Raw food levensstijl, wat denk jij?

Terwijl ik bezig was met sapvasten, ging ik bewuster om met eten. Nouja, met wat ik in mijn mond stopte, ik mocht natuurlijk niets eten! Maar kijken naar eten heb ik wel gedaan. En dan vooral naar gezond eten! Ik kwam een aantal inspirerende dingen tegen die ik graag met jullie wil delen. Laten we beginnen met de raw food levensstijl (of raw vegan, zoals dat ook wel genoemd wordt).

raw food levensstijl

Bron

Wat is een raw food levensstijl?

Bij een raw food dieet (meestal ook raw vegan) eet je alleen rauwe dingen. Je maakt geen gebruik van verhitting en tegelijkertijd zijn bewerkte producten ook uit den boze. Alles moet puur en rauw.

In de bovenstaande afbeelding zie je in een oogopslag wat wel toegestaan is en wat niet.

Dat kan toch niet gezond zijn?

Daarover zijn de meningen inderdaad verdeeld. Het is voor ons op deze wereld heel erg tegen ons gevoel in, want er is zo veel meer! Verleidingen liggen altijd op de loer en het eten van 100% raw food vergt nogal wat doorzettingsvermogen. Zo kun je niet meer zomaar uit eten gaan of iets eten terwijl je bij iemand op visite bent (of je moet geluk hebben…). Het voedingscentrum raadt aan om voor 25 procent gekookt voedsel te eten, dus zij gaan niet mee met de raw food levensstijl. Maar we hebben afgelopen week gemerkt dat het leven volgens het voedingscentrum ook niet altijd de meest verstandige keuze is.

Echter zijn de mensen die deze levensstijl volgen ervan overtuigd dat het echt heel erg gezond is. Zo zijn verschillende mensen op deze manier genezen van ernstige ziektes als bijvoorbeeld diabetes en kanker.

Maak kennis met Megan van Easytoberaw! In de bovenstaande video vertelt ze over de voordelen van het ‘raw vegan’ eten.

Maar dan kun je toch bijna niets meer eten?

Nou… ja en nee. Als je de supermarkt binnen loopt, dan kun je inderdaad een onwijs groot deel niet eten. Maar dat is een luxe die wij gewend zijn, we kiezen er met zijn allen voor om ongezonde rommel in ons mond te steken (er even vanuit gaande dat we dat allemaal doen). Het is niet zo dat je verplicht bent om het te eten, je kunt er ook voor kiezen om ‘raw’ te eten!

Dan heb je veel minder keus dan je gewend bent, maar je hebt echt nog wel genoeg keus. Ik denk dat het een soort trucje is, een knop je in je hoofd die je om moet zetten, zodat je de ongezonde dingen en de verleidingen niet meer ziet.

Gelukkig betekent het niet dat je niets lekkers meer kan eten. Fruit en groenten kunnen ontzettend lekker zijn en Megan laat op haar kanaal talloze raw food recepten zien. Zie de bovenstaande video, yum!

raw food dieet

Boekentip: Het pure eten van Raw Food

Toevallig kwam ik laatst het bovenstaande boek tegen. Deze gaat over Raw Food en alle basics komen aan bod. De apparaten die je nodig hebt, de basisbenodigdheden om lekker te kunnen ‘koken’ en een boel recepten! Het boek is hier te koop.

Wat vind ik ervan?

Ook dit dieet schijnt voor fibromyalgiepatiënten heel goed te werken. Hierdoor vind ik het een erg interessant onderwerp. Maar het is voor mij ook heel mooi om te zien dat er mensen zijn die zich helemaal overgeven aan deze levensstijl (want ja, voor mijn gevoel is het wel echt een levensstijl).

Ik ben er overigens van overtuigd dat dit gezond is, vooral door de verhalen die ik heb gelezen. Daarom ga ik dit misschien ook eens uitproberen, net zoals ik dat met het sapvasten heb gedaan. Maar voor nu laat ik me inspireren door deze levensstijl en eet ik gewoon wat bewuster en wat meer ‘raw’ dan ik voorheen deed!

Zo, dat is een langer artikel geworden dan ik had gedacht (het heeft ook behoorlijk lang geduurd om hem te typen, haha). Maar nu ben ik ook benieuwd naar wat jullie vinden. Is het wat voor jou om uit te proberen? (gewoon af en toe of echt een paar weken achter elkaar?) En hoe denk jij over deze raw food levensstijl?

26 reacties

 1. Yolande 17 september 2012 / 13:09

  Ik had hier laatst ook een artikel over gelezen in de Jan. Toen dacht ik door het interview dat die vrouw ook rauw vlees at, dus ik vond het maar een raar gedoe. Nu snap ik dus dat het gewoon niks eten is wat is verwarmd of gebakken. Het lijkt me een gezonde levensstijl maar wel vrij extreem. Zelf zou ik het niet doen, door een allergie voor melk en ei vallen voor mij al veel producten weg, dus ik ga het mezelf niet nog moeilijker maken:D

  • Lisanneleeft 17 september 2012 / 13:17

   Bij dit dieet mag je ook geen melk en ei (=dierproducten), dus wat dat betreft past het wel bij je, hehe 😛

   Nee, ik snap heel goed wat je bedoelt!

