'Sorry, ik heb geen tijd!'

Is dat een herkenbare uitspraak voor jou? Een afspraak maken met je vriendin, maar jullie kunnen geen gaatje in je agenda vinden voor de volgende twee maanden? Je wordt gevraagd om spontaan op een feestje te komen, maarja… je hebt geen tijd! We hebben het tegenwoordig allemaal zo druk. Hoe kan dat toch, waar gaat de tijd heen?

sorry-ik-heb-geen-tijd

Flickr / antonychammond

Hoe kan het dat we het zo druk hebben?

De grote grap is: we hebben het helemaal niet druk. Althans, gemiddeld hebben we het niet drukker dan een aantal jaar geleden. We werken in Nederland gemiddeld nog net zo veel, doen minder in het huishouden én hebben dus meer vrije tijd. Hoe kan het dan dat mensen altijd haast hebben en nooit tijd hebben?

Snel, sneller snelst

Wij, jongeren, zijn gewend dat alles snel gaat. Met onze computers en telefoons weten we in no time wat we weten willen. We kennen de beste trucjes om productief te zijn en we houden er niet van om te wachten. In de supermarkt wachten bij die onwijs lange rij? Het liefste zoeken we een andere, kortere, rij, maar desnoods kijken we even of we nog een nieuw berichtje hebben op onze telefoon.

Tussen je oren

Realiseer dat het ‘druk hebben’ zich vaak vooral afspeelt tussen je oren. Heb je echt extreem veel te doen, of heb je vooral het gevoel dat je veel te doen hebt en er veel van je verwacht wordt?

Waaraan ik denk dat het – ook – ligt is de verwachtingen die tegenwoordig hoog lijken te liggen. Ik weet niet of andere jongeren dit ook voelen, maar er lijkt veel van de jongeren verwacht te worden. We weten allemaal dat ‘we kunnen bereiken wat we willen, als je maar hard werkt’. En als je niet de top behaalt, is dat dan je eigen schuld? De mislukking lijkt een grote angst, de verwachtingen van onze ouders en andere mensen om ons heen doen daar nog een schepje bovenop. Laat die prestatiedruk ons niet nog meer gehaast voelen?

Sociale druk

Soms heb ik het gevoel alsof jongeren van deze tijd een wedstrijdje interessant doen tegen elkaar aan het doen zijn. We posten de leukste plaatjes op Instagram en Facebook, alsof we een geweldig leven hebben. Wanneer je je vrienden ziet vertel je ze over alle grandioos vette dingen die je doet, hebt gedaan en die je nog allemaal gaat doen.

Wanneer ik klets met leeftijdsgenoten hoor ik vaak de grote hoogtepunten (en soms de grote dieptepunten) en krijg ik het gevoel alsof ze een perfect, spannend leven hebben. En ja, eigenlijk kunnen ze maar een half uurtje blijven, want tja, ‘druk, druk, druk’. Nog drie andere feestjes op dezelfde avond, een weekendje weg hier en een vakantie daar. Een nieuw huis, en oja, een promotie op het werk, dat ook natuurlijk.

Zelfs ik, jullie weten dat mijn leven niet extreem spannend is, heb soms het gevoel dat ik moet doen alsof. En ja, het lukt nog ook. Zelfs van een relatief eenvoudig leven* kun je nog doen alsof het iets heel erg gaafs en bijzonders is. Een paar mooie plaatjes, leuke goodies en interessante uitnodigingen en je lijkt weer een interessant en spannend leven te hebben.

*Vergeleken met leeftijdsgenoten is mijn leven niet zo spannend. Maar ik ben er gelukkig wel erg blij mee!

Het lijkt wel alsof iedereen onwijs veel vrienden wil hebben, die allemaal tevreden gesteld moeten worden. En ja, dan heb je het zelfs in je vrije tijd nog druk…

Prioriteiten stellen

Ook op mijn blogposts komen regelmatig reacties met: ‘Ik heb geen tijd om…’. Je hebt wel tijd, we hebben allemaal 24 uur per dag. Het is aan jou om hier een invulling aan te geven! En als je dat liever niet doet met het lezen van een boek, maar wel met het gezellig hebben met je vrienden, dan is dat waar jouw prioriteit ligt. Niets mis mee, het is jouw recht om te kiezen wat je met je vrije tijd doet!

