QUOTE: Everybody is a genius

Wow, wat vind ik dit een mooie quote. Hoe kan ik deze mijn hele leven gemist hebben? ‘Everybody is a genius. But if you judge a fish by is ability to climb a tree it will live its whole life believing it is stupid’. En hoewel het verschil bij mensen natuurlijk minder extreem is, is dit wel een heel mooi voorbeeld voor hoe het bij ons mensen in elkaar steekt.

aa3

Ooit heb ik in onze schoolkrant een artikel geschreven over het feit dat ‘ons onderwijssysteem niet spoort‘. We moeten voor alle vakken een voldoende halen, waardoor de meeste energie gaat naar de vakken waarin we het minst goed zijn. Die voldoendes moeten er immers komen! Maar hierdoor leg je je focus op waar je slecht in bent, in plaats van de dingen waar je wel goed in bent. Het gevolg is dus dat je op de verkeerde dingen focust waardoor je 1. Niet zo gelukkig bent als wanneer je je bezig had gehouden met  de dingen waarin je wel goed bent en 2. Het gevoel krijgt dat je dom bent omdat het leren voor dat ene vak niet goed genoeg wil lukken.

Dat artikel was natuurlijk een beetje provocerend (ik vraag me af wat de leraren ervan vonden eigenlijk, haha). Maar toch zit er wel een kern van waarheid in. Wanneer je beoordeeld wordt op de dingen waarin je wel goed bent krijg je een veel beter gevoel!

Iedereen is een genie, alleen ieder in zijn eigen gebied. Wat vind jij van deze quote?

DELEN:

29 reacties

 1. Milou 30 juni 2013 / 07:19

  Ik (als toekomstig leerkracht) ben het zeker ten delen met je eens! Ik vind ook dat er veel gekeken wordt naar het ‘totaal beeld’. Helaas is het nu eenmaal zo dat je een bepaalde basiskennis moet hebben. Aan de ene kant vind ik dit alleen maar prima. Alleen ik ben ook zeer van mening dat er meer gefocust moet worden op de vakken waar kinderen in uitblinken. I love Jenaplan onderwijs. Hier kijken ze zo naar de ontwikkeling van het kind. Waar blinkt het uit en wat zijn juist de unieke kwaliteiten van dat kind. heerlijk !:)

  • Ashleey 30 juni 2013 / 08:19

   Ik ben het het er wel mee eens en iedereen is goed op zijn eigen manier vind ik erg mooi gezegd. Maar zo heb je wel uitzonderingen als moordenaars etc. Maar als je het echt op ‘normale’ mensen houdt, ben ik het er wel mee eens. En ook criminelen en moordenaars hebben wel iets goeds in zich, dus dat is eigenlijk fout dat ik dat net zei. Lastig, maar wel erg leuk om over na te denken.

 2. Ilse 30 juni 2013 / 08:30

  Leuk verwoord met die vis en die boom.
  Maar om nu iedereen een genie te noemen, tja, je hebt toch ook gewoon veel mensen die in niets echt heel goed zijn, maar ik snap wel wat hij bedoelt.

 3. Bart 30 juni 2013 / 09:38

  Mooie quote.
  Vaak weten we het wel, dat we moeten focussen op onze sterktes in plaats van onze zwaktes, maar we kijken meestal strenger naar onze fouten. Het lijkt me een goed voornemen om wat van die aandacht te verschuiven naar de dingen die we leuk vinden en goed kunnen.

 4. F&F 30 juni 2013 / 10:12

  Dit is zeker een mooie qoute! Ook erg goed voorbeeld met die vis. Slimme Einstein, haha!
  X

 5. Dina 30 juni 2013 / 10:17

  De vergelijkingen die Einstein deed, vind ik altijd nog het mooist. 🙂

 6. Lenneke 30 juni 2013 / 11:14

  Ik hou van Einstein en zijn uitspraken. Ben het hier dan ook heel erg mee eens. Ik voel me soms echt een nitwit als het gaat om topografie of wiskunde, maar dan bedenk ik me weer dat mijn kracht bij taal ligt en ben ik weer gelukkig, haha.

 7. Manja 30 juni 2013 / 11:18

  Mooie uitspraak! Maar ik vind dat het geen kwaad kan om op iets te focussen waar je niet goed in bent. Als je alleen maar doet waar je goed in bent zie je misschien andere kwaliteiten over het hoofd. In de yoga ga je op zoek naar de houdingen die je moeite kosten, als je daar mee bezig bent merk je dat het steeds beter gaat en er komt een dag dat je de houding zonder moeite kunt uitvoeren. Dan ben je extra blij, je hebt iets bereikt waarvan je dacht dat het niet zou lukken.