 2. me 17 september 2012 / 13:31

  De hersenen van de vroege mens zijn juist tot ontwikkeling gekomen doordat men het voedsel ging bereiden zodat het gemakkelijker verteerbaar was dus dit zou totaal hier tegen in gaan. Men vergeet dat de mens in de evolutie juist deze ontwikkeling heeft meegemaakt om te komen waar we nu zijn, namelijk grote hersenen die we kunnen gebruiken voor onze ontwikkeling.

 3. Debby 17 september 2012 / 14:58

  Wat interessant! Ik probeer me de laatste tijd sowieso in gezonde etensstijl te verdiepen, dit is heel interessant. Al vergt het, zoals je zelf al zegt, veel doorzettingsvermogen, maar toch.

 4. Ise 17 september 2012 / 15:08

  Ik geloof ook wel dat dit goed is voor iemand met fibromyalgie, maar of ik me er echt aan zou kunnen houden.. Lijkt me heel lastig!

 5. jeanet 17 september 2012 / 15:48

  Ik vind het een heel interessante leefstijl en eet zelf ook veel raw-vegan. Maar ik denk dat het grote ‘geheim’ is, zoals bij alle leefstijlen, focus je niet op 100% perfectie. Het is geen schande om gekookt voedsel te eten of soms wel een stuk vlees als je dat lekker vind.
  Ik denk dat het belangrijkste is om een manier van eten te zoeken die echt bij je past. Wat me opvalt is dat veel mensen met een bepaalde eet/leefstijl zich helemaal daarop focussen en er ab-so-luut niet van af willen wijken. Ik denk juist dat als je basis rauwe voeding is (en of je ‘basis’ nou 50% of 90% vind) dat je je lichaam veel geeft wat het nodig heeft, en het overige deel kun je zo invullen dat je je er prettig bij voelt.

  Maar raw-vegan, ik vind het erg mooi en vooral ook lekker maar als ik er een dag geen zin in heb of als er ergens iets niet rauw/vegan is, is het ook niet de grootste ramp ooit! 😛

  • San 17 september 2012 / 22:21

   Ja, helemaal mee eens! Mooi gezegd. Maar genezen van kanker door voeding? Hoe dan? Dat kan niet…

   • Desi 21 september 2012 / 09:52

    Ik geloof niet dat je kan genezen van kanker door voeding, maar voeding kan wel een hele belangrijke rol spelen bij het herstel. Er zijn heel veel onderzoeken die aantonen dat bepaalde voedingsmiddelen wel degelijk veel effect hebben op kankercellen.Ik geloof dat het iets te maken heeft met de antioxidanten in bepaalde voedingsmiddelen die de vrije radicalen in kankercellen onschadelijk kunnen maken. Ik weet niet precies hoe en wat, maar als je even googlet kun je er vast heel veel over vinden.

    • GB 25 september 2012 / 15:39

     Toevallig hier terecht gekomen, maar check eens op Google: Gerson Therapy ontwikkeld door Max Gerson in de jaren 30. Een documentaire die ook eea uitlegt: The Beautiful Truth.

     Genezen van kanker is bij deze therapie eerder regel dan uitzondering.

     Omdat bij ons de ‘alternatieve geneeswijze’ nog geen echte rechten heeft mogen Westerse artsen (ook hier in NL) niets doen met de kennis van Gerson. Vandaar dat het Gerson instituut zich genoodzaakt zag om uit te wijden naar Mexico en Hongarije om daar klinieken op te starten. Hier komen al jaren terminaal zieke patienten vanuit de hele wereld op zoek naar healing. Bij hun ligt het healing percentage (>50%) vele malen hoger dan in ziekenhuizen (<13%) waar ze opereren en chemo-therapie toepassen.

     Ik vind dit soort dingen altijd erg interessant. Helemaal omdat het blijkt dat 'wat we nu doen, niet werkt'… Succes met (in)lezen 😉

 6. Hester 17 september 2012 / 16:17

  Lijkt me best lastig, zal wel goed voor je zijn, maar nee ik zie mezelf dat nog niet doen in de nabije toekomst. ^^

 7. Lenneke 17 september 2012 / 16:30

  Wat bizar eigenlijk wat eten allemaal met je lichaam doet. Vanaf 1 oktober ga ik flink sporten en ik wil me dan ook meer met eten bezig gaan houden. Wil vooral leren hoe ik heerlijk gezond kan eten. Lekker eten is voor mij echt heel belangrijk 🙂

 8. Daniëlle 17 september 2012 / 16:34

  Het lijkt mij wel een uitdaging om zo te gaan leven! Ben nu bezig met het minderen en uiteindelijk stoppen van vlees eten. Het bevalt super!

 9. Karin 17 september 2012 / 17:57

  Volgens mij verteer en verwerk je groenten veel beter als het gekookt is. En dan niet doorkoken, maar gewoon beetgaar. Nee dit is niets voor mij. En ik vind het ook altijd maar eng als mensen gaan roepen dat ze genezen zijn van kanker door zoiets.

