5 Tips om je eigen geluk een handje te helpen

Soms bestaat er nog een idee dat we ons voelen zoals we ons voelen door wat er om ons heen gebeurt. Nu denk ik niet dat dat waar is, ik denk dat je dat voor een groot deel in je zit. Bij sommige mensen lijkt alles op rolletjes te lopen, maar voelen ze zich heel rot. En gelukkig is dat soms ook andersom, mensen die heel veel nare dingen hebben meegemaakt of zich heel ziek voelen die zelfs dan nog gelukkig kunnen zijn. Dat laatste vind ik altijd zo bijzonder, dat is iets waar ik heel erg veel van geleerd heb tijdens mijn ziek zijn. En daar heb ik gebruik van gemaakt. Vandaag geef ik mijn tips om je geluk een handje te helpen door aan jou!

geluk-een-handje-helpen

Flickr / vagelyartistic

Probeer altijd het positieve in dingen te zien

Het klinkt zo simpel, maar als alles fout lijkt te gaan is dit het laatste waar je zin in hebt. En toch… probeer jezelf aan te leren om eerst even hard te balen als iets fout gaat, maar dan toch op zoek te gaan naar positieve punten. Natuurlijk mag je verdrietig zijn, dat hoort bij het leven. Maar als je daarin blijft hangen word je daar niet gelukkiger van.

Als je dit lastig vindt: dankbaarheidslijstjes. Blijven oefenen!

Houd een open blik en oordeel niet te snel

Als je constant oordeelt over andere mensen en nieuwe dingen of nieuwe situaties afkeurt, dan blijft je leven heel klein. Niet heel klein in doen en laten, maar vooral klein in je hoofd. Wanneer je leert open minded te zijn gaat er ineens een wereld voor je open! Dit hoort ook bij het positieve in dingen leren zien: als je nieuwe en andere dingen altijd afsluit, dan zul je daar ook nooit de schoonheid van ontdekken.

Oordelen over een persoon is niet leuk voor die persoon, maar dus ook niet voor jezelf! En het zelfde met spullen of situaties.

Kies voor jezelf

Dit is iets wat ik onlangs heb uitgelegd aan iemand om mij heen. Zij moest leiding geven aan een groep mensen, maar er waren twee mensen in de groep die hun werk niet goed deden en zich niet aan de afspraken hielden. Zij voelde zich verantwoordelijk om te zorgen dat diegene daarvoor gestraft werd en werd gefrustreerd wanneer er niets met haar melding gedaan werd.

Toen heb ik aan haar uitgelegd dat ze een keuze kon maken tussen twee dingen:

 1. Zorgen voor gerechtigheid en doorgaan totdat die mensen gestraft werden. Inclusief frustraties wanneer het niet lukt, geïrriteerd zijn wanneer het weer fout gaat en boze gezichten wanneer die straf er komt ‘door haar’.
 2. Haar aandacht richten op de groep, de teamleden die een geweldige inzet hadden, en het feit dat ze haar werk eigenlijk gewoon heel erg leuk vond. En dan gewoon kort in een vergadering noemen dat ze het niet oké vindt: dan leg je het bij iemand anders neer en dan is het aan die persoon wat ermee gedaan wordt.

Bij de eerste optie maak je niemand blijer, inclusief jezelf. Bij optie twee kies je voor jezelf en voor de mensen die het wel goed doen.

Soms is het beter om dingen te laten zoals ze zijn, ook al weet je dat het niet zo gaat zoals het hoort. Soms weet je dat je gelijk hebt, maar word je er niet gelukkig van om je gelijk te halen. Soms is loslaten en richten op het positieve gewoon veel beter voor jezelf dan ‘gerechtigheid’. Voor jezelf kiezen dus: het fijn hebben gaat boven ‘gerechtigheid’ op zo’n moment.

Hoop op wonderen maar verwacht niets

Dit is er vooral eentje voor wanneer het een periode niet gaat zoals je had gehoopt. Blijf altijd hoop houden op betere tijden, kijk in de toekomst en zie iets moois, je weet nooit wat er gaat gebeuren.

