Ultiem relaxen volgens de geuren- en kleurenpsychologie

Mijn blogs over de psychologie achter geuren en kleuren zijn ontzettend populair, daarom wil ik daar graag mee verder gaan. Ultiem relaxen, hoe doe je dat? Welke kleuren helpen hierbij, welke geuren kunnen je erbij helpen én als bonus geef ik ook nog een paar tips van dingen die je kunt doen om te ontspannen!

ontspannen-geuren-kleuren

Flickr / kevin dooley

kleurenpsychologie

Flickr / MDrX

Kleuren die je doen relaxen

Er zijn twee kleuren die hierbij zouden kunnen helpen, namelijk paars, maar ook groen. Paars staat vooral voor het relaxen, groen meer voor gezondheid en fitheid. Dit heeft natuurlijk het meest invloed wanneer je complete ruimtes in een bepaalde kleur verft, maar wellicht is het leuk om hier rekening mee te houden bij het bepalen van de kleuren op de muur.

Meer over kleurenpsychologie schreef ik in dit artikel over welke kleuren je je muren het beste kan verven.

geuren-die-je-doen-ontspannen

Flickr / Beckywithasmile

Geuren die ervoor zorgen dat je ontspant

Er zijn een boel verschillende geuren die ervoor zorgen dat je ontspant. Er zijn veel standaard geuren die bijvoorbeeld bij aromatherapie worden gebruikt, maar geuren zijn ook heel persoonlijk. Vind je een geur vies, dan zorgt die er natuurlijk niet voor dat je ontspant. Verder is geur heel sterk verbonden met je herinneringen.

 • Lavendel
 • Kaneelschors
 • Koriander
 • Bergamot
 • Ceder
 • Jasmijn
 • Roos
 • Rozenhout
 • Sandelhout
 • Ylang ylang

Brand bijvoorbeeld een etherische olie in een brandertje, of gebruik het in een massageolie (sowieso een goed idee om te ontspannen!) of een douchegel of bodylotion.

Uiteraard zijn er veel meer geuren die ervoor kunnen zorgen dat je ontspant! Meer over de invloed van geur op je humeur schreef ik eerder hier.

Wat kun je doen om rustiger en ontspannen te worden?

Natuurlijk is het voor iedereen heel persoonlijk wat je doet ontspannen, maar volgens de boekjes zou dit het beste werken:

 • Mediteren
 • Goed door je buik ademen
 • Nagaan hoe het komt dat je soms stress ervaart
 • Luisteren naar muziek
 • Nee leren zeggen en delegeren, ofwel: sommige dingen gewoon niet doen (minimaliseren!)

Uiteraard zijn er nog een boel andere dingen die je kan doen, en natuurlijk is het ook heel persoonlijk waarvan je rustig en ontspannen wordt.

Gebruik jij weleens geur of kleur om jezelf rustiger te maken? Zo ja, wat gebruik je dan? En wat zijn jouw tips verder om lekker te relaxen?

DELEN:

34 reacties

 1. Melissa Charlotte 24 februari 2014 / 06:27

  Leuk! Lavendel is lekker rustgevend maar ik gebruik niets specifieks om tot rust te komen.

 2. Dorine 24 februari 2014 / 07:15

  Grappig, ik had wel eens gehoord over “rode muren in het ziekenhuis” of “slaap lekker douchegel met lavendelgeur”, maar wist niet dat het echt werkt. Misschien toch maar eens wat lavendel geurkaarsjes op m’n kamer zetten ofzo.

 3. Happy Lioness 24 februari 2014 / 07:25

  Leuk om te lezen wat kleuren en geuren met je doen. Ik ben daar nooit zo mee bezig geweest. Ik heb wel ooit een kleuranalyse gehad en sindsdien houdt ik wel rekening met de kleuren die ik draag.
  Als ik zelf wil relaxen neem ik een maskertje en luister muziek.

 4. Frauke 24 februari 2014 / 07:26

  Heel interessant! Ik vind groen eerder energie-opwekkend aanvoelen, maar dan vooral lichtgroen! Een zachte groene kleur lijkt me inderdaad wel prima om te relaxen :). Die geuren herken ik ook, erg fijn. Good to know!

 5. Healthy Mommy 24 februari 2014 / 08:03

  Ik ben er echt van overtuigd dat dit waar is. Wij hebben een wax brandertje waar we dus ook sommige van bovenstaande geuren in doen en behalve dat het lekker ruikt kom ik ook sneller in een chill modus.

