Je sterke kanten ontdekken en je talenten gebruiken!

In het dagelijks leven, en vooral op school, worden we geacht om aan een bepaald beeld te voldoen. Je moet een voldoende scoren voor wiskunde, Nederlands én geschiedenis. Er is altijd wel iets waarin je minder goed bent. Later, wanneer je niet meer naar school gaat ook, je komt ze constant tegen. Hoe zorg je er nu voor dat je vooral jouw sterkte kanten gaat inzetten, in plaats van steeds tegen je minder sterke punten aanlopen?

je-talenten-gebruiken-tips

bron

Jouw minder sterke kanten

Volgens mij weten we allemaal wel waar we niet goed in zijn. Daar worden we vaak genoeg mee geconfronteerd!

Zelf weet ik perfect waar ik slecht in ben: op school in geschiedenis en Frans, maar nu natuurlijk ook in lichamelijke vaardigheden, dingen onthouden en bijvoorbeeld praten.

Jouw sterke kanten

Maar hoe weet je nou wat juist je sterke kanten zijn?

Dat kan iets zijn waar jij in uitblonk op school, een sport waarin je geweldig goed bent, maar de kans is groter dat het een bepaalde eigenschap of ervaring is die heel veel waarde heeft. Of een bepaalde vaardigheid die jij perfect onder de knie hebt!

Als je echt geen idee hebt kun je ook deze test van psychologie magazine doen, dat is een leuk hulpje. Bij mij kwam eruit: Hoop, dankbaarheid en nieuwsgierigheid. Leuk, dat klopt wel!

fototalent

bron

‘Door je sterke kanten te kennen, ze in je dagelijks leven te gebruiken en te versterken, kun je jezelf oprecht gelukkig maken,’

Seligman, Amerikaans psycholoog

Ik geloof dat dit echt zo is!

Praktische dingen doen met jouw talenten

Nu is het leuk om te weten wat jouw sterke kanten zijn, en ik denk dat het voor iedereen nuttig is om die voor jezelf op een rij te hebben. Maar wat kun je ermee? Dat is de volgende vraag. Eigenlijk kun je met elke sterke kant of goede eigenschap wel iets, dat is het leuke.

Ik denk dat je mijn sterke kanten wel op mijn blog kan zien: Ik kan schrijven, ik vertel verhalen, maak foto’s, kortom: ik blog. En naast dat ik daar zelf heel blij van word worden andere mensen daar ook blij van en wordt het gelezen! Ik doe met mijn blog precies de dingen die ik kan en waarin ik op dit moment het meest thuis ben. Ik denk dat dat een van de dingen is die een mens gelukkig maakt.

Een ander voorbeeld: ik kan misschien niet altijd mee met Tim naar zijn familie, maar elke dag als Tim thuis komt, dan ben ik er. Als je iemand hebt die lichamelijk heel veel kan, dan heb je dat voordeel niet en zie je elkaar misschien veel minder. De omstandigheden maken op die manier dat mijn ziek zijn juist ook iets positiefs heeft! Veel tijd kunnen doorbrengen met je geliefden is ook veel waard.

Eigenlijk is het lastig om te zeggen hoe jij jouw talenten kan inzetten, want ieder mens is uniek. Dat is juist goed, jouw pakketje met eigenschappen, talenten en vaardigheden is helemaal ‘jou’. Maar dan is het ook jouw taak om te gaan kijken hoe je jouw talenten en sterke kanten in kan zetten zodat jij én de mensen om je heen ervan kunnen genieten.

Dit kan je doen door te gaan kijken naar wat je goed kan en waarin jij uniek bent. Zet die dingen op een rij en kijk eens of je bijvoorbeeld een combinatie kan maken! Op welke manier kun je je met die dingen bezig houden? Dat hoeft echt niet perse een baan te zijn, dat kan net zo goed een hobby zijn of vrijwilligerswerk. Of iets nog kleiners: een dagelijkse gewoonte die je bijvoorbeeld elke dag vijf minuutjes doet.

