Tips om makkelijker in slaap te vallen

Och, wat heb ik in mijn leven toch al wat nachten wakker gelegen! Met regelmaat lag ik tot 8 uur ‘s morgens wakker in bed. Nu gaat het een stuk beter, voel ik me iets beter, en kom ik steeds dichter in de buurt van de slaapperikelen van een normaal persoon. Mijn tips om makkelijker in slaap te vallen zijn nu minder gebaseerd op ‘de pijn stillen’, maar meer op ontspannen en andere kleine trucjes. Deze trucjes om makkelijker in slaap te vallen wil ik graag met jullie delen!

Makkelijker in slaap vallen door een positieve geur

Bewezen is dat je fijner droomt en beter slaapt wanneer je tijdens het slapen een positieve geur ruikt. Nu is dat niet een en dezelfde geur voor iedereen, geur is heel erg persoonlijk. Je koppelt onbewust geuren aan bepaalde gebeurtenissen. Een voorbeeld: wanneer ik het meest gebruikte geurtje van mijn vriend ruik, dan kan ik net even lekkerder slapen.

Ook werkt het nemen van een lekkere douche met een ontspannende douchegel ook altijd bevorderend voordat ik ga slapen. Het belangrijkste is dus dat jij het zelf een fijne geur vindt en dat het jou een goed gevoel geeft. In het artikel dat ik eerder schreef over de invloed van geuren kun je meer informatie vinden.

Ga slapen met een leeg hoofd

Dat je niet kunt slapen heeft vaak te maken door alles wat er door je hoofd spookt. Probeer alles voordat je gaat slapen op te schrijven, zodat je weet dat je niets vergeet. De rest is onbelangrijk, dus sta jezelf toe dat te vergeten. Als het je niet lukt om je hoofd te legen, probeer dan eens meditatie- en/of ontspanningsoefeningen.

Dim de lichten

Zet in de uren voordat je gaat slapen langzaam steeds meer lichten uit. Ook de lichten van je computer en telefoon mogen best een beetje minder fel gezet worden! De Wake- up Light van Philips is hierbij een fijn hulpje. Je zal merken wanneer je deze tip toepast dat je ‘s ochtends ook makkelijker wakker wordt van licht.

Sluit je ogen met een positief en harmonieus gevoel

Wanneer je niet zo goed kunt slapen is het geen goed plan om vlak voor het slapen gaan nog aan het werk te gaan. Ook drukke spelletjes of spannende boeken of films zijn vaak niet zo’n succes.

Wat wel werkt? Een boekje waarbij je niet te veel hoeft na te denken, die over positieve dingen gaat (wanneer er bijvoorbeeld net een moord heeft plaatsgevonden ga ik toch iets minder lekker slapen). De Happinez geeft mij een bijzonder positief en harmonieus gevoel, maar ook bijvoorbeeld een simpele chicklit kan mij in de stemming brengen om lekker te gaan tukken.

Apparaten uit!

Als je gaat slapen, dan moet je gaan slapen. Zet je telefoon op de vliegtuigstand, computer uit en zorg ervoor dat je door geen enkel apparaat gestoord kan worden. Als er een noodgeval is, dan bellen ze wel op de huistelefoon, of komen ze langs. Als jij wil slapen, dan moet je gaan slapen, laat je niet wakker houden door onbelangrijke dingen!

Mocht je nu toch eigenwijs zijn (of een andere reden hebben, haha) en de vliegtuigstand niet aan willen zetten, zorg dan dat je mobiel helemaal op stil staat en hij alleen af gaat wanneer je gebeld wordt. Want wanneer mensen je echt nodig hebben, dan bellen ze je wel!

Leer je hersenen wanneer je gaat slapen

Luister elke avond voor het slapen gaan dezelfde playlist. Gebruik dezelfde douchegel. Dim op dezelfde manier de lichten. Stop rond hetzelfde tijdstip met eten. Ga elke dag rond dezelfde tijd slapen. Op die manier leert je lichaam onbewust wanneer het tijd is om te slapen. Regelmaat! Klinkt heel gek, maar werkt echt!

