Rouwverwerking bij het verliezen van je gezondheid

Misschien weet je het niet, maar ook als je ziek wordt kom je in een rouwproces. Je verliest geen dierbare, dus het rouwen zal natuurlijk niet precies hetzelfde zijn. Maar de fases van rouwen bij verlies van een dierbare en verlies van je gezondheid komen opvallend veel overeen. Hoe zit dat dan precies bij het verliezen van je gezondheid?

11 reacties

 1. Rosa 11 oktober 2012 / 13:30

  Veel herkenning inderdaad! Ik herken vooral veel in de ontkenning en de aanvaarding. In eerste instantie ontkende ik dat er iets aan de hand was, tot de diagnose kwam (die kwam in mijn ogen dus vrij plots, terwijl ik eigenlijk al jaren ziek was). Toen was er een korte heftige periode van verdriet, boosheid en onzekerheid en al vrij snel stapte ik over naar de aanvaarding. Dat ging trouwens wel hand in hand met het verdriet eigenlijk. Hoewel ik nu heel gelukkig ben en een fijn leven heb, ook met ziekte, kan ik toch nog wel eens verdrietig zijn over wat ik achter heb moeten laten.

 2. Karin 11 oktober 2012 / 15:55

  Wat een goed onderwerp! Natuurlijk voor mij en ander chronische zieken heul herkenbaar. Overigens gaat het accepteren dat je ziek bent de enige dag beter dan de andere. Maar na ruim drie jaar ziek zijn heb ik zeker stappen in de goede richting gemaakt.

 3. Eva 11 oktober 2012 / 16:34

  Ook voor mij is dit heel herkenbaar. Je doorloopt inderdaad die stappen, maar ik merk wel bij mezelf dat sommige stappen weer terugkomen en ik weer midden in de cyclus beland. De ene week gaat het beter dan de andere.

  Goed onderwerp!

  • Lisanneleeft 12 oktober 2012 / 00:22

   Ik denk dat je daardoor ook nooit echt klaar bent met ‘verwerken’. Vooral als het steeds weer een stapje achteruit gaat.
   Ik merk wel dat ik makkelijker met zulke teleurstellingen om heb leren gaan, maar het blijft elke keer weer stom om te merken als iets niet gaat.

 4. Me 12 oktober 2012 / 00:09

  Ik weet er alles van maar heb het snel geaccepteerd dat het nou eenmaal is zoals het is….ik ben een blijf een optimist in hart en nieren en het leven is zoals het is ook al ben je het er niet altijd mee eens.

 5. Anne 15 oktober 2012 / 14:23

  Het is geen rechtlijnig proces, maar een cyclus. Ik wissel constant tussen met name vechten, verdriet en aanvaarding. Best stom dat ik weer in de vechtmodus sta, want elke keer dezelfde teleurstelling verwerken is heftig. En nadat ik een tijdje verdrietig ben geweest denk ik: nu ga ik het echt accepteren. Tot nu toe nog niet gelukt. 😉

  • Lisanneleeft 15 oktober 2012 / 15:18

   Ja, dat is eigenlijk ook wel logisch! Vooral ook omdat ook je gezondheid (vaak) niet hetzelfde blijft en de kans groot is dat je weleens wat stapjes terug moet doen. En ook omdat er steeds weer verschillende teleurstellingen op je pad komen!

   Hopelijk komt er een moment dat je het een beetje kunt accepteren 🙂

 6. Daphne 15 oktober 2012 / 23:29

  Hoi Lisanne, ik kwam net op je blog terecht en zag dit filmpje en het is zo herkenbaar! Mooi verteld, het idee van fases geeft een beetje overzicht in de chaotische gevoelens! 🙂

 7. Suzanne 17 oktober 2012 / 22:27

  Het is zo herkenbaar en ik denk dat ik de persoon ben die nog even blijft doorvechten tot het echt niet meer gaat, terwijl ik donders goed weet wat er gaande is. Eigenlijk kan ik mijn lijnen al trekken, maar daar denk ik nog even niet aan. Bedankt voor je inspiratie. X

 8. Charlotte 22 maart 2013 / 21:49

  Hoi Lianne,

  Ik ben deze avond al een tijdje op je website aan het snuffelen… En merk dat ik hier wel wat aan heb! Thx!

  Ik heb sinds kort de diagnose… loop al jaren met klachten vanaf mijn 18e.. Ik ben nu 25, na de geboorte van mijn dochter zijn de klachten zo erg geworden dat ik nu echt bijna niks meer kan! Ik mag nu mee gaan doen aan een revalidatie… Maar dat verwerken… het accepteren van de ziekte…………. Hoe kan ik leven met deze pijn? Hoe jij dat hierboven verteld omschrijft zo is het wel echt idd….! Onzichtbaar ziek houd in:veel onbegrip… Daarom vind ik het fijn herkenning te vinden!

  Toffe website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.