Random acts of kindness – 21 ideeen

Ik zeg altijd: de makkelijkste manier om blij te worden is door iemand anders blij te maken. Zelf ervaar ik dat enorm sterk zo, maar ook jij zal het waarschijnlijk wel herkennen. Wat is er mooier dan iets goeds of liefs te doen voor iemand anders? Er zijn zo veel manieren waarop je dat zou kunnen doen!

random-acts-of-kindness-verspreid-je-glitters

Flickr / martinaphotography

Random acts of kindness: 2 inspirerende video’s

Hoe gaaf is dit?

22 acts of kindness

Andere ideeën voor random acts of kindess

 1. Je parkeerplekje aan iemand anders geven
 2. Geef iemand het voordeel van de twijfel (in de rechtbank is iemand onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Waarom werken we niet ook zo in het dagelijks leven?)
 3. Geef een belletje of breng een bezoekje aan iemand die ziek is
 4. Schrijf een brief aan iemand die een verschil heeft gemaakt in jouw leven
 5. Geef een complimentje aan een van je collega’s
 6. Help iemand zijn droom waarmaken
 7. Word donor
 8. Sta open voor mensen die nieuw zijn (klasgenoten, collega’s? Nieuw zijn is altijd een beetje eng, fijn als er iemand naar je toe komt om een praatje te maken!)
 9. Vergeef
 10. Wees gul
 11. Houd de deur voor iemand open (vanzelfsprekend wat mij betreft, maar geef toe: het is toch een fijn gevoel als je iemand daarmee helpt?)
 12. Luister naar iemand
 13. Wees een positief mens – dat werkt aanstekelijk
 14. Geef iemand een cadeautje. Een bosje bloemen, een doosje chocolade, het maakt niet uit wat: iemand ‘zomaar’, omdat je diegene waardeert, een cadeautje geven is een mooi gebaar.
 15. Geef spullen die je zelf niet meer nodig hebt weg
 16. Laat kleingeld achter in de betaalmachine
 17. Deel een positieve blogpost op social media – mooi contrast tegenover al het negatieve nieuws over alle ellende in de wereld.
 18. Geven zonder iets terug te verwachten
 19. Creatief? Maak ook eens iets moois voor iemand anders
 20. Spreek iemand moed en zelfvertrouwen in
 21. Wees gewoon lief voor andere mensen

over-liefde-en-random-acts-of-kindness

Je geliefd voelen is iets onbetaalbaars voor de ontvanger. En tegelijkertijd vaak gratis voor de gever… wat houdt je tegen?

belangrijker-dan-je-denkt

Flickr / jillallyn

Met een klein beetje liefde, een klein beetje vriendelijkheid, kun je een verschil maken in iemands dag. Met een beetje meer liefde en vriendelijkheid zelfs in iemands leven. Ben jij weleens bewust bezig met random acts of kindness?

DELEN:

37 reacties

 1. Paul 13 mei 2014 / 06:54

  Ik vind het concept van de ‘delayed coffee’ in Amerika ook sympathiek. Je koopt dan naast je eigen kop koffie eentje extra. De koffiezaak bewaart dit kopje voor iemand die het zelf niet kan betalen. Bijvoorbeeld daklozen kunnen in de winter dan toch iets warms drinken. Dit is nu zelfs in Enschede ingevoerd, en dat vind ik echt heel erg tof.

 2. Kelly Caresse 13 mei 2014 / 07:30

  Wat een leuk feelgood project om anderen zo te verrasssen! Ik vind het ook altijd een goed gevoel geven om iemand voor te laten bij de kassa 🙂 of een ‘zomaar’ cadeautje mee te brengen naar een vriendin. Zulke random verrassingen vind ik een mooie blijk van waardering en respect

 3. Marion 13 mei 2014 / 07:55

  Toen ik begon met het Day Zero Project was één van mijn doelen: Glimlach iedere dag naar een vreemde. Ik had niet verwacht dat het zoveel effect zou hebben. Even oogcontact en een glimlach en bijna iedereen knikt en glimlacht terug. Je ziet dat mensen er blij van worden. Nu gaat het eigenlijk al automatisch!

  • Nicky 13 mei 2014 / 09:08

   Ja, leuk he? Zo zat ik gisteren in mijn auto te wachten bij een rood stoplicht, en glimlachte ik naar een man die in een busje/kleine vrachtwagen in de baan naast me stond. Zijn reactie: breeduit terug lachen en uitbundig zwaaien. Achteraf een van de leukste momenten van mijn dag. 😀

 4. Lauriëtte 13 mei 2014 / 07:58

  Ik probeer wel altijd lief te zijn voor anderen ja! Heb altijd het gevoel dat het dan iets goed doet voor mijn karma haha.