Heb jij ook talenten?

JA!

Twijfel je daaraan? Ieder mens heeft wel iets waarin hij/zij erg goed is. Kleine dingen en grote dingen! Dat jij ze niet direct ziet betekent niet dat ze er niet zijn. Misschien moet je ze nog ontdekken? Doe zeker die eerder genoemde test eens.

Of je hebt ze al perfect op een rij, dat kan ook. Ik ben wel benieuwd: Wat zijn jouw sterke kanten en talenten en hoe maak je daar gebruik van?

DELEN:

47 reacties

 1. Celeste 8 januari 2015 / 06:48

  Wat positief om hier eens bij stil te staan! Grappig trouwens dat er bij jou hoop, dankbaarheid en nieuwsgierigheid uitkwam. Dat zie ik echt helemaal terug in jouw posts 😉 Vooral hoop en dankbaarheid.

 2. Esther Marieke 8 januari 2015 / 07:18

  Wat heerlijk om te lezen! Jouw sterke kanten zie ik inderdaad ook wel echt terug in je blog. Ik ben juf en dol op sporten, dus nu ga ik waarschijnlijk een yoga opleiding doen. Of dat nou mijn talent is? Blijft lastig om te zeggen!

 3. Frances 8 januari 2015 / 07:26

  Ik word altijd zó ontzettend blij door jouw artikelen. Je bekijkt de dingen (bijna) altijd van een positieve kant en dat vind ik fijn om te lezen. Inspirerend, thanks! 🙂

 4. Lauriëtte 8 januari 2015 / 07:35

  Ik vind het woord talent altijd een beetje lastig, omdat het gelijk zo uniek klinkt. Eigenlijk ben ik altijd al goed geweest in organiseren, orderen, overzicht houden en dat is iets wat ik nu enorm kan toepassen binnen mijn baan die ik sinds oktober heb. Maar zijn dat dan talenten? Zijn het niet gewoon vaardigheden waar je goed in bent? Interessant onderwerp! 🙂

 5. Rosanne 8 januari 2015 / 08:16

  Mooie post. Het is echt zo dat iedereen wel iets unieks heeft of iets waar hij of zij goed in is, alleen zien mensen het soms zelf niet zo. Dat is zonde. Grijp aan wat je kunt, doe er iets mee. Ook al is het eng of spannend. Of schrijf de dingen die vaak goed gaan gewoon eens op. Sta er eens bij stil, inderdaad.

 6. Yvonne 8 januari 2015 / 08:46

  Blogje naar mijn hart 🙂
  Ben pas geleden bezig geweest om de persoonlijke kwaliteiten/talenten van ons team boven tafel te krijgen. Dus ook die van mijzelf. Was erg leuk en inspirerend om te doen. Wel een uitdaging om die in te kunnen zetten in een functie die niet helemaal bij me past. En net wat je zegt… het hoeft niet alleen maar in een betaalde baan! Dus ik blijf nog even zoeken en puzzelen 😉

 7. Lifesabout 8 januari 2015 / 08:58

  Ik geloof ook dat het je veel gelukkiger maakt en dat je ook meer zelfvertrouwen krijgt door je positieve kanten/talenten te benadrukken. Omdenken doe ik ook vaak, want alleen negatief denken over je aandoening/ziekte is niet bevorderend voor een gezellig en leuk leven. Zonder mijn complicaties bij de bevalling en de aandoening die ik daaraan overhield, had ik nu mij blog niet. De band met mijn familie en mijn man is veel sterker geworden en ik geniet van elk moment van de dag. Ik leef in het nu, en daar ben ik blij mee!

