'Het is niet eerlijk, jouw leven is leuker dan dat van mij!'

Vaak zie je op Facebook en Twitter heel veel leuke dingen voorbij komen. Leuke foto’s van een feestje, een mooie vakantie, leuke vriendschappen, iemand die zich heel blij voelt, mensen met een geweldige nieuwe baan en ga zo nog maar even door. Al je Facebook vrienden lijken een geweldig leven te hebben! En dat is oneerlijk, want jij hebt dat niet. Of lijkt dat maar zo?

We kunnen goed mooi weer spelen

Als mensen hebben we de eigenschap ons beter voor te doen dan we zijn. Daardoor brengen we alleen de leuke en de positieve dingen naar buiten, de rest houden we voor ons zelf, of voor enkel een paar vrienden. Hierdoor krijgt de ‘buitenwereld’ een vertekend beeld van de werkelijkheid. Je leven lijkt vanzelf geweldig als je alleen de leuke dingen vertel!

Waarom we dit doen? Positieve mensen worden makkelijker geaccepteerd, krijgen makkelijker hulp en mensen willen graag bevriend zijn met ze. En ja, geef toe, zelf vind je het ook niet fijn om omgeven te worden door ‘een stel zeurende pessimisten’.

We houden van vergelijken

Het zit in onze menselijke aard om jezelf te vergelijken met andere mensen. Voornamelijk mensen die het slechter hebben dan wijzelf, zodat we een beter gevoel krijgen over onszelf.

Maar als je dan kijkt naar je Twitter timeline, dan verandert dat een beetje. Jij hebt een rotdag, je bent ziek, zit niet lekker in je vel, bent net gedumpt, moet straks naar de tandarts of je bent blut. En dan zie je al die vrolijke mensen op Twitter die tweeten over hun geweldige leven, hun geweldige spullen, hun geweldige vrienden, hun geweldige werk, hun geweldige bezigheden, hun geweldige hobby’s.

En eerlijk, er is altijd wel iets wat niet goed is, terwijl het bij iedereen op de social media alles prima in orde lijkt te zijn.Eigenlijk is hun leven perfect en dat van jou is maar kut, als je dan gaat vergelijken.

1+1=3

Dit vond ik een leuke titel voor iets wat een conclusie moest uitbeelden. Als je bovenstaande stukken bij elkaar optelt, dan word je daar niet vrolijker van, letterlijk. Doordat we alleen nog maar goede dingen van andere mensen zien, krijgen we zelf een lager zelfbeeld en worden we minder gelukkig.

Afbeeldingen via weheartit.com

En ik? En jij?

Nu heb ik weer zo’n klein gelukje, ik ben gezegend dat ik niet meer de sterke behoefte heb mezelf met anderen te willen vergelijken. (omdat dat is als een mens vergelijken met een Alien, voor mij zijn jullie allemaal Aliens!!!) Ik kan dus meestal ook oprecht blij zijn als mijn Twitter en Facebook vriendjes iets leuks meemaken!

Dus, de volgende keer als je je minder vrolijk voelt door alle vrolijke mensen in de social media, think twice! Ze hebben, net als jij, geen perfect leven. Doordat mensen je geen volledig beeld geven, kun je je dus niet met iemand (vooral op social media) vergelijken op deze manier! Geniet van alle leuke dingen die je vrienden delen. En ja… als je het echt niet kunt aanzien, zet dan gewoon je computer uit 😀 Voel jij je weleens minder blij doordat jouw leven minder leuk lijkt dan die van andere mensen?

22 reacties

 1. dewi 5 september 2012 / 07:49

  ik heb dat heeeel soms, maar dan denk ik weer aan alle leuke dingen in mijn leven. (:

 2. Hester 5 september 2012 / 08:04

  Oh ja dat heb ik ook wel eens, maar niet heel sterk ofzo. Sowieso worden er op twitter ook wel een paar negatieve dingen getweet (geen zin in school/huiswerk oid). Alleen de laatste tijd ben ik echt niet meer zo actief op social media, haha!

 3. Sylvia 5 september 2012 / 09:12

  Ik heb dat ook wel eens, de ene keer erger dan de andere, maar bedenk me dan dat er in mijn leven ook genoeg dingen gebeuren om blij van te worden 🙂

 4. Lilly 5 september 2012 / 11:13

  Nee dat is niet zo, dat lijkt zo, mensen willen alleen maar positieve dingen delen op hun profiel en daardoor lijkt het al snel alsof ze alleen maar gelukkig zijn, maar geloof me, dat is echt niet zo! Ik heb vaak gemerkt dat ik jaloers was vroeger toen ik gepest werd op vrienden. Die hadden 400 vrienden, deden leuke dingen en hadden toffe foto’s maar als ik ze zag en verhalen van diegene hoorde dan was dat een kwart van wat ze deden!

  Zelf zit ik trouwens niet meer op facebook, ja dat is lastig voor te stellen, maar geloof me mijn sociale leven is er op vooruit gegaan, lees geen onzin meer en de leuke foto’s verhalen hoor ik toch wel. Heb echt meerdere keren weer een profiel aangemaakt maar nope niks voor mij! Laat mij maar leuke blogs bezoeken, filmpjes bekijken dan vermaak ik me veel meer!^^

  • Lilly 5 september 2012 / 11:17

   Wat ik wel net zoals jou altijd heb gehad is dat ik blij was als iemand wat leuk deed. Vrienden die naar Walibi waren geweest en een toffe foto in de achtbaan hadden. Mijn familie die een dagje naar het strand was. Een klasgenootje die een nieuwe baan had, dat is toch harstikke tof!^^

 5. Suus 5 september 2012 / 11:36

  Ik had daar eerst ook wel last van, maar probeer het nu positief om te zetten dat ik blij voor hun ben en daardoor word ik ook blijer 🙂

 6. Saskia 5 september 2012 / 12:35

  Mensen plaatsen ook vaker leuke dingen dan niet leuke dingen.
  Ik hou me er niet zo mee bezig en heb er eigenlijk geen last van als mensen leuke dingen meemaken.

