Sollicitatie trucjes; leuk en nuttig!

Dit is echt een onderwerp waarvan ik houd, ik kan oneindig lang door blijven lezen over sollicitaties. Wat kun je beter wel doen en wat kun je beter niet doen om meer kans te hebben om aangenomen te worden? De standaard tips kennen we allemaal wel, een brief zonder spelfouten, goede weergave van jezelf en een mooie cv. Maar de sollicitatie trucjes die niet iedereen kent, die zijn ‘t leukste! En daarom deel ik die graag met jullie.

sollicitatie trucjes

Hoe flauw is dit plaatje?

Dus… mijn favoriete sollicitatie trucjes:

 • Als vrouw zijnde is het een voordeel als je knap bent. Dat werkt net zoals met spullen, als het mooi is, dan gaat men er onbewust ook vanuit dat het goed is. Dus… deze valt misschien niet echt onder ‘sollicitatie trucjes’, maar je knapheid hoef je niet te verbergen. En realiseer je dat als je jong bent dat je op dit gebied waarschijnlijk al een streepje voor hebt!
 • Daarentegen is het een nadeel als je te vrouwelijk overkomt. Dan word je geassocieerd met lief en schattig en zacht. En dat is natuurlijk niet waar een bedrijf naar zoekt. Daarom is het een tip om je mannelijke kanten (zoals… een bepaalde sport, hobby of kwaliteit) te benadrukken.
 • Maak een saaie cv. Oke, dat is niet waar, maar de standaard indeling werkt het meest voordelig, op die manier kan er meer aandacht gaan naar de inhoud van je cv. Men hoeft immers niet te zoeken naar afwijkende plaatsen waar je informatie hebt gezet.
 • Zelfpromotie kan geen kwaad bij het solliciteren, dat heeft meer effect dan bescheidenheid. Verdiep je dus even in je sterke kanten, die mogen best gezien worden!
 • Verdiep je in het bedrijf en de mentaliteit die ze uitstralen. Onbewust kijkt de toekomstige collega/leidinggevende die een sollicitatiegesprek met je voert naar: Met wie zou ik de leukste tijd hebben als ik met diegene vast zit op een luchthaven? En dan gaat het niet om hoe lollig je bent en hoeveel grapjes je maakt, maar meer in hoeverre je in het team past.
 • Er is bewezen dat een gevoel van macht de kans vergroot dat je aangenomen wordt. Voor je sollicitatiegesprek een winnaarshouding (handen in de lucht!!!) aannemen of een situatie waarin je je machtig voelt visualiseren gaat je daarbij helpen.
 • Praat niet negatief over voorgaande werkgevers. Ook al waren ze nog zo verschrikkelijk, van mensen die negatief praten over hun vorige werkgever is de kans groot dat ze dat achteraf ook over hun toekomstige werkgevers gaan doen. Mondje dicht dus, als je niet over ze te spreken bent!
 • Wanneer mensen merken dat veel anderen iets goed vinden, dan gaan ze zelf ook eerder denken dat iets goed is. Zo werkt het met make-up, als zo veel mensen die lipsticks kopen, dan moet het haast wel goed zijn, toch? Zo werkt het ook als sollicitant. Een LinkedIn profiel met veel aanbevelingen of iets anders wat daarop lijkt (een aanbeveling van een vorige werkgever?) vergroten je kansen dus!

Verder denk ik dat het verstandig is om je goed voor te bereiden (met alleen deze tips gaat het toch lastig worden, denk ik). Er zijn onwijs veel infograpics te vinden met de meer standaard tips of bijvoorbeeld de meest gestelde vragen (deze is leuk!). Dat maakt de voorbereiding voor een sollicitatiegesprek net even leuker. Maar vooral in deze tijd denk ik dat de sollicitatie trucjes die ik hier noem goed van pas kunnen komen. Zo zorg je dat je er net eventjes meer uitspringt dan je concurrenten!