 6. Bibian 24 februari 2014 / 08:10

  Leuk artikel! Ik ga ook altijd met lavendel in bad als ik even tot rust wil komen, heerlijke geur! Liefs

 7. Hannah 24 februari 2014 / 08:37

  Ik kan heel erg goed ontspannen door mijn livingcolors lamp van philips. Ik zet deze dan op kleuroverloop, echt heerlijk! Met geuren heb ik eigenlijk niet zoveel..

 8. Marion 24 februari 2014 / 08:45

  Ja, ik ben heel erg van de geurtjes. Als ik vrij ben en ik ga naar beneden om koffie te drinken en te lezen/schrijven, dan is het eerste wat ik doe de oliebrander aansteken. Ik heb een heel simpel en goedkope olie die je bij de Xenos kunt halen. Rare naam, Duftöl – Healing. Verder gebruik ik veel zacht licht in huis; kaarsen, maar ook soft tone lampen.

 9. Lisa 24 februari 2014 / 08:55

  Interessant artikel! Ik word. Altijd heel blij van de geur van verse was en van de zilte zeelucht, heerlijk!

 10. Manon 24 februari 2014 / 09:03

  Wat een interessant artikel zeg 🙂 Ik krijg altijd snel hoofdpijn van geuren. Het enige waar ik een beetje tegen kan zijn warme, vanille, kaneel-achtige geuren. Van planten/bloemen/frisse geuren krijg ik dus snel hoofdpijn helaas.

 11. Susanne 24 februari 2014 / 09:03

  Ik heb heel lang slaapproblemen gehad en heb dus ook van alles geprobeerd om mezelf zo ontspannen mogelijk te maken. Geurtjes hielpen bij mij niet maar lavendel scheen inderdaad een kalmerende werking te hebben. Veel te sterk voor mij! Wat bij mij hielp was op mn ademhaling letten en erbij tellen. Ik gebruik het nu nog wel eens!

 12. Luna 24 februari 2014 / 09:32

  Ik denk dat het qua geuren en kleuren het er vooral van af hangt welke associaties je er mee hebt gemaakt. Waarschijnlijk zijn dit wel de associaties waarmee je start, maar ze kunnen veranderen.

  Ik geef als voorbeeld de rozengeur. Wij hadden vroeger een hond. Toen we een kat namen deden ze vanalles samen, zoiets was bijvoorbeeld gras eten. Nu daardoor ging hij soms overgeven. Meestal buiten, maar als het toch binnen gebeurde, spoot mijn moeder een luchtje met rozengeur rond. Je kan wel raden dat ik dat luchtje nu niet als aangenaam (of relaxerend) ervaar. Ik denk dat andere mensen dat wel hebben met andere geuren (of kleuren).

 13. Elize 24 februari 2014 / 09:39

  Met geuren doe ik niet zo heel veel. Wat betreft kleuren: ik mag in mijn huisje niet echt iets veranderen aan de muren e.d. dus daar kan ik niet zo heel uitgebreid wat mee. Wat ik wel veel doe de laatste tijd zijn meditatie/mindfulness oefeningen. Dat vind ik toch wel erg fijn!

 14. Nancy 24 februari 2014 / 09:48

  Ik ben zelf dol op de geur van lavendel. Ik krijg er een zomergevoel van en wil dan het liefst lekker onderuit zakken en helemaal relaxen. Die gebruik ik dus als ik rustig wil worden. Ik heb een heel fijne aroma-spray die speciaal bedoeld is om op mijn hoofdkussen te sprayen. Ruikt heerlijk en je ontspant er ook fijn van 🙂

 15. Linda 24 februari 2014 / 10:03

  Dat nagaan hoe het komt dat je stress hebt werkt bij mij heel goed! En vervolgens dan ‘nee’ zeggen 😉

 16. Angela 24 februari 2014 / 11:53

  Super interessant om te lezen 🙂 Heel leuk!
  Ik doe zelf altijd een beetje lavendel olie in mijn bad, dat is echt heerlijk relaxend!

  x Angela
  Roseary

 17. Kirsty 24 februari 2014 / 12:16

  Qua kleuren merk ik niet echt dat ik van paars of groen rustiger word, maar qua geuren ben ik volgens mij wel gevoelig. Zo merk ik dat ik mij meteen minder prettig voel als het ergens niet lekker ruikt en van lavendel word ik altijd heel rustig 🙂

