RULE #1 wees altijd dankbaar en optimistisch

Een tijdje geleden stelde ik een lijstje op met deze leefregels. Ik sta persoonlijk achter elke regel en ik vind ze heel waardevol. Daarom wil ik graag meer aandacht besteden aan deze regels. Dit doe ik door de regels een voor een te behandelen en er een apart artikel over te schrijven.

Misschien is dit wel de allerbelangrijkste regel die er is. Probeer altijd optimistisch en dankbaar te zijn. Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk, maar door deze regel na te leven zul je een gelukkiger mens worden. Daarbij komt ook nog dat deze mensen de wereld beter maken dan hij al is!

Afbeelding via weheartit.com

Dat optimisme leidt tot meer lachen en dat lachen gezond is, dat wisten we al. Maar wist je ook dat optimisten gemiddeld 7,5 jaar langer leven dan pessimisten? Juist ja!

Yes we can!
Eigenlijk is optimistisch zijn een soort morele plicht. We verwachten van iedereen dat hij optimistisch is. Mensen die depressief zijn worden bijvoorbeeld gezien als raar of anders. Over het algemeen zit optimistisch wel in onze aard, maar het is natuurlijk nog beter als we ons best doen om er optimaal gebruik van te maken.

We hebben optimisten nodig om de wereld nog beter te maken dan hij al is. Optimisten denken dat ze de wereld mooier kunnen maken, doordat ze dit denken doen ze het ook. In elk geval doen ze een poging en dit zorgt voor heel veel (kleine en grote) stukjes verbetering voor de wereld. Vrijwel alle verbetering in de wereld wordt geboekt door optimisten, door mensen die geloven in zichzelf en geloven in hetgeen dat ze willen doen/veranderen.

Eerst dacht ik dat ik deze regel in tweeën moest splitsen, maar ze liggen in een verlengde van elkaar. Weinig mensen die wel optimistisch zijn, en niet dankbaar. Of wel dankbaar, en niet optimistisch. Dankbaar zijn en waardering hebben voor de dingen die je wel hebt en kan zijn belangrijk om optimistisch te kunnen zijn.

Vind je het nog een beetje moeilijk?
Stel nu dat jij een geboren pessimist bent (kan gebeuren natuurlijk!), dan is het moeilijk om het opeens anders te doen. Een manier om zonder veel moeite optimistischer te worden, is door jezelf te omringen met optimistische mensen. Zonder alle pessimisten om je heen zul je minder blijven dwalen in de negatieve gedachten. Optimisme, positieve gedachten en vrolijkheid zijn aanstekelijk!

Voor als je het moeilijk vindt om dankbaar te zijn, voer dan het recept van The Secret uit. Een maal daags, voor het slapen gaan 5 dingen opschrijven waar je die dag dankbaar voor was. Een erg fijn hulpmiddel!

Kortom, zonder optimisten zou onze wereld een totaal andere wereld geweest zijn. Kies ervoor om ook optimistisch te zijn en verander de wereld een klein stukje mee. Daarbij help je niet alleen de wereld ermee, maar ook jezelf natuurlijk. Zonder optimisme en dankbaarheid is de weg naar geluk nog erg lang. Voor mij zijn deze twee dingen misschien wel de twee belangrijkste regels die er zijn. Hoe belangrijk is deze regel voor jou?

15 reacties

 1. Rianca 2 juli 2012 / 12:16

  Ik ben het hier ook helemaal mee eens!

  ps. er staat vergengde in plaats van verlengde

 2. Meisje zonder eetstoornis 2 juli 2012 / 12:30

  De laatste tijd probeer ik wel optimistisch te zijn! En het lukt me ook wel goed. Ook door alles wat nu in me leven speelt, en jou blog helpt me daar ook heel erg bij. 🙂 Maar mijn belangrijkste regel is toch wel genieten.

  • Lisanneleeft 2 juli 2012 / 12:35

   Ahh wat lief, fijn om te horen dat mijn blog je helpt! You go girl!! 🙂

 3. Chantal 2 juli 2012 / 13:04

  Wat een prachtig stukje weer Lisanne, en ook helemaal waar!

 4. Vivian 2 juli 2012 / 13:08

  Mooi om te lezen dit! Ik probeer ook altijd wel optimistisch te zijn en merk ook zeker dat ik dan veel meer positieve energie aantrek, maar het lukt niet altijd omdat ik vaak het idee heb dat het niet zal helpen. Maar inderdaad, jouw blog is een erg mooi uitgangspunt!

 5. Ragna 2 juli 2012 / 14:48

  Ik probeer het leven tegenmoet te gaan met het standpunt dat het glas altijd halfvol is. Positiviteit trekt dingen met dezelfde frequentie aan en het werkt aanstekelijk. Ik probeer mezelf dan ook te omringen met dingetjes en mensen die op dezelfde frequentie als ik leven en geluk zoeken in de kleinste dingetjes. Pessimisme kan ik niet gebruiken in mijn leventje!

 6. Patricia 2 juli 2012 / 18:38

  Zo fijn optimisme negativiteit wekt meer negativiteit ik probeer me met zo weinig negatieve mensen te omringen

 7. Mariska 3 juli 2012 / 22:12

  Wat leuk om weer zo een blij artikel te lezen 🙂 heerlijk!

 8. Anne 12 juli 2012 / 08:39

  Mag ik even stellen dat iemand die depressief is geen pessimist hoeft te zijn? Ik heb een chronische vorm van depressie, maar sta toch vrij positief in het leven.

  • Lisanneleeft 12 juli 2012 / 11:24

   Wat knap van je zeg! Zo had ik er eigenlijk nog nooit over nagedacht 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.