School is not cool

Hoe vaak ik op school wel niet hoor van mijn medeleerlingen hoe verschrikkelijk ze school vinden. Ze haten het en ze zouden het liefst gewoon elke dag vrij hebben. Hoe komt het dat ik daar geen snars van snap?


Via weheartit.com

Oke, voor mij is school een middel om in de bewoonde wereld te blijven. Elke dag ga ik naar school zodat ik onder de mensen blijf. En ik vind het leuk, ik heb het gezellig met mijn vrienden en ik leer een beetje nieuwe mensen kennen.

Maar ik zit op school voor mijn diploma, dat HAVO papiertje waar ik het al oneindig vaak over gehad heb, dat wil ik gewoon. Dat papiertje, de zekerheid van een diploma, dat wil ik zo snel mogelijk, maar met naar school gaan is niets mis.

Ik snap wel dat zij, mijn medescholieren, liever leren voor wat ze leuk vinden. Maar je hebt een basis nodig voordat je kunt beginnen met je focussen waar je echt goed in bent. Op school wordt deze basis misschien niet perfect gelegd, maar het hoort zo, het is nu eenmaal zo, we moeten het ermee doen.

Dat woord moeten, dat is het het hem volgens mij. Ze moeten iets. Ojeej, nu is het meteen niet meer leuk. Is dit dan de reden dat scholieren school altijd haten? School doet alles fout, overal is iets over te klagen, maar is het eigenlijk allemaal wel zo erg als ze beweren? Volgens mij niet. School is een verplichting. Verplichtingen horen niet leuk te zijn, daarom is het niet cool om school leuk te vinden.

Dat is hoe ik denk over scholieren die klagen over naar school gaan. Die elke dag zo gauw mogelijk weer naar huis willen. Ik blijf juist zo lang mogelijk, als dat gezellig is, als dat kan. Maar voor mij is het geen verplichting meer, maar een keuze. Daarnaast ben ik simpelweg blij dat ik het kan. Is mijn gedachtengang belachelijk, of heb ik stiekem gelijk?

12 reacties

 1. Lydia 13 januari 2011 / 09:27

  Je bent 18 jaar hè, jij bent al niet leerplichtig meer. 😉 Ik denk dan ook dat de serieuze houding tegenover school pas komt al je ouder bent, als je begrijpt dat je zonder diploma niet ver komt.
  Het is ook heel goed om er niet zo over te klagen. Natuurlijk zit ik niet voor mijn lol in de les Nederlands, maar hee, als ik nu elke vijf minuten ga zitten zuchten en wensen dat ik naar huis mag duurt die les wel errug lang! Wat dat betreft kun je beter gewoon je best doen en goede cijfers halen zodat je er zo snel mogelijk vanaf bent. 🙂

 2. Saskia 13 januari 2011 / 11:40

  Ik heb ook nooit een hekel gehad aan school…

 3. Lieke 13 januari 2011 / 15:12

  Ik kan sommige dagen school ook wel schieten, maar ik ben er wel serieus mee bezig, ik wil goede cijfers halen & een diploma.
  Het is niet altijd makkelijk, maar dat is wel met meer dingen. -_-
  En ik denk ook dat veel mensen niet snappen dat school juist een leuk deel van hun leven is, ik heb vorig jaar een poos thuis moeten zitten en daar wordt je echt niet vrolijk van!

 4. Iris 13 januari 2011 / 18:48

  Ik vind het niet erg om naar school te gaan. Ik heb het altijd wel naar m’n zin op school, met vrienden en vriendinnen. Het is logisch dat het niet altijd leuk is om naar school te gaan. We gaan niet naar school om het leuk te vinden. Alleen het enige punt waar ik over val, is de manier waarop er dingen georganiseerd worden. Vooral op onze school. Daardoor is alles heel rommelig en ga je er minder positief naar kijken.

 5. robin 13 januari 2011 / 18:49

  heb een hekel eraan, maar mede omdat ik altijd ongeluk heb gehad met de klas en een aantal bitches me altijd buiten sluiten :’)

 6. Patries 13 januari 2011 / 21:37

  Toen ik op de middelbare school zat, klaagde ook iedereen altijd om me heen. “Ik ben blij als ik klaar ben met school en ga werken, dan hoef ik tenminste geen huiswerk meer te maken enzo.” Waren de woorden van vele klasgenoten. Gek werd ik ervan!

  Na de middelbare school ben ik gaan werken, omdat ik niet wist wat ik wilde doen, hoe moet je dat weten op je 18e? Maar kan je vertellen dat dat ook echt geen zonneschijn is! Zeker niet de baantjes bij de supermarkt of bakker om de hoek, leuk als bijbaantje, maar als fulltime baan is het keihard werken voor weinig centen.

  Al die jaren dat ik fulltime bij een supermarkt werkte, zowel als caissière, als versmedewerker dacht ik terug aan school. Ook toen ik gepromoveerd werd tot leidinggevende. Wat zou het toch geweldig zijn om weer terug te gaan naar school te gaan!