  • Lisanneleeft 30 juni 2013 / 14:42

   Daar heb je wel een goed punt!

   Maar aan de andere kant: zou je er ook blij van worden als je daar onwijs veel tijd aan zou besteden en het uiteindelijk toch niet lukt?
   Denk dat vooral de verhoudingen moeten kloppen, dingen waarin je wel goed bent en dingen die wat verbetering kunnen gebruiken moeten in balans zijn 🙂

 8. Lisa 30 juni 2013 / 12:15

  Dit is echt al heel lang mijn favoriete quote! Ik vind dat je wel een punt hebt. Het zou leuk zijn als we de kans kregen om ons wat meer te verdiepen in de dingen waar we al goed in zijn. Maar tegelijkertijd vind ik het niet erg om dingen te leren waar ik wat minder goed in ben. Gelukkig kon ik vakken zoals natuurkunde en scheikunde, waar ik nooit goed in zal worden, laten vallen. Maar wiskunde is verplicht en ik was er altijd heel slecht in, tot vorig jaar. Ik vind het goed dat we profielen moeten kiezen, maar het zou dus wel leuk zijn als we de mogelijkheid hadden om ons te verdiepen in iets waar we wel goed in zijn (voor mij geschiedenis bijvoorbeeld)

 9. Anneke 30 juni 2013 / 13:19

  Mee eens. Leerlingen moeten zeker een algemene kennis opbouwen, maar er moet ook veel meer aandacht komen voor talent.

 10. Hester 30 juni 2013 / 13:39

  Heel mooi! Ik haal goede cijfers op school, maar ga deze zeker toepassen op mijn vijven voor gym, haha! En dat artikel klinkt goed, hoewel ik voor alles wel goed scoor, is het systeem eigenlijk best ‘verkeerd’.

  • Hester 30 juni 2013 / 13:41

   (die laatste zin was een beetje raar maar ik hoop dat je ‘m snapt)

 11. Kimberly 30 juni 2013 / 17:17

  Ik ben het helemaal met je eens! Zodra je je focust op dingen die je slechter kunt, kunnen de dingen die goed gaan ook slechter gaan doordat je niet de juiste aandacht er meer op kan richten! Ik vind het een mooie quote!

 12. Ilse 30 juni 2013 / 17:40

  Ik ben het met je eens en dat zegt een afgestudeerde onderwijsassistent. 😉 Ik vind het tof om leerlingen te begeleiden en dergelijke maar ik merk ook regelmatig dat het wel heel erg afgaat op het feit dat je je werk zo goed moet doen en dat ze minder kijken naar de kwaliteiten die je hebt buiten school.

  • Lisanneleeft 30 juni 2013 / 20:21

   Ze zijn tegenwoordig in het (basis)onderwijs wel heel erg gericht op de goede cijfertjes op papier, zo zonde!

 13. Daphne 30 juni 2013 / 20:18

  Amen! Als ij het erg mee eens ben, is het deze blogpost wel!

 14. Suzanne 30 juni 2013 / 20:21

  Deze quote is geweldig. Door te kijken naar de dingen die je wel kunt voel je je al gauw een stuk beter.

 15. Michelle 1 juli 2013 / 00:46

  Wat een mooie quote eigenlijk en ik ben het er ook helemaal mee eens. xx

 16. Lianne 1 juli 2013 / 17:51

  Ja, ja, ja! Ieder is een genie 🙂 Bekeken meer mensen ‘t maar zo, dan zou het zelfbeeld van veel mensen groter zijn op een positieve manier. 😉

 17. Renate 3 juli 2013 / 22:11

  Wauw het is idd een heel inspirerende quote. Ik moest het wel even een paar keer lezen voor ik begreep wat er nou echt stond haha en ik geef je ook helemaal gelijk in dat als je je focust op waar je slecht in bent dat je je ongelukkig gaat voelen ( ik spreek uit ervaring haha ).

  • Lindsey 10 juli 2013 / 14:28

   Deze quote is raak. Er wordt altijd gefocused op wat iemand niet kan en veel minder op wat iemand wel kan. De mens zoekt altijd naar verbetering. En aan de ene kant is dat heel goed, maar aan de andere kant ook niet. Ik neem mezelf maar even als voorbeeld ik haal mezelf altijd naar beneden met de dingen die ik niet kan, maar kan heel veel voldoening halen uit iets waar ik hard voor heb moeten vechten. Helaas ben ik dan wel zo perfectionistisch dat het uiteindelijk resultaat wel super goed moet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.