Veranderingen in mijn leven door het sapvasten

Weet je nog dat ik bezig ben geweest met sapvasten? Ik snap heel goed dat jullie ontzettend benieuwd zijn naar hoe het nu gaat! Heeft het nu al geholpen of heb ik iets anders gemerkt? Ja, er is veel gebeurd, ik zal het even vertellen!

Zoals ik al zei, er heeft een enorme verandering plaatsgevonden. Nee, ik ben niet spontaan genezen (helaas), maar er is wel vooruitgang wat betreft mijn gezondheid!

sapvasten

Afbeeldingen via weheartit.com

Sapvasten vooruitgang nummer 1: Ik kan de troep weerstaan

Door het sapvasten ben ik me veel bewuster geworden van wat ik in mijn mond stop. Daarnaast ben ik er ook achter gekomen dat ik prima zonder al die troep kan. Want ja, dat is het eigenlijk, alles wat in de winkels ligt. Koekjes, (vooral wit) brood, chips, frisdrank, taart, vlees, allemaal gif wat je naar binnen werkt.

Door het sapvasten ben ik gaan nadenken… JA, de winkels liggen er vol mee. Maar daardoor ben ik toch nog niet verplicht om het ook te eten? Ik was ervan overtuigd dat ik niet om alle ‘troep’ heen kon, omdat het overal is. Maar eigenlijk kun je dat prima negeren! Net zoals je dat met alle ‘vaste’ voedsel doet tijdens het sapvasten.

Letterlijk alles wat in de winkel ligt is bewerkt (ook het fruit en de groenten), daar kun je helaas niet omheen. Maar wat je wel kunt doen is de echt ongezonde dingen zo veel mogelijk vermijden en zorgen dat je zo veel mogelijk gezond binnen krijgt!

Vooruitgang nummer 2: Ik laat het ook daadwerkelijk weg

Dat ik het kan is natuurlijk een ding, maar ik doe het ook echt. Het is helemaal niet moeilijk om gezond te eten, dus ik doe het nu ook gewoon.

Dat wil niet zeggen dat ik alleen maar super gezond eet hoor. Maar dat is dan gewoon een klein stukje van iets wat ik heel lekker vind, gewoon voor de smaak! Maar nu ik gezonder eet vind ik alles heel snel te zoet of te zout. Ik kan nog prima genieten van iets ongezonds en verbied mezelf niets. Maar mijn buikje eet ik rond met gezonde dingen!

Vooruitgang nummer 3: weg met dat extra vet!

Ja, ik ben afgevallen, 5 kilo die eraf blijft! Althans, dat hoop ik. En dat is niet omdat ik overgewicht had of mezelf te dik vond,  helemaal niet zelfs.

Maar feit is dat ik altijd pijn heb met bewegen, alles voelt altijd (minstens) 10 keer zwaarder dan het daadwerkelijk is. Als ik mijn lijf op deze manier iets lichter kan maken hoef ik minder mee te dragen en beweeg ik weer makkelijker. Natuurlijk is het effect niet enorm en het is geen oplossing, maar het is wel heel erg fijn dat het zo is!

Qua uiterlijk vind ik ook dat het een vooruitgang is, maar om heel eerlijk te zijn vind ik dat niet heel belangrijk. Het is ietsje makkelijker kleding kopen/dragen, dat wel, hahaha! Maar zoals ik was vond ik mezelf ook prima, niet te dik, niet te dun, gewoon goed.

Ik ben nu 59 a 60 kilo en dit vind ik een fijner gewicht dan voordat ik begon met sapvasten. Daarnaast zou ik het niet erg vinden om zwaarder te worden, maar voor mij is het fijn als dat dan spieren zijn, ik kan wel een beetje extra power gebruiken!

Vooruitgang nummer 4: Een veranderd eetpatroon en levensstijl

Zoals ik al zei, na het sapvasten is mijn eetpatroon veranderd. Meer groenten, meer fruit, noten, muesli, alleen pure chocolade, enzovoort.

Ook heb ik al weken geen alcohol meer gedronken, iets wat ik voorheen vrijwel elke week deed. Dit omdat ik op een andere manier geen leuke avond kon hebben (vanwege de pijn). Dat is nu minder dus, het zou super zijn als ik dit zo kan volhouden!

Mijn hele levensstijl is meer ingericht op mijn gezondheid en lief zijn voor mijn lijf.

