Stop met oordelen!

Marrokanen stelen altijd, ICT’ers zijn nerds, negers zijn lui, Hollanders houden van fietsen en mannen zijn sterk. WAT een onzin! Waarom gaan we zo vaak uit van dingen die we zonder reden hebben aangenomen? Ik zou het niet weten, maar volgens mij maken we ons er allemaal schuldig aan.

(omdat alle Hollanders zo van fietsen houden)

Afbeelding via weheartit.com

Zelf maak ik me er ook hartstikke schuldig aan. Een heel typisch verhaal eigenlijk. Ik zit naast mijn vader of naast Tim in de auto en in de auto die voor ons rijdt zit niet zo’n heel getalenteerde bestuurder. ‘HAHA, een vrouw achter het stuur zeker?!’

Natuurlijk is dat vrij onschuldig en gewoon een grapje. Maar wat wanneer al je collega’s een hekel hebben aan een bepaald iemand en jij kent diegene niet zo goed. Ga je er dan vanuit dat diegene gewoon niet leuk is? Doe je dan ook niet aardig tegen diegene? De kans is groot dat jouw mening wordt beïnvloed door die van andere mensen zonder dat je het zelf door hebt.

Hiermee doe je twee mensen tekort. Jezelf- wie weet zou je het super goed kunnen vinden met deze collega! Door geen contact te leggen en (onbewust) minder vriendelijk tegen diegene te doen boor je jezelf misschien wel een leuke vriendschap door de neus. Maar natuurlijk is het ook niet prettig voor degene waarover het gaat.

Zo zijn er nog veel meer gevallen, maar vaak is het toch ongeveer het verhaaltje dat ik hierboven vertelde. Of je denkt, naar aanleiding van een momentopname, iemand te kennen. Dat is niet mogelijk, geef iemand meer kansen om zichzelf te laten zien!

Natuurlijk is een mens dat helemaal niet oordeelt (en dus geen mening heeft) heel saai, nergens een mening over hebben is vrijwel onmogelijk. Blijf bij jezelf, maar vorm niet te snel een mening over iemand anders. Blijf open minded als het gaat om mensen die je niet goed kent, het zou veel leuker kunnen uitpakken dan je in eerste instantie dacht!

Vraag jezelf de volgende dingen voordat je een oordeel goedkeurt:

 1. Levert het mij persoonlijk iets goeds op?
 2. Schaadt het niemand?
 3. Wanneer het je wel iets goeds oplevert en je er niemand mee schaadt, ga er zeker mee door, waarom niet? Wanneer het niets positiefs oplevert, stop ermee.

Door zo min mogelijk te oordelen, zonder ‘algemene gedachten’ of ‘ervaringen uit het verleden’ geef je jezelf meer vrijheid. Iemand die minder snel oordeelt ontwikkelt een zachtere persoonlijkheid en straalt meer respect uit naar de mensen om zich heen.

Soms is het bijzonder moeilijk om ‘onpartijdig’ te blijven terwijl je misschien wel iets negatiefs gehoord hebt. Maar sta open voor nieuwe dingen en mensen! Zelf heb ik het de laatste jaren langzaamaan geleerd, maar onbewust trek ik me natuurlijk nog wel aan van de dingen die ik gehoord of gezien heb. Het is een kunst om dat te onthouden maar niet mee te laten spelen! Hoe gaat deze kunst jou af? Hoe snel vorm jij een mening over iemand anders?

12 reacties

 1. Meisje zonder eetstoornis 20 juli 2012 / 07:55

  Mooi artikel Lisanne! Ik word zelf ook wel eens (voor)oordeeld, en dat haat ik zo. Kijk als grapje snap ik het, oké maar soms doet het echt pijn en raakt het me.

 2. Chantal 20 juli 2012 / 09:02

  Heel mooi artikel weer, Lisanne. Ik betrap mezelf ook heel vaak op het hebben en uitspreken van (voor)oordelen, helemaal niet goed.

 3. Naomi 20 juli 2012 / 09:52

  Ik denk dat ik daar wel openminded in ben. Naief misschien soms. Ik wil altijd zelf ergens achterkomen. Dan kan iedereen inderdaad wel iemand niet zo tof vinden, ik heb geen negatieve ervaringen met die persoon, so who am I to judge?

 4. Daniëlle 20 juli 2012 / 11:22

  Ik denk dat iedereen weleens die voordelen zomaar roept. Ik doe het zelf ook, haha. Maar in m’n achterhoofd weet ik ook wel dat het niet altijd zo is 🙂

 5. Fien 20 juli 2012 / 11:40

  Mooi artikel. Ik betrap mezelf er ook wel eens op, maar probeer t niet te doen. Laatst kwam er een meisje naar mij toe; Heb jij anorexia? Nou, dat heb ik niet en ik vond het een beetje raar dat dat meisje dat zei.
  Ik heb ondergewicht, maar ik vind niet dat je zoiets aan een vreemde vraagt.
  Liefs

 6. Anne 20 juli 2012 / 13:33

  Hier ben ik goed in. Ik heb meerdere malen gehoord dat ik niet oordelend overkom en dat ik veel respect heb voor de mensen om me heen. Een eigenschap waar ik heel blij mee ben. 🙂

 7. Anneke 20 juli 2012 / 13:43

  Niet oordelen is soms best moeilijk. Het gaat vaak heel onbewust, helaas. Maar het is altijd goed om er op te letten.

 8. Nena 20 juli 2012 / 19:46

  Heel goed artikel. Ik vind ook dat mensen veel te snel oordelen maar dan ook niet meer verder kijken als dat. Natuurlijk beoordeel ik meteen iemand als ik ze voor het eerst zie, maar ik gun mensen altijd het voordeel van de twijfel. Hoe iemand eruit ziet is 1 ding, hoe ze echt zijn is iets heel anders. Hierdoor heb ik veel fijne vriendschappen gekregen en slechte vriendschappen weten te voorkomen (: Ik denk dat het onmogelijk is om niet meer te oordelen, maar het is wel mogelijk om verder te kijken dan iemands uiterlijk of wat mensen over ze zeggen. Geef ze de kans om zichzelf te laten zien!

 9. Samira 21 juli 2012 / 17:51

  Wat een super goede boodschap! Je hebt volledig gelijk! Ik vind dat media hierbij ook een grote rol speelt. Je ziet een clipje van 50sec over een bepaald persoon dat waarschijnlijk negatief is, ze vergtoten het zo dat je meteen de indruk hebt dat iedereen die iets gemeenschappelijk (bv. huidskleur, taal, afkomst…) met die persoon te maken heeft ook zo is. Je moet jezelf één vraag stellen, en dat is: zou jij het leuk vinden als jij die persoon bent?(diegene die onterecht beoordeeld wordt)…

 10. Mariska 25 juli 2012 / 10:37

  Denk dat je het mooi hebt gezegd. We hebben inderdaad té snel vooroordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.