  • Lisanneleeft 17 september 2012 / 18:00

   Ik ben het met je eens wat betreft dat laatste. Stel je voor dat mensen daardoor gaan stoppen met hun behandeling! Dat kan de bedoeling niet zijn, naar mijn idee.

   Maar toch blijft het wel vreemd, want blijkbaar kan het dus echt!

   • Karin 17 september 2012 / 19:25

    Ja precies dat bedoel ik, dat mensen hun heil zoeken in andere circuits dan het medische. Natuurlijk is het goed voor je lichaam om geen suiker en dergelijke te eten, maar ik kan niet geloven dat je er zulke ernstige ziektes mee geneest.

   • Yvonne 17 september 2012 / 22:26

    Op het rawvegan forum 30bananasaday.com wordt hier veel over gediscuseerd en het algemeen beeld is dat men vind dat je niet moet stoppen met een behandeling.

 10. Mirthe 17 september 2012 / 18:54

  Ik ben toch veel te gehecht aan mijn eigen voeding om zo’n radicale keuze te maken en een raw food dieet te volgen. Ik eet veel fruit en rauwe salades en dat vind ik superlekker, maar voor altijd afscheid nemen van heerlijke pasta’s en pizza’s, gevulde paprika uit de oven, rijstschotels, een stukje warme brownie, vers brood? Gaat ‘m voor mij niet worden!

 11. Ilse 17 september 2012 / 19:13

  Dat gaat voor mij nogal een hele klus worden als ik dat ooit ga proberen want ik mag bijna geen fruit. 😉

 12. Roxanne 17 september 2012 / 19:37

  Hier had ik het vandaag over met collega’s. We hadden het eigenlijk over ongezond eten en hoe we daar vanaf kunnen blijven, maar één van mijn collega’s is veganist en zij vertelde over de lekkere dingen die ze nu eet en dat ze de rest eigenlijk niet mist. Ze vertelde ook dat ze niet in één keer het roer omgegooid heeft, maar dat dit een proces van jaren is geweest waarbij er elke keer iets veranderde. Ik heb wel respect voor mensen die gezonder eten dan ik. Dat hoeft niet per sé zonder vlees of dierlijke producten te zijn, maar net wat je zegt, in de supermarkt is van alles te koop wat bewerkt is en meestal ook heel ongezond. Alleen al omdat je niet precies weet wat erin zit. Wat mij tegen houdt om gezondere alternatieven te pakken, is dat die vaak duurder zijn en als student heb ik daar niet veel geld voor (over). Het kan vast allemaal, maar dat lukt me nu niet. Wat wel kan is nadenken over wat je nu in je mond stopt en of dat nodig is, of dat je ook iets gezonders kunt eten. Dat kan altijd.

 13. Sophie 17 september 2012 / 20:00

  Ik geloof wel dat het gezonde elementen heeft en zeker dat het gezonder is dan wat 80% van de gemiddelde Nederlander eet. Echter, ik denk niet dat alléén raw food eten het allergezondste is wat je kunt doen, wel dat men eigenlijk veel meer rauwe groente en fruit zou moeten eten dan we nu doen. Zelf eet ik iedere dag rauwe groente en fruit maar daarnaast ook gekookte groente, peulvruchten (die je sowieso moet koken) en daarnaast probeer ik meer plantaardige en onbewerkte dingen te eten dan dierlijke en bewerkt eten. Maar ik geloof in balans, ik denk dat het menselijk lichaam prima gezond is met ook dierlijke producten, zolang je er maar voor zorgt dat daar naar verhouding veel meer hoogwaardige, plantaardige producten tegenover staan. Beetje lang antwoord, maar dat is mijn mening wat betreft raw food.

 14. Yvonne 17 september 2012 / 22:22

  Omg yaaaay ik ben superblij dat je hier over schrijft =DD
  Ik heb zelf zoveel positieve effecten gemerkt bij alleen al 80-90% rawfood eten 🙂
  Ik vind het super om te lezen dat je hier zo geinterreseerd in bent ^^
  Ik hoop voor je dat je je klachten kunt verminderen door (lowfat)rawvegan lifestyle ^^
  En ik ben GEK op Megan Elizabeth <333333

 15. Peggy Timmermans Visagie 18 september 2012 / 09:40

  Een vriend van mij is nu een kleine twee maanden hierme bezig, en hij voelt zich prima! Hij vond het erg wennen, is ook logisch als je zoveel moet schrappen, maar nu lukt het hem goed.

 16. Rani 19 september 2012 / 21:02

  Ikzelf ben vegetariër en eet ook veel raw vegan. Het is superleuk dat je het misschien wel eens wil proberen maar ik raad je wel aan om het in stukken te doen. Je lichaam moet hier namelijk aan wennen.

  • Lisanneleeft 4 november 2012 / 17:45

   Dankjewel voor de tip! Ik ga zeker even kijken 😀
   De coach die ik voor het sapvasten had heeft ook fibromyalgie, maar heel weinig klachten door dit dieet! Wel bijzonder 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.