Redenen om te stoppen met alcohol drinken

Gezellig een drankje tijdens het uitgaan, met vriendinnen cocktails drinken of bij het koken doordeweeks een lekker wijntje. Het lijkt allemaal erg onschuldig, maar is dat het ook? Ik heb mijn redenen om te stoppen met alcohol drinken op een rij gezet.

Je kan je de gezellige avond nog herinneren

Veel mensen weten dit niet, maar ik heb in mijn leven best veel alcohol gedronken. Als ik veel alcohol dronk hield ik het uitgaan (dansen) langer vol, dus dat deed ik. In de eerste jaren dat het legaal was om alcohol te drinken voor mij was mijn alcoholgebruik in elk geval niet normaal of gematigd.

Resultaat: ik kon mij vaak niets meer herinneren van de avond ervoor. En dat is zo zonde als je een leuke avond hebt gehad! Dit gebeurt natuurlijk pas als je veel drinkt, maar ook als je maar een paar drankjes drinkt zijn je herinneringen minder scherp dan wanneer je een alcoholvrij avondje houdt.

De volgende dag weer fit

Als je geen alcohol drinkt op een gelegenheid waar normaal wel alcohol wordt gedronken ben je jezelf de volgende dag zó dankbaar. Geen kater! Lekker de volgende dag weer verder gaan met leuke of nuttige dingen doen, dat is erg fijn!

Mensen maken er grapjes over, maar wist je dat die kater wel 3 dagen kan duren? Zo zonde om je niet fit te voelen door te veel alcohol!

Gezonde gewoontes

Naast de korte termijn gevolgen heb je natuurlijk ook de gevolgen op de lange termijn. Er zijn veel ziektes die veroorzaakt kunnen worden door alcoholgebruik.

Het is een heel gezonde gewoonte om geen alcohol te drinken. Je zult je gemiddeld beter voelen, maar je toekomstige zelf zal je ook bedanken! Persoonlijk voel ik me al minder goed als ik één drankje per week zou drinken, dus dat doe ik simpelweg niet.

Je kan het ook leuk hebben zonder alcohol

Toen ik nog wel alcohol dronk vond ik dit zo’n suf argument van mensen die geen alcohol drinken, dat je het zonder alcohol ook echt wel leuk kunt hebben.

Nu zie ik het als een uitdaging en een ontdekking van jezelf. Als je drinkt lijkt alles leuk, goed en grappig, maar vind je dat ook echt? Als je nuchter bent ontdek je welke feestjes je echt vermakelijk vindt en welke mensen goed bij je passen. Het is even wennen misschien om zonder alcohol naar een feestje te gaan, maar je leert zeker weten weer nieuwe dingen over jezelf! Die kun je in de toekomst weer gebruiken om meer fijne dingen te gaan doen.

Problemen met stoppen?

Ik kan me heel goed voorstellen als het heel moeilijk is om de alcohol te laten staan. Het begint met een paar drankjes op een avond in het weekend, maar voor je het weet ben je het hele weekend onder invloed van alcohol. En misschien doordeweeks ook nog wel. Tot je niet meer goed functioneert en je niet meer goed voor je lichaam zorgt.

Dan weet je dat het tijd is om hulp te zoeken. Dat is helemaal niet erg, het is erg belangrijk om aan jezelf te werken.

Is er iemand in je omgeving die hulp kan gebruiken bij het stoppen met drinken? Of misschien jijzelf? Bij Connection SGGZ kun je terecht voor een traject waar je als een verbeterde versie van jezelf uit kan komen.

Drink jij weleens alcohol?

Deze blogpost is een samenwerking

DELEN:

1 reactie

  1. Noor 19 oktober 2023 / 11:40

    Zelf ben ik ook gestopt met het drinken van alcohol voor gezondheidsredenen. En idd de volgende dag fris wakker worden is zo fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.