Sapvasten #2 Met een kapotte sapmachine

Zaterdag begon ik vol goede moed aan het sapvasten, de dag van tevoren had ik een aantal sapjes gemaakt. Hiervan heb ik genoten (vooral van de fruitsapjes!), totdat er iets heel naars gebeurde. Ik zal je precies vertellen hoe het gegaan is… (En natuurlijk wat ik toen met het sapvasten heb gedaan!)

Sapvasten op zaterdag

Ik begon het sapvasten met een liter water met citroesap van een hele citroen. Hier heb ik lang over gedaan, want ik vond het niet lekker. Vervolgens heb ik mijn eerste klysma gedaan, wat echt niet zo erg is als het klinkt. Maar ik snap dat jullie het geen smakelijk onderwerp vinden, dus ik zal je de details besparen. Mijn eerste groentesapje, ook deze was niet zo’n groot succes. Maar dat schijnt normaal te zijn, je moet wennen aan de smaak van groentesap waardoor je dus beter kunt beginnen met wat meer fruit erdoor. Prima, weten we dat ook!

Vervolgens dronk ik een zeer geslaagd fruitsapje en vervolgens ging ik weer fanatiek aan de slag met de sapmachine. Ik moest immers die dag nog 5 keer minstens een halve liter drinken.

Na het maken van 2 fruitsapjes gebeurde het. Een mini-laagje groentesap, de volgende lading groente erin en gaan! Aan. Aan! GA NOU AAN! 

In de steek gelaten door de sapmachine waarvan ik dacht dat het mijn nieuwe beste vriend ging worden. Even heb ik gedacht aan opgeven- misschien was het een teken dat ik het beter niet kon doen? Of juist de andere kant, misschien ging het me te makkelijk af en had ik wat meer tegenslag (ehhh, uitdaging) nodig? Ik houd het op de laatste, want we geven niet zomaar op!

De rest van de dag heb ik geleefd op mijn fruitsapjes die ik nog wel heb kunnen maken. Lekker hoor! Volgens het Innerwave programma kon dit gewoon, hierbij drink je veel minder sap dan ik bij mijn Coach Jeanet doe.

Sapvasten nog maar een klein beetje op zondag

Maar gisteren moest er toch echt iets anders komen aan eten. En ik geef het sapvasten niet zomaar op dus dat werden geen broodjes. En ook geen patatjes, zalm en doperwten (Dit aten ze hier gisteren en je zou het mijn ‘lievelingseten’ wel kunnen noemen. Ik rook het boven in mijn kamer helemaal!!!).

Nee, het werden sapjes van de AH! Tim haalde voor mij de sapjes die je bovenaan deze blog ziet staan en nog eentje met wortel. Het zijn geen echte sapjes (zo zit er bijvoorbeeld bananenpuree en kiwipuree in, geen sap dus), maar het is beter dan weer over gaan op vast voedsel. Volgens mijn Innerwave pakket gelden deze flessen wel als sapjes, dus het zal vast niet heel slecht zijn.

Uiteindelijk heb ik in totaal een liter sap gedronken gisteren. De wortelsap en nog een fruitsapje.

Het is niet de bedoeling om extreem af te vallen tijdens het sapvasten, maar met een liter aan sap kom ik lang niet aan mijn calorieën. Hierdoor heb ik uiteindelijk nog maar wat vast voedsel gegeten. Muesli, banaan en druiven. En ja, dit was HEEL lekker!

Morgen stuur ik de kapotte sapmachine terug en kijk ik welke andere machine ik ga bestellen. Ook moet ik nog even kijken hoe het gaat met de sapjes (ik heb er nog 3 en de sapjes zij niet heel goedkoop), waarschijnlijk moet er weer wat vast voedsel aan te pas komen.

Maar goed, ik laat me niet uit het veld slaan en we gaan gewoon stug verder! Wel ga ik het Innerwave programma nog even goed lezen, voor zover ik dat nog niet had gedaan. Dan kijk ik even hoe ik het beste al mijn supplementen enzo kan nemen (ik heb nu alleen de noodzakelijke genomen). Dus… dit verhaal wordt zeker nog vervolgd!

17 reacties

 1. lifesplash 10 september 2012 / 07:48

  Misschien een blender kopen? Die zijn er bij de kijkshop al voor 20 euro en daar kun je ook sapjes van maken. Niet lullig bedoeld, maar die kant en klare sappen hebben vaak een overdosis toegevoegde suikers. Als je wilt afvallen kun je denk ik beter veel water/thee drinken en gewoon 2 stuks fruit en groente als snack. In een sapje stop je namelijk al snel meer fruit dan nodig is en het vult minder.
  Maar haha zo kijk ik er tegenaan hè, that’s personal. ;p

  • me 10 september 2012 / 09:48

   Gewoon kijken of er toegevoegde suikers inzitten, veel puur sap dingen hebben dat niet.

