Sapvasten: De benodigdheden

Toevallig weet ik dat er een aantal van jullie zijn die ook wel eens zouden willen sapvasten. De kans is groot dat je, net zoals ik, niet weet waar je moet beginnen en je de bomen door het bos niet meer ziet. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk en kan ik het zo voor jullie op een rij zetten!

sapvasten

Kokosvet (ook wel kokosolie genoemd)

Ik wist dat dit bestond, maar ik wist echt niet waar ik het zou kunnen kopen en dacht dat het dan vast heel duur zal zijn. Bij De Tuinen, 4 euro voor een bakje dat echt groot is terwijl je maar heel weinig gebruikt. Perfect! Ook in gezondheidswinkels of webshops kun je het wel vinden. Let op, je hebt een potje nodig dat voor 100% bestaat uit kokosolie.

Met kokosolie kun je trouwens ook heel gezond bakken en braden! En volgens mij is het ook nog eens goed voor je huid (om erop te smeren, ja!)

Een sapmachine

Deze heb ik speciaal hiervoor aangeschaft, een sapmachine. Sapmachines vind je in heel veel verschillende prijsklassen en om te beginnen heb je echt geen super duur exemplaar nodig. Een sapmachine wordt ook wel een juicer of een sapcentrifuge genoemd.

Mijn sapmachine is overigens van Philips, fijn apparaat!

Groenten en fruit!

Zonder groenten en fruit maak je geen sapjes. Het is de bedoeling dat je echt je sapjes zelf gaat maken! Dat was voor mij een hele uitdaging, haha. Minpunt is dat fruit en groente niet goedkoop is. Koop ze daarom op de markt, let goed op aanbiedingen in de supermarkt of kijk eens of er een boer in de omgeving is die nog wat verkoopt. Biologisch is eigenlijk het beste, maar dan wordt het natuurlijk nog duurder!

Chlorella of spirulina

Qua supplementen kun je heel veel als je aan het sapvasten bent, maar voor een kortere periode sapvasten heb je eigenlijk alleen clorella of spirulina nodig.

Een klysmaset

Je kunt het zonder doen, maar het wordt aangeraden om het wel te doen. Het klinkt vies, raar en eng, maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dat helemaal niet zo is. Een klysmaset hoeft helemaal niet zo duur te zijn (ik zag ze voor rond de 15 euro, het zal vast nog wel goedkoper kunnen) en als je even goed leest hoe het werkt, dan kan er eigenlijk niets mis gaan. Een klysma is voor het makkelijker laten afdrijven van gifstoffen via je darmen.

Let op: Dit zijn de basisbenodigdheden die ik geleerd heb van mijn coach Jeanet. Beschouw dit dus niet als ‘de perfecte manier’, dit is slechts een manier waarop zij het toepast. Mocht je het sapvasten toch niet aandurven om wat voor reden dan ook, dan kun je Jeanet even contacten!

Dit is een artikel dat ik wilde maken om te laten zien dat sapvasten niet ingewikkeld is. Ik hoop dat het voor jullie zo een stuk helderder is geworden! Er volgen uiteraard nog meer updates! En, een van jullie die het sapvasten aandurft?

16 reacties

 1. Ise 14 september 2012 / 13:28

  Het klinkt inderdaad niet moeilijk! Toch lijkt het me niks voor mij..

 2. Roxanne 14 september 2012 / 14:05

  Er komt dus wel een hoop bij kijken…

  Ik hoorde trouwens van een vriendin dat ze de kokosolie ook wel eens gebruikt als haarmasker als ze niets anders in huis heeft. het is dus absoluut multifunctioneel spul.

  • Vera 14 september 2012 / 15:29

   Absoluut, kokosolie is het beste haarmasker dat er is!

 3. Anouk 14 september 2012 / 16:40

  Hmm… nee, ik denk niet dat het echt iets voor mij is 😉

 4. Emmelien 14 september 2012 / 17:18

  Lijkt me fantastisch om eens te doen. Wat ik me wel afvraag, wat vinden je ouders hiervan? Zijn ze niet bang dat je bepaalde voedingsstoffen mist of dat het heel erg duur wordt? Of betaal je er zelf aan mee?
  Ik heb zelf namelijk besloten om vegetariër te worden, mijn ouders staan in theorie wel achter mijn keuze, maar zijn bang dat dat duurder wordt en dat kunnen we eigenlijk niet hebben. Groente en fruit (zeker in die hoeveelheden) is ook niet goedkoop, dus: hoe doe jij dat?

  • Lisanneleeft 14 september 2012 / 21:09

   Ze waren niet zo heel enthousiast, maar ik wilde het echt heel graag, dus ik heb het gewoon gedaan 😛
   Mijn plan was om alles zelf te betalen, maar uiteindelijk hebben mijn ouders ook een boel betaald. Wat dat betreft ben ik wel in een luxepositie, ik voel het natuurlijk wel in mijn portemonnee, maar ik kan het wel missen!

 5. Ilse 14 september 2012 / 17:59

  Dat is niets voor mij!

 6. LounaBeauty 14 september 2012 / 20:16

  Oelala,, ik vind altijd wel lekker. Maar ben te gek op eten en denk dat ik het lastig vind om te laten staan. 🙂

 7. Fien 14 september 2012 / 21:15

  Leuk om te lezen maar ik zou wel nooit willen sapvasten niets voor mij! Mijk motto is alles met mate eten en dan komt het in orde! 🙂

 8. Silke V. 14 september 2012 / 21:26

  Mag je melk drinken bij het sapvasten? 🙂
  Ik ben ook bezig, en een tasje warme melk zou wel smaken ^^

  • Lisanneleeft 14 september 2012 / 21:41

   Nee, dat mag helaas niet!
   Is een dierproduct en er zit zuivel in, twee redenen al om het niet te mogen 😛

 9. jessy 14 september 2012 / 22:13

  mijn vriendin heeft het een keer gedaan! mij zou dat niet lukken!

 10. A Fashion Moment 16 september 2012 / 09:34

  Wow, klinkt best heftig zeg! Echt niks voor mij, maar super knap dat je het kan volhouden!

 11. Anne 20 september 2012 / 14:14

  Dat ga ik zeker eens doen! Maar ik ben net verhuisd dus heb even geen geld om een juicer en grote hoeveelheden groente en fruit te kopen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.