 18. Tiffany 24 februari 2014 / 14:56

  Een ultiem relaxmoment voor mij is een kruidenstempelmassage. Geen idee of je hier ooit over gehoord hebt. Het is een massage met een soort steen in een zakje, waar kruiden en olie bijgedaan is. Deze worden lekker verwarmd in een katoenen zakje en geuren super lekker. Daarna word je gemasseerd door middel van het stempelen met deze zakjes, lekker warm. Dit masseren ze er met hun handen daarna in. Ruikt echt heel heerlijk naar gember. Vind ik een ultiem relaxmomentje. 🙂

 19. Mandy 24 februari 2014 / 15:08

  Goede ontspan tips. Bij mij werkt hathayoga goed, of ontspanningsoefeningen van Jacobsen of Schultz.

 20. Sylvia 24 februari 2014 / 15:28

  Vooral qua minder dingen doen en nee zeggen valt er bij mij nog een hoop winst te behalen 😉

 21. Ise 24 februari 2014 / 16:01

  Over bepaalde geuren of kleuren gebruiken heb ik eigenlijk nog nooit nagedacht. Muziek werkt bij mij wel erg goed!

 22. Simone 24 februari 2014 / 16:23

  Interessant om te lezen! Ik ben op het moment vaak bezig met kleuren (inkleuren) van mandala’s. Zo ben je ook met kleuren bezig en werkt heel erg ontspannend. Echt een tip die ik iedereen kan meegeven!

 23. Josien 24 februari 2014 / 18:15

  Interessant artikel weer. helaas kan ik slecht tegen veel luchtjes, maar ik heb enkele dagen geleden toch wat scent chips gekocht om uit te proberen welke ik wel tegen kan. ze ruiken in elk geval erg sterk (door het hele huis) en blijft ook lang hangen (wel enkele dagen als je de rest in de brander laat liggen).

  Wat mij goed ontspant of juist verkwikt zijn de kneipp doucheproducten, afhankelijk van de geur.

  Ook mandalakleuren is een prettige manier van ontspannen. rustig muziekje erbij op de achtergrond en je dan gewoon lekker laten gaan en de kleuren pakken die op dat moment bij je passen.

 24. Cindy 24 februari 2014 / 18:55

  Ik gebruik echt heel vaak lavendel als geuren. In huis, als badolie, als waxbrander, het staat ook in mijn tuin. Thuis heb ik ook geen felle kleuren. En de spullen van Rituals zijn ook erg fijn met hun heerlijke geuren!

 25. Hester 24 februari 2014 / 19:09

  Ik ben er zeker van overtuigd dat geuren en kleuren je humeur kunnen beïnvloeden! Zelf heb ik katoengeurstokjes op mijn kamer staan, die geuren alleen niet meer zo heel erg jammer genoeg. Verder zijn een aantal wanden van mijn kamer knal olijfgroen, niet helemaal het ‘healthy’ appeltjesgroen dus maar ik vind het alsnog wel een toffe kleur waar ik gewoon blij van word en hij is ook nog wel een beetje ‘natuurlijk’ zeg maar.

  • Hester 24 februari 2014 / 19:11

   Overigens is het soms ook gewoon de geur van mensen die me rustig maakt, heerlijk 🙂

 26. Tamarah 24 februari 2014 / 20:23

  Mooi artikel. En kleuren die ik veel in huis heb zijn paars en groen. Ik vind dit mooie en rustgevende kleuren. Verder douche ik vaak met lavendel douchegel.

 27. Patricia Schmitz-Heres 24 februari 2014 / 21:21

  Ik gebruik niet echt bewust geuren om rustig te worden ofzo. Heb wel bepaalde geuren die ik erg lekker vind zoals bijvoorbeeld dennen en lavendel maar ik gebruik ze denk ik eerder onbewust als ik het nodig heb dan bewust.

 28. Kimberly 25 februari 2014 / 18:27

  Ik ben er nu nog niet heel erg mee bezig, maar ik weet wel in welke kleuren in mijn huis later wil verven. Vooral de slaapkamer, die word lila/lavendel en de keuken groen of geel!

 29. Manwai 26 februari 2014 / 00:05

  Eindelijk, wat mis ik je artikels. Weg met die blogtips en hoerayy voor dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.