  • Lisanneleeft 10 september 2012 / 13:37

   In deze sapjes is niets toegevoegd! Daar heb ik natuurlijk wel naar gekeken 🙂 En een blender maakt (helaas) geen sap…

   Het trouwens juist niet mijn bedoeling om af te vallen 😛

 2. Anneke 10 september 2012 / 08:49

  Vervelend dat je sapmachine kapot ging, maar wel knap dat je niet over bent gegaan op vast voedsel.

 3. Mayara Esther 10 september 2012 / 09:26

  Maar ben je niet bang dat wanneer je weer normaal gaat eten je darmen het niet aankunnen en dat het weer naar buiten komt. Of heb je die risico niet?

  • Lisanneleeft 10 september 2012 / 13:39

   Dat moet je allemaal weer rustig opbouwen! 🙂 En met 7 dagen sapvasten is dat niet zo heel erg, Jeanet heeft het 40 dagen gedaan 😛

 4. Yvonne 10 september 2012 / 09:38

  Ik heb mijn sapcentrifuge van wehkamp.nl
  Ik heb hem sinds april en hij doet het nog prima 🙂

 5. Lianne 10 september 2012 / 13:29

  Lisanne, ik wil je programma of je coach niet in de weg zitten maar die sapjes van de AH zijn dan misschien wel echt vers en met weinig/geen toevoegingenmaar vruchtensap is echt nog steeds bijna pure suiker. Volgens mij is dat niet zo goed voor je bloedsuikerspiegel noch de Detox. Wat ik altijd geleerd heb is dat tijdens sapvasten kun je het beste veel groente (met wat fruit erin natuurlijk) sap drinken en weinig puur vruchtensap.

  Misschien kun je beter eerst even wennen aan de smaak ervan ?

  • Lisanneleeft 10 september 2012 / 13:49

   Thanks voor je reactie!
   Voordat ik een fruitsapje mag drinken moet er eerst een aantal supplementen in die ervoor zorgen dat je geen piek in je energie/suikerspiegel krijgt, maar het juist langzamer wordt opgenomen!
   Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik de rest van de sapvast leef op vruchtensap, maar het is nu even niet anders! Dit is een soort ‘noodoplossing’

   Wennen aan de smaak ervan gebeurt niet zo heel snel, dat ligt aan je smaakpapillen (dat gaat om een aantal weken heb ik ergens gelezen)

   In de AH sapjes is trouwens echt NIKS toegevoegd, dat had ik ook niet verwacht 😛

 6. Nikita 10 september 2012 / 14:08

  Wij maakten gewoon smoothies met de blender. Hup fruit erin goed mixen, wat yoghurt of soyamelk ofzo erbij, en klaar was kees. Ik hoop dat het snel gemaakt is !

 7. Suus 10 september 2012 / 14:37

  Wat goed van je dat je het volhoudt!

 8. Hester 10 september 2012 / 15:51

  Ah, wat jammer dat ‘ie stuk moest gaan! 🙁 Ik zou het trouwens wel fijn vinden als je nog een post maakt met wat je mag en gaat eten op een dag, omdat ik het nog niet helemaal snap haha.

 9. Nathalie 10 september 2012 / 16:34

  Aaaahh zalm! Ik had dus echt gewoon meegegeten. 😛 Ik denk dat ik teveel vast vast voedsel houd om alles te drinken. En jammer dat je dan weer geen gewone gezonde groenten en fruit mag eten.. ik denk dat ik op mijn eigen manier ga vasten 😉

  • Lisanneleeft 10 september 2012 / 16:57

   Er zijn ook minder strenge versies waar bij je wel groenten en fruit mag eten, misschien is dat iets voor jou? 😛

 10. Ilse 10 september 2012 / 20:15

  Balen dat hij kapot ging, hopelijk vind je een goede. 🙂

 11. Sanne 10 september 2012 / 20:18

  Wat jammer dat het zo moest beginnen, maar knap dat je het zo goed mogelijk hebt opgelost!
  Mijn sapcentrifuge komt morgen, na jouw blogpost hierover en toen mijn ouders er ook een hadden aangeschaft, moest ik het wel gaan proberen. Ik ben heel benieuwd!

 12. Eva 15 april 2015 / 16:23

  Waar heb je die mooie beker vandaan om je sapjes in te doen? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.