Na het sapvasten had ik last van erge buikpijn, dat bleek simpelweg een buikgriepje te zijn. Nog voordat deze over was werd mijn verstandskies getrokken, daarvan voelde ik me ook niet beter. Dus, of ik me ook daadwerkelijk beter voel, dat zal nog blijken!

Dus…

Dus, ik weet nog niet of ik me er beter van ga voelen. Maar ik kan wel zeggen dat ik het echt niet had willen missen. Er is een wereld voor me open gegaan! Het detoxen is echt een super manier om jezelf weer een stukje beter te leren kennen en jezelf uit te dagen! Dit was echt een hele leuke ervaring en ik zal het je ook echt aanraden om het gewoon te doen, als je twijfelt!

Als je mijn sapvast verhaal hebt gemist moet je het zeker even teruglezen

15 reacties

 1. Manja 3 oktober 2012 / 13:37

  Goed bezig! Echt heel leuk om te lezen 🙂

 2. Daniëlle 3 oktober 2012 / 14:58

  Klinkt goed! Ben er ook steeds meer bewust van en ga tegenwoordig liever voor fruit en groente dan voor chips en koekjes.

 3. Renske 3 oktober 2012 / 15:29

  Zo, 5 kilo! Wat veel. Hoe lang heb je dat sapvasten dan gedaan?

  • Lisanneleeft 3 oktober 2012 / 17:42

   Een week 🙂 Maar daarna ben ik dus veel gezonder blijven eten! Ik denk dat het daar voornamelijk door is gekomen.

   Maar sapvasten is geen goede manier om af te vallen. Ik denk in elk geval dat je het niet daarvoor moet doen, zou het je daarvoor niet aanraden 😛

 4. tineke 3 oktober 2012 / 16:58

  Het lijkt mij echt heel moeilijk, maar toch zou ik het heel graag zelf ook eens proberen!

 5. Hester 3 oktober 2012 / 18:44

  Wat fijn dat het je deze positieve dingen heeft gebracht! Gezond eten is inderdaad niet zo moeilijk, als je die knop omzet.

 6. Jennifer 3 oktober 2012 / 19:35

  Heel knap dat je het zo hebt volgehouden. Ik denk dat ik dit niet vol zou houden, want ik heb echt mijn volkoren biscuitjes enzo nodig. Als ik die niet eet ‘s ochtends kan ik echt niet opstarten.

 7. Ilse 3 oktober 2012 / 21:14

  Goed bezig, ik zou dat moeilijk volhouden.

 8. Ise 3 oktober 2012 / 21:32

  Heb je dan met uitgaan niet superveel pijn wanneer je geen alcohol drinkt?

  • Lisanneleeft 3 oktober 2012 / 23:12

   Door de pijnstillers die ik nu heb kan ik een leuke avond hebben zonder alcohol 🙂 Natuurlijk nog wel pijn, maar niet zo erg dat mijn avond niet meer leuk is! 😀

 9. Yvonne 4 oktober 2012 / 01:36

  Fijn om te horen ^^

 10. LounaBeauty 4 oktober 2012 / 12:20

  Eigenlijk wil ik het echt gaan proberen te doen Lisanne, Weet echt niet hoe te beginnen! Zo lastig. Is het ook goed te combineren met school denk je ?? 🙂

  • Lisanneleeft 4 oktober 2012 / 12:25

   Ik heb een artikel geschreven over wat je nodig hebt… En is het vooral heel simpel 😛

   Het is wel te combineren met school denk ik. Wordt wel aan geraden om te beginnen in het weekend (vanwege ontgiftingsverschijnselen die je kunt krijgen). En verder moet je natuurlijk dan je sapjes mee naar school 😛

   • LounaBeauty 6 oktober 2012 / 11:24

    Heb je wel echt een voldaan gevoel? Ik eet me namelijk gek op school, lijkt wel alsof ik iets eens en het gelijk weer verdwenen is. 🙂 Welk artikel bedoel je? liefs

 11. Marcella 4 oktober 2012 / 22:51

  Leuk om te lezen en goed dat de effecten zo groot zijn!! Gezonder eten probeer ik ook zoveel mogelijk. Vandaag wat meer suiker gegeten en daardoor fikse hoofdpijn. Bevalt dus echt niet!! Gewoon lekker gezond doorgaan dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.