Simcity vs de nieuwe game Cities Skylines

Als je mij volgt op Instagram of mijn diary’s regelmatig leest dan weet je het al: ik houd best van een spelletje. Ik ben dol op Sims (zie hier mijn Sims4 review!), maar speel ook graag Simcity. Nu hoorde ik afgelopen week van Tim dat er een nieuw spel uit is dat erg op Simcity lijkt: Cities Skylines heet het. Het lijkt erg op Simcity, dus die móest ik natuurlijk ook proberen. Nu leek het me wel leuk om de twee te vergelijken! Als je nou een van de twee wil kopen, welke moet je dan kopen?

simcity-cities-skylines-vergelijking

Simcity

Ik ben echt een tijdje verslaafd geweest aan dit spel: hier heb ik echt veel uur mee zitten spelen! Het is een van mijn favoriete spellen, maar nu heb ik zo’n beetje alles wel gedaan en ben ik er een beetje op uitgekeken. Maar dat is echt pas na veel uur! Ik geef je een kijkje in het spel en som de min- en pluspunten op.

een-complete-stad-in-simcity

Een stad in Simcity. Je speelt maar in een stad tegelijkertijd, je hebt een beperkt oppervlak.

onderzoeksprojecten-simcity

Wil je graag nieuwe modernere mogelijkheden? Dat kan! Door onderzoek te doen via de universiteit bijvoorbeeld.

ze-willen-allemaal-dezelfde-kant-op-simcity

Ze willen altijd allemaal naar het zelfde baantje invoegen. Opstopping op de weg!

steden-zijn-met-elkaar-verbonden-simcity

Je kan met meerdere steden spelen. Ik speel meestal in mijn eentje met een hele regio, hahaha. Soms komt Tim me een handje helpen door ook te gaan spelen in een van de steden in de regio.

toffe-gebouwen-simcity

Mooie gebouwen in Simcity! Ze zijn niet allemaal zo hoor, het is afhankelijk van welke inkomensgroep er woont en hoe dichtbevolkt de wijk is. Maar uiteindelijk als je lang doorspeelt worden alle wijken wel dichtbevolkt door ruimtegebrek.

cities-of-tomorrow-uitbreiding

De Cities of Tomorrow uitbreiding zorgt er voor dat er veel meer mensen in je stad kunnen wonen door middel van megatorens! Maakt het wel een stuk onrealistischer, deze uitbreiding, maar ik vond het wel een erg leuke toevoeging. Het geeft weer een boel nieuwe mogelijkheden en vernieuwingen.

universiteit-simcity

De universiteit. Hoe meer mensen er op een dag heen gaan, hoe dichter je bij je volgende upgrade komt en je hoe sneller je hem kan uitbreiden. En dat betekent ook weer meer mogelijkheden voor toekomstige onderzoeken!

Pluspunten Simcity

 • Je kan het spel online spelen samen met je vrienden of onbekende gamers
 • Het spel is vrij gedetailleerd en er zijn veel verschillende opties. Je kan je stad bijvoorbeeld een bepaalde specialisatie geven: Gokken, toerisme, handel of grondstofwinning. Je hebt daarvoor weer speciale gebouwen! Dat kun je stukje bij beetje uitbreiden, dat is wel heel leuk om te doen.
 • De gebouwen zien er over het algemeen mooi uit (maar daar is vast niet iedereen het mee eens)
 • Er zijn uitbreidingen beschikbaar (Steden van de Toekomst is mijn favoriet!)

Minpunten Simcity

 • De oppervlakte waarop je je stad kan bouwen is erg beperkt. Je komt vrijwel altijd ruimte te kort! Vol=vol.
 • Verkeer + Simcity is niet de beste combi. Je verkeer effectief laten lopen is een behoorlijke opgave, vooral als er veel mensen in je stad wonen
 • Door de beperkte oppervlakte van de stad zijn steden afhankelijk van elkaar
 • Geen idee of iedereen hier last van heeft, maar bij mij (en bij Tim) wordt regelmatig zonder reden de verbinding verbroken en zijn we offline. Dan speel je (soms) nog wel tijdelijk verder, maar wordt je connectie met omliggende steden verbroken. Kan problemen opleveren voor je stad, dat is wel heel zonde.

