TIP: Zo weet je hoe duurzaam jouw favoriete merk is!

Onlangs kreeg ik van iemand de vraag hoe milieubewust ik ben. Het antwoord? Niet zo heel erg. Nu vind ik het simpelweg erg leuk om met kleding bezig te zijn, en shop veel te graag om me te beperken tot slechts enkele merken. Maar het is ook een stukje onwetendheid. Als we zouden weten welke merken milieuvriendelijk zijn, dan zou dat sowieso een stukje helpen, toch? Leuk shoppen én bewuste keuzes maken, dat kan gewoon! Hoe kom je er nu achter hoe duurzaam je kleding is?

hoeeerlijkiseenmerk

Het is niet alleen heel erg leerzaam, om te weten hoe jouw favoriete merk met de wereld omgaat. Maar ook gewoon leuk om te checken hoe eerlijk jouw favoriete modeketens zijn, toch? Alle merken worden beoordeeld op een vast aantal punten op gebied van milieubeleid, CO2 uitstoot en arbeidsomstandigheden.

Voor casual kleding kijk je hier. Op de website Rankabrand kun je van nog veel meer soorten merken bekijken hoe eerlijk zij handelen.

Hoe duurzaam is jouw favoriete merk?

En… heb jij al gekeken hoe eerlijk jouw favoriete merk is? (die van mij doet het best aardig, maar het kan natuurlijk altijd beter!)

En nog even een shout-out naar Carmen, lid van de werkgroep Jongeren Milieu actief die met dit onderwerp voor een blog aankwam. Heel erg bedankt voor de tip!

DELEN:

23 reacties

 1. Kelly Caresse 4 juni 2013 / 07:15

  Persoonlijk houd ik me niet zo bezig met duurzaamheid van de merken die ik gebruik maar ik vind het wel goed dag dit gemonitord wordt 🙂

 2. Kimberley 4 juni 2013 / 08:20

  Ik koop ook vaak kleding bij de H&M en het valt me eigenlijk nog mee dat ze zo redelijk scoren! Ik had het erger verwacht, aangezien de kleding in de 3e wereld wordt gemaakt… Positief verrast dus 🙂

 3. Lydia 4 juni 2013 / 08:55

  Ik zoek op mijn favoriete jeansmerken, staan ze er niet tussen. Flauw! Wel verrassend om te zien dat ketens, waarvan ik dacht dat het wel in orde zat, slecht scoren. En dan vooral omdat ze niet aangeven hoe hun beleidsvoering en productie in elkaar steekt, en niet omdat ze bewezen slecht bezig zijn. Meer openheid over de herkomst van onze kleding zou goed zijn.

 4. martina 4 juni 2013 / 08:57

  wel leuk om te zien, al ben ik hier erg weinig mee bezig..

 5. Lindsey 4 juni 2013 / 10:27

  Leuk om een keer te lezen hoe duurzaam de kleding is waarin ik mijn leven leef. Moet zeggen dat ik inderdaad de H&M met een veel slechtere score had verwacht. Mijn andere favoriet de Zara scoort een C, slechter dan de H&M dat had ik ook niet verwacht. Grappig om zo even te snuffelen naar de winkels.
  Haha ik zocht naar starbucks en die staat er ook tussen met een B:)

 6. Charlotte 4 juni 2013 / 12:00

  Leuk om te zien! ^^
  Ik ben niet zo duurzaam als het gaat om kleding haha

 7. josien 4 juni 2013 / 12:29

  wat leuk dat je een heel blog hebt gewijd aan mijn vraag. en je hebt zelfs nog een veel betere vergelijkingssite gevonden dan die ik altijd gebruik, namelijk goedewaar.nl
  ik kijk ook vooral altijd of de goederen niet gemaakt worden door kinderen of onder slechte arbeidsomstandigheden. natuurlijk lukt het mij ook niet altijd de herkomst te achterhalen en heb ik ook “miskopen”. maar je er bewust van zijn vind ik al een hele stap in de goede richting. en als je kijkt op jouw vergelijkingssite zie je dat juist vaak de héle dure merken onverantwoord bezig zijn.

  top blog lisanne!

  • Lisanneleeft 4 juni 2013 / 12:33

   Bedankt voor de tip Josien! Ik ga eventjes op die website kijken 🙂
   Het is inderdaad wel echt een eyeopener. Je zou denken dat dure merken juist wel eerder verantwoord zijn. Goed om te weten dat dat toch niet altijd zo is, je er bewust van zijn is al een grote stap in de goede richting!

  • Lisanneleeft 4 juni 2013 / 17:51

   De criteria staan eronder, aan welke punten ze voldoen 🙂 En dat is inderdaad jammer genoeg nog lang niet aan alles waarop ze beoordeeld werden!

 8. Karlijn 4 juni 2013 / 13:58

  Wat een handige tip! Ik vroeg me al een tijdje af hoe je makkelijk achter dit soort informatie kan komen.

 9. Manja 4 juni 2013 / 16:49

  wow shocking!
  Mijn merken zijn niet echt goed bezig 🙁
  Ik dacht bv dat el naturalista een goed merk was, omdat ze goede materialen gebruiken, dat is schijnbaar ook het enige waar ze open in zijn en dus punten voor krijgen.

 10. Ilse 4 juni 2013 / 17:43

  Interessant om te weten zeg, zo maar eens kijken hoe mijn favoriete merken het doen. 😀

 11. Hester 4 juni 2013 / 20:28

  Ik houd me er ook niet zo erg mee bezig, maar het is toch leuk om te zien! Handige website!

 12. Kvgr 5 juni 2013 / 10:11

  Super blog! En super tool. Ik ben stomverbaasd dat Only bijv. nog beter scoort dan Kuyichi…… die zich nogal profileert met duurzaamheid. Ik houd me er wel mee bezig, zeker sinds ik de BNN serie Bloed, zweet en luxeproblemen heb gezien (http://www.uitzendinggemist.nl/programmas/8280-bloed-zweet-en-luxeproblemen). Dat heeft me de ogen geopend dat duurdere merken gewoon uit dezelfde fabriek onder dezelfde vreselijke arbeidsomstandigheden gemaakt worden. En ik vroeg me steeds af hoe ik dan in hemelsnaam kon weten wat ik dan wel/niet moet kopen. Nou, met rankabrand.nl dus 🙂

 13. Cylia Herbertson 5 juni 2013 / 17:51

  hoe leuk dat je dat kan zien op deze website.. ik vraag mij af of sommige merken even duurzaam zijn als ze zeggen! Ik ben benieuwd:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.