12 Redenen waarom in je comfortzone vertoeven helemaal niet zo erg is

De laatste jaren is het hip om uit je comfortzone te stappen. Allemaal leuk en aardig, maar wist je dat het ook heel fijn is om juist in je comfortzone te blijven?

waarom-in-je-comfortzone-blijven-niet-zo-erg-is

Wat is een comfortzone?

We leven binnen onze comfortzone wanneer we een leven leiden zonder onzekerheden die ons angst inboezemen. Iedereen heeft een eigen comfortzone. Die kan klein zijn, bijvoorbeeld bij mensen die snel zenuwachtig zijn. Maar ook groot, zoals bij dappere bergbeklimmers die elke uitdaging aankunnen.

Spiritueel woordenboek

De comfortzone is een niet-tastbare plek waar jij je comfortabel voelt. Als jij je comfortabel voelt in de omstandigheden waarin je nu verkeert, dan ben je in je comfortzone. Voel je je zenuwachtig, angstig of gespannen, dan ben je er waarschijnlijk buiten.

Grappig genoeg worden we de laatste jaren vooral gestimuleerd om buiten onze comfortzone te treden. Je zou zeggen dat dat niet echt aan te raden is, na de beschrijving van hierboven, toch?

Wanneer uit je comfortzone treden wel degelijk nuttig is

Wanneer je je grenzen wil verleggen, nieuwe dingen wil doen of leren, of je je leven saai vindt. Het is soms heus nuttig!

Waarom het ook fijn is ín je comfortzone

 • Er zijn kopjes thee en cupcakes
 • En comfortable een bank met een dekentje die samen naar je knipogen
 • Je krijgt er liefde van je familie, vrienden en misschien wel een lover
 • Je hoeft er geen moeite voor te doen
 • Je weet wat je krijgt wanneer je binnen je comfortzone blijft (hierboven in mijn plaatje ziet het er aantrekkelijk uit, toch?)
 • Je kan ultiem relaxen
 • Het is niet nodig om dingen te overdenken of bezig te zijn met worst case scenario’s
 • Die outfit die altijd kan, voor oneindig veel gelegenheden, je geweldig staat en ook nog eens lekker zit? Drie keer raden waar je die vandaan haalt!
 • Je doet lekker waar je blij van wordt en waar je je fijn bij voelt
 • Je kan er (als het goed is) gewoon eventjes uit stappen wanneer je daar zin in hebt
 • In je comfortzone vertoeven kost relatief weinig energie
 • Je bed staat ook in je comfortzone

Voor het maken van dit blogje moest ik wel even uit mijn comfortzone: ik maakte mijn eerste echte tekening met mijn tekentablet, jeuj! Het resultaat zag je hierboven. Wat vind jij fijn aan in je comfortzone blijven? En ga jij er graag buiten, of blijf je liever comfortabel binnen je comfortzone?

DELEN:

43 reacties

 1. Simone 9 februari 2015 / 06:21

  Op het moment zit ik meer buiten dan binnen mijn comfortzone. Maar alles voor het goede doel.
  Overigens is dit allemaal heel leuk.

  Oja, je zelf gemaakte plaatje is leuk!

 2. Marion 9 februari 2015 / 06:54

  Ik werd even heel blij toen ik deze titel zag! Ik heb op het moment last van een depressie in combinatie met een sociale fobie. Ik krijg daar therapie voor en moet dus heel vaak buiten mijn comfortzone treden. Dat is heel moeilijk en ook zwaar. Voordeel daarvan is wel dat als ik dan weer terug ben in mijn comfortzone die wel extra fijn en warm voelt en ik daar enorm van kan genieten. Wat een heerlijk artikeltje dit. En ik vind je tekening top!

 3. Eva 9 februari 2015 / 07:12

  Haha! Grapjas! Erg leuk geworden je tekening!!!
  Ik ben persoonlijk wel voor groei. En ik denk dat iedereen elke keer in zinn of haar comfortzone zit. Maar toch probeer ik elke dag te groeien, in opvoeden, als mens. Maar tja, wat wil je ook met een motivator als man Hihi!

  Liefs!

  Eva

 4. Danielle 9 februari 2015 / 07:26

  Comfortzone <3 je kan ook niet altijd buiten je comfortzone leven… dan raak je toch wel lichtelijk overspannen. Je moet er gewoon soms even uit om er vervolgens weer lekker in te zitten :)!