Meer praktische tips om makkelijker in slaap te vallen

Ik heb al eerder een artikel geschreven over makkelijker in slaap komen! Deze heb ik later nog wat aangepast, maar hierin schreef ik meer over praktische dingen. Bijvoorbeeld melatonine en valeriaan kunnen je helpen om in slaap te komen. Daarnaast laat ik nog een aantal video’s zien met trucjes die zouden kunnen helpen

Het is normaal om niet meteen in slaap te kunnen vallen

Vaak wordt slapeloosheid bestempeld als een probleem. Dat is het ook, we willen gewoon kunnen slapen, maar eigenlijk is het heel normaal. Dit heeft te maken met de vroegere mens. Als de hele groep ging slapen, was er altijd één iemand die wakker bleef om de wacht te houden. Deze persoon ging dus niet in diepe slaap, maar moest scherp blijven voor wanneer er gevaar op de loer lag. Het is dus helemaal niet raar dat de ene persoon wel heel goed kan slapen, en jij misschien iets minder, want vandaag de dag merken we nog steeds gevolgen van hoe ons lichaam toen ingesteld was.

Ook wordt van ons verwacht dat we rond de 6, 7, 8 uur per nacht aan een  stuk door slapen. Wederom is dat niet hoe de mens van nature functioneert. Als je alle belemmeringen wegdenkt (kunstlicht, apparaten, andere wakkere mensen, etc), dan slapen we eigenlijk 2 keer een blok van 4 uur met een tussenpauze van ongeveer een uur. Het is dus helemaal niet gek als je midden in de nacht wakker wordt!

Dus, realiseer je de volgende keer als je niet kunt slapen: je bent niet raar of ziek. Dat je wakker ligt, dat is eigenlijk heel normaal.

Dit waren de tips die ik voor nu had. Waarschijnlijk kennen jullie de standaard tips als minder frisdrank, minder koffie, overdag geen dutje doen, enzovoort wel, dus die heb ik eruit gelaten. Heb jij nog een goede tip? Wat helpt jou om fijn en snel in slaap te komen?

47 reacties

 1. Lifesplash 23 januari 2013 / 07:20

  Goede tips! En vooral dat stukje: je bent niet raar of ziek vind ik erg goed. Helemaal mee eens! ^^ Ik vind zelf altijd prettig om met een leeg hoofd te slapen, ja. En alle apparaten uit, dat helpt enorm.

 2. Ashleey 23 januari 2013 / 07:23

  Leuke tips weer! Zelf doe ik altijd geurkaarsjes aan! Dat helpt bij mij altijd!

 3. Ingeborg 23 januari 2013 / 07:42

  Handig! Ik heb de laatste tijd ook moeite om in slaap te vallen.

 4. Lizzy 23 januari 2013 / 07:43

  Erg goede tips! 🙂 De keren dat ik niet kan slapen is doordat er te veel in mijn hoofd rond spookt, dus dat is een erg goede tip! Ook is het inderdaad handig om je mobiel uit te zetten. Leer je hersenen wanneer je gaat slapen is inderdaad erg raar! Die had ik nog nooit gehoord!

 5. Anne 23 januari 2013 / 07:52

  Goede tips! Bij mij werkt vooral ‘alle apparaten uit’ heel goed 🙂 Inmiddels heb ik een ritueel ontwikkeld waardoor ik heel gemakkelijk in slaap val. Heerlijk!

 6. Kelly Caresse 23 januari 2013 / 07:59

  Wat een super handige tips! Ik slaap eigenlijk altijd heel makkelijk in, dus dat is heel fijn. Behalve soms op zondag in het weekend als ik een weekend ritme gewend ben en maandag weer vroeg op moet. Dan zijn deze tips wel super handig! 🙂 Leuk artikel!