Maar tegelijkertijd: verwacht geen wonderen, verwacht geen verbeteringen, verwacht niets. Als je iets verwacht word je teleurgesteld als het niet gebeurt. Wanneer je hoop houdt dan weet je: het is misschien nu nog niet gebeurd, maar misschien komt het nog.

https://www.youtube.com/watch?v=H8ZuKF3dxCY

Realiseer dat geluk van binnen komt

Zoals ik al zei heb je geen geweldige gebeurtenissen of een geweldig leven nodig om je gelukkig te voelen. En omgekeerd: als alles ‘goed’ gaat, maar dat voelt niet zo, dan kun je je alsnog ongelukkig voelen. Natuurlijk heeft het wel invloed wat er gebeurt, maar ook weer niet zo veel dat je er helemaal afhankelijk van bent. Je ziet het bij de man in deze video hierboven. En natuurlijk, het kan altijd erger, zelfs erger dan deze man, maar deze man laat geweldig zien dat je mooie dingen kunt doen met wat je wel hebt en wel kunt. En bij hem is dat heel erg zichtbaar, waardoor hij een onwijs mooi voorbeeld is!

Veel mensen kunnen gelukkig zijn met weinig, mensen die het zwaar hebben, in armoede leven, erg ziek zijn, noem het maar op. En heus niet iedereen kan zomaar even happy zijn terwijl het niet goed met ze gaat. Maar er is een mogelijkheid, dat moet je realiseren! Zelfs met weinig kun je gelukkig zijn, en als je dat realiseert dan leg je dat in je eigen handen en kun je daaraan gaan werken.

Dit zijn de punten waarmee ik mijn geluk een handje help! Heb jij nog manieren waarop jij jouw geluk een handje helpt?

DELEN:

36 reacties

 1. Cindy 28 april 2014 / 07:14

  Duidelijk lijstje, punten waar ik me ook aan hou. En het maakt het leven zoveel leuker, plus je bent je meer bewust van de mooie dingen in het leven. Een dankbaarheidslijstje maken werkt ook nog steeds voor mij!

 2. Kelly Caresse 28 april 2014 / 07:15

  Dit soort artikelen vind ik dus zo leuk aan jouw blog, ze geven me een instant happy gevoel en gaan uit van het positieve en daar word ik ook zo vrolijk van 🙂

 3. Frederique 28 april 2014 / 07:20

  Goede tips. Het is soms best moeilijk om even uit je dalletje te komen en beseffen dat er ondanks dat het even kut gaat, nog een heleboel andere dingen zijn die wel goed gaan. Persoonlijk ben ik blij met de tip over hoe je om kan gaan met dingen niet niet kloppen. Vaak probeer je inderdaad ervoor te zorgen dat mensen “straf” krijgen, maar dit kost heel veel negatieve energie.

 4. Nicole 28 april 2014 / 08:24

  Hele mooie tips.
  Ik ben echter wel van mening dat je je niet altijd happy HOEFT te voelen.
  Toen mijn dochtertje kantje boord in het ziekenhuis lag toen voelde ik me bagger en natuurlijk had ik momenten waarop ik ook naar de lichtpuntjes wilde kijken en dat ook deed. Maar ik vond het ook belangrijk om de emoties toe te laten.. dus ook de vervelende emoties. Vond het dan soms erg vervelend dat mensen maar door bleven hameren op de positieve dingen, natuurlijk wist ik dat en natuurlijk kon ik dat ook zien.. maar soms mag je ook gewoon even niet happy zijn omdat de situatie niet happy is…
  Zolang je er maar niet in blijft hangen… en dat is denk ik ook wat je bedoelt 🙂

  • Lisanneleeft 28 april 2014 / 10:52

   Jeetje, dat lijkt me wel heel moeilijk! Verdriet mag er zeker zijn als je het mij vraagt, dat hoort er (helaas) nu eenmaal bij. Zeker bij zoiets heftigs als je eigen kindje in levensgevaar.

   Ik denk dat die positieve gedachten ook uit jezelf moeten komen op het moment dat je er zelf klaar voor bent!

