Te kritisch

Je kent ze wel, mensen die overal iets op aan te merken hebben. Dit is niet goed, dat doe je fout. Dat kan vele malen beter, en dit ook. En daar is ook nog iets. Dat heb je niet goed gedaan en dat klopt ook al niet. En dat de hele dag door. Verschrikkelijk. Maar ik moet oppassen dat ik zelf niet zo’n persoon word.


Foto door jonmcgovern op Flickr

Nu ik zelf blog ben ik ook meer andere blogs gaan bezoeken. Blogs met heel veel spelfouten, een rommelige indeling, een layout die voor geen meter werkt, en linkjes die het niet doen. Wanneer ik op een blog zo’n rommeltje bij elkaar zie ben ik natuurlijk meteen weg.

Maar wat nu als iemand een leuke blog heeft, maar slechts een van deze dingen klopt niet? Dan blijf ik deze bezoeken. Maar wanneer ik dan een spelfout tegenkom moet ik dit zeggen. Welliswaar omdat ik dat irritant vind, maar ook om te helpen.

Wanneer de plaatjes niet kloppen, of de layout klopt niet, dan krijg ik ook de neiging om dit heel vaak te zeggen. Maar waarom zou ik dit doen? Ik heb geen idee. Als ik een blog niet leuk genoeg vind, dan kom ik er toch gewoon niet meer?

Zulke fouten getuigen niet van professionaliteit, maar een persoonlijke blogger is ook vaak niet professioneel. Waarom moet ik dan verwachten dat alles perfect is? Ik ben toch zelf ook niet perfect?

Ik begin aan te voelen dat het vervelend wordt. Na 10 keer op dezelfde blog te zeggen dat elke post vol met spelfouten zit, en dit wordt nieteens verbeterd nadat ik er iets over gezegd heb, wat doe ik dan nog op die blog? Niks, want als iemand zijn blog niet wil verbeteren door middel van mijn opbouwende kritiek, tsja, dan houdt het op.

Ook ik maak spelfouten. Gister schreef ik nieuwschierig, en niemand wees me daarop! Ja, mijn moeder, haha. Ik kan mijn energie beter besteden door kritsch voor mezelf te zijn. Want mijn eigen kritiek kan ik zelf veel beter gebruiken. Mezelf blijven uitdagen om beter te worden. En dan vooral in het bloggen natuurlijk. 

Ik moet gewoon leren mijn mond te houden. Soms zal ik toch een blog tegenkomen die wat opbouwende kritiek nodig heeft. Maar nu ga ik mijn energie daar niet meer aan besteden. Energie kan beter naar de positieve punten gaan! En naar mezelf, natuurlijk. Focussen van negatief naar positief.  Wat vind jij van jezelf, ben jij te kritisch voor anderen? En voor jezelf?

15 reacties

  1. Yoor 2 december 2010 / 10:45

    Tja, het ligt eraan hoe je het brengt. Als je puur en alleen maar loopt te zeuren bij een weblog, kun je inderdaad gewoon beter die website niet meer bezoeken. Maar opbouwende kritiek is echt niet erg. Mensen die stukken op internet plaatsen moeten daar ook tegen kunnen hoor!

    (Haha sorry maar professionaliteit/professioneel is met één f en twee s’en !)

    • Lisanneleeft 2 december 2010 / 10:53

      Ja, hahaha, voordat je het zei had ik het al opgezocht 😀 Stom, haha.

      Maargoed, als ik op een weblog 10 keer subtiel moet zeggen dat er 10 spelfouten staan dan gaat dat te ver. Als het bijna nooit voorkomt en ik zeg het een keer dan ga ik er vanuit dat ze het wel op prijs stellen 🙂 Net zoals jij nu bij mij doet haha

  2. Saskia 2 december 2010 / 12:43

    Ik ben vooral kritisch naar mezelf toe… vreselijk irritant af en toe..

  3. Kimberley 2 december 2010 / 17:18

    Ik vind het nogal overdreven om bij ieder klein typfoutje te zeggen: “O je doet dat fout, o dit is niet goed!” Ik vind dat het gaat om de inhoud, niet om een klein typfoutje. Geen mens is perfect, zelfs geen robot. Ik vind dat zulke mensen echt dom bezig zijn, want ze zijn zelf ook niet perfect. Ik vind dat je gewoon moet genieten als je een blog leest of als je er eentje schrijft. Niet dat je jezelf zo kritisch aankijkt.

    • Lisanneleeft 2 december 2010 / 18:02

      Ik kan me echt kapot ergeren als ik veel d/t/dt spelfouten zie, het stomme is dat ik ze ook gewoon altijd zie 🙂 Dus dan kan ik beter de blog maar gewoon niet lezen, haha.