 5. Sanne 13 mei 2014 / 08:15

  Leuk onderwerp! Hier ben ik inderdaad bewust mee bezig. Vooral het effect als ik onbekende iets geef, vind ik zo mooi! Van geven word ik gelukkig!

 6. Cindy 13 mei 2014 / 08:49

  Mooi lijstje, waarbij er voor een aantal dingen in staan die eigenlijk al vanzelfsprekend zijn. Wat mij betreft, misschien niet voor anderen. Door positiviteit te geven krijg je er ook een hoop voor terug. En dat maakt mij weer gelukkig!

 7. Manon 13 mei 2014 / 08:53

  Mooi stukje 🙂 Ik denk dat de gemiddelde Nederlander wel wat aardiger mag zijn. Ik stond gister met pech langs de weg, ofja, eigenlijk midden op de weg en mijn vader hielp mij met de auto wegduwen. Een vent in een auto begint meteen keihard te toeteren of we aan de kant willen gaan… Nouja, in plaats van dat je even helpt? Ik vind Nederlanders eigenlijk helemaal geen aardig volkje. Onze buren zijn wat dat betreft al een HEEL stuk aardiger!

 8. Frederique 13 mei 2014 / 08:58

  Wat ik altijd erg leuk vind zijn die kaartjes bij de supermarkt waarmee je iemand kan laten glimlachen. Of iets tegenkomen wat je aan iemand doet denken en het dan meenemen en iemand ermee verrassen 🙂

 9. Susanne 13 mei 2014 / 09:34

  Wat leuk! Wat mij altijd goed doet is dat als je een oud/bejaard iemand ziet stuntelen in de supermarkt en vraagt of je kan helpen. Sommigen kijken dan zo vreemd alsof no nooit iemand dat heeft aangeboden en zijn je daarna super dankbaar. Zo leuk!

 10. Elize 13 mei 2014 / 09:49

  Oh wat een leuke filmpjes! Ik word er helemaal blij van! 🙂

 11. Esther 13 mei 2014 / 10:09

  Wat een goede start van de dag zo’n post! Ik ben er ook wel regelmatig mee bezig en het is zoals jij schrijft leuk om het verschil te kunnen maken voor iemand.
  Zo sprak ik toen ik nog een Ov-jaarkaart had regelmatig mensen bij de kaartjesautomaat aan of ze met mij mee wilden reizen, zodat ze 40% korting zouden krijgen op hun kaartje. Een kaartje sturen zomaar of uitspreken wat je waardeert aan iemand doe ik ook regelmatig.
  Dat soort kleine daden maken het leven leuker en ik krijg er energie van!

 12. Marije - BakingBeautyNL 13 mei 2014 / 10:26

  Heel goed artikel dit. Ik heb echt met een heerlijk gevoel dat laatste filmpje gekeken. Hoe tof is dat om eens te doen? Ik maak soms wel een heel bewust complimentjes. Maar verder doe ik hier vrij weinig aan.. Zonde! En daar gaat nu zeker verandering in komen 🙂

 13. Kim 13 mei 2014 / 10:54

  Wat ontzettend mooi om te zien dat de jongen die 22 wordt zoveel doet voor de samenleving. Ik zou willen dat iedereen zo was, want dan zou de wereld er héél anders uit zien. Het kan hier zo mooi zijn!

 14. Simone 13 mei 2014 / 10:59

  Wat een mooi stuk! Het is zeker waar. En ik denk ook eigenlijk wel dat we te weinig doen voor anderen. We zijn op dit moment vooral op ons zelf gericht. Zonde eigenlijk.
  Als ik naar mijn werk loop kom ik altijd heel veel mensen tegen. En ik probeer tegenwoordig dan ook deze mensen te begroeten. Van de week was iemand volgens mij best verrast dat ik haar gedag zei. Dat is dan wel weer leuk 🙂

 15. Miranda 13 mei 2014 / 12:04

  Wat een happy blogpost. Ik word er vrolijk van!
  Zomaar een kaartje sturen, een compliment geven of glimlachen naar iemand doe ik graag. En trouwens nog wel meer van je lijstje.

  We denken veel te vaak veel te groot, terwijl je juist met,zo’n klein simpel iets een heel groot gebaar kunt maken. Leuk!

 16. Kim 13 mei 2014 / 13:48

  Wat een geweldig artikel! En die filmpjes zijn ook te gek. Hier wil ik zelf ook nog iets over gaan schrijven.

  Ik houd de deur eigenlijk altijd voor anderen open en gister heb ik een babbeltje gemaakt met een zwerver. Gewoon een leuk gesprek en op het laatst vroeg hij of hij een mop mocht vertellen in ruil voor wat centen. Ik had nog een paar cent, dus hopelijk heb ik z’n dag een beetje goed gemaakt 🙂

 17. Carlijn 13 mei 2014 / 15:25

  Super leuk! Ik weet niet meer bij wie ik het laatst zag, maar iemand had lieve briefjes geschreven en in willekeurige boeken in de boekwinkel gedaan. Dat vond ik zo leuk! Ik ben benieuwd hoe mensen daarop reageren, maar dat weet je dan natuurlijk niet.