 5. Lauriëtte 9 februari 2015 / 07:36

  De tekening is goed gelukt! Als het aan mij ligt blijf ik het liefst in mijn comfortzone, maar soms moet je er ook even uit als je toevallig iets nieuws moet doen op werk bijvoorbeeld. Maar de avonden en weekenden zijn bij mee 9 van de 10 keer binnen mijn comfortzone! 😀

 6. Frauke 9 februari 2015 / 07:40

  Ah leuke tekening hoor! Ik treed wel graag uit mijn comfortzone, gewoon, om nieuwe dingen te leren kennen / uit te proberen en misschien uiteindelijk datgene ook tot mijn comfortzone te laten behoren (klinkt wel heel spiritueel zo haha). Maar het is inderdaad ook chill om te doen en laten wat je gewoon bent en waarbij je je comfortabel voelt :D! X

 7. Kelly Caresse 9 februari 2015 / 07:59

  Wat een leuk artikel, het zet me namelijk aan het denken! Ik ben dol op mijn comfort zone, soms denk ik ‘doe eens gek’ dan koop ik een apart kledingstuk of die ik iets engs, vaak levert dit wel iets heel leuks op, hoe spannend het kan zijn

 8. Lisanne 9 februari 2015 / 08:34

  Wat fijn om eens te horen dat het oke is om in je comfort zone te blijven! Ik ben het daar namelijk helemaal mee eens: ik hoef niet zo nodig elke dag eruit te stappen.

  Maar als je het dan doet kan het natuurlijk wel iets positiefs voortbrengen: leuke tekening! 🙂

 9. Nicky 9 februari 2015 / 08:36

  Ik heb het gevoel dat ik nogal snel uit mijn comfortzone stap. Ofwel is mijn comfortzone gewoon redelijk groot, zoals aangegeven in de vergelijking hierboven. Wat ik wél merk is dat vriendlief zijn comfortzone duidelijk kleiner is dan de mijne. Soms is dat dan even raar voor me, en moet ik hem gelijk ‘bijstaan’ om er uit te stappen. (hij heeft ongezonde angsten en is er ook voor in therapie).

 10. Elize 9 februari 2015 / 08:58

  Ik probeer wel graag nieuwe dingen, maar sommige dingen liggen net wat verder uit mijn comfort zone dan andere dingen haha! Sommige dingen die ik eerst eng of ongemakkelijk vind doe ik wel graag, omdat ik ergens toch weet dat ik het achteraf heel leuk ga vinden dat ik dat heb gedaan, maar ergens ligt een soort onzichtbare 2e grens die ik niet graag over ga. Misschien is mijn comfort zone dus gewoon wel wat groter dan ik denk. Heb het gevoel dat ik nu wat vaag aan het praten ben haha! Maar het is wel leuk om eens over na te denken 🙂

 11. Vanessa 9 februari 2015 / 09:01

  Ik blijf liever binnen mijn comfortzone, dat voelt zo vertrouwd. Maar soms ga ik er ook wel eens buiten. Zo heb ik gisteren voor de eerste keer slip on sneakers besteld. Ik vind ze zo mooi, maar ik vind het wel spannend aangezien dit soort schoenen nieuw zijn voor mij!

 12. Mandy 9 februari 2015 / 09:17

  Wat is je tekening leuk geworden!! Ik heb het gevoel dat jouw uit je comfortzone stappen stukje hele mooie dingen gaan opleveren. Fijn dat we daar ook van mogen genieten. Ik vind nieuwe dingen ontdekken altijd erg leuk, dus ja ik denk wel dat ik regelmatig uit mijn comfortzone kom.

 13. Manon 9 februari 2015 / 09:18

  Leuk blogje (en tekening!). Ik zit prima binnen mijn comfortzone, lekker veilig en gezellig 😉

 14. Steffie 9 februari 2015 / 09:22

  Het woord zegt toch al waarom het fijn is? Het is comfortabel. Ik vind het wel belangrijk om je grenzen te verleggen. Nieuwe dingen worden vertrouwd, en zo wordt je comfort zone steeds groter :).

 15. Anita 9 februari 2015 / 10:07

  Beide is belangrijk. Je hebt een comfort zone nodig waar je je lekker terug kan trekken maar als je er niet uit komt is je bereik ook kleiner. Wil je echt iets bereiken dan moet je er toch uitkomen. Leuke tekening trouwens!