      • Kimberley 2 december 2010 / 19:46

        Tjah, ieder mens is anders. Maar het kan mij persoonlijk niet zoveel schelen als iemand typfouten maakt. Ze zijn ook maar mensen. Ik wil om de inhoud genieten en niet alles lezen om te kijken of er typfouten in staan haha.

        • Brigitte 2 december 2010 / 23:15

          Ik zelf ben heel erg slecht daarin, en dat vind ik zo irritant en jammer. Ik weet gewoon niet wanneer ik nou een d/t of dt moet schrijven en ik hoop altijd maar op het beste.. schaam me er vaak ook voor..

          • Kimberley 3 december 2010 / 20:07

            Een d/t fout kan me niet zoveel schelen, maar als er echt in elke zin een gruwelijke fout staat oké. Daar kan ik nog wat inzien. Zoals: “Nederlands is mijn goedste vak.” En dan continu zulk soort fouten, dan oké. Maar gewoon om elk klein d/t foutje een site al helemaal afkeuren. Dat vind ik eigenlijk triest.

  4. Sanne 2 december 2010 / 18:14

    Oeh nu ga ik me hard afvragen of je ook veel fouten op mijn blog ziet 😉 Leuk geschreven!

    • Lisanneleeft 2 december 2010 / 18:24

      Heeeeel af en toe misschien, maar dat heeft iedereen weleens! (ook ik helaas :P) Ik vind jouw blog heel leuk, en dat was niet zo geweest als-ie zo veel spelfouten had haha 😀

  5. Laura 2 december 2010 / 19:43

    Iedereen maakt fouten. Zelfs ik, als redacteur. Waarom? Simpelweg omdat het heel makkelijk is om over je eigen fouten heen te lezen. Je leest namelijk wat je denkt dat je hebt geschreven, ook al staat er iets anders. Je ziet het sneller als je het een dag later nog eens leest. Maar ja, de meeste mensen plaatsen toch echt wel meteen, zeker als het actueel is.

    Ik erger me er dus alleen aan als mensen constant ‘ik vindt’ zeggen ofzo. Maar aan de andere kant, als ze verder hilarisch leuk schrijven, heb ik er geen moeite mee. Meer moeite heb ik met inhoudsloze (met name beauty-)blogs, hoe perfect geschreven ook. Hoe mooi vormgegeven ook.

    Oh ja, ik heb er een grote hekel aan als mensen dat op je blog zetten trouwens, als je een fout maakt. Zeker als ze alleen daarom reageren en verder nooit wat toevoegen. Als een trouwe volger het zegt op Twitter via een DM bijvoorbeeld dan vind ik dat minder erg.

  6. Laura 2 december 2010 / 19:43

    Oh en ik ga altijd de mist in met erger/irriteer aan, dan weet je dat vast. Irritant he? 😛

  7. Joyce 2 december 2010 / 22:07

    Zelf denk ik niet dat je te kritisch moet zijn naar sommige blogs. Ik ontdek zo vaak spelfouten in blogs, maar als ik die blog leuk vind om te lezen, dan blijf ik terug komen. Vervelend vind ik het wel, dat als mensen een hele hoge pet van zichzelf op hebben en dat ook doen overkomen, terwijl ze geen spat beter zijn dan een ander. Dan doel ik niet op jou hoor 😉 Maar zo kom ik ook wel eens blogs tegen, en daar kan ik me zo aan irriteren.

    Iedereen maakt foutjes, maar als een website er verder netjes uit ziet, waarom zou ik dan niet terug blijven komen?

  8. Allungaa 3 december 2010 / 13:25

    Ik ben ook heel slecht in grammatica. Maar ik wil dat dat mij absoluut niet tegenhoudt van bloggen. Ik vind het juist zo lekker om mijn ei kwijt te kunnen online.
    Waar ik me juist aan irriteer zijn de mensen die je om de haverklap vertellen dat daar een dt’ moest staan en daar een t ipv dt. Hallo, je begrijpt toch wat ik bedoel? Ik kan daar echt chagerijnig van worden. Misschien juist omdat ik het écht niet snap en écht niet kan, en als je er dan constant p afgewezen of gewezen wordt is dat best lastig.

  9. ioon 6 december 2010 / 07:30

    Ik ben vaak wel kritisch naar typ- en spelfouten. Die zeg ik ook regelmatig omdat ik ze zelf ook wil horen. Soms zie je het gewoon niet wanneer je het verkeerd doet en ik vind het fijn als iemand me er op wijst zodat ik het kan aanpassen.
    Zo ook met fouten in de lay-out enzo. Zeg het me alsjeblieft want dan kan ik er (misschien) iets aan doen. 🙂

    Wel vind ik het belangrijk dat mensen opbouwende kritiek hebben. Alleen commentaar vind ik vervelend, of iemand die altijd alleen maar comment als er iets mis is. Een positief woord af en toe is ook fijn om te horen. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.