Sapvasten #1 De voorbereidingen

Jawel, ik heb besloten dat ik het echt ga doen, het sapvasten. Jullie zullen mij ongetwijfeld voor gek verklaren, dat snap ik ook wel. Maar ik ga jullie nog uitleggen hoe het allemaal zit en waarom het helemaal niet zo’n gek idee is. De afgelopen dagen ben ik hard aan de slag gegaan met de voorbereidingen en dit deel ik graag met jullie!

sapvasten

Vannochtend maakte ik een smoothie, bestaande uit enkel een aantal pruimen, druiven en een halve appel.

Wat heb je nodig bij het sapvasten?

Voor het sapvasten zijn er een aantal dingen die je van tevoren in huis zou moeten hebben. Dit is een sapmachine, zelf heb ik deze sapmachine gekocht. Verder heb je een klysmaset nodig. Jep… inderdaad, dat dacht ik ook. Maar omdat ik het volledig wil ervaren heb ik toch besloten om het te proberen. Deze heb ik nog niet besteld, maar dat moet zeer binnenkort gebeuren.

Verder heb je bekers nodig waarin je je sap kunt meenemen naar school/werk. Deze moet ik zelf ook nog even scoren.

Wat moet je van tevoren doen voor het sapvasten?

De voorbereiding op het sapvasten is al een dieet op zich. Om te zorgen dat je onder de kuur zo min mogelijk ontgifting verschijnselen hebt, moet je de dagen ervoor zo gezond mogelijk eten. Alle bewerkte voeding (kant en klaar pakjes, koek, snoep, chips) en dierlijke producten (ei, zuivel, vlees) kun je beter niet eten. Hier is het dus ook niet aan te raden om veel brood te eten (=voorbewerkt).

Dit is het enige wat nu nog op mijn sapvasten- boodschappenlijstje staat:

 • Bekers om mijn sapjes in mee te nemen
 • Klysmaset (het voelt wel een beetje raar om dat zo openlijk met jullie te delen :P)
 • Kokosolie
 • Spirulina of clorella tabletten
 • Voor als ik ga beginnen: Veeel groente en fruit!

Ik ga mijn kuur doen onder begeleiding van Jeanet, die ik in mijn vorige blog al noemde. Zij is bijna afgestudeerd diëtiste, ervaringsdeskundige op dit gebied en weet precies waar ze mee bezig is. Je begrijpt dat mij dat erg gerust stelt, haha.

Onder het sapvasten houd ik een soort dagboekje bij voor op mijn blog. Ik hoop dat jullie het net zo interessant vinden als ik. Ik ben in elk geval erg benieuwd hoe mijn lijf erop gaat reageren en of ik het uberhaupt wel vol kan houden! (zo niet, dan is er altijd nog een detox Plan B)… Dus, wat vinden jullie ervan? En wie doet er met mij mee? 😀

11 reacties

 1. Emmelien 6 september 2012 / 08:05

  Echt gaaf dat je dit doet, ik vind het heel interessant!
  Ik zou het zelf ook wel willen doen, maar stel het nog even uit tot ik op mezelf woon. Mijn moeder laat me niet meer dan 3 stuks fruit per dag eten, omdat het anders te duur wordt. Nu zou ik wel zelf kunnen betalen voor mijn eten natuurlijk, maar ik denk ook dat ze zoiets zou zeggen als: doe niet zo achterlijk, hier heb je een boterham 😛

 2. josianne 6 september 2012 / 08:42

  Ik vind het echt leuk dat je dit doet om een keer te proberen. Maarrehh, die klysmadetails hoeven niet 😉

 3. me 6 september 2012 / 09:39

  Dat klysmadeel is een hele goede rem voor mij om het juist niet te doen.

  • Manja 6 september 2012 / 17:51

   Dat is gewoon een idee, maar denk eens aan het idee dat erachter ligt. Je darmen zitten vol troep, oude etensresten die er maar zitten en zitten. Een keertje jezelf helemaal schoonspoelen is helemaal niet zo raar, je poetst ook je tanden toch? Ik heb het zelf nog nooit gedaan hoor, dus spreek niet uit ervaring 😉

 4. Nina 6 september 2012 / 09:56

  Ben benieuwd naar je ervaringen met sapvasten. Volgens mij zijn de eerste paar dagen echt moeilijk om vol te houden. Succes!

 5. jenny 6 september 2012 / 11:02

  Neeee ik ga niet meedoen. Zelf gewoon gezond en gevarieerd eten vind ik genoeg. Het lijkt mij ongezond. En al helemaal gevaarlijk om zelf een klysma te gaan uitvoeren.

 6. Esmee 6 september 2012 / 13:34

  Heel tof dat je dit gaat doen en dat je dit met ons gaat delen Lisanne! Ben heel erg benieuwd naar je ervaringen. Succes!

 7. Nathalie 6 september 2012 / 20:48

  Hmm, ik zou met het vasten mee willen doen, maar het detoxen en dus de klysma? En dan ook nog eens zelf doen… Nee, ik pas! 🙂 Ben helaas ook niet de eigenaar van een sapmaker alleen een smoothiemaker. Succes, ben benieuwd hoe het zal gaan 😉

 8. Ilse 6 september 2012 / 21:48

  Ben benieuwd naar je resultaten maar zal het zeker zelf niet proberen. 🙂

 9. Anna 7 september 2012 / 16:03

  Veel succes met het sapvasten. Het lijkt mij erg moeilijk om te doen maar ik hoop dat je er het gewenste resultaat mee bereikt!
  xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.