Tips om je zekerder te voelen in bikini

Vrouwen en bikini’s… het blijft een issue. Veel vrouwen zijn onzeker over hun lichaam, zien al hun imperfecties ineens duizend keer uitvergroot wanneer ze hun bikini aantrekken. En dan ga je ook nog een strand op waar ontelbaar veel mensen jou en je imperfecties kunnen zien. Hoe kun je ervoor zorgen dat je je lekkerder voelt wanneer je in bikini in het openbaar bent? Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen je imperfecties ziet, maar ook je schoonheden?

tips-om-je-zekerder-te-voelen-in-bikini

De bikini’s in deze collage komen van de Livera website!

Uiterlijk is helemaal niet belangrijk

Het aller-belangrijkste is om stil te staan bij het feit dat een dagje strand of zwembad helemaal niet draait om jouw uiterlijk. Het draait om gezelligheid, samen zijn, genieten van een mooie dag en mooi weer, een leuke tijd hebben. Wanneer je in je bikini op een strand of bij een zwembad ligt bedenk dan hoe fijn het is om daar te zijn!

Er zijn geen mensen die daar zijn om jouw putjes in je billen te inspecteren, of die paar extra kilo’s op jouw buik. Die mensen zijn daar om dezelfde reden als jij: om het leuk en gezellig te hebben!

Wanneer je soms in bikini loopt (of badpak, of andere blote kleding) voelt het alsof iedereen naar je kijkt. Maar kijk eens om je heen: kijken de mensen ook echt? Natuurlijk niet! En als ze wel kijken, wat is dan de reden dat ze naar je kijken? Je bent veel meer dan alleen je bleke huid of je korte benen. Als mensen naar je kijken betekent niet meteen dat ze je uiterlijk aan het beoordelen zijn.

Niemand is perfect

Niemand is perfect, dat is denk ik geen nieuws? Soms lijkt het alsof die super slanke vriendin die eruit ziet als een topmodel perfect is, maar perfect bestaat helemaal niet. De een vindt donkere krullen mooi terwijl een ander steil blond haar als perfectie beschouwt.

Je kan altijd blijven streven naar perfectie, ook wat betreft je bikinilijf, maar je bereikt het niet. Pas wanneer jij trots kunt zijn en blij kunt zijn met hoe je eruit ziet en ondanks dat je weinig kleding aan hebt een leuke tijd kunt hebben, dan is dat perfectie. Dat is het ultieme wat je kan bereiken in je bikini! En niet er op en top uitzien. Wat heb je daar nou aan?

Blijf dus niet focussen op wat er beter kan, maar focus op het accepteren van de dingen die misschien in jouw ogen niet perfect zijn, maar die wel goed genoeg zijn. Dat gaat tijd doorbrengen in bikini een stuk makkelijker, maar ook een stuk leuker maken!

Andere vrouwen zijn ook onzeker

Mocht je nu toch onzeker zijn over hoe je eruit ziet en bang zijn dat mensen naar je kijken, bedenk dan dat andere vrouwen waarschijnlijk ook niet 100% zeker zijn over hoe ze eruit zien. Die vriendin die lijkt op een topmodel die heeft ook echt wel iets waar ze minder blij mee is. En zelfs mensen die eruit zien als een topmodel kunnen heel erg onzeker zijn over hoe ze eruit zien in bikini.

Iedereen kan onzeker zijn. Dat hangt niet af van hoe je eruit ziet. Maar het is wel geruststellend: je bent niet de enige.

Je mag er zijn!

Je bent een leuk mens, je mag er zijn! Je kan (in theorie) qua uiterlijk de lelijkste mens op aarde zijn, maar tegelijkertijd nog wel een leuk en goed en gezellig persoon. Je kan iets leuks toevoegen aan het leven van andere mensen! En nouja, laten we eerlijk zijn… de lelijkste mens op aarde dat ben je echt niet. Je ziet er goed uit!