Bedenk wat voor jou het aller-belangrijkste is om je fijn te voelen. Ik ben er door mijn besef dat relaxen niet fout is heel anders over gaan denken. Het zit er bij ons zo ingehamerd dat je moet werken, en het liefst zo hard mogelijk, dat we bijna vergeten dat we ook nog mens zijn.

Bedenk welke dingen ervoor zorgen dat jij je fijn voelt. Ga bijvoorbeeld met een boek in de zon zitten en wanneer er gevraagd wordt of je tijd hebt, laat je weten dat je het druk hebt. Druk met relaxen, want daar mag ook tijd voor vrijgemaakt worden. Ik ben blij dat je de tijd hebt genomen om deze blogpost te lezen. Neem jij de tijd om de dingen te doen die je fijn vindt en waar jij blij van wordt?

DELEN:

39 reacties

 1. Kelly Caresse 12 juni 2014 / 06:29

  Wat een goed geschreven artikel! Ik denk dat het inderdaad komt door de hoge verwachtingen die we onszelf opstellen tegenwoordig. Iedereen streeft naar succes en doorzetten tot je dit behaalt en alle technologie is er op gemaakt dat alles zo snel en vlug mogelijk kan. Waarom we dit zo van onszelf verwachten? Geen idee. Ik besef nu ik moeder ben dat de tijd vliegt en dat het veel langzamer mag gaan, het prille leven doet beseffen dat andere zaken er niet zo meer toe doen

 2. Frederique 12 juni 2014 / 06:40

  Heel vaak is het niet een kwestie van geen tijd hebben bij mij, maar andere prioriteiten hebben. Als iemand door de weeks ‘s avonds een afspraak wil maken, elders dan bij mij thuis, is de kans groot dat ik wel tijd heb, maar toch niet kan.

 3. Maudy 12 juni 2014 / 06:54

  Heeeeeeel herkenbaar dit! Het is een druk die de maatschappij ons oplegt, of eigenlijk: wij leggen het onszelf op en anderen. Mensen zijn altijd zo neerbuigend over de 6’jes cultuur in Nederland, maar hé, ik geef ze groot gelijk. Voldoende ís voldoende. (:
  Kortom: super goed artikel!

 4. Petra 12 juni 2014 / 07:22

  We zijn soms zo druk met onszelf een druk opleggen. We denken dat sommige dingen door andere van ons verwacht worden. Dit komt denk inderdaad door social media waar mensen volop laten zien wat ze allemaal wel niet gedaan hebben, hoe fantastisch het was enz. Ik merk dat sinds ik moeder ben ik dit bijna niet meer heb. Mijn gezinnetje is mij alles en daar wil ik van genieten. Dus zeg ik best vaak nee. En dan geen smoesjes van ik heb het te druk…ja met het genieten van mijn kinderen.

 5. cheyenne 12 juni 2014 / 07:53

  ik neem nooit de tijd, verschrikkelijk. maar ik heb de afgelopen paar maanden gemerkt dat dit heel erg invloed heeft op mijn gezondheid.. dus ik probeer er nu veel meer rekening te houden – hoe moeilijk het ook idd in een wereld zoals deze is!
  xo, cheyenne

 6. Manon 12 juni 2014 / 08:32

  Ik zeg ook vaak dat ik geen tijd heb, maar soms wil ik gewoon geen tijd maken. Ik “plan” ook tijd in voor mezelf! Een avondje lekker niksen op de bank samen met mijn vriend vind ik ook heel belangrijk. Dan maar geen afspraakjes met anderen, maar ik kan ook heel druk zijn met niks doen!

 7. Esther 12 juni 2014 / 09:10

  Goed geschreven. Inderdaad heeft het niet zozeer te maken met het ‘geen tijd hebben’, maar meer te maken met de keuzes die je maakt. Wat doe je het liefst. Ik heb jaren geleden een NLP opleiding gevolgd en dat was echt een mooie eye opener. Ik maak zeker tijd vrij voor mijzelf en dingen die ik leuk vind. Daar ben ik ook heel eerlijk in naar andere mensen. Als ik eens een dagje niets wil doen en genieten van ons gezin en de (schoon) ouders willen langskomen, dan zeg ik soms gewoon dat hoewel we nog geen plannen hebben het niet zo goed uitkomt omdat we zelf gewoon eens een dagje willen genieten van elkaar. In het begin lastig, maar wel prettig. Mijn ervaring is dat je familie en beste vrienden dat heel goed begrijpen.