 16. Michelle 9 februari 2015 / 10:15

  Fijne blog! & leuke tekening. Ik hou er zelf ook erg van om in mijn comfortzone te blijven. Gewoon fijn plekje waar ik mezelf kan zijn. Af en toe eruit stappen is ook niet erg, daar leer je weer van en groei je van als persoon. Zo gaan mijn vriend en ik over 2 maanden verhuizen naar een andere provincie. We kennen er niemand en niets. .. We zullen dus echt uit ons comfortzone moeten stappen om daar een nieuw leven op te bouwen. Ieks, erg spannend maar ook erg leuk!

 17. Margot 9 februari 2015 / 10:48

  Er is zeker niks mis met binnen je comfortzone blijven, maar ik heb de laatste maanden ook wel geleerd dat het je veel kan brengen als je er toch eens een stapje buiten zet.

 18. Suuz 9 februari 2015 / 10:51

  Mooi geschreven Lisanne!!!! heel goed… 🙂 af en toe erg fijn om in je comfortzone te blijven!

 19. zomersproetje 9 februari 2015 / 11:01

  Hihi ja is goed gelukt die tekening! Ik probeer een goede balans daarin te vinden. Het is fijn en veilig in mijn comfortzone, maar daar buiten valt ook veel te zien. Dus als ik even uit mijn veilige zone gestapt ben beloon ik mezelf daarna met een ontspannen moment in mijn eigen ‘bubbel’;-).

 20. Shaz 9 februari 2015 / 11:08

  Eens in de zoveel tijd uit de comfortzone stappen, kan geen kwaad: hierdoor heb ik juist veel nieuwe en leuke ervaringen opgedaan.

 21. Chantal 9 februari 2015 / 11:32

  In je comfortzone blijven is fijn, maar soms geeft het een erg goed gevoel en mooie nieuwe ervaringen als je erbuiten stapt 🙂

 22. Veerlez 9 februari 2015 / 11:44

  Oeehw ik wil ook een tekentablet! Welke is het uiteindelijk geworden bij jou? 🙂

  & ik kruip elke weekend in mijn comfortzone en kom daar dan niet meer uit, wat resulteert in dat ik nauwelijks iets doe in de weekenden, behalve achter mijn laptop hangen, series en films kijken. Ik moet dus meer actie ondernemen dan enkel in mijn comfortzone hangen 😉

  • Yllian 9 februari 2015 / 11:53

   Je tekening is goed gelukt hoor haha! Maar inderdaad, steeds vaker hoor je hoe belangrijk het is om uit je comfortzone te stappen. De opleiding die ik nu doe, Hotelschool, is heel uitdagend voor me en elke dag heb ik wel een moment dat ik uit mijn comfort zone ben. But you know what? It feels great. Als ik precies een jaar geleden terug zou kijken, dan had ik nooit gedacht dat ik dit allemaal zou kunnen. Loved your blogpost x.

 23. Wendy 9 februari 2015 / 12:02

  Leuk geworden, dat zelf gemaakte plaatje. Ik heb een goedkoop tekentablet van de Action en doe er eigenlijk nooit wat mee. Ik ben er niet zo handig mee.

 24. Kim | Kimsbloglife 9 februari 2015 / 13:21

  Superleuk artikel en je tekening is ook superleuk geworden zeg, ik had niet gedacht dat je die zelf getekend had! Ik blijf zelf ook liever binnen mijn comfortzone heb daar ook helemaal geen probleem mee. Voor mij hoeft het allemaal niet zo spectaculair en spannend te zijn en ik vind het dan ook niet fijn als sommige mensen insinueren dat het dat wel moet zijn.

 25. Stephanie Blom 9 februari 2015 / 13:32

  Heel leuk perspectief!
  Buiten de comfortzone is misschien wel zo hip geworden dat we vergeten waren dat er geen ‘buiten je comfortzone’ is zonder…comfortzone!

  Daarom ben ik voor genieten van beide plekjes. Héérlijk inderdaad soms genieten van een theetje op de bank onder een dekentje, met familie of vriendinnen zijn, je favoriete film kijken, lekker een boek lezen, etcetera. Dat veilige plekje maakt het ook mogelijk om op andere momenten nieuwe dingen te ondernemen, leren, die dingen te doen die je graag wilt doen maar stiekem best spannend vindt. Om daarna weer eventjes jezelf terug onder te dompelen in je comfortzone.

  Mooi geschreven Lisanne!

