Project kinderwens – over mijn medicatie op de POP-poli

In mijn eerste en tweede update schreef ik over mijn kinderwens en tegen welke uitdagingen we aanlopen. Inmiddels loop ik bij de POP-poli van ons ziekenhuis en heb ik daar mijn afspraken gehad. Dat was mega spannend, maar we zijn er wel wijzer van geworden. Ik vertel je er graag meer over!

Naar de psychiater

Mijn eerste afspraak was bij de psychiater, die is onderdeel van de POP-poli, samen met de gynaecoloog en een kinderarts. Met die laatste heb ik (nog) niet te maken. De psychiater heeft gekeken naar mijn medicijnen en vroeg hoe het met me ging.

Eigenlijk was het allemaal vrij snel duidelijk voor hem, midazolam (Dormicum) is een medicijn dat ik slik om beter te kunnen slapen. Dit mag ik niet slikken tijdens een zwangerschap. Diazepam was ook niet het beste medicijn om te slikken tijdens een zwangerschap. Olanzapine wilde hij misschien vervangen door een ander medicijn, maar dit heb ik al vaker geprobeerd zonder succes helaas.

Verder benadrukte hij vooral dat medicijnen wel schadelijk kunnen zijn, maar dat het véél schadelijker is als een moeder met veel pijn loopt en zich heel slecht voelt. Dat wist ik helemaal niet en had ik eigenlijk ook niet verwacht.

Hij kon over een deel van mijn pijnmedicatie niets zeggen, omdat hij natuurlijk gespecialiseerd is in medicatie die gebruikt wordt in de psychiatrie.

Gesprek met de gynaecoloog

Daarna werd ik gebeld door de gynaecoloog waar ik al eerder geweest ben. Zij heeft alle medische informatie bij elkaar gevoegd en de conclusie wilde ze met mij bespreken.

Het ging dus vooral om de medicatie, dit is wat er moet gebeuren:

 • Midazolam helemaal weg
 • Diazepam zo min mogelijk
 • Tramadol ook zo min mogelijk

In mijn eerste update schreef ik al wat ik nog meer allemaal slik, er mag dus ook heel veel blijven. Zoals de psychiater al zei: het is vooral belangrijk dat de moeder zich goed voelt tijdens een zwangerschap. Als ik me dus heel slecht ga voelen op een bepaald punt omdat ik bijvoorbeeld te veel pijn heb, dan weet ik dat ik moet stoppen met afbouwen (afkickverschijnselen buiten beschouwing gelaten, maar dat is weer een heel ander verhaal, ik houd je op de hoogte hiervan!).

Mijn epilepsie is nu geen probleem, als het erger wordt tijdens een zwangerschap kunnen we dat op dat moment bespreken met een neuroloog.

Daarnaast is in mijn geval sowieso een medische bevalling in het ziekenhuis nodig en moeten we daarna 48 uur blijven. Dit is in mijn ogen niet echt een obstakel, ik snap wel waarom dit moet en had het niet anders verwacht. Daarnaast zal ik goed in de gaten gehouden worden tijdens een toekomstige zwangerschap, ook geen verrassing en alleen maar fijn vind ik.

Het klinkt allemaal veel makkelijker dan hoe ik had gedacht dat het zou zijn, dus ik ben erg opgelucht. Nu zijn deze drie soorten medicatie wel een uitdaging om af te bouwen, maar het zou veel moeilijker worden als ik álles af moest bouwen. Het duurt nog wel even voordat ik deze drie medicijnen zal kunnen afbouwen, want het zijn allemaal verslavende middelen. Maar voor nu moeten we hier dus mee aan de slag! Ik zal je op de hoogte houden.

Ik wil nog even zeggen dat dit een persoonlijk advies is voor mijn situatie. Mocht je in een soortgelijke situatie zitten, vraag zeker advies van professionals en blijf niet zomaar medicatie slikken als je zwanger wilt worden

DELEN:

5 reacties

 1. Dominique 8 mei 2024 / 15:14

  Wat fijn dat je opgelucht bent! Ik kwam ook bij de POP poli in ‘mijn’ ziekenhuis. Mijn dochter is inmiddels acht weken oud, ik heb veel aan het fijne contact met de gynaecoloog en psychiaters gehad.

  • Lisanne 8 mei 2024 / 15:44

   Wat fijn om te horen, zo’n positief verhaal. En natuurlijk gefeliciteerd met jullie dochtertje!

 2. Esmee 8 mei 2024 / 16:20

  Wat fijn zeg! Ik heb ook best een hoop medicatie af moeten bouwen voor en tijdens de zwangerschap. Was best pittig maar wel haalbaar gelukkig. Van 1 medicijn lukte het niet maar ik kreeg diezelfde boodschap mee als jij, het kan veel schadelijker zijn als jij je slecht voelt en afkick verschijnselen krijgt etc. dan wanneer je deze medicatie door blijft slikken. Uiteindelijk heeft mijn zoontje 24 uur op de kinderafdeling gelegen ter observatie vanwege mijn medicatiegebruik. Niet leuk om gelijk al gescheiden te worden van je baby maar ik wist dit van tevoren en kon me er goed op voorbereiden. Vond het ook mega belangrijk dat hij goed in de gaten gehouden werd natuurlijk om zeker te weten dat alles okee was. Was gelukkig niets mis met hem! Nu een gezond mannetje van 7 maanden.

  Hoop dat jullie wens ook in vervulling mag gaan! 😊

 3. Zo simpel is dan geluk 8 mei 2024 / 17:51

  Echt fijn dat ze zo goed naar jouw persoonlijk situatie kijken. Gelukkig mag je veel medicatie gewoon blijven slikken.

 4. Naomi 9 mei 2024 / 07:40

  Dat afbouwen lijkt me heel spannend, maar zo fijn dat ze kijken naar wat voor jou goed is. Heel veel sterkte met afbouwen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.