  Dus dat heb ik gedaan! Eindelijk! En ik ben supergemotiveerd om alles te doen. Helaas kom ik hier weer dezelfde mensen tegen die amper motivatie hebben voor de opleiding, waarvan de meeste de keuze zelf genomen hebben om te gaan studeren, ze hebben al een Havo diploma en zijn 18, waarom ga je niet werken denk ik dan? Maar ja, zij weten niet dat werken juist nog veel vermoeiender is dan naar school gaan…

 7. Patty Golsteijn 14 januari 2011 / 09:42

  Zelf geloof ik niet dat je je diploma per se nodig hebt, in elk geval mijn hbo-diploma/opleiding heeft mij nu niet echt verder geholpen in wat ik kan en weet en uit te vinden waar mijn talenten liggen. Dat heb ik zelf moeten doen.

  “Op school wordt deze basis misschien niet perfect gelegd, maar het hoort zo, het is nu eenmaal zo, we moeten het ermee doen.”
  Is dat wel zo? Hoort het zo? Moeten we het ermee doen? De wereld is zo veranderd dat het onderwijs niet meer voldoet. Waarom heb ik 6 jaar Engels gevolgd op een niveau dat ik allang voorbij was? Waarom heb ik 2 tot 6 jaar lang scheikunde, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis en natuurkunde moeten volgen als ik toen al wist dat ik daar niets mee ging doen en nog erger: er echt helemaal niets aan vond.

  De basis die je op school meekrijgt is verre van perfect. Waarom krijg jij bijvoorbeeld geen les in creatief schrijven en bloggen? Als dat je talent is, zou school daar dan niet de perfecte rol in kunnen spelen om je te helpen ontdekken wat je talenten zijn en die verder te ontwikkelen?

  • Lisanneleeft 14 januari 2011 / 13:37

   Daar ben ik heb compleet mee eens, school is niet perfect. Maar een beetje basiskennis, dat is toch belangrijk? Iemand die later een baan heeft moet gewoon fatsoenlijk Nederlands kunnen schrijven, of een beetje Engels. En daarna (of daarnaast) is het belangrijk om te kijken naar waar je wel goed in bent, en dat verbeteren. Dat gedeelte is belangrijker, maar er moet toch iets van een basis in je hoofd zitten, over van? Een klein beetje basis overal van zorgt dat je beter verbanden kunt leggen (geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, economie, het heeft allemaal met elkaar te maken) en dat je als volwaardig persoon een gesprek kunt voeren, met wie dan ook, met watvoor baan dan ook.

   Ik vind dat je zeker overal een beetje basiskennis van moet hebben, hoe stom dit ook is. Dat het heel veel beter kan, daar ben ik het mee eens…

   • Patty Golsteijn 14 januari 2011 / 13:46

    Wat ik echt mis zijn vaardigheden aanleren: hoe zoek je in Google? Hoe zet je internet in voor school? Hoe leer je? Hoe zorg je voor structuur? Hoe werk je aan je toekomst? Wat wil je na de middelbare school gaan doen? Hoe zet je je creativiteit in?

    Dat lijkt me veel nuttiger dan te leren waar in NL er veen te vinden is of wat er in Rusland gebeurde in 1538. De huidige vakken zijn gebaseerd op feitelijke informatie, maar dat is allemaal te vinden op internet.

    Zeker is NL en Engels belangrijk, maar ik was bijv goed in drama en kreeg daarin 2 uur les per week. Zonde, want wie weet waar ik nu had gestaan als ik daar meer mee had mogen/kunnen doen.

 8. Joyce 14 januari 2011 / 18:58

  Haha en ik ben juist blij als vakanties/weekenden weer voorbij zijn. Geef mij maar school; gezellig met iedereen en veel tussenuren.

 9. Olga 18 januari 2011 / 19:19

  Het verschilt ook een beetje denk ik, ik kan me niet voorstellen dat iedereen het altijd of stom, of heel leuk vindt. Die verplichtingen zijn ook niet leuk, huiswerk maken is niet altijd leuk, maar je komt ook niet ver als je helemaal nooit iets doet. Of je na de middelbare liever gaat werken of verder wilt leren, moet je denk ik zelf weten. Ik vond het juist heel fijn om door te gaan en te studeren, want nu moet ik opdrachten maken voor een studie die ik zelf gekozen heb. Dat is toch weer anders dan een school waarbij je alle vakken moet volgen, ook al liggen je talenten er niet. xx.

 10. eef 12 april 2011 / 14:53

  school is niet erg maar het iedere ochtend vroeg opstaan en naar school fietsen in sneeuw, regen of een brandende zon wel grrr, maar school zelf is best leuk met vrienden enzo tof vooral gym en vormgeving vallen onder mijn favorieten trouwens thuis heb ik toch niets te doen ja huiswerk maar dat heeft zon beetje iedereen wel verder computeren (youtube, eigen site, huiswerk, mail, spelletjes, boek schrijven en het kijkenzo blad maken) maandag paardrijden en lezen maar verder niet veel te doen thuis dus zie ik school niet als iets stoms maar als een “prettige afleiding” die toevallig het grootste deel van mijn dag in beslag neemt en na school nog even (even=2 uur) met rebecca kletsen (klein probleem met afstand tussen onze huizen) dus nee school dat is niet zo erg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.