 8. Alyssa 12 juni 2014 / 09:15

  Heel herkenbaar dit, al gebruik ik deze zin niet zo vaak. Wel merk ik dat ik mezelf vaak te hoge eisen opleg. Ik maak dagelijks to do-lijsjtes die ik onmogelijk kan uitvoeren op één dag. Mijn hele dag staat vol gepland met van alles en nog wat. Van de andere kant vind ik dit wel fijn, want zo heb ik altijd iets te doen. Alleen moet ik ook af en toe een momentje voor mezelf inplannen….

 9. Linda 12 juni 2014 / 09:26

  Fijn artikel, heel herkenbaar hoewel het wel minder wordt! Ik probeer meer tijd te nemen voor mezelf en wat minder afspraken buiten de deur te plannen. Meestal zijn dat er nu ongeveer 1 of 2 per week en dat bevalt me heel goed, de andere dagen werk ik aan mijn studie en kan ik soms spontaan even eruit als ik dat wil, omdat mijn dag nog niet helemaal volgepland is. Heerlijk! Dit deed ik vroeger veel meer want ik ben heel sociaal ingesteld, ik wil zoveel mogelijk contact houden met al mijn vrienden en het liefst ook nog allemaal in real life, maar dat werkte gewoon niet. Op deze manier gaat het een stuk relaxter (hoewel, deze week wél 3 afspraken in Utrecht… maar hé, twee zijn studie-gerelateerd, haha).

 10. Overthuis 12 juni 2014 / 09:34

  Ik ben het helemaal met je eens en vind het erg jammer dat sommige mensen zo druk zijn. Ik ga me bijna schuldig voelen als ik vertel dat ik een hele zondag een boek kan lezen. “Heb je daar tijd voor dan?” Heerlijk toch om 1 dag in de week lekker te ontspannen!

 11. Mandy 12 juni 2014 / 09:39

  Heel herkenbaar, als ik soms iets met vriendinnen wil afspreken dan komen we op een datum uit wat een paar maanden verder is. Niet normaal toch?
  Het ligt misschien ook aan prioriteiten stellen, maar als je het weekend als vol hebt me afspraken (wat je ook leuk vind) dan ga ik het ook niet afzeggen als de afspraak ook een paar weken later kan. Ik kies er dan wel voor om beide te doen alleen dan over een langere periode.

 12. Meike 12 juni 2014 / 09:53

  Goed artikel zeg, heel herkenbaar ook, door hoe je het hebt geschreven. Ik vind het ook lastig om mijn tijd in te delen en prioriteiten te stellen, maar dan vooral ook tijd indelen naar wat het beste voor mij is. Ik plan mijn tijd altijd in naar wat beter is voor anderen, maar vergeet vaak tijd voor mezelf te maken. Inderdaad beseffen dat relaxen ook ‘mag’, ook al is dat moeilijk. Ik beschouw mijn tijd dan vaak als verspilt, maar eigenlijk is dat natuurlijk niet zo. Ja, dit artikel zet tot nadenken!

 13. MySimplySpecial 12 juni 2014 / 10:23

  Door het ziek zijn heb ik wel geleerd dat ik echt niet overal bij hoef te zijn en dat rust inplannen heel belangrijk is. Dan mis ik maar wat feestjes. Ja soms is dat jammer, maar ik wordt ook blij van een avondje op de bank met een goed boek.

 14. Simone 12 juni 2014 / 10:48

  Ja dit is best herkenbaar. Maar ik zeg eerlijk dat ik voor mijn gevoel ook druk ben. Al denk ik wel dat dat logisch is. Als ik kijk naar hoe het een paar jaar geleden was en hoe mijn leven nu is, is het gewoon ook een stuk drukker. Maar ook leuker! Maar ook moet ik soms even aan mezelf denken en een stapje terug doen.

 15. Elaine 12 juni 2014 / 11:18

  Lisanne for president! Iedereen is druk druk druk en tegelijkertijd zie ik steeds meer leeftijdsgenoten overspannen thuis zitten. Want ze moeten altijd zo veel. Ik heb tijdens mijn revalidatie wel geleerd hoe belangrijk ontspanning is en lig nu gerust een paar uur op de bank. Ik kies er voor om me niet te laten opjagen. Mijn leven is ook niet zo spannend als van veel leeftijdsgenoten maar ik ben dan ook niet meer bang dat ik overspannen raak.