De prijs van Simcity is €19,99. Wil je de Cities of Tomorrow uitbreiding er ook bij hebben dan betaal je nog eens €19,99.

Cities Skylines

Dit is het nieuwe spel! Ik denk dat hij ongeveer twee weken uit is en hoewel hier nog niet zo extreem veel uren in zitten als in Simcity denk ik dat ik wel goed een mening kan vormen over het spel! Vooral de verschillen met Simcity vielen me al snel op. Ik laat je zien hoe deze game is!

cities-skylines-review2

Cities Skylines! In een spel kun je negen van deze blokjes gebruiken. Dat is aardig wat!

cities-skylines-review

Geel, groen, blauw… lijkt wel een beetje op Simcity zo met die kleurtjes.

beleid-instellen-cities-skylines

Voor buurten kun je onafhankelijk van elkaar beleid opstellen.

stukje-van-Tim-zijn-stad

Een stukje van Tim zijn stad!

wegen-bouwen

De wegen. Het is soms een beetje puzzelen, maar dat maakt het juist leuk!

cities-skylines-review1

Leuk, al die huizen!

Pluspunten Cities Skylines

 • Je kan heel gedetailleerd te werk gaan met het bouwen van je wegen. Dat is (wat mij betreft) heel leuk om te doen, maar natuurlijk ook goed voor je stad: als je verkeer goed loopt is dat natuurlijk beter voor je stad!
 • Het gebied waarin je speelt kan uitgebreid worden. Je kan in totaal negen vakjes kiezen voor één spel, dat is echt wel groot.
 • Je kan per buurt een beleid opstellen

Minpunten Cities Skylines

 • Je kan (nog?) niet online/samen spelen
 • Het lijkt wel bijzonder erg op Simcity. Vind ik persoonlijk niet zo erg, maar het lijkt wel een klein beetje nageaapt.
 • Als de stad te snel te groot wordt dan krijg je problemen met sterfte waardoor de halve stad ineens komt te overlijden en begraven of gecremeerd moet worden.

De prijs van Cities Skylines is €27,99. Ik heb geen idee of er nog updates zullen komen of uitbreidingen uitgebracht zullen worden. Ik hoop het natuurlijk wel!

Persoonlijk heb ik heel veel uren Simcity gespeeld, dat vind ik echt een goed en een leuk spel, ondanks de minpunten (die ik wel erg storend vind). Vooral het feit dat je steeds wanneer je een stad gaat maken een heel ander plan kan maken door de diverse specialisaties sprak me erg aan. Dat heeft Cities Skylines niet, maar je hebt wel veel meer vrijheid wat betreft het bouwen en inrichten van je stad, ik denk dat ik daar ook nog wel heel wat uren zoet mee zal zijn! Ik kan je niet echt een van de twee spellen aanwijzen welke ik beter vind, ik denk dat je het beste zelf kan kijken naar wat jij het meest belangrijk vindt en op die manier een afweging kan maken! Tim zijn voorkeur gaat uit naar Cities Skylines.

Ik hoop dat ik je zo een indruk heb kunnen geven van beide games! Ik heb nu al zin om verder te gaan met mijn stad in Cities Skylines, haha. Naar welke game zou jouw voorkeur uitgaan?

Deze blogpost bevat affiliate links, voor meer uitleg klik hier

28 reacties

 1. Celeste 16 maart 2015 / 06:46

  Hoewel ik beide spelletjes niet speelt, vind ik wel dat je een goede review hebt geschreven! 😉 Ik moet bekennen dat ik al te veel ‘niet school achtige’ dingen doe op een dag dus als ik ook nog aan spelletjes spelen begin, komt er waarschijnlijk niks meer van terecht, haha! Maar als je het leuk vind, zou ik zeggen, ga vooral zo door! 😉 Denk dat deze review voor veel mensen fijn is!