 5. xhannahs 28 april 2014 / 08:47

  Leuk artikel! Grappig dat je hier over schrijft nu ik voor mijn propedeuse hier een artikel voor aan het schrijven ben haha, toevallig!

 6. Maai 28 april 2014 / 08:58

  Heel fijn artikle Lisanne, heb hem net even gedeeld op facebook! Thanx

 7. Marion 28 april 2014 / 09:30

  Ik ben het wel een beetje eens met Nicole. Ik snap de strekking van je bericht en het is ook goed om positief te zijn. Toch moet er ook ruimte zijn voor verdriet, angst en twijfel. Er ligt het laatste jaar heel veel nadruk op het Happy zijn. Nogmaals, dat is goed, maar ik zie ook steeds vaker geforceerde glimlachen om mij heen en dat vind ik zorgelijk.

 8. Linda 28 april 2014 / 09:34

  Dit artikel ga ik delen, erg mooi!
  Ik vind Nick (man uit ‘t filmpje dus) heel erg inspirerend, heb wel eens eerder filmpjes van hem gezien. Echt heel mooi om te zien hoe gelukkig en inspirerend hij is. Hij is ook evangelist dus ik zie nog wel eens filmpjes voorbij komen 🙂 Blijft mooi om te zien.

 9. Bibian 28 april 2014 / 09:56

  Heel mooi artikel, goed geschreven, krijg er gelijk een vrolijk gevoel van. Liefs

 10. martina 28 april 2014 / 09:59

  mooi geschreven Lisanne, helemaal het stukje over niet te snel oordelen!

 11. Manon 28 april 2014 / 10:05

  Inspirerende blogpost weer! Sommige mensen zeggen dat geluk toeval is, maar ik denk ook dat het voor een groot deel aan jezelf te danken is. Mensen die het “slecht” hebben kunnen net zo gelukkig zijn als iemand die het heel goed heeft. Of JUIST gelukkiger zijn met de kleine dingen in het leven!

 12. Anne 28 april 2014 / 10:06

  Goede tips, heel compleet en duidelijk! Ik oordeel niet snel over andere mensen, maar wat ik wel doe is oordelen over adviezen die anderen mij geven. Wanneer het niet in mijn plaatje past heb ik de neiging om het meteen van tafel te schuiven. Hartstikke zonde! Ik moet juist de tijd nemen om te wennen aan een advies, om mijn intuïtie te laten spreken. Het heeft vooral te maken met mijn persoonlijkheidstype. (mocht je dat interessant vinden, ik ben een INFJ in de myers-briggs test)

 13. Elize 28 april 2014 / 10:10

  Mooi geschreven 🙂
  Het voor jezelf kiezen is een punt waar ik wel vaak moeite mee heb, maar graag nog wil oefenen.
  Vooral de eerste twee doe ik al heel erg veel. Niet oordelen vind ik maar zelden moeilijk. Ik sta ook graag open voor anderen en zal niet snel iets/iemand in een hokje stoppen. Het eerste punt doe ik zoals Nicole ook zegt. Soms zijn de dingen nou eenmaal echt heel erg naar. Dan vind ik het de kunst om het even toe flink toe te laten en dan weer los te laten en relativeren.

 14. De Zuinige Student 28 april 2014 / 11:49

  Geweldig mooi verwoord Lisanne.
  Door anders naar jezelf en de wereld om je heen te kijken kun je geluk vinden waar je anders aan voorbij zou lopen.
  Geluk is een boeket maken van de bloemen waar je bij kunt!

 15. Miranda 28 april 2014 / 12:29

  Mooi artikel. Overal het positieve van in zien. Dat is zeker moeilijk en zoals sommige al zeggen, er moet ook ruimte zijn voor verdriet e.d. De kunst is volgens mij alleen om er niet in te blijven hangen…

  Wij hebben met onszelf de deal dat we er samen 1 dag aan toe geven.
  Door de reuma gebeurt het nogal eens dat ik een slechte dag heb of bijvoorbeeld slecht nieuws in het ziekenhuis heb gekregen of.. Noem maar op.