 8. Lisanne 8 januari 2015 / 09:04

  Volgens mij heb je nog een goede kwaliteit, zonder dat je hem genoemd hebt: zelfreflectie! En je ziet in veel negatieve dingen iets positief. Dat vind ik heel knap en iets om trots op te zijn! 🙂

 9. Veerlez 8 januari 2015 / 09:16

  Positiviteit had er bij jou ook wel uit kunnen komen hoor, ondanks alles ben je altijd nog zo positief! 🙂 Dat vind ik een groot talent. Het heeft natuurlijk raakvlakken met hoop en dankbaarheid maar ik denk echt dat positiviteit nog een groter talent van je is 🙂

 10. Miranda 8 januari 2015 / 09:23

  Wat een mooi artikel! Ik denk ook wel dat het zo is, dat je jezelf gelukkig kan maken door je eigen talenten in te zetten. Mooi om eens goed over na te denken:)

 11. marieke 8 januari 2015 / 09:38

  leuk dat je hier stil bij staat! ik vind het juis heel belangrijk om je talenten in te zetten, je hebt ze niet voor niets gekregen! mijn talenten zijn onder andere het omgaan met mensen en dingen organiseren. Ben ik goed in en word ik blij van 🙂

 12. Shaz 8 januari 2015 / 10:10

  Goed artikel! Ik heb zojuist de rest gedaan en het kwam goed overeen met wat ik denk en doe.

 13. José @ENOY! The Good Life 8 januari 2015 / 10:41

  Mooie post! Ik denk dat ik mijn sterke kanten en… zwakke kanten wel ken maar ga toch zeker de test doen. Ben wel benieuwd wat daaruit komt 🙂

 14. zomersproetje 8 januari 2015 / 10:46

  Iedereen heeft zo zijn eigen talenten, helemaal waar! Belangrijk hier bij stil te staan en deze in te zetten. En naar mijn mening benut jij die van jou perfect :-)!

 15. Anita 8 januari 2015 / 10:50

  Ik zal de test eens gaan doen. Talenten moet je zeker benutten! Wat grappig, ik was ook slecht in Frans en geschiedenis.

 16. EigenParfumerie 8 januari 2015 / 11:20

  Alles waar je aandacht aan geeft groeit. Dus probeer zoveel mogelijk aandacht te geven aan positieve gedachten, daar groeit je zelfvertrouwen van. Gewoon in de normale dingen, daar heb je gelukkig geen talent voor nodig!

 17. Naomi 8 januari 2015 / 11:28

  Ik ga eventjes die test doen, puur omdat ik testjes zo leuk vind

  x

 18. Loïs 8 januari 2015 / 11:44

  Goed en duidelijk geschreven! Gave foto´s ook.

 19. Linda 8 januari 2015 / 12:16

  Oh wauw, mooi artikel! Ik ga de test even invullen, ben wel benieuwd 🙂
  Ik ben iemand met een sterk karakter, ik sla me overal wel doorheen ook als het tegenzit – ik heb dat zelf niet altijd (even snel) door, maar mensen zeggen dat regelmatig tegen me en dat vind ik fijn. Of ik echt een talent heb als in dat ik ergens heel goed in ben vind ik altijd lastig te zeggen. Verbanden leggen is wel iets wat ik leuk vind om te doen en wat ik aardig ontwikkeld heb doordat ik geschiedenis (ook al zo leuk, haha!) heb gestudeerd. Oh en schrijven 🙂

 20. Manon 8 januari 2015 / 12:34

  Wat een bijzonder artikel. Bij mij kwam uit de test integriteit en eerlijkheid. Best mooi eigenlijk!

 21. Nicole 8 januari 2015 / 12:56

  Ik ben erg goed in talen leren geweest..
  Verder kan ik ook goed luisteren 🙂

 22. Eva 8 januari 2015 / 13:04

  Ik ken mijn talenten wel, maar benut ze nog niet allemaal. Deze test ga ik zeker nog doen. Leuk om te kijken wat daar uit komt.

  In ieder geval wat ik je nog wou zeggen: je hebt nog n talent niet genoemd… Creatief!! Al die dingen die jij bedenkt vind ik zoooo leuk! Liefs Eva

 23. Hesteranne 8 januari 2015 / 13:17

  Ik vind het altijd lastig om mijn sterke kanten te benoemen. Ik heb vaak het gevoel dat ze niet heel relevant zijn. Daar probeer ik wel aan te werken, dus ik ga zeker de test maken!

