Stop de tijd! (ja, dat kan!)

Dit artikel is onderdeel van de ‘week of happiness‘. In deze week komt er elke dag een artikel online over gelukkig zijn en gelukkiger worden. Voor meer info kijk je hier.

Wat vliegt de tijd toch altijd, als je het leuk hebt! Vind je ook niet? Helaas is dat als je staat te wachten, of bij de tandarts zit, weer helemaal niet zo. Dan gaat de tijd zooooo langzaam!

Wist je dat je hier zelf invloed op kunt uitoefenen? Je kunt de leuke dingen langer laten duren en de minder leuke korter. Sounds like magic, huh? Is het niet hoor!

Afbeelding via weheartit

Weer spelen je gedachten hierbij een grote rol. Het zit allemaal tussen je oren. Een kwartier is een kwartier, daar kun je weinig aan veranderen. Maar hoe kan het dan dat leuke dingen zo gauw voorbij zijn en minder leuke juist niet? Dat zit tussen je oren! Daar kun je op een vrij simpele manier zelf wat aan doen.

Het is leuk, laat het langer duren!

Bedenk iets wat je heel leuk vindt, laten we zeggen, in het zonnetje liggen. Een uurtje in de zon is zo voorbij!

Maar je weet van tevoren dat je dat heel fijn vindt. Bedenk je dat tijdens het liggen in de zon dan ook. ‘Ik lig nu in de zon, het zonnetje schijnt lekker warm op mijn huid, het is zo lekker, even helemaal niets, ontspanning!’ Haal een aantal keer diep adem en geniet. Ben je bang dat je dit vergeet? Zet desnoods je wekker.

Dit is wat ze noemen genieten van het moment. Ik geloof dat je met mindfullness oefeningen dit goed kunt trainen.

Het is stom, laat het snel voorbij zijn!

Laten we weer een leuk voorbeeld nemen van iets wat we liever niet meemaken. Vandaag moet ik naar het ziekenhuis om mijn verstandskies te laten trekken. Heel leuk, goed voorbeeld!

Dat is echt iets waar je echt tegenop kan zien. Het gaat heel erg pijn doen, je gaat je daarna ziek voelen. Het zal niet leuk zijn, dat is zeker. Mijn tactiek? Gewoon niet aan denken. En gewoon volhouden dat het wel meevalt, dat je er niet tegenop hoeft te zien. ‘Bijna iedereen in Nederland heeft wel verstandskiezen eruit laten halen in het ziekenhuis, waarom zou dat bij mij zo erg zijn?!’

Zo ben je er van tevoren niet te veel mee bezig en maak je jezelf niet zenuwachtig. Want dat is vaak het punt, we vinden het eng en dat maakt het veel erger dan het is. Als je denkt ‘het valt wel mee’, hoef je ook niet zenuwachtig te zijn. Vervolgens als het eenmaal bezig is denk je ‘het duurt maar een half uurtje, dat is zo voorbij‘. Wat dat is zo, een half uurtje is toch echt maar een half uurtje!

Sommige mensen zullen vinden dat je jezelf op die manier voor de gek houdt. En dat doe je eigenlijk ook. Maar dan wel in jouw voordeel!

Nu maar hopen dat het ook vandaag zo werkt bij mij, hahaha. Ik weet in elk geval dat ik mezelf van tevoren niet gek ga zitten maken, dat scheelt (wat mij betreft) al de helft. Hoe zit het bij jou, wanneer vliegt bij jou de tijd het hardst? En wat doe je eraan?

9 reacties

 1. Lifesplash 27 september 2012 / 07:37

  Het is stom, laat het snel voorbij zijn! – sowieso als je dat hebt: NIET OP DE KLOK KIJKEN!! hahaha dat is mijn tip en ervaring. Dan gaat het nog veel slomer lol. :’)

 2. Hester 27 september 2012 / 07:55

  Ah, veel succes vandaag Lisanne! Deze tips zijn wel handig, leuke dingen verlengen door voorpret én genieten van het moment en stomme dingen verkorten door er niet te veel over na te denken. Ik zal ze onthouden 🙂

 3. Yolande 27 september 2012 / 13:11

  Altijd als ik bij de tandarts ben denk ik ook altijd: over een uurtje is het voorbij. Dan zit je thuis op de bank, dan is het allemaal voorbij. Dat helpt echt!

 4. Petra 27 september 2012 / 17:02

  En weer zo’n pakkende blog. Lekker bezig meid 🙂 Waar haal je je inspiratie toch vandaan?

  Ik heb vooral op werkdagen het gevoel dat de tijd veel te snel voorbij gaat. Dan is het al weer vijf uur (zoals nu) en dan had ik nog veeeel meer willen doen dan ik heb gedaan.

  En weer zo’n pakkende blog. Lekker bezig meid 🙂 Waar haal je je inspiratie toch vandaan?

  Ik heb vooral op werkdagen het gevoel dat de tijd veel te snel voorbij gaat. Dan is het al weer vijf uur (zoals nu) en dan had ik nog veeeel meer willen doen dan ik heb gedaan.

  Mijn tip: zet op het eind van je (werk)dag even op een rijtje wat je allemaal wél hebt gedaan, sta daar bij stil en geniet er van. Zo heb ik vandaag niet de engelse teksen van mijn site vertaald, maar ik heb wél een nieuwe betaalde opdracht binnengesleept. En daar ben ik heel blij mee.

  • Petra 27 september 2012 / 19:39

   He…? Mijn reactie staat hier dubbel? Vreemd… was niet de bedoeling.

 5. Ise 27 september 2012 / 17:46

  Ik heb er nooit zo bij stil gestaan maar het klopt wel! Je moet ook vooral niet op de klok gaan kijken wanneer iets lang duurt 🙂

 6. Roxanne 28 september 2012 / 09:14

  De mens lijdt het meest… nou we kennen dat spreekwoord allemaal wel, omdat het zo herkenbaar is. Natuurlijk zien we tegen dingen op. Het grappige vind ik altijd, dat tijd best wel relatief is. Ik zat van de week in het stadion met mijn moeder en normaal gesproken vind ik zo’n wedstrijd wel eens lang duren. Het was nu erg spannend en de tijd vloog voorbij. Voor ik het wist, was het rust. Ik zei tegen mijn moeder “het is bijna rust, ging snel he?” Waarop zij me aan keek en vertelde dat het een eeuwigheid duurde vandaag. Bizar dus.

 7. Ilse 28 september 2012 / 10:54

  Handige tips en ze werken inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.