Op het YouTube kanaal van Femme zag ik een video met een aantal tips om er beter uit te zien in bikini. Daarop is deze blogpost geïnspireerd: je ook daadwerkelijk lekker in je vel voelen vond ik nog belangrijker en dus een goede aanvulling op die video. De video bekijk je hier, maar stiekem… is het dus niet zo belangrijk. Tussen mooi zijn en je mooi voelen zit helaas een verschil. Maar mocht je er graag nog beter uit zien dan je er al uit ziet, je kan een poging wagen. Gekke dingen doen met de dag van tevoren minder of anders eten zoals in de video genoemd wordt raad ik af overigens.

tips om je zekerder te voelen in bikini

Ik vind mezelf ook niet perfect, maar wel goed genoeg!

Natuurlijk is het niet zo simpel dat je na dit lijstje met tips compleet van je onzekerheid af zal zijn (helaas!), maar ik hoop dat het een klein beetje helpt en dat je weer een paar stapjes vooruit zal maken.

Probeer te genieten van alle fijne momenten die je nog mag doorbrengen in je bikini. Denk aan alle leuke dingen die je beleeft terwijl je je bikini draagt en niet aan hoe je eruit ziet! Persoonlijk heb ik (gelukkig) geen moeite om in het openbaar te zijn in bikini, hoewel ik dat als tiener natuurlijk wel gehad heb. Heb jij moeite met hoe je eruit ziet terwijl je op het strand ligt? En heb jij nog aanvullingen op dit artikel, tips om je zekerder te voelen in bikini?

33 reacties

 1. Carina 21 juli 2014 / 07:23

  Enige tip die ik nog heb is zorg dat je een bikini of badpak draagt die goed zit. Ik voel me vaak ongemakkelijk als mijn bikini niet lekker zit en dat straal ik dan ook uit.

 2. Frederique 21 juli 2014 / 07:28

  Ik heb behoorlijk wat littekens op mijn buik en mijn buik zelf is ook niet super. Maar loop inmiddels zonder moeite in bikini. Waarom? Ik heb er eentje die echt goed zit. Goede cup, goede omvang en die littekens? De meeste mensen zien ze niet eens 🙂

 3. Kelly Caresse 21 juli 2014 / 07:39

  Wat een fijne tips! Goed om je bewust te zijn van jezelf en acceptatie van de punten waar je zelf minder tevreden over bent maar ook het zien van je mooie punten. Je ziet er goed uit in bikini!

 4. Joëlle van Kuijeren 21 juli 2014 / 08:38

  Ik moet zeggen dat als ik op het strand ben ik juist let op hoe anderen er uit zien en wat ze aan hebben etc. Deels omdat ik dat gewoon leuk vind om te zien maar natuurlijk ook gewoon lekker mensen te kijken. Ik denk dat veel mensen dit doen. Voor mij is uiterlijk wel belangrijk, ik ga een mua opleiding doen en vind het gewoon leuk om er naar te kijken bij andere mensen. Doordat uiterlijk voor mij heel erg belangrijk is ben ik me er juist heel erg van bewust hoe ik er uit zie maar ook hoe anderen er uit zien. Ik vind het erg lastig om dit soort tips toe te passen als ik daadwerkelijk rond loop in bikini, ik voel me er gewoon zo bij als ik me voel en als ik deze tips toe pas merk ik dat ik het gevoel krijg alsof ik tegen mijzelf lieg.

  • Lisanneleeft 21 juli 2014 / 11:58

   In elk geval onthouden dat je niet de enige bent die zich onzeker voelt in bikini! 🙂

   En ook dat mensen die ontzettend mooi zijn (jij hebt vast ook wel zo’n ‘perfecte vriendin’) ook heel erg onzeker kunnen zijn. Dat onzekerheid niet afhangt van hoe je eruit ziet, maar van hoe je je voelt.

   Ik ben er overigens van overtuigd dat mensen die kijken echt niet kijken naar dikke benen of kleine borsten oid, maar gewoon naar jou in het algemeen en inderdaad om wat je aan hebt (een leuke bikini? of een leuke tas?).
   En mensen die wel kijken naar imperfecte lichaamsdelen doen dit naar mijn idee vaak zodat ze zichzelf daarmee kunnen vergelijken en zichzelf kunnen laten zien van: ‘kijk ik ben niet de enige met *vul maar in*’.

