Take a bite out of Lyme! #lymediseasechallenge

In maart is de Take a bite out of Lyme challenge bezig! Dit is een challenge die meer bekendheid voor de ziekte wil creëren zodat er niet nog meer mensen onnodig ziek zullen worden. Ik deed de challenge, en alvast een spoiler: je gaat me uitlachen. Heb ik zelf ook gedaan namelijk, hahaha.

lyme-disease-challenge

lymechallenge

De challenge is het bijten in een limoen! Ik had het limoentje al een tijdje liggen, maar vandaag was het toch écht tijd om mee te doen aan de challenge!

lyme-challenge0

Ik had er niet zo’n zin in. Ik kan namelijk niet zo goed tegen zuur… Ok, daar gaan we dan!

eerste-reactie

Klein hapje…

ik-kan-niet-zo-goed-tegen-zuur

Groter hapje… ZUUUR!

lyme-challenge1

Brrrr

lyme-challenge-hahaha

Hahaha, je ziet me gewoon rood worden. En ik kijk een beetje zuur. Maar de ziekte van Lyme is ook zuur, dus dat past er wel een beetje bij.

lyme-is-zuur

Onderdeel van de challenge: het noemen van een feitje over de ziekte van Lyme. Ik heb ze hieronder allemaal neergezet!

Feiten over de ziekte van Lyme en haar co-infecties

 1. Onderzoek toont aan dat tot de helft van de patiënten met de ziekte van Lyme een vals negatieve test uitslag krijgt. Een vertraagde diagnose houdt in dat patiënten niet tijdig de noodzakelijk behandeling ontvangen.
 2. Kinderen lopen extra risico om een tekenbeet op te lopen. Ze spelen vaker in het groen en teken kunnen tegenwoordig overal voorkomen. Ook in eigen tuin, gemeentegroen en speelomgeving. Per jaar worden 73.000 nieuwe Lyme gevallen gemeld door het RIVM, meer dan 10% daarvan zijn kinderen.
 3. Onderzoek van Valérie Obsomer schat het aantal jaarlijkse besmettingen in Europa op 1.175.825.
 4. De ziekte van Lyme wordt wel eens genoemd “de grote imitator”, ze kan veel ziekten imiteren zoals bijvoorbeeld: MS, ME/CVS, Reuma, Fibromyalgie, Epstein Barr virus, Artritus, Lupus, ALS, Alzheimer, RSI, ADHD, Hartkwaal, Polyneuropathie en Parkinson.
 5. De ziekte van Lyme komt op iedere continent voor behalve Antarctica.
 6. De klassieke rode kring Erythema Migrans (EM) wordt gezien bij 30%-70% van de patiënt.
 7. Bij een tekenbeet loop je niet alleen een risico om de ziekte van Lyme op te lopen naar ook andere tekenbeetziektes zoals: bartonella, babesia, ehrlichia, rickettsia, Mycoplasma, FSME.
 8. Verwijderen van de teek binnen 24 uur is geen garantie dat de teek geen besmetting over kan brengen.

nu-is-het-jouw-beurt!

Als je ook meedoet en een hapje uit een limoentje neemt zou ik dat super tof vinden! Gebruik de hashtag #lymediseasechallenge bij je post op social media. Meer info over de challenge en mogelijkheden om te doneren en zo bij te dragen aan onderzoek naar de ziekte van Lyme en co-infecties vind je op lymediseasechallenge.org.

Stond er iets in het lijstje met feitjes dat jij nog niet wist? En…. doe mee?!

DELEN:

29 reacties

 1. Sofie 19 maart 2015 / 17:31

  Haha, heel leuk gedaan! Die van mij ligt ook nog steeds te wachten, of ik moet eigenlijk zeggen, in de winkel zijn er al weken geen limoenen bij ons! Ik zal toch echt een andere winkel moeten opzoeken of maart is voorbij 🙂

 2. Nicky 19 maart 2015 / 17:36

  Oh, ga ik zeker doen! Nu nog een limoen kopen. 🙂
  Dat 30% géén klassieke rode kring ziet na een beet, is toch wel opvallend hé.. Nu begin ik toch ook wel schrik te krijgen. (al voel ik me wel gezond..)