 7. Muchable 5 september 2012 / 13:51

  Dit vind ik een erg goed artikel, ik kijk ook vaak naar anderen en dan denk ik; wauw, alles in jou leven lijkt perfect. Maar als ik dan kijk naar mijn eigen leven dan heb ik eigenlijk ook wel een redelijk leven, haha redelijk. Nee iedereen heeft ups and downs, alleen sommigen delen ze niet op twitter of facebook hihi.

  Liefs, Romy

 8. Anouk 5 september 2012 / 15:04

  Mwah, dat valt eigenlijk behoorlijk mee. Soms iets wat ik ook wel zou willen (doen), maar ik ben gelukkig met mijn leven 🙂

 9. Anneke 5 september 2012 / 15:50

  Ik vergelijk mezelf niet met anderen. Ik wist al dat Facebook een vertekend beeld geeft. Ik ga zelf ook niet neerzetten dat ik me kut voel o.id.

 10. Liann. 5 september 2012 / 16:51

  Heel af en toe heb ik dat wel.
  Maar ik gun het mijn vrienden altijd wel dat ze leuke dingen doen 🙂

 11. Ilse 5 september 2012 / 17:04

  Ik heb hier veel last van gehad maar voor mijn eigen vrolijkheid en dergelijke doe ik dit niet meer!

 12. Ise 5 september 2012 / 19:46

  Als ik een avond of dag gedwongen thuis moet blijven om te rusten kijk ik niet meer op twitter en facebook, ga ik me echt heel erg rot door voelen. Op dat moment ben ik dan wel heel erg jaloers op iedereen die leuke dingen doet..

 13. ruud 5 september 2012 / 21:55

  Joh, mijn leven is veel kloterigerder dan dat van jou! En ik schrijf daar ook nog graag over, over mijn enorme kutleven! Omdat ik het leuk vind om er over te schrijven. Alleen klagen, dat doe ik maar aelden… En alleen maar positieve verhalen? Good on them! I don’t care… Ik gun het al die blije eikels en eikelinnetjes van ganser Harte. Ik blijf maar gewoon mezelf. Soms blij, soms niet blij, of dat nou een fysieke of een mentale oorzaak heeft… Ik blijf ik… Lees maar onder (on)gezondheid) op mijn blog…

 14. LounaBeauty 5 september 2012 / 22:17

  Ik vind het altijd leuk om te zien 🙂 .. Maar soms denk ik wel.. ik heb niet alleen maar tijd voor ‘leuke’ dingen haha! En .. ik denk dat veel mensen het leuker voordoen dan dat het altijd is. 😉

 15. Jolijn 6 september 2012 / 14:39

  Leuke blog en fijne post :)) Ik heb hier zelf ook vast last van hoewel ik natuurlijk eigenlijk al te goed weet dat FB geen vergelijkingsmateriaal is….

 16. Simone 6 september 2012 / 16:56

  Voor school moet ik op dit moment een beschouwing of betoog schrijven over sociale media waarbij we zelf een hoofdvraag moesten formuleren. Dit artikel heeft mij de inspiratie gegeven voor mijn betoog die ik nodig had. Een super artikel wat, volgens mij, ook helemaal waar is.

 17. Roxanne 7 september 2012 / 16:15

  Dat is weer een mooi stukje! Natuurlijk zet je niet al je drama online. Toch zie ik op Twitter wel weer vaker gezeur voorbij komen dan op Facebook. En zelf plaats ik ook wel eens een #zeiktweet 😉 toch lijkt het leven van mensen online altijd mooier dan het is.

 18. Michelle 9 september 2012 / 16:06

  Goed artikel 🙂 Ik heb hier op het moment heeel erge last van, maar dat heeft inderdaad met een zware periode te maken. Dan is het wel heel erg frustrerend om al die leuke dingen te lezen, vooral in de vakantie! Het valt me ook op dat ik nu veel minder op Facebook kijk dan voorheen. Twitter is inderdaad anders, daar wordt meer geklaagd. Beter terrein, dan kan ik ook lekker meedoen haha 😉

 19. Patricia 9 september 2012 / 21:52

  Super goed wat je geschreven hebt, een aantal jaar geleden trok ik me nog vaak dingen aan wat mensen plaatsten maar nu niet meer. Mensen online weten meestal niet hoe ik me voel. Reden; als ik me echt rot voel lees ik liever leuke dingen en geen beterschap en komt wel goed maar wat anderen gedaan hebben. Positief nieuws. Positieve dingen werken beter dan negatieve dingen.

 20. Anne 12 september 2012 / 20:50

  Dat heb ik wel vrij extreem gehad. Ben je depressief, kijk je op Hyves (ja, lang geleden!), word je nog depressiever. En dus nog minder succesvol. Fijne negatieve spiraal 😉 Op de een of andere manier is dat effect verdwenen. Gelukkig!

 21. Fien 13 september 2012 / 00:07

  Ik heb dit vooral als het examens zijn of als ik moet leren voor een toets dan zie ik allemaal die leuke dingen dar mensen doen op twitter voorbijkomen! Dan voel ik toch ook wel een vleugje jaloezie! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.