 5. Miranda 21 juli 2014 / 09:34

  Ik ga liever voor een leuk badpak dan een bikini. Maar als ik dan een leuke heb uitgekozen die, heel belangrijk, goed zit dan voel ik me er ook goed in.
  Bikini’s zijn gewoon niet zo mijn ding:)

  Leuk artikel, goede tips, daar hebben veel meiden wat aan denk ik!

 6. Susanne 21 juli 2014 / 09:48

  Super goede blogpost! Het stomme is denk ik: wat jij schrijft weet iedereen al wel een beetje (of helemaal) maar we willen het zelf niet geloven. Waar het hem bij mij denk ik in zit, is het feit dat ik denk: ja ik zie er wel oké uit, maar het kan beter. Een beetje het perfecte willen. Het gras is groener aan de overkant. Ik denk dat dit er nooit uit zal gaan, maar door gewoon er niet al te veel aan te denken kom je al een heel eind!

 7. Marjolein 21 juli 2014 / 11:39

  Goed artikel! Alleen ben ik het niet helemaal met je eens wat je zegt over het perfecte bikini lijf. Als je zelf een ideaal hebt waar je naar toe wilt werken, en je netwerker dat, dan heb je wel degelijk je eigen perfecte bikinilijf. Als het voor jezelf maar goed is. Wat een ander vindt is idd niet zo belangrijk 😉

  • Lisanneleeft 21 juli 2014 / 12:19

   Daarom is het ook zo belangrijk wat je er zelf van vindt. Als je aan het ideaal van anderen wilt voldoen kun je nooit perfect zijn. Maar zoals je zegt: wanneer je jezelf goed vindt zoals je bent dan ben je wel perfect!

 8. Nathalie 21 juli 2014 / 12:03

  Mijn tips : kleed je hoe jij je het beste voelt. Je kan perfect met een maatje meer mooi wezen op het strand als je tenminste een passende bikini/badpak draagt. Zelfs mensen met een kleine maat voelen zich onzeker. Tjah wat wil je met al die victoria’s secret modellen op elke hoek van de straat.
  Binnenkort zet ik enkele work-out oefeningen op mijn blog, niet om af te vallen, maar om spieren te stimuleren!

 9. Iris 21 juli 2014 / 13:51

  Ik heb me nooit onzeker gevoeld over mijn lichaam (niet omdat ik zo fantastisch ben (ja oké misschien een beetje) maar meer omdat ik me altijd zorgen maak om andere dingen) totdat een imbeciel aan me vroeg of ik zwanger was. Dus ik vind dit een hele mooie blogpost! Inmiddels heb ik mij er gelukkig wel weer overheen gezet, want inderdaad, mijn lichaam is goed genoeg. Hartjes voor je positiviteit!

 10. Eilish 21 juli 2014 / 13:59

  Ik lig al een paar jaar niet meer op het strand in mn bikini. Zonde, ik weet het. Maar ik kan me er gewoon niet toe zetten…

 11. Fabianne 21 juli 2014 / 14:05

  Leuk dat je hier iets over schrijft! Ik ben zelf ook niet heel zeker in bikini (mini boobies), maar ik probeer me er wel overheen te zetten en gewoon te doen alsof ;). En jij kunt je bikini inderdaad prima hebben!

 12. Lisa 21 juli 2014 / 14:46

  Wat fijn dat je hier even over schrijft! Ik word zelf in augustus pas zestien en toch ben ik al een aantal jaren onzeker. Ik zit natuurlijk volop in de puberteit en ergens is dit wel normaal maar denk ik niet dat ik me ooit 100% goed ga voelen in een bikini (geef mij maar een badpak). Deze tips zijn wel een stapje vooruit, bedankt!

 13. Irma 21 juli 2014 / 16:29

  Wat tof dat je hier een artikel over schrijft Lisanne! En vooral het afsluitende stukje over het genieten -erg belangrijk!