DELEN:

34 reacties

 1. Kimberly 7 juni 2013 / 07:16

  Solliciteren is altijd spannend haha! Fijne tips, zo moet je toch wel het beste van jezelf kunnen geven zodat je aangenomen kan worden 😀

 2. Stephanie 7 juni 2013 / 07:26

  Hele handige tips! Ik heb momenteel 3 baantjes dus voorlopig hoef ik niet te solliciteren haha maar ik ga je tips zeker onthouden.

 3. Kimberley 7 juni 2013 / 07:33

  Handige tips! Ik ben op dit moment aan het solliciteren voor een afstudeerstage, dus het komt wel van pas 🙂 Ik hoorde laatst ook van iemand dat die ‘winnaarshouding’ ook helpt als je een presentatie moet houden, omdat je dan ook veel zelfverzekerder overkomt.

 4. Alyssa 7 juni 2013 / 07:40

  Handige tips! Ik ben momenteel op zoek naar een nieuwe baan, dus wellicht dat deze tips me kunnen helpen.

 5. Manja 7 juni 2013 / 07:46

  Het naast zelfpromotie ook belangrijk dat je weet wat je verbeterpunten zijn, ook hier zullen ze naar vragen, want iedereen heeft ze. Het is handig om ook van jezelf te weten hoe je hiermee omgaat. En een stevige handdruk bij binnenkomst, eerste indruk is het belangrijkst!
  Leuk artikel! 🙂

  • Lisanneleeft 7 juni 2013 / 08:31

   Zeker, dat is echt iets waar je van tevoren over na moet denken, want je weet dat die vraag gesteld gaat worden 😛

 6. Hester 7 juni 2013 / 08:02

  Ik heb eigenlijk nog nooit gesolliciteerd, haha! Dat plaatje kende ik al wel, geniaal. Leuke tips!

 7. Petra 7 juni 2013 / 08:10

  Ik heb mijn cv leuk opgemaakt en bij al mijn sollicitatie gesprekken kreeg ik een complimentje dat ze mijn cv zo leuk vonden. Dat is dus juist een do, vind ik! Alleen niet te druk en wel overzichtelijk natuurlijk.
  Verder vind ik het wel goede tips hoor, ik had die winnaarshouding moeten weten! (Al heb ik wel allebei de stages gekregen, haha)

 8. Beautydagboek 7 juni 2013 / 08:35

  Ja, dit zijn hele handig tips om om rekening mee te houden! Het dragen van een bril schijnt ook heel goed te zijn bij een sollicitatie, dan kom je intelligenter over :).

 9. Nikita 7 juni 2013 / 09:35

  Bij mij hielp het altijd om gewoon zelfzeker over te komen en mijzelf te zijn.
  (natuurlijk niet TE zelfzeker, dat knapt ook weer af) en zorg er natuurlijk verzorgd uit. Ook altijd eerlijk zijn en je goede kwaliteiten benadrukken. Praat gerust ook over slechte kwaliteit, maar probeer deze om te vormen naar goede kwaliteiten bv. Ik ben soms koppig, maar dat betekent ook dat ik bij mijn standpunten blijf en doorzettingsvermogen heb.
  Soms zie ik mensen uit een sollicitatiegesprek komen dat ik denk, meen je dat nu serieus ? ga je zo gekleed naar een gesprek ? :s
  ik heb door mijn tips een hele goede job gevonden en ben één van de weinigen uit mijn afstudeerrichting die nu vast en voltijds werk heeft…

 10. Alette 7 juni 2013 / 10:46

  Wat voor mij heel goed heeft gewerkt, is benoemen dat ik zenuwachtig ben voor het gesprek. Dat klinkt gek, maar gewoon eerlijk zijn. Ik heb gezegd dat ik weet dat ik in een eerste indruk vaak niet helemaal overkom, zoals ik in het werk ben. ‘Voor een sollicitatiegesprek ben ik namelijk zenuwachtig en weet ik dat ik weleens onzeker over kan komen. Van voorgaande werkgevers en stages heb ik altijd gehoord dat ik ze verbaasd heb, omdat ik zoveel steviger in mijn schoenen bleek te staan dan de eerste indruk was.’ (nu is dit bij mij ook echt waar, je moet het natuurlijk niet zeggen als het niet zo is, haha)