 7. Emilia 23 januari 2013 / 08:13

  Ah wat schrijf je toch fijne artikelen altijd. Super handig dit, vooral ‘slapen met een leeg hoofd’ is een goede tip! Ik kan echt niet slapen als ik ergens heel erg mee zit.
  En alle apparaten op vliegtuigstand inderdaad! Ik dacht dat ik de enige was die dat deed haha, m’n vriendinnen verklaren me altijd voor gek als ik dat doe. Maar dan slaap je wel echt een stuk rustiger inderdaad. 🙂

 8. Alyssa 23 januari 2013 / 08:18

  Handige tips! Ik ben benieuwd of dit echt werkt.

 9. Hester 23 januari 2013 / 08:19

  Goed artikel! Ik val gelukkig altijd wel vrij snel in slaap en word ‘s nachts ook vrijwel nooit wakker. ‘Leer je hersenen dat je gaat slapen’ is wel een goede, denk dat ik dat onbewust ook wel doe door tv-kijken (doe ik alleen dan), maar vooral ook tandenpoetsen, rageren en dan slapen.

 10. Ilse 23 januari 2013 / 08:21

  Ik heb to-taaaal geen problemen om in slaap te vallen, eerder om wakker te blijven. 😉

 11. Anouk 23 januari 2013 / 08:36

  Praktische tips, ik zal er eens aan denken wanneer ik niet in slaap kan komen 🙂

  • Lenneke 23 januari 2013 / 10:26

   Hahaha, ga je dan je laptop opstarten en dus weer actief worden van het licht van je beeldscherm? 😉 Eigenlijk zou dit gewoon standaard bij iedereen op de muur moeten staan.

 12. Yara 23 januari 2013 / 08:50

  Fijn artikel! Ik val vaak toch wel snel in slaap en pieker niet echt.. Maar denk dat ik met deze tips nog beter zal slapen!

 13. Simone 23 januari 2013 / 09:42

  Goede tips! Ik wist helemaal niet dat we snachts wakker worden dat dat normaal was! Weer wat geleerd 🙂 ga je tips ook toepassen nu ik aan t afbouwen ben met slaap medicatie! Komt als geroepen voor me!

 14. Rianca 23 januari 2013 / 09:43

  Ik ga maar eens een paar tips gebruiken. En dan vooral de vliegtuigstand en hoofd leegmaken tips.

 15. Femke 23 januari 2013 / 09:53

  Een leeg hoofd en vers gewassen beddengoed werkt het allerbeste. Maar omdat je niet elke dag je beddengoed gewassen kunt hebben, is een wierrookje aansteken ook een goede optie. Werkt bij mij heel goed in ieder geval!

 16. LounaBeauty 23 januari 2013 / 10:07

  Kijk Lisanne hier heb ik echt wat aan. Lig vaak zooooolang te draaien in me bed. Denk dat ook wel vaak komt, doordat mijn hoofd zo vol zit met allerlei verhalen, ideeën en dingen die ik nog moet doen. hahaha. Ik denk dat het goed is om mijn hoofd leeg te maken, maar ik weet nog niet precies hoe ik dit ga aanpakken. Heb al best veel geprobeerd. 😉

 17. Linda 23 januari 2013 / 10:17

  Wat een handige tips Lisanne, ze komen precies op tijd! Ik heb zelf ook altijd moeite om in slaap te vallen. Bij mij wil melatonine nog wel eens helpen. Dat zijn tabletjes die je twee uur voor je gaat slapen inneemt, zodat je makkelijker in slaap valt. Je kunt het gewoon bij de drogist (bijvoorbeeld het Kruidvat) kopen.

 18. Dina 23 januari 2013 / 10:36

  Inderdaad alle apparaten uit. Ik werd laatst om half 4 ‘s nachts wakker ge-appt (hoe schrijf je dat) door iemand die een sushi-emoticon stuurde. Nice.