 2. Sylvia 16 maart 2015 / 06:49

  Simcity heb ik in het verleden ook wel eens gespeeld, maar dat is echt lang geleden! Krijg nu wel zin om dat weer op te pakken, whoeps 😉 Ik vind het er ook mooier uitzien dan de nieuwe game eigenlijk.

 3. Marion 16 maart 2015 / 07:45

  Hahahaha, dit is voor mij dus echt abracadabra. Ik lees dit en denk echt: Waar gaaaaaat dit over??? Ik moet me toch echt eens gaan verdiepen in de wereld der Sims.

 4. lifesabout 16 maart 2015 / 08:46

  Het is voor mij heel lang geleden dat ik zo’n spelletje heb gespeeld. Als ik het zo zie begint het wel weer te kriebelen!

 5. Evera 16 maart 2015 / 08:56

  Ik was eigenlijk helemaal niet bekend met SimCity en dat soort spellen, wel met de Sims zelf. Nu ik je review gelezen heb gaat het wel kriebelen om 1 van de 2 te proberen!

 6. Manon 16 maart 2015 / 09:01

  Ik speelde Sim City altijd, lijkt mij weer leuk om te spelen!

 7. Dina 16 maart 2015 / 09:05

  Aah Simcity was ik eerlijk gezegd alweer een beetje vergeten. Lijkt me heerlijk om me daar weer eens een middag in te verliezen.

 8. Danielle 16 maart 2015 / 09:08

  Oh leuk! Simcity heb ik ook best kapot gespeeld, ben nu wel benieuwd naar cities skylines

 9. Seline 16 maart 2015 / 09:29

  Ik heb het beide nog nooit gespeeld, misschien eerst maar eens beginnen met sim city!

 10. Margot 16 maart 2015 / 10:21

  Ik heb ooit eens Sim city geprobeerd, maar vond het toen tegenvallen. Ik geloof dat er inmiddels wel een hoop veranderd is!

 11. Xaviera 16 maart 2015 / 11:10

  Wat leuk dat je deze twee spellen vergelijkt! Ik speel SimCity erg graag, heerlijke ontspanning. Ik heb alle uitbreidingen erbij, erg leuk. Al merk ik wel dat wanneer mijn stad eenmaal goed loopt en er miljoenen binnen komen dat ik er snel op uitgekeken ben, dan is er niet meer zoveel te doen haha.

  Fijn dat je met Cities Skylines meer ruimte krijgt om een stad te bouwen! Het lijkt me leuk om dit spel eens uit te proberen, maar ik denk dat SimCity het zal winnen. Ik vind de graphics erg belangrijk in een spel en dat ziet er bij SimCity toch een stuk mooier uit!

 12. Rehappy 16 maart 2015 / 15:10

  Wat leuk om te zien! Ik speelde jaren geleden wel eens simcity. Maar dat was wel een hele oude versie als ik de foto’s nu zo zie haha.

 13. Nicky 16 maart 2015 / 17:20

  Misschien koop ik me wel Cities Skylines, al lijkt Simcity ook leuk te zijn!

 14. Nicky 16 maart 2015 / 17:20

  Misschien koop ik me wel Cities Skylines, al lijkt Simcity ook leuk te zijn! 🙂

 15. Lenneke 16 maart 2015 / 18:00

  Ik speel dit dus niet, omdat ik de kans vrij groot acht dat ik zwaar verslaafd raak.

 16. Denise 16 maart 2015 / 18:32

  Ah wat een leuk artikel! Ik ben gek op dit soort spelletjes dus ik denk dat het helemaal iets voor mij is!

 17. Mila 16 maart 2015 / 19:33

  zo leuk! Ik speel het ook! Ik ben echt helemaal verslaafd aan cities skylines! Leuk artikel! X

 18. Jose 16 maart 2015 / 19:55

  Als je dit soort spelletjes leuk vind kun je Anno 2070 eens proberen. Ik zet oorlog altijd uit omdat ik dat irritant vind, maar het lijkt er wel een beetje op, je moet een stad bouwen en mensen tevreden houden.

