Tevreden zijn – 7 tips

Tevreden zijn is een uitdaging, maar wel eentje die ik al jaren aanga. Ik voel me al heel lang een tevreden mens, dat is fijn. Daarom zette ik 7 tips op een rij, die je allemaal samen hopelijk een beetje meer tevreden gaan maken.

Foto door Madison Oren via Unsplash

Heb geen onrealistisch hoge verwachtingen

Ik denk dat wij veel te veel van onszelf verwachten. En misschien deden onze ouders dat ook wel, vaak werd ons verteld dat je álles kunt worden wat je wil. Astronaut of hartchirurg? Geen probleem, dat kun je vast! Droom groot!

Inmiddels weten we: niet iedereen kan dat. Jij en ik waarschijnlijk niet, en daar is helemaal niks mis mee. We hebben onze eigen uitdagingen door de jaren heen gekregen. En die uitdagingen zijn goed voor ons, die hoeven niet groter of belangrijker.

Je hoeft niet altijd nog meer te presteren of beter te worden dan een ander. Soms is zoals je bent al goed genoeg. Groeien en je eigen weg gaan is wat telt.

Praat over wat er wél goed gaat

Het is heel makkelijk om lekker tegen elkaar te zeuren. Over andere mensen, over onszelf, over situaties die je in het dagelijks leven tegenkomt, over je eigen situatie. Het is soms fijn om te doen.

Maar vergeet niet óók te praten over wat wel goed gaat. Het is heerlijk om juist even omgekeerd te klagen, soms ben ik tijden zoet met vertellen waarom het allemaal wél goed gaat. Misschien heb je een fijn huis, een fijne relatie, fijne vrienden, fijne familie, werk dat veel voldoening geeft, een goed ritme, voel je je productief, kun je fijne dingen doen. Er zijn zó veel dingen die wél goed gaan, ook als het allemaal even tegen lijkt te zitten.

Maak er een gewoonte van om dit te benoemen, dit gaat je veel meer tevreden maken.

Wees meer in het moment

Denk niet overal bij na, bijvoorbeeld tijdens het eten van een lekker snackje. Als je nu al denkt aan hoe ongezond het is en hoeveel calorieën erin zitten, waarom eet je het dan? Wees meer in het moment en geniet ervan.

Successen vieren

Heb je wel een van je doelen behaald? Zorg dat je het viert! Je hebt het heel goed gedaan, daarvoor mag je jezelf belonen. Misschien met een lekker taartje, maar een kop koffie kan ook al voelen als een beloning.

Grotere beloningen zijn natuurlijk altijd fijn, zo koppel je de herinnering van de beloning (bijvoorbeeld een weekendje weg) aan het doel dat je behaald hebt. Zo denk je er extra vaak aan terug!

Mediteren

Mediteren is een heel mooie manier om meer tevreden te worden. Je creëert een simpele wereld, waarin de meest simpele dingen je dag mooi kunnen maken. Een zonnestraal, een lekkere kop thee of een knuffel van je kat.

Laatst schreef ik al over mediteren, ik ben fan van geleide meditaties. Maar er zijn nog veel meer fijne manieren om te mediteren.

Denk in ervaringen in plaats van in bezittingen

Sommige mensen zijn pas tevreden als ze heel veel geld hebben, of dure spullen, of een groot huis. En misschien hebben ze het gevoel dat ze alles wat ze willen kunnen kopen. Het is heel fijn als je dat hebt.

Maar denk vooral in ervaringen in plaats van bezittingen. Dat ene momentje met je familie of vrienden is al zo veel meer waard dan dat ene kledingstuk of die lipstick. Als je je tevreden wilt voelen, denk dan aan de ervaringen die je hebt opgedaan, niet aan de spullen die je hebt gekocht.

Toen ik bedlegerig was keek ik elke week zo uit naar het kaartje dat mijn oma wekelijks naar me stuurde. Dat was een heel lief gebaar, dat maakte me heel tevreden. Ondanks dat ik geen grote dingen kon meemaken was dat wel een heel fijne ervaring van toen.

Reflecteer op je leven

Waarom ben je niet tevreden? Misschien door bepaalde keuzes die je hebt gemaakt. Maar had je het anders kunnen doen? Waarschijnlijk deed je het beste wat je op dat moment kon doen met de informatie die je toen had.

Je hebt heel veel keuzes gemaakt om trots op en tevreden mee te kunnen zijn. En van alle andere keuzes heb je kunnen leren. Kijk vooral terug naar alle dingen die je wél goed hebt gedaan. Je bent ook maar een mens, vanaf hier kun je jouw pad weer verder vervolgen.

Het is heel fijn om een tevreden mens te zijn. Wat doe of laat jij om tevreden te zijn?

DELEN:

4 reacties

 1. Simone 2 mei 2024 / 20:30

  Wat een mooi artikel. Het inspireert me ook. Op dit moment ben ik even niet zo tevreden, en ik merk dat ik daardoor de rest van mijn stemming laat beïnvloeden. Dus dit zet wel weer even mijn beide voeten op de grond 😊

 2. Zo simpel is dan geluk 4 mei 2024 / 12:01

  Heel erg mooi geschreven! Ik probeer zelf inderdaad vooral te kijken naar wat ik wel heb. Op die manier kan ik al blij worden van de kleine dingen.

 3. Luus 20 mei 2024 / 12:03

  Mooi lijstje! Eentje waar ik meteen aan moet denken die ook wel in het rijtje past: vergelijk jezelf niet met anderen.

  • Lisanne 20 mei 2024 / 18:07

   Mooie toevoeging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.