 14. Francien 21 juli 2014 / 18:25

  Goed artikel. Ik kan mij alleen niet vinden in het voorbeeld van een vriendin die eruit ziet als een topmodel of iemand die dat ook is. Ook al zijn die vast wel eens onzeker. Een topmodel is niet per definitie mooi of iemand waaraan je jezelf moet spiegelen. In je verhaal komt het op mij over dat dat dan eigenlijk iemand is die er dan geweldig uitziet en waar je jaloers op kan zijn of onzeker door voelt. Slanke mensen kunnen mooi zijn, dikkere mensen ook. Dat de wereld en de media over het algemeen modellen als voorbeeld nemen betekent niet dat dit ook daadwerkelijk zo is. Iedereen vind iets anders mooi en helaas leven we in een wereld waar slank zijn de hoofdrol speelt.

  • Lisanneleeft 21 juli 2014 / 18:32

   In mijn verhaal bedoel ik met een topmodel niet iemand die per definitie dun is, maar iemand die jij er geweldig uit vindt zien, aan jouw ideaalbeeld voldoet of een lichaam heeft zoals jij het jouwe zou willen hebben. Om het verhaal duidelijk te houden heb ik voor een term (topmodel) gekozen, wellicht dat het daardoor wat anders over komt dan ik het bedoeld heb!

   • Francien 21 juli 2014 / 18:45

    Bedankt voor je uitleg! Er zijn best wat vrouwen die dit wel bedoelen. Ik las ook de comments terug en zie staan met al die Victoria secret modellen om de hoek. Ik zeg niet dat die dames niet mooi zijn, maar moet je er dun/ gespierd uitzien en dan ben je ideaal? Helaas zullen veel vrouwen dit wel als voorbeeld nemen vanwege, ook vanwege de media. Je kunt je ook niet spiegelen aan iemand, ieder figuur is weer anders.

 15. Vanessa 21 juli 2014 / 20:53

  Mooi artikel. Ik voel me best onzeker in bikini, al moet ik zeggen dat een goed zittende bikini al veel helpt.

 16. Miranda 21 juli 2014 / 22:09

  Mijn tip? Niet dragen als je je zo onzeker in voelt. Als ik eens naar het strand of zwembad ga dan draag ik een badpak. Ook daar voel ik me niet prettig in maar altijd nog beter dan in een bikini 🙂

  • Lisanneleeft 21 juli 2014 / 22:12

   Gelukkig zijn er ook genoeg leuke badpakken te koop tegenwoordig, dat is mooi meegenomen 😀 (of tankini’s? Dat kan ook!)

 17. Rianne 24 juli 2014 / 14:21

  Wat een goed artikel, je bent een mooi mens Lisanne! Ik durf het persoonlijk niet aan om in bikini rond te lopen, dit heeft verschillende redenen maar ik heb uiteindelijk maar gewoon geaccepteerd dat ik mij op het strand beter voel als ik wat meer bedekt ben. Accepteren maakt voor mij dat de ‘strijd’ eraf is, ik hoef me er niet meer druk over te maken want het is nu eenmaal zo en ik geniet op mijn manier net zo goed. Er zijn dus verschillende manieren om hier op een fijne manier mee om te gaan, maar ik heb ook veel respect voor mensen die ondanks dat ze het spannend vinden het toch doen. Ik denk dat het er vooral om gaat of het over je angst heenzetten je uiteindelijk gelukkiger maakt, of dat het je uiteindelijk blijer maakt om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken waardoor je angst naar de achtergrond verdwijnt en genieten voorop staat.

  • Lisanneleeft 24 juli 2014 / 15:36

   Dankje 🙂 Mooie oplossing, gewoon niet in bikini gaan. Als een bikini ervoor zorgt dat je geen leuke tijd hebt, lijkt het mij ook een goede keuze om het zo te doen!

 18. Tiffany 24 juli 2014 / 23:36

  Wat mooi dat je hierover een artikel hebt gemaakt. Sommige meiden hebben zo’n peptalk nodig, lief dat jij dat schenkt 🙂 Je ziet er overigens prachtig uit in je bikini! Ikzelf had er vroeger heel erg veel problemen mee, tot op het punt dat ik uitvluchten zocht om toch maar niet met vrienden te moeten gaan zwemmen. Heel stom eigenlijk, want het is net super leuk! Ik heb mezelf met de jaren leren accepteren en vind mezelf er best goed uitzien in bikini! En zoals je zegt, het draait om de sfeer, het gelach en je vrienden, niet om hoe je eruit ziet in je bikini… 🙂

 19. Elize 25 juli