 19. Luuke 16 maart 2015 / 20:15

  Hmm.. Lijken mij erg leuke spellen! Ik denk dat ik voor cities skylines zou gaan. Ik speel vaak sims 3 (met de katy perry uitbreiding)

 20. Lisanne 16 maart 2015 / 21:34

  Ik heb beide spellen nog nooit gespeeld, maar ik merk dat ik dat soort spellen op facebook wel heel erg leuk vind (quility pleasure haha!)… misschien moet ik maar eens geld gaan uitgeven aan zo’n spel! (Nadat ik hier nog even heb getwijfeld! ;))

 21. Jenn 17 maart 2015 / 10:05

  Leuk om te lezen! Ikheb heel veel Simcity gespeeld vroeger. Nu heb ik nog een oude cdrom, maar die draait niet meer op mijn oh zo moderne laptop.

 22. Michelle 17 maart 2015 / 20:31

  Dat de steden in Sim City zo klein zijn vind ik niet eens zo erg. Door het samenspel in de steden maakt dat het wel weer een uitdaging en dat is leuk. MAAR, eigenlijk komt het er op neer dat Sim City puur en alleen gaat om zorgen dat je infrastructuur goed loopt. Zodra dat niet meer zo is kun je net zo goed opnieuw beginnen (wijzigingen aanbrengen is bijna onmogelijk).
  Het andere spel ken ik niet, maar ik ben er wel nieuwsgierig naar! Ik heb Sim City al heel lang niet meer gespeeld en zie dat de prijs sterk gekelderd is. Oei sim city!

 23. Bettie 20 maart 2015 / 15:24

  Ik heb Simcity altijd wel gespeeld, dat vond ik altijd wel een leuk spelletje. Ik ben toch ook wel heel erg benieuwd naar Cities Skylines. Dat ziet er ook heel erg mooi uit.

 24. Simone 22 maart 2015 / 23:18

  Ik heb Simcity ook gespeeld. Vond het ook lang erg leuk! Deze lijkt me wel een uitdaging omdat je dan weer de wegen kunt customizen! En op zich lijkt het me niet zo’n groot gemis dat je niet kan samen werken. Ohh ik ben soms ook zo’n gameverslaafde! Binnenkort nieuwe Sims en Rollercoaster World! Dat wordt weer de nodige uurtjes plezier! 😀

 25. Lodewijk 4 augustus 2019 / 11:43

  en dat je Skylines kan modden had je niet eens als plus punt neer gezet? er zijn nu meer dan 18.000 mods en samen met de DLC’s is dat wat Cities Skylines echt 1000000000 miljoen keer beter maakt dan simcity, dat en de gebroken AI in simcity.

  Weet je de marketing line nog? “follow every sim around as the go trough daily life” behalve dat dat onmogelijk is want sims in simcity gaan naar de eerste lege baan, en als werk klaar is in de avond, gaan ze naar een leeg huis dat dichtbij is. er is geen simulatie hier.

  in skylines is dat er wel, je kan personen een naam geven, ze volgen als ze door hun dagelijks leven gaan, en ze hebben zelfs familie, huisdieren, gaan altijd naar hetzelfde huis terug en werken op dezelfde plek.

  Skylines was al superieur zonder mods, met mods klap het simcity echt op ze neus.

  • Lisanne 4 augustus 2019 / 21:44

   Ik gebruik zelf geen mods, vandaar dat ik die er niet bij heb gezet, goede toevoeging! Welke mods gebruik jij graag?

   Zeker nu, een paar jaar later, zou ik 100% zeker voor cities skylines kiezen! Het is zo veel uitgebreider (en mijn minpunt: die sterfte heeft een oorzaak die je zelf kan voorkomen). Als je het mij vraagt is simcity alweer ouderwets inmiddels. Leuk om even te spelen, maar na een tijd ben je het zat. Met Cities Skylines ben je veel langer bezig op een veel uitgebreider level!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.