeft helemaal niets, hopelijk heb je een leuke vakantie gehad!
    Dankjewel voor de uitgebreide uitleg, dat moet zeker gaan lukken!
    Ik ga er snel mee aan de slag. Vind het wel een fijn programma voor zover ik tot nu toe kan beoordelen in ieder geval.
    Waardevolle tip dus! 😉

 3. Manon 3 augustus 2014 / 08:08

  Leuk om te lezen! Ik vind Picasa ook een leuk programmaatje! Verder gebruik ik Photoshop, Final Cut Pro, PicMonkey en dat was het zo’n beetje.

  • Merel 11 augustus 2014 / 14:11

   Hi Sanne! Sorry voor de late reactie, ik was op vakantie ;). Bij deze alsnog!

   Toegegeven, Fotor eist een beetje uitvogelwerk af en toe, haha. Het duurde bij mij ook even voordat ik het door had, maar als je het tabje (bovenaan) ‘collage’ aanklikt, kan je links in het menu meerdere collage ‘soorten’ (als het ware) kiezen. Klik daar op ‘montage’ (dat is het logootje met een driehoekje, vierkantje en half rondje). Je krijgt dan rechts van het menu (eveneens links in beeld) een submenu waarin je de achtergrond kunt selecteren. Ze hebben al wat achtergronden staan om uit te kiezen, maar je kunt ook zelf een foto uploaden of een kleur kiezen (in ons geval dus gewoon wit). Daaronder kan je de afmetingen van je collage nog aanpassen. Vervolgens klik je op ‘add photos’ (rechts in beeld) en dan kan je je eigen foto’s uploaden, naar je collage toe slepen en vervolgens aanpassen. Ga er lekker mee spelen zou ik zeggen, en laat het me weten als je er niet uitkomt!

   Succes!

   • Merel 11 augustus 2014 / 14:11

    Woops sorry, deze reactie moest hierboven ;).

 4. Carina 3 augustus 2014 / 08:19

  Een ander gratis bewerkprogramma is GIMP en dat lijkt best op photoshop al kan het wat vervelender werken. Maar wel goed voor mensen die photshop niet willen of kunnen betalen 🙂 maar ik gebruik vooral Picasa voor mijn foto’s. Lekker makkelijk xD

 5. Angela 3 augustus 2014 / 08:21

  Handig artikel! Ik gebruik Ook Photoshop, werkt makkelijk en snel inderdaad. Ik heb geen Apple dus, de rest gebruik ik niet. In ver verleden wel Picasa gebruikt ik was dat programma eigenlijk weer helemaal vergeten! Misschien weer eens een keer gebruiken dan!

 6. Jess 3 augustus 2014 / 08:37

  Oh wat erg, ik gebruik dus amper dit soort dingen haha. Mijn
  Blog draait sinds kort op WP en ben daar flink mee aan het vogelen maar verder kom ik eigenlijk niet. Shame on me!

 7. Omagazijn 3 augustus 2014 / 09:01

  Handig overzicht! Ik gebruik verder ook PicMonkey en soms Canva.

 8. Miranda 3 augustus 2014 / 09:08

  Wat een interessant artikel.
  Ik gebruik Photoshop al jaren, ook al voor ik een blog had. Dat gebruik ik nu dus ook voor m’n blog. Ook om collages e.d. mee te maken:)
  Daarnaast gebruik ik wordpress en photobucket.
  Ik heb geen MacBook jammer genoeg maar zou ik ooit nog wel eens graag willen:)

 9. Tamarah 3 augustus 2014 / 09:15

  Zelf gebruik ik PicMonkey en Photobucket om foto’s te bewerken. Wat ik me wel afvraag is waar jij je foto’s opslaat zodat je ze kunt uploaden naar je artikel. Kopieer jij ook de URL code zodat je die vervolgens via mediabestand kan invoegen in je artikel?

  • Lisanneleeft 3 augustus 2014 / 11:45

   Ik sla ze gewoon op op mijn computer en upload ze via WordPress! Dus mijn foto’s worden gewoon op dezelfde manier gehost als de rest van mijn website 🙂

   • Hester 3 augustus 2014 / 12:30

    Dat lijkt mij ook echt ideaal, maar ik doe het op Photobucket (en betaal daar extra voor) omdat ik bang ben dat mijn webhosting anders ‘vol raakt’. Heb jij daar nog geen last van?