 3. Tiffany 19 maart 2015 / 17:41

  Wat een goede challenge en wat een geweldige foto’s! haha.

 4. Tirza 19 maart 2015 / 17:44

  Wat tof! Ga ik zeker aan mee doen, dit weekend even een limoen kopen!

 5. Celeste 19 maart 2015 / 19:06

  Wat een geweldige actie! Mijn complimenten voor de bedenker ervan! Wat leuk om er een foto overzicht van te maken, echt heel erg leuk gedaan! 🙂 Ik ga ook zeker meedoen, morgen gelijk even limoen halen!

 6. Rianne 19 maart 2015 / 19:25

  Haha ik voelde het zure gewoon bijna zelf in m’n mond toen ik je foto’s zag! Top dat je het gedaan hebt!

 7. Nienke 19 maart 2015 / 19:30

  Originele challenge! Ik ging spontaan zure gezichten maken bij het zien van je foto haha! En ik wist eigenlijk nog niets uit de lijst…

 8. Margot 19 maart 2015 / 20:00

  Bizar dat die ziekte zoveel andere ziektes kan ‘imiteren’!

 9. Nancy 19 maart 2015 / 20:01

  Ik ga zeker meedoen en ik denk dat ik er een filmpje van maak. Ik heb al zo vaak gezien wat de ziekte van Lyme kan veroorzaken (op tv hoor, niet van dichtbij) en het is echt een rotziekte. Wat mij betreft mag daar wel wat meer aandacht aan besteed worden!

 10. Elise 19 maart 2015 / 21:23

  Wauw. Die challenge lijkt me een goede om te doe . Serieus. Er mag best wat meer aandacht voor zijn, geloof ik.

 11. Jenn 19 maart 2015 / 23:44

  Ik had al een foto op op instagram voorbij zien komen van een deelnemer, maar ik snap nu de limoen pas … Lyme, lime, ik had de link nog niet gelegd 😛

 12. Ariane 20 maart 2015 / 08:56

  Leuk! Ik voelde de zuurheid zelf helemaal in mijn mond bij het zien van je foto’s. Goeie challenge, zelf ook maar een limoentje kopen (:

 13. Eline 20 maart 2015 / 10:05

  Ik had al een foto gezien van je op instagram en ik vind het helemaal niet uitlach waardig!

 14. Nadia 20 maart 2015 / 11:04

  Hihi, je kijkt inderdaad erg zuur!

 15. Lifesabout 20 maart 2015 / 11:23

  Wat goed! Ik ga ook mee doen, ondanks dat ik dat zure verschrikkelijk vind haha.

 16. Sabine 21 maart 2015 / 18:24

  Ja, ik mis wat op het lijstje – hoe de huisartsen voor te lichten over feit 1.
  En hoe je dan verder moet 🙁

 17. Liza 21 maart 2015 / 20:38

  Super initiatief! Weer eens wat anders dan die ice bucket challenge! (no offense tegen ALS dat is ook heel erg)

 18. Simone 22 maart 2015 / 23:25

  Heel goed Lisanne! Sorry, ik zie je blog nu pas, want had het een beetje druk met mijn Actiegroepje hihi. Wat een goede actie he om zo op in te haken. Hoop echt dat er daardoor ook meer ogen geopend gaan worden! Haha ik heb een beetje gecheat 😉 Ik ben ook echt helemaal niet weg van zuur, dus heb gewoon dat ongeschilde ding in mijn mond gestopt. Whaha oeps! Maar de boodschap kwam zo ook wel over geloof ik! Stoer dat je het wel gedaan hebt!

 19. Linda 25 maart 2015 / 13:36

  Wat goed dat je hem ook hebt gedaan! Ik heb ook begin deze maand de challenge gefilmd en op mijn blog gezet, omdat er simpelweg nog een hoop awareness te kweken is! 🙂

 20. Tirza 27 maart 2015 / 12:26

  Super! Ik heb hem ook gedaan! Meer bekendheid is van groot belang, zeker gezien de testen zo onbetrouwbaar zijn!

  Ben wel tot de vreemde conclusie gekomen dat ik limoenen best lekker vind….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.