 11. Ilse 7 juni 2013 / 10:49

  Handige tips zeg. 🙂

 12. Vanessa 7 juni 2013 / 12:07

  Leuke tips! Ik vind zo’n sollicitatiegesprek altijd verschrikkelijk! Niet te geloven hoe zenuwachtig ik altijd ben.

 13. Emmy 7 juni 2013 / 12:42

  Goede tips! Ik moet helaas binnenkort ook weer opzoek naar iets nieuws, omdat ik ga verhuizen. Wie weet kan ik deze tips gebruiken! 🙂

 14. rosalie 7 juni 2013 / 14:07

  Dit komt net op het goede moment, ik ga binnenkort namelijk solliciteren voor een vakantiebaantje.

 15. Lifesplash 7 juni 2013 / 16:24

  Haha, vind dit soort dingen altijd wel leuk om te lezen! Die eerste is soooo true – hoe oneerlijk het ook is.

 16. Danielle 7 juni 2013 / 16:34

  Super handig. Op veel sites zie je meestal wel dezelfde tips. Deze zijn origineel!

 17. Anouk 7 juni 2013 / 21:21

  Leuk! Dit artikel zoek ik nog eens op wanneer ik weer moet solliciteren 🙂

 18. Susan 7 juni 2013 / 21:47

  Handige tips! Ik heb ze op dit moment niet nodig, maar ik zal ze onthouden voor in de toekomst. Wie weet komen ze nog is van pas!

 19. Marike 8 juni 2013 / 00:31

  Leuk artikel! ‘Gelukkig’ heb ik het nu even niet nodig! 😉

 20. Lianne 8 juni 2013 / 14:17

  Zoveel van deze dingen heb ik toegepast in de afgelopen periode, haha.
  En het heeft blijkbaar geholpen want ben deze week begonnen bij mijn nieuwe baan 😀
  Daardoor geen tijd gehad om je blogs te lezen dus ik ga nu gauw de schade inhalen, haha.

 21. Roxanne 9 juni 2013 / 14:07

  Ik moet mijn CV eerst maar weer eens bijwerken. Over 2 weken weet ik of ik afgestudeerd ben, dus wellicht is het fijn als die dan op orde is en wie weet heb ik dan iets aan jouw tips 🙂

 22. F&F 10 juni 2013 / 19:16

  Handige tips, zeg! Ook al ga ik nog láng niet solliciteren, haha.
  Liefs!

 23. Keyla 14 juni 2013 / 19:18

  Als psychologie studente moet ik toch even opmerken dat het benadrukken van je mannelijke kanten een echte ‘no’ is! Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat vrouwen die hun mannelijke kanten tijdens een sollicitatiegesprek benadrukken als dominant en agressief worden gezien en dat dit een negatieve indruk achter laat.

  Je moet je vrouwelijke kanten inderdaad niet benadrukken (vrouwen worden als minder competent gezien), maar je moet ook zeker niet je mannelijke kant benadrukken. Gewoon niks benadrukken en alles komt goed.

  • Lisanneleeft 14 juni 2013 / 20:29

   Goed dat je het zegt, Keyla!

   Dit heb ik een keertje in psychologie magazine gelezen, ben benieuwd hoe het zit nu (of ze nu gewoon een foutje hebben gemaakt? Kan gebeuren natuurlijk). Ik ga eventjes op onderzoek uit, benieuwd of ik er meer over kan vinden 🙂

 24. Anne 16 juni 2013 / 16:37

  Deze kwam online voor mijn stage sollicitatiegesprek. Ik lees ‘m nu pas, gelukkig ging het zonder ook goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.