 24. Eline 8 januari 2015 / 13:46

  Goed artikel Lisanne, mensen zijn zo goed in benoemen wat ze allemaal niet kunnen. Het is minstens zo belangrijk om te beseffen wat je allemaal wel kunt!

 25. Milou 8 januari 2015 / 13:53

  Mooi! Ik merk dat ik de laatste jaren mijn sterke kanten ook beter weet te herkennen en waarderen. Als puber kon ik dat echt niet en dat maakte mij een onzeker muisje.

 26. Sanne Marlijn 8 januari 2015 / 15:28

  Hm zo’n test is helemaal geen raar idee. Het is altijd goed om zelfreflexief te blijven. Ik probeer dat ook en gelukkig heb ik ook een vriend die me af en toe met mijn neus op de feiten drukt haha. Hij benadrukt mijn goede, maar soms ook mijn wat zwakkere kanten.

 27. Verie 8 januari 2015 / 15:40

  Bij mij uit de test kwam `waardering voor schoonheid` en `voorzichtigheid` als hoogste uit, daarna `perspectief` en `integriteit`. Hoe ik daarmee om ga? De waardering voor schoonheid, ik zie vaak dingen waar andere over-heen kijken of helemaal niet zien. Voorzichtigheid is voor mij ook een valkuil, soms ben ik `te` voorzichtig. Hihi,..niet altijd even erg, maar soms best lastig met bijv. keuze`s maken. Leuk om zo`n test te maken, zo kom je weer eens wat te weten over jezelf. Bedankt voor het delen.

  Als je het leuk vind, kom eens langs op mijn weblog, http://www.vvestywo.blogspot.com, welkom!

  Lieve-Groetjes,
  Verie

 28. Sylvia 8 januari 2015 / 16:06

  Leuk! Ik heb die test nog eens ingevuld. Toen je er in 2012 een blog over schreef, kwam er bij mij integriteit, eerlijkheid en aardigheid uit. Nu zijn dat nieuwsgierigheid, eerlijkheid en aardigheid geworden. De verandering van die eerste snap ik wel, ik merk dat ik de laatste twee jaar wat meer outgoing ben geworden, makkelijker op anderen afstap en ook makkelijker vragen stel, etc. Integriteit stond nu trouwens op de vierde plaats, dus die is niet ineens helemaal verdwenen 😉

 29. Deisy 8 januari 2015 / 16:37

  Ik hecht ontzettend veel waarde aan zelfreflectie: dat is namelijk de enige manier om iets van jezelf te leren en wellicht te veranderen (indien nodig). Ik denk dat een mengelmoes van persoonlijke pluspunten en dingen die je goed kan doen (schrijven, dansen, zingen) ervoor zorgen dat je ergens in uit kan blinken. Als je dit vindt, dan denk ik dat je niet snel uit het veld geslagen zal worden. Echt een heel mooi artikel Lisanne.

 30. Iris 8 januari 2015 / 17:33

  Ik vind dit echt enorm lastig. Het lijkt soms alsof slechtere eigenschappen meer opvallen.

 31. Miriam 8 januari 2015 / 17:56

  Zo goed om bij stil te staan, ben het helemaal met je eens! De minder goede dingen zijn ook altijd meer…op de één of andere reden blijven die ook beter bij ofzo. Ik vind zelf dat je altijd eerst iets positiefs (over jezelf) ‘moet’ zeggen en daarna pas de minpuntjes. Dit pas ik eigenlijk best vaak toe als ik er zo over nadenk. Geef ik feedback? dan is het ook eerst positief en dan de minpunten (ik noem het ook nooit negatief want dat hoeft niet perse zo te zijn). Mooi artikel en ik ga de test NU maken ;p