    • Lisanneleeft 3 augustus 2014 / 22:00

     Ik heb Unlimited hosting bij Antagonist, dus als het goed is heb ik onbeperkt ruimte. Er zit vast wel ergens een grens, maar ik heb hem in elk geval (waarschijnlijk nog lang niet) bereikt!
     Met de basic hosting kom je ook al een heel eind geloof ik 🙂 Maar waar die grens precies ligt (of jouw site er bijvoorbeeld nog mee zou kunnen draaien) daarvoor, daar heb ik geen idee van! Maar anders: Unlimited hosting is ook niet bijzonder duur gelukkig 🙂

 10. Susanne 3 augustus 2014 / 09:20

  Het lijkt mij zo gaaf om goed met photosho overweg te kunnen. Soms zit ik ook met vol verbazing naar bepaalde bewerkte foto’s van je te kijken, zo gaaf! Eigenlijk gebruik je helemaal niet zo heel veel. Ik gebruik echt super weinig haha. WordPress en photobucket en piccollage om collages mee te maken, oh en zo’n standaard windows programma om foto’s mee te bewerken.

 11. Petra 3 augustus 2014 / 09:34

  Leuk om te lezen. Ik gebruik sinds gisteren Picmonkey. Photoshop lijkt me geweldig maar ik heb er het geld nog niet voor over. Mijn website draait op WordPress en de hosting is ook geregeld bij Antagonist.

 12. Ruth 3 augustus 2014 / 09:36

  Ik blog nog maar net, maar ik gebruik adobe photoshop en illustrator vooral. Picasa was ik ook weer vergeten, maar toen ik het ooit gebruikte, sneed het zelf foto’s bij in een collage? Daar ben ik wat te precies op, het kan ook aan mij liggen. En filmpjes, daar heb ik me nog niet aan gewaagd! Ik zou het ook waardevol vinden om te lezen over welke plugins je gebruikt op je site…. (Vragen staat vrij?). 😉

 13. Leonie 3 augustus 2014 / 09:47

  Ik gebruik naast photoshop en wordpress Lightroom. Dit vind ik een gemakkelijker programma om foto’s te ordenen dan iPhoto. En je kunt ook al meteen wat dingen bewerken.
  Ik heb momenteel nog geen filmpjes gemaakt maar zodra ik dat ga doen zal ik Final cut pro gebruiken. Daarin heb je meer opties. Enige nadeel is dat je het jezelf niet binnen een uurtje aanleert.

 14. Nicole 3 augustus 2014 / 09:49

  Ik gebruik picassa, picmonkey en moviemeter.. Wil overstappen naar een apple!

 15. Iris 3 augustus 2014 / 10:12

  Wat leuk om te lezen! Ik gebruik dezelfde programma’s (behalve iMovie want ik heb geen filmpjes) en iphoto.. Ben ik ook helemaal niet tevreden over. Laatst is er met een update iets misgegaan waardoor ik een aantal foto’s kwijtgeraakt ben.. Daarbij is het ook nog eens een langzaam programma, dus hard op zoek naar een alternatief..

 16. Stella 3 augustus 2014 / 10:18

  Ik zou echt graag Photoshop willen, maar voor een simpele student als ik is dat wel een beetje prijzig, hihi. Ik hoop het ooit nog eens aan te schaffen! En dan moet ik er nog mee om zien te gaan, oeps. Ik ben niet zo goed in dat soort ingewikkelde programma’s! Picasa en iPhoto gebruik ik ook, vind ik beide fijn werken. Ik blog wel met Blogger, want WordPress kan ik op de een of andere manier nooit downloaden. Ik snap er helemaal niks van. Voor mij werkt Blogger ook gewoon goed, maar stiekem zou ik ook graag overstappen op WordPress! Liefs, Stella.

  • De Zuinige Student 3 augustus 2014 / 12:33

   Als student kun je programma’s als Photoshop voor een klein bedrag kopen via Surfspot 😉

 17. Marloes 3 augustus 2014 / 10:43

  Leuk om te zien. Ik gebruik ook veel dezelfde programma’s! Photoshop blijft af en toe echt een abracadabra!

 18. Simone 3 augustus 2014 / 10:50

  Ik gebruik ook Picasa en WordPress. Verder gebruik ik geen apple programma’s aangezien ik een windows laptop heb.

 19. Joyce 3 augustus 2014 / 11:06

  leuk artikel! collages maak ik toch in photoshop haha waarschijnlijk omdat ik te lui ben om een programma daarvoor te downloaden. voor video’s gebruik ik Corel, maar ik heb dan ook geen iMac 🙂

 20. Joyce 3 augustus 2014 / 11:49

  Ik gebruik bijna alle programma’s die jij ook gebruikt alleen picmonkey in plaats van picassa, kan je voor mijn gevoel net iets meer mee.

 21. Kirsty 3 augustus 2014 / 12:07

  Ik gebruik zelf ook Photoshop en WordPress en zit ook bij Antagonist 🙂 Leuk om te lezen!

