Recept voor glutenvrije gingerbread cake

Ik vind het altijd een uitdaging, glutenvrij bakken. Maar als je een normaal recept kunt omzetten naar een glutenvrij recept, en het lukt allemaal, dan is het feest! Zo ook deze keer, ik maakte een gingerbread cake glutenvrij. Deze is superlekker om in de kerstvakantie te maken, lekker kruidig en warm. Ik ga het recept voor glutenvrije gingerbreadcake met je delen!

Het begon allemaal met een vorm die ik van vorig seizoen kocht bij Blokker, in de vorm van een gingerbread mannetje. Die vond ik te leuk om niet te kopen! Het formaat is ongeveer dat van een normale cakevorm, dus daar kun je dit recept ook voor gebruiken.

Ingrediënten glutenvrije gingerbread cake

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 130 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel vanillearoma
  • 4 eieren
  • 180 gram zelfrijzend glutenvrij bakmeel (ik gebruikte AH eigen merk meel)
  • Snuf zout
  • 180 gram stroop
  • 0,75 eetlepel gemberpoeder
  • 0,75 eetlepel kaneel
  • 1,5 theelepel nootmuskaat
  • 150 gram witte chocolade
  • Eventueel decoratie, ik gebruikte fondant

Zo maak je de glutenvrije gingerbread cake

  1. Klop boter, suiker en het aroma romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix dit goed.
  2. Voeg de stroop toe en mix goed  door. Voeg het glutenvrije zelfrijzend bakmeel, zout en de kruiden toe. Mix tot een glad beslag.
  3. Nu kun je het beslag in je vorm gieten.
  4. Bak de cake in 45 minuten gaar op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  5. Smelt de witte chocola au bain marie (of voorzichtig in de magnetron, zoals ik deed) en giet over de cake heen. Als je decoraties hebt, dan kun je deze toevoegen terwijl de chocolade nog zacht is.

Mijn recept is geïnspireerd door dit recept van Laura’s Bakery, maar nu dus glutenvrij en kleiner. Het is erg goed gelukt! Als je niet glutenvrij hoeft kun je natuurlijk gewoon het originele recept gebruiken.

DELEN:

1 reactie

  1. Lenneke Bosma 20 december 2023 / 08:10

    Hoi Lusanne!
    Wat een mooie recepten 🙂
    Is de gingerbread cake ook goed in te vriezen?
    Of wordt ie dan kruimelig ?
    En kun je de gingerbreax cookies ook in de vriezer bewaren?
    Fijne kerstdagen 🎄

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.