 32. Laura - Dagelijkse hap 8 januari 2015 / 18:05

  Heel leuk dat je altijd zo positief schrijft! Vaak bekijk je situaties automatisch altijd negatief…. ik word echt blij van jouw artikels 🙂

 33. Rahma 8 januari 2015 / 18:40

  Hee! Ik kwam vroeger eigenlijk alleen langs op jouw blog voor de blogtips, waar ik heel veel heb gehad! Anyway, ik besloot dus weer een keertje op je blog te kijken, en wat ben ik verrast! Hij is echt heel tof! Zeker weten dat ik hier de komende tijd vaker naar toe ga! Liefs,

 34. Emma 8 januari 2015 / 18:48

  Wat leuk, ik ga die test gelijk invullen! Bij mij is het zo dat ik de meeste dingen wel kan, er goed in ben en het leuk vind, maar niet dat ik ergens in uitblink. Best wel irritant met bijvoorbeeld een studiekeuze, maar goed. Ik ben pas 15 en hoop nog veel meer te weten te komen over mezelf!
  X Emma

 35. Elsbet | La Vie Pure 8 januari 2015 / 22:12

  Goed stuk! Die test is ook handig, want soms heb i een beetje het gevoeld dat ik geen sterke kanten heb, dus komt goed van pas!

 36. Julia 8 januari 2015 / 23:12

  Ondanks alles sta jij altijd zo positief in het leven, respect!! Goed artikel, we moeten allemaal meer stilstaan bij onze sterke punten!

 37. Sofie 8 januari 2015 / 23:47

  Een quote van Einstein: ‘Everyone is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.’ Zo mooi en waar.

  ‘t Is soms jammer dat in een onderwijssysteem mensen worden beoordeeld op dezelfde punten. Vroeger dachten mijn meesters dat ik best dom was, omdat ik school echt supersaai vond. In werkelijkheid was ik ipv rekensommen te maken de wereldproblematiek aan het oplossen 😉

 38. Saar 10 januari 2015 / 19:00

  Van mij mag er in onze schoolcarrière ook veel meer worden stil gestaan bij onze sterke kanten. We zouden veel betere werknemers, burgers, maar vooral mensen worden. Want inzetten op je sterke kanten is zoveel beter en makkelijker dan altijd maar moeten horen wat je niet goed kan en daaraan blijven werken. Het is namelijk veel ontmoedigender…

  Dus ik vind dit een heel leuk artikel om te lezen 😀

 39. Tiffany 12 januari 2015 / 14:41

  Wat een mooi artikel en wat een goede test! Ik heb net de test gedaan en mijn sterke kanten zijn: dankbaarheid, nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen. Opvallend: mijn sterke kanten sluiten compleet aan op wat ik belangrijk vind in het leven, mooi om te zien!

 40. Laleh 12 januari 2015 / 20:15

  Leuk artikel.
  Toch zijn er voor iedereen nog veel dingen om te leren.
  Eerst kun je iets misschien niet zo goed, maar door te oefenen
  kun je talent ontwikkelen. (of niet, maar dat zal achteraf blijken 😉 )
  Het is soms leuk om iets nieuws te proberen.
  Al zijn de mogelijkheden voor mensen met chronische ziekten iets beperkter.

 41. Emily 13 januari 2015 / 12:10

  Wat een heerlijk, fijn, positief artikel! Heel inspirerend.
  Ik heb de test gedaan en ik kreeg Perspectief, Aardigheid en Humor als top 3. Daar kan ik me wel in vinden, ja.

 42. Lisa May 18 januari 2015 / 08:41

  Wat een fijne positieve post! Ik vind het lastig om dingen echt als ‘talent’ te beschouwen, maar ik heb denk ik aanleg voor muziek maken (zingen en ukulele/gitaar) en ik begin steeds meer door te krijgen van het filmen (als in: mooie shots bedenken en steeds iets beter overweg kunnen met montageprogramma).

  Da’s in ieder geval waar ik veel mee bezig ben, en dan word je er vanzelf beter in 🙂

  Liefs, Lisa May

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.