 26. Mirjam 9 februari 2015 / 13:34

  Leuk artikel! Fijne verandering op alle ‘kom uit je comfort-zone’ posts 🙂

 27. Eline 9 februari 2015 / 14:22

  Heerlijk die comfortzone, al vind ik het af en toe ok om er uit te stappen 🙂

 28. Henny 9 februari 2015 / 14:52

  Leuke tekening, je bent goed uit je comfortzone gekomen! Ik blijf het liefste in de comfortzone, lekker veilig! Al zal ik er toch ook eens uit moeten komen, maar dan met kleine veilige stapjes. Veiligheid is bij mij echt het toverwoord. Als ik me veilig voel dan durf ik wel.

 29. Saar 9 februari 2015 / 15:45

  Ik geloof dat je vooral uit je comfortzone moet stappen als je merkt dat je in je comfortzone niet zo gelukkig bent. Zo ken ik mensen die jaren in dezelfde baan blijven hangen, omdat dat comfortabel is, maar eigenlijk houden ze niet zo van die baan. Toch maar eens eruit stappen dan.

  In je comfortzone is ook leuk! Vooral na een zware dag. Maar nieuwe dingen doen is ook spannend en fijn. Dus waarom niet een mooie balans?

 30. Patricia Schmitz-Heres 9 februari 2015 / 17:47

  Ik vind het heel lastig om uit die comfortzone te stappen. Maar ik weet dat het zo nu en dan toch ook nodig is om verder te komen En stapje voor stapje kom ik er wel en gaat het uit die zone stappen steeds makkelijker.

 31. Anne 9 februari 2015 / 19:10

  Leuke tekening! Ik ben mijn comfort zone een beetje kwijt, ik voel me nergens meer op mijn gemak de laatste tijd. Uit je comfort zone treden is niet zo erg als je ook weer makkelijk terug kan. Nu word ik er een beetje gek van.

 32. Lies 9 februari 2015 / 20:01

  Heel erg leuk en fijn artikel! Zelf vind ik het altijd wel heel erg fijn om in mijn comfortzone te blijven. Het geeft mij vaak de rust en ontspanning die ik nodig heb. Al probeer ik er zeker wel eens uit te stappen, want dat is toch wel belangrijk met mijn angststoornis. Als ik dan altijd in mijn comfortzone zou blijven, dan zou ik mijn angsten ook niet onder ogen durven komen en ze overwinnen.

 33. Natasja 9 februari 2015 / 21:13

  Leuke tekening Lisanne! Het lukt al goed. 🙂 Ik hou van mijn comfort zone maar juist eruit stappen heeft mij al veel moois gebracht in het leven. Ik vind het soms zelf ook nog wel eens lastig door angsten die ik heb. In mijn werk als therapeut probeer ik mensen soms ook uit die zone te halen op creatief vlak en dat is soms nog best een uitdaging! Maar wel een hele leuke gelukkig.

 34. Josanne 9 februari 2015 / 22:12

  Mee eens!
  Hoewel het ook een kik geeft als je het wel doet.
  Maaarrr, het moet lang niet altijd. Haha.

 35. Tania 10 februari 2015 / 07:56

  Zalig om te lezen net nu ik geen zin heb om op te staan! Mag ik vragen met welk programma je de tekening maakt?

 36. Deisy 10 februari 2015 / 08:45

  Je tekening is echt ontzettend prachtig geworden, toch mooi om buiten die comfortzone te treden hihi ;-)! Ik denk dat voor alles een tijd is: om lekker buiten je comfortzone te treden, maar ook om er lekker in te blijven hangen. Alleen er voor altijd in blijven hangen lijkt mij ook niet goed, omdat je je dan niet ontwikkelt. Bij mij wordt tegenwoordig gehamerd dat ik uit mijn comfortzone moet gaan, maar dat is soms zo moeilijk en kost ontzettend veel energie. Het is dan fijn als je een keer lekker gewoon niet “moet” maar van het moment kan genieten. X

 37. Eveline 15 februari 2015 / 16:29

  Ik blijf ook liever in mijn comfortzone, omdat het daar lekker veilig is. Toch denk ik dat als ik meer wil “bereiken” in het leven, dat ik wat vaker uit mijn comfortzone moet stappen.

 38. Mr. Poro 25 februari 2016 / 08:25

  Het is een oud bericht, maar kan mijzelf er goed in vinden. Mijn comfortzone was altijd om niet te gaan reizen, niet de trein of vliegtuig in te gaan. Nu ben ik toch het vliegtuig in gestapt en heb ik een prachtige reis gemaakt!

  Verder is je comfortzone altijd het gebied waar jij je prettig in voelt, stap je erbuiten dan betekend dat ook dat je je comfortzone aan het verbreden bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.