 19. Nikita 23 januari 2013 / 11:33

  leuke tips, ik heb zelden moeite om niet in slaap te vallen, maar als ik dan zo van die dagen heb word ik er eens zo gek van !

 20. Swaen 23 januari 2013 / 12:41

  Fijne tips, ik doe vaak een slaapmasker op omdat mijn ogen dan ook echt dicht moeten. Daarna slaap ik echt heel snel.
  Liefs, Swaen

 21. Suzanne 23 januari 2013 / 13:02

  I won’t work 🙁 ik heb veel geprobeerd, maar helaas ik lig al nachten wakker. Ik mis een warm bad voor het slapen gaan, terug naar Pap&mam! haha

 22. Savine 23 januari 2013 / 13:09

  wooh, ik dacht ik reageer weer eens een keertje op een artikel (lange tijd geleden), en wat veel comments heb je nu voortaan! Je kan echt merken dat jij en je blog veel vooruit zijn gegaan, echt super!

  Maar goed, wat ik dus eigenlijk wilde zeggen haha is thanks for the tips! 🙂 ik gebruik de tip van lichten dimmen al, en dat helpt voor mij ook om de stof melatonine aan te maken. Ook slik ik daar nog tabletjes bij, echt een aanrader! Voor je het weet ben je in dromenland 🙂

  • Lisanneleeft 23 januari 2013 / 20:12

   Hihi, ja veel opeens he! Super leuk 😀 Hopelijk is mijn blog qua inhoud ook vooruit gegaan en niet alleen qua bezoekers en reacties 😛

   Melatonine is inderdaad ook een goede tip, die slik ik zelf ook! 🙂

 23. Melanie 23 januari 2013 / 13:21

  Fijne tips! Ik probeer ook altijd met een leeg hoofd te gaan slapen.

 24. Liliane 23 januari 2013 / 13:47

  Wat een goede tips!
  Ik zet mijn telefoon ook altijd op vliegtuigstand maar heb er niet altijd een lekker gevoel bij. Stel je voor dat er iets gebeurt en ik niet te bereiken ben! (Ik heb geen huistelefoon).
  Dat van je leer je hersenen dat je gaat slapen, hele goede tip! Ik ga eens meer stil staan bij een vast ritueel voor het slapen gaan en op vaste tijden 🙂

 25. Deborah 23 januari 2013 / 14:12

  gelukkig heb ik hier niet zoveel last van.
  ik val vaak binnen 5 minuten in slaap, en volgens mij mag ik best van geluk spreken daarmee

 26. Rosalie 23 januari 2013 / 15:49

  Een paar weken geleden schreef ik nooit voor het slapen in een boekje, en ik lag vaak lang wakker met gedachten in mijn hoofd. Wat als…? En sinds 2 weken heb ik een boekje waar ik voor het slapen inschrijf waar ik mee zit, en positieve dingen van die dag. Ik merk dat ik hierdoor veel rustiger ga slapen.

 27. Kelly 23 januari 2013 / 17:38

  Goede tips, ik ben z’n ongelovelijk slechte slaper!

 28. Daniëlle 23 januari 2013 / 18:31

  Ik ga de tips onthouden :)! Ik loop nu ongeveer een half jaar bij de dokter omdat ik niet meer in slaap kan komen. Het is wel erg moeilijk om af te bouwen met inslapers, maar ik ben er mee bezig 🙂 Ik hoop dat deze tips een beetje gaan helpen haha!