  Die ene dag zijn we samen lekker verdrietig chagrijnig of boos en doen we gewoon waar we zin in hebben. De telefoon niet opnemen, de hele dag in bed blijven, lekker uit eten, een hele reep chocola opeten noem maar op, om de volgende dag met goede moed opnieuw te beginnen en dit werkt goed voor ons. We blijven er zo nooit te lang in hangen maar besteden wel aandacht aan verdriet en andere emoties.

  • Lisanneleeft 28 april 2014 / 12:37

   Dat is een goede! Dat doe ik ook weleens, als ik het helemaal niet meer zie zitten geef ik er lekker aan toe, ga ik vroeg slapen en zeg ik tegen mezelf: morgen weer een dag. Da’s ook gewoon een fijne manier 🙂 Een baaldag, even tijd voor jezelf om ‘zielig’ te zijn en je rot te voelen. Niks mis mee!

 16. Kirsty 28 april 2014 / 12:50

  Wat een mooi en positief artikel! Op zich ben ik heel positief ingesteld gelukkig, maar soms heb ik er wel moeite mee om dingen los te laten als het niet zo gaat als ik graag had gewild of als het niet goed gaat met mensen waar ik om geef.

 17. Jorien 28 april 2014 / 13:01

  Mooi artikel! Je vergeet soms gewoon om gelukkig te zijn met wat je hebt. Terwijl geluk juist in de kleine dingen zit! Echt even een reminder voor mezelf (al ben ik op dit moment erg gelukkig) om elke dag te genieten, ook al is het maar even!

 18. Daniëlle 28 april 2014 / 13:50

  Alle punten die je benoemd zijn echt heel erg waar. Ik ben vooral ‘fan’ van het positieve uit alles halen. Zo wordt alles een beetje beter!

 19. Manon 28 april 2014 / 13:58

  Hele fijne tips, hier heb ik zeker wat aan!

 20. Kimberley 28 april 2014 / 16:44

  Hele goede tips. Ik probeer zelf ook altijd overal het positieve in te zien!

 21. Svenja 28 april 2014 / 17:56

  Wat een fijne tips! Echt een heel mooi en inspirerend artikel!

 22. Ise 28 april 2014 / 18:24

  Het laatste puntje is bij mij vooral van belang. Erg goede tips weer!

 23. Stella 28 april 2014 / 19:33

  Wat een mooie tips. Alles klinkt zo logisch stiekem, maar het is altijd nog lastig om sommige dingen na te leven. Het geeft me wel weer even een schopje onder mijn kont om het zo maar even te zeggen. Liefs, Stella.

 24. Tiffany 28 april 2014 / 20:00

  Wat een mooi artikel! Dankbaarheidslijstjes hebben me hier echt in verder geholpen. Dankjewel Lisanne!

 25. Jorien 28 april 2014 / 20:30

  Alleen al door dit te lezen word ik happy, en ik probeer me ook altijd aan de door jouw benoemde punten te houden.

 26. Petra 28 april 2014 / 20:51

  Wat een mooi artikel. Kies voor jezelf vind ik alleen nog wel een moeilijke. Daar wordt hard aan gewerkt.

 27. Nathalie 29 april 2014 / 00:56

  Heel mooi geschreven. Dit is echt een van je sterke kwaliteiten Lisanne!

 28. NailTalk 30 april 2014 / 11:36

  Helemaal mee eens. Geluk moet je zelf creëren en zeker niet af laten hangen van andere mensen of dingen. Denk dat de kies voor jezelf voor mij nog het belangrijkste is!

 29. Laura 30 april 2014 / 14:16

  Wat mij ook heel erg helpt is het schrijven in een dagboek wanneer het even niet zo goed gaat. Op die manier kan ik mijn verhaal kwijt, zonder dat je het echt tegen iemand verteld. Dan doe ik aan een soort zelfreflectie en kom ik er vaak achter dat er eigenlijk niet zo veel aan de hand is. Meestal eindig ik met de conclusie dat het zonde is om zo sip te zijn, daar is het leven veel te mooi voor!

 30. Linda 30 april 2014 / 21:41

  Fijn artikel! Altijd goed om dit te onthouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.