RECEPT: Gezonde chocolate chip cookies

De laatste tijd probeer ik weer wat gezonder te eten. Gewoon, omdat ik daar aan toe was, ik had er ineens weer zin in! Nu ben ik niet ineens van het extreme clean eten en al dat soort dingen, dus ik eet nog steeds graag koekjes. Onlangs vond ik een recept voor gezonde chocolate chip cookies. Natuurlijk kunnen dingen als chocolate chip cookies nooit écht gezond worden, maar ik denk dat je ze de ‘minder ongezonde’ versie kan noemen.

Gezonde chocolate chip cookies

Wat heb je nodig voor deze ‘gezonde’ chocolate chip cookies?

 • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
 • 100 ml agave siroop
 • 1 ei
 • Halve theelepel vanille extract
 • 1/3 theelepel bakpoeder
 • Snufje zeezout
 • 75 gram extra pure chocolade stukjes (maar je kan natuurlijk zelf kiezen voor wat voor soort chocolade je gaat. Over het algemeen geldt hoe puurder de chocolade hoe gezonder, maar dat is aan jezelf om te kiezen!)
 • 100 gram speltmeel

Wat je moet doen? ‘t Is super easy! Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle droge ingrediënten (zout, bakboeder en speltmeel) met elkaar. Meng hier vervolgens de boter en de siroop doorheen, daarna het ei en de vanilleextract. Als laatste meng je de chocolade (in stukjes) erdoorheen.

Wanneer je dit hebt gedaan kun je ze in bolletjes verdelen op een bakplaat met bakpapier. Let op: de koeken worden nog groter, dus zorg dat je ze goed verspreidt! Ongeveer 15 minuten in de oven en voilà, daar zijn je ‘gezonde’ chocolat chip cookies!

gezondechocolatechipcookies2

Ik heb verschillende recepten die ik heb gevonden gemixt met elkaar, waardoor ik misschien iets te veel bakpoeder heb gebruikt. Ik heb ruim een halve theelepel gebruikt, daar heb ik in dit recept 1/3 van gemaakt, op die manier wordt het waarschijnlijk perfect!

Onthoud wel: het is dus niet zo dat je hier onbeperkt van moet eten omdat ze onwijs gezond zijn, want dat is dus niet zo, haha. Maar ze zijn wel errug lekker! In elk geval niet overdreven zoet, wat ik wel lekker vind. Bak jij ook weleens koekjes?

DELEN:

28 reacties

 1. Yara 19 augustus 2013 / 08:18

  Hmmm, klinkt echt heel lekker! Ik heb overigens nog nooit met speltmeel iets gebakken, moet ik maar eens doen!

 2. Laura 19 augustus 2013 / 08:52

  Ziet er lekker uit! Maken de speltmeel en de agavesiroop (wat is dat eigenlijk?) het gezond?

 3. Nikita 19 augustus 2013 / 10:48

  af en toe bak ik ook koekjes, maar ik woon bij mijn ouders nog en de oven staat vol met materiaal
  dus moet je altijd de oven leeghalen voor je kan beginnen en dan staat er al overal rommel vind ik >.>

 4. Ise 19 augustus 2013 / 10:48

  Ik ben de laatste tijd ook bezig met gezonder eten en maak wel eens bananenbrood of brownies in gezondere versies maar deze lijken me ook leuk om een keer te maken!

 5. Anne 19 augustus 2013 / 11:10

  Jammie, dat klinkt lekker. Zou je de boter ook kunnen vervangen door olijfolie? Of misschien nog door iets anders? Het ziet er zo in ieder geval erg lekker uit!

  • Lisanneleeft 19 augustus 2013 / 12:38

   Geen idee, misschien dat het bij het maken van het deeg dan iets te vloeibaar wordt. Kokosolie zou denk ik wel kunnen!

 6. Nem 19 augustus 2013 / 11:46

  Ziet er lekker uit!
  Enne tenzij je echt havermoutkoekjes maakt krijg je ze bijna niet gezonder hoor..
  Met stevia en olijfolie.. Bleh das toch geen koekje meer?

 7. Marije 19 augustus 2013 / 13:46

  Jammie koekjes! 🙂

 8. Maaike 19 augustus 2013 / 16:49

  Dat ziet er heerlijk uit, en helemaal niet moeilijk om te maken! Misschien dat ik ze eens ga proberen! 🙂

 9. Ilse 19 augustus 2013 / 23:03

  Nou heb ik zin in die heerlijk uitziende koekjes. <3

 10. Josephine 20 augustus 2013 / 09:27

  Arggh dat is wel een hele misleidende titel dan! Wel fijner dat ze minder ongezond zijn 🙂

 11. Suzanne 23 augustus 2013 / 18:30

  Wat een lekker recept! Ze mogen van mij door als gezond hoor 😛 Er zit namelijk niets in dat ik er uit zou halen of vervangen 😉 good job!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.