  • Lisanneleeft 23 januari 2013 / 18:43

   Vervelend zeg! Vooral als het afbouwen ook nog eens moeizaam gaat.
   Veel succes in elk geval, hopelijk gaat het je gewoon lukken 🙂

 29. Kirsten 23 januari 2013 / 19:19

  Gelukkig heb ik totaal geen moeite met in slaap vallen. (:

 30. Josephine 23 januari 2013 / 20:13

  Wat een handige tips, een paar pas ik al toe. De laatste twee dagen ben ik vroeg naar bed gegaan, omdat ik deze twee dagen luistertoetsen had aan het begin van de schooldag, dus ik moest fris zijn. Het was wel fijn, om op tijd te slapen 😀

 31. NailTalk 23 januari 2013 / 21:20

  Gedachten over de dag en zorgen voor morgen houden mij vaak wakker. Ga nu eerst even lezen om me daarop te focussen en dat helpt mij meestal wel!

 32. Annouska 23 januari 2013 / 21:36

  Ik heb gelukkig alleen moeite met slapen als ik een paar vroege diensten heb gehad.. Maar dan word ik vaak om onbekende reden wakker.

 33. Ilse 23 januari 2013 / 22:32

  Handige tips, ik slaap de laatste tijd heel goed alleen dat komt door de dingen die allemaal gebeuren.

 34. Anne 24 januari 2013 / 20:15

  Dat laatste stukje vind ik echt een eye-opener. Wanneer ik niet kan slapen denk ik vaak: ja, ik ben ziek, Pfff.

  Tijd om eens wat anders te gaan denken dus. 😉

 35. Lindsey 24 januari 2013 / 21:40

  Fijne tips om mee in slaap te vallen! Van mijn vriend heb ik voor mijn verjaardag een philips wake up light gekregen en dat is een hele fijne wijze om wakker te worden. Alleen als ik veel stress heb val ik niet makkelijk in slaap en slaap ik ook niet goed door. Heel belangrijk dus inderdaad om het bij het slapen even te laten wat het is. Amytriptyline zorgt er helaas voor dat ik momenteel gerust 15 uur achter elkaar kan slapen

 36. Maris 25 januari 2013 / 11:14

  O en dan lees ik nu dit, wat een goede tips! Dank je wel, hopelijk helpt het me

 37. Stefanie 25 januari 2013 / 20:54

  Ik heb deze truc eens van een fysiotherapeut mee gekregen; ontspannen liggen, ogen gesloten. De truc zit in de tong en de ogen; tong als het ware(in de mond) naar beneden drukken en je ogen gesloten naar beneden rollen. Succes gegarandeerd!

 38. Biancaa 25 januari 2013 / 22:58

  Leuke tips! Mijn mobiel is vaak de reden dat ik te laat in slaap probeer te komen.

 39. Roxanne 27 januari 2013 / 13:04

  Wat bij mij het aller beste werkt is regelmaat. Dat klinkt heel suf. Als ik elke dag op exact hetzelfde tijdstip opsta, ben ik ook op dezelfde tijd weer moe en kan ik beter slapen. In de praktijk doe ik dit helaas niet altijd en dat merk ik meteen want dan heb ik weer een verstoord slaap patroon. Ik slaap graag uit, maar het helpt me niet om me fit en uitgerust te voelen. Gewoon tussen half 8 en 8 opstaan, ook op vrije dagen, zorgt ervoor dat ik het fijnst kan slapen.

 40. Kirsten 17 februari 2013 / 14:19

  He! Nog een tipje: voor je computer kun je een programma’tje installeren: Flux heet dat. Dat zorgt ervoor dat je computer als het donker wordt (rond 5u) ipv blauw licht, geel licht afgeeft. is prettiger voor je ogen! Ikweet alleen niet of het ook voor mac is.. Je kan het even googlen! Ik vind het heel fijn werken (:

  • Lisanneleeft 17 februari 2013 / 16:11

   Oeh, bedankt voor de tip! Had er al weleens van gehoord, maar nog nooit een naam gezien/gehoord!

   • Kirsten 19 februari 2013 / 22:45

    Graag gedaan hoor! Ik ben er zelf echt héél blij mee! veel minder vermoeide ogen. (Kun je wel langer blijven computeren, terwijl je eigenlijk moet slapen, hihi)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.