 22. Hester 3 augustus 2014 / 12:33

  Altijd leuk om te lezen! Ik gebruik voor collages altijd PicMonkey en als ik iets ingewikkelders ben PhotoFiltre. Daar ben ik eigenlijk geen fan van maar het is gratis en ik moet wat, haha. Op mijn oude laptop had ik gratis Photoshop Elements staan, dat was ook wel een heel fijn programmaatje. Picasa is misschien wel handig om er gewoon op te hebben staan voor als ik een collage wil maken en geen internet heb, want PicMonkey gaat gewoon via internet natuurlijk. Verder gebruik ik Windows Live Photo Gallery om mijn foto’s te bewerken en Office Picture Manager om ze te verkleinen, maar ik was zelf ook nog van plan om er een apart artikel over te maken dus dat moet ik snel maar eens gaan doen.

 23. De Zuinige Student 3 augustus 2014 / 12:36

  Ik gebruik Photoshop en krijg vaak hulp van een zoon die daar goed mee overweg kan 😉
  Filmpjes daar heb ik me nog niet mee bezig gehouden.

  Leuk om te lezen hoe jij dit allemaal doet. Je foto’s zien er altijd heel mooi en verzorgd uit.

 24. Audrey 3 augustus 2014 / 12:46

  GIMP is ook een goed (en gratis) alternatief voor Facebook, al gebruik ik meestal zo’n standaard Windows-programma. En ik gebruik Pixresizer om te verkleinen, kun je ook hele mappen tegelijk mee doen!

 25. Lara 3 augustus 2014 / 13:24

  Om foto’s te bewerken gebruik ik Photoscape! Je kan het programma gratis downloaden en het biedt heel wat mogelijkheden. Zeker een aanrader!

 26. Elize 3 augustus 2014 / 15:13

  Leuk om te lezen! Ik gebruik soms illustrator, heel soms photoshop. Maar ik ben er eigenlijk niet super handig mee. Soms helpt m’n vriend me wel een beetje dus misschien leer ik het nog wel haha! Video’s bewerken doe ik met Sony Vegas en daar kan ik wel goed mee overweg al zeg ik het zelf haha! Op de middelbare school heb ik namelijk ook wel aardig wat geleerd over filmen en filmbewerking.

 27. Flaviena 3 augustus 2014 / 15:53

  Allemaal fijne programma’s die ik ook gebruik! Voor snelle bewerkingen of collages gebruik ik sinds kort Befunky online editor (befunky.com) – het is gratis en je hoeft niet eens te registreren.

 28. Kimberley 3 augustus 2014 / 16:34

  Hier hetzelfde, behalve de film dingen.
  Aangezien ik nog niet begonnen ben met video’s maken. Haha.

 29. Amélie 3 augustus 2014 / 17:53

  Leuk om te lezen! Denk dat het tijd wordt om me meer in dit soort zaken te verdiepen. 😉

 30. Joyce 3 augustus 2014 / 20:26

  Handig!
  Ik gebruik ongeveer dezelfde programma’s, al gebruik ik voor collage’s gewoon Photoshop 😉 En iPhoto loopt bij mij altijd vast en heb toch geen oude iMac. Ik open alle foto’s gewoon vanuit Finder en bekijk ze eerst met Voorvertoning 🙂

 31. ENOY! The Good Life 3 augustus 2014 / 20:30

  Handig artikel weer. Ik ben net overgestapt van wordpress.com naar wordpress.org. Dat was een behoorlijke struggle vond ik. Gebruik verder alle programma’s die jij ook gebruikt behalve Photoshop. Heb het programma voor Microsoft maar niet voor de Apple waar ik inmiddels mee vergroeid ben… 🙂

 32. Wendy 3 augustus 2014 / 21:41

  Ik heb een windows laptop, dus alle mac programma’s heb ik uiteraard niet. Voor video’s bewerken gebruik in pinnacle en voor foto’s importeren de standaard importeerfunctie van Windows. Verder is mijn lijstjes precies hetzelfde als die van jou. 🙂

 33. Nicole 3 augustus 2014 / 23:07

  Ik heb zelf ook een mac en ik moet zeggen dat ik de standaard programma’s van apple ook heel handig vind! 🙂

 34. Olga 4 augustus 2014 / 10:39

  Ik gebruik ook veel Photoshop voor het bewerken van foto’s. En daarnaast gebruik ik vaak indesign voor collages, advertenties, headers in een leuk vormpje of wanneer ik tekst gebruik. En ik gebruik natuurlijk indesign om de teamconfetti agenda te maken (haha, die hoort natuurlijk ook bij de blog).

 35. Nathalie 4 augustus 2014 / 20:00

  Ik gebruik precies dezelfde programma’s (op iMovie na dan, omdat ik niets met video doe). Erg fijn! Heb een grafische opleiding gedaan dus werk vooral graag met Photoshop 🙂

 36. Benthe 9 augustus 2014 / 14:26

  Handige tips voor als ik binnenkort een Macbook ga kopen! Picasa vind ik zelf ook erg fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.