 16. Kirsty 12 juni 2014 / 11:20

  Wat een goed geschreven en herkenbaar artikel! Ik denk dat het idee van “geen tijd hebben” inderdaad vooral tussen je oren zit en dat ligt volgens mij ook weer deels aan de hoge prestatiedruk, die ik (en ik denk met mij) veel mensen voelen. Vaak denk ik dat ik het superdruk heb doordat ik dingen moet doen waarbij de prestatiedruk hoog ligt, maar als ik dan de dag in uren indeel valt het eigenlijk wel mee, aangezien ik mijzelf ‘s avonds vaak “vrij” geef en dan alleen nog maar dingen doe die ik leuk vind. Ik heb die vrije tijd ook echt wel nodig en merk dat als ik daar een zeldzame periodes (lees: druk voor school) niet aan toe kom, ik behoorlijk gestressed raak.

 17. Miranda 12 juni 2014 / 12:05

  Ik ben een planner in hart en nieren:) ik hou van schema’s maken, niet voor niks vroegen ze mij toen er op het werk een functie voor roostermaker vrij kwam;)

  Ik plan mijn tijd in en maak zo tijd voor dingen die ik wil. Belangrijker daarin is nog wel prioriteiten stellen. En als ik zeg dat ik geen tijd heb bedoel ik dus eigenlijk dat ik andere prioriteiten heb haha!

  Leuk artikel, geeft weer eens stof tot nadenken:)

 18. Angela 12 juni 2014 / 13:01

  Er wordt inderdaad veel van ons verwacht, dat we dat ene berichtje al hebben gelezen en of we even snel willen reageren. Supermarkten zijn alle dagen open en dus hebben we elke dag iets te doen, de rustdag is wel omdat er nu op elke dag wel iets gebeurt wat we niet willen missen.

 19. xhannahs 12 juni 2014 / 13:29

  Helemaal mee eens! Ik voel me wel eens ongemakkelijk als mensen met enorme verhalen komen, mijn leven is ook niet zo spannend. En ik ben er op zich heel tevreden mee hoor, maar in zon gesprek voelt het dan zo anders.. En inderdaad mensen die zeggen dat ze ”geen tijd’ hebben. Zeg dan gewoon dat je andere dingen wil doen die jij belangrijker vindt… Iedereen heeft evenveel tijd en iedereen kan zelf kiezen hoe hij die invult. Geen tijd vind ik echt een slechte smoes hahah

 20. Suuz 12 juni 2014 / 14:00

  Hele mooie Lisanne! ik probeer me iedere dag weer bewust te zijn van de dingen die mij echt gelukkig maken, de kleine dingen!

 21. Marion 12 juni 2014 / 14:16

  Hier heb ik gelukkig helemaal geen last van! Ik heb iedere dag evenveel, dan niet meer tijd om te ontspannen. Dat komt omdat ik niet van verplichtingen hou, maar ook omdat ik vaak en veel moet rusten voor mijn ziekte. Ik plan daarom zo min mogelijk en doe meer dingen spontaan en op het laatste moment. Ik heb dus eigenlijk altijd tijd. 🙂

 22. De Zuinige Student 12 juni 2014 / 14:17

  Mooi beschreven Lisanne.
  Tijd maken voor de dingen die je belangrijk vindt dat is de kunst. We zijn tenslotte allemaal de regisseur van ons eigen leven.

 23. Kimberley 12 juni 2014 / 14:55

  Wel heel bekend. Ik merk vaak dat ik mezelf aan het ophaasten ben, daar krijg ik dan het gevoel van dat ik druk ben. Maar ik zal er wat meer op letten.

 24. xx_Patries_xx 12 juni 2014 / 16:01

  heel herkenbaar, altijd is bij iedereen het altijd maar druk en waarmee? ik heb het zelf ook hoor en vervolgens heb ik een zogehete drukke dag en komt er totaal niks van terecht

 25. The Berbs 12 juni 2014 / 16:22

  Herkenbaar artikel! En ‘sociale druk’ is een interessant onderwerp, bedankt voor de inspiratie!

 26. Audrey 12 juni 2014 / 22:21

  Goed artikel. Ik denk er de laatste tijd ook veel over na: waarom zou relaxen met een boek pas mogen als je verder niets te doen hebt? Het is jammer dat er van je verwacht wordt dat je allemaal spannende dingen moet doen omdat de meeste jongeren die dingen doen in hun vrije tijd. Ik ben niet saai, ik ben mezelf. En daarvoor zou niemand zich moeten schamen.