  Op die ideetjes van jou krijg je wel meteen reactie, ga ik zeker een keertje doen!

 18. Yvonne 13 mei 2014 / 15:58

  Wat een super artikel! Die filmpjes zijn zo leuk en inspirerend.

 19. Nicole 13 mei 2014 / 16:07

  Ik zit op een facebook groep die spulletjes aan elkaar weggeeft.
  In plaats van weggooien of verkopen mag iemand het gratis op komen halen!

  • Lisanneleeft 13 mei 2014 / 18:15

   Dat is zo leuk! Leuk om eens iets te ontvangen, maar nog leuker om te geven 🙂

 20. Julia 13 mei 2014 / 16:58

  Mooi post Lisanne! We mogen allemaal inderdaad wat aardiger voor elkaar zijn. Laatst was ik aan het wachten bij een metrostation en toen kwam er een wat onverzorgde man aan. Hij vroeg aan de mensen die bij mij in de buurt stonden of hij iets mocht vragen en zij zeiden botweg nee. Toen vroeg hij aan mij of hij wat mocht vragen en ik zei ja. Hij wilde alleen maar weten of de metro bij een bepaalde halte zou stoppen. Die andere mensen dachten waarschijnlijk dat het een zwerver was die om geld wilde bedelen, maar zo zie je maar dat vooroordelen lang niet altijd kloppen! Het zou zo fijn zijn als de mensen gewoon wat liever tegen elkaar zouden zijn!

 21. Tiffany 13 mei 2014 / 17:10

  Ik probeer hier bewust mee bezig te zijn. Soms is het mijn dagje niet, en merk ik dat mensen dit ook voor mij doen. Daarom wil ik het terugdoen voor mensen: kleine dingen kunnen hun dag groots maken.

 22. Wendy 13 mei 2014 / 17:42

  Toevallig heb ik vandaag een stukje online gezet over het worden van bloeddonor. Ik ben al orgaandonor, maar ik wilde ook nu al iets voor een ziek of gewond iemand kunnen betekenen. Ik ben het nog niet officieel, mijn bloed moet nog gekeurd worden, maar het voelt nu al zo goed!

 23. De Zuinige Student 13 mei 2014 / 17:58

  Wie goed doet, goed ontmoet!

  Een geweldig mooi artikel en het is zo waar. Als je aardig bent voor anderen, dan reageert die ander ook aardig tegen jou.

 24. Mandy 13 mei 2014 / 18:23

  De random acts of kindness filmpjes vind ik altijd zo mooi om te zien! Was iedereen maar zo ingesteld, dan zou de wereld er een stuk mooier uitzien!

 25. Hester 13 mei 2014 / 19:03

  Dit is absoluut de moeite waard. En ik wil er eigenlijk ook meer aan doen, want inderdaad word je er zelf ook alleen maar blijer van!

 26. Sanne 14 mei 2014 / 16:57

  Ontzettend mooie post! Random acts of kindness zijn het bewijs dat een grootste daad, niet groot hoeft te zijn. Iemand een oprecht compliment geven kan al een wereld van verschil maken. Iemand een helpende hand bieden, toe lachen enzovoorts.

  Zo gaf ik vandaag de hangjongeren voor mijn huis een zak chips – zo een gesprek aan geknoopt: Zij blij én ik blij. Het leven kan zo simpel en liefdevol zijn en zelf de eerste stap daarin zetten kan nooit kwaad!

 27. Linda 14 mei 2014 / 18:55

  Heel inspirerend! Ik vind het zelf ook altijd leuk om van die kleine dingen te doen om mensen te helpen, deuren open houden, de weg wijzen, gewoon even “hoi” zeggen enzovoort!

 28. Elaine 15 mei 2014 / 10:51

  Wat een mooie post! Ik probeer hier altijd mee bezig te zijn. Ik zeg sowieso mensen gedag, ook al zijn het vreemden op straat. Fietsers laat ik bij slecht weer altijd voor gaan, ook al hebben ze geen voorrang. Verder schrijf ik met oud en nieuw brieven aan mensen die dat jaar erg belangrijk voor me zijn geweest, en vaak hebben ze dat niet eens doorgehad. Maar het zijn de kleine dingen die het hem doen, die ons niet eens veel moeite of energie kosten. 9 van de 10 keer zijn ze nog gratis ook.

 29. Tjitske Anna 15 mei 2014 / 21:07

  Leuk stukje! Ik ben het helemaal met je eens. Het werkt inderdaad aanstekelijk! 🙂

 30. Riemke 18 mei 2014 / 18:59

  awh super leuk artikel! ik word er helemaal blij van! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.