 27. Elize 12 juni 2014 / 22:36

  Ik merk dat ik sneller behoefte heb aan tijd voor mezelf dan leeftijdsgenoten. Of nouja, misschien luister ik eerder naar die behoefte. Ach, ik ben tevreden. Soms heb ik haast (en datkan tot op zekere hoogte best prettig zijn), soms tijd om te niksen. Zolang het in balans blijft en ik m’n grenzen goed bewaak ben ik blij 🙂

 28. Veronica 12 juni 2014 / 22:55

  Ik zeg eigenlijk nooit dat ik geen tijd heb, ik merk alleen wel dat ik soms echt “me” time nodig heb, en als ik geen een avond over heb voor mezelf dan word ik helemaal gek. Ik zeg dan vaak gewoon eerlijk dat ik liever niet elke avond vol plan. Dus ik heb het nooit echt druk eigenlijk 🙂

 29. Chantal 12 juni 2014 / 23:05

  Een les die ik mee heb gekregen is dat geen tijd hebben geen interesse is. Dus ik ben het met je eens dat we in meeste gevallen bepaalde prioriteiten stellen 😉

 30. Eline 13 juni 2014 / 15:54

  Heel mooi artikel! Ik ga dit doorsturen naar vriendinnen, misschien voelen zij zich dan ook minder opgejaagd. Het hoeft allemaal niet zo spannend. Zolang je inderdaad maar blij bent met wat je doet 🙂

 31. Jolijn 13 juni 2014 / 15:56

  Dit is heel erg herkenbaar! Je hebt hele goede tips gegeven, ik besef dat ik prioriteiten moet stellen en niet constant op mijn telefoon moet kijken. Dat is echt niet fijn merk ik nu! Echt een Goed artikel Lisanne! Mag je trots op zijn (: Ik vind het sowieso al heel knap van je hoe je alles doet! xx Jolijn.

 32. Stephanie 13 juni 2014 / 18:58

  Goed geschreven! En heel herkenbaar. Het moet snel, duur en hip zijn. Je kan je zo heel erg alleen voelen tussen al doe mensen om Social Media. Je beseffen dat alles op Social Media ook maar de hoogtepunten zijn, soms aangedukt, is voor mij een stuk fijner!

 33. Jorien 14 juni 2014 / 00:24

  Het is inderdaad vaak een prioriteiten kwestie, maar wel heel erg herkenbaar voor mij.

 34. Lynn Vrenken 14 juni 2014 / 13:49

  Wat een goed artikel en goed om hier eens bij stil te staan. Soms wordt de druk om te presteren inderdaad een beetje opgelegd door de maatschappij. Ik betrap mijzelf er vaker op dat ik mijzelf vergelijk met anderen. Ik studeer, ik blog, ik heb hobby’s en ik werk. Jammer dan, dat ik de award krijg voor slechtste huisvrouw van de wereld. Ik kies er soms voor om niet te poetsen en op te ruimen, dan is het thuis maar een zooitje! Maar ik weet dan wel zeker dat ik tijd over hou voor andere dingen en soms is dat ook gewoon een halve dag niets doen 😉

 35. Nicole 16 juni 2014 / 14:10

  Ik ben ook opgehouden met zeggen dat ik geen tijd heb.
  ik zeg voortaan dat ik iets super leuk vind maar dat ik het nu niet als prioriteit stel..

 36. Ise 17 juni 2014 / 12:40

  Ja dat probeer ik echt elke dag te doen! Als ik het echt heel druk heb vind ik het niet eens fijn meer. Dingen laten schieten omdat ik er geen energie voor heb vind ik nog steeds heel moeilijk maar ik weet wel dat dat het beste voor me is 🙂

 37. Anne 21 juni 2014 / 19:06

  Dat is nog best lastig inderdaad, ook in mijn niet zo heel drukke leven. Maar het kan me steeds minder schelen, ik kan toch niet aan de verwachtingen voldoen. 🙂

 38. Laleh 20 juli 2014 / 14:53

  Social media kan echt een verkeerd beeld geven.
  Mensen denken tegen elkaar op te moeten boxen met de leuke dingen
  die ze allemaal zouden doen.
  Ik plaats zelf niet zoveel prive dingen op internet.

  Ik ben erg moeilijk ik het maken van afspraken met vriendinnen, omdat ik niet weet
  of ik mij die dag wel goed zal voelen.
  En daar komt bij dat ik graag thuis blijf om uit te rusten. zodat ik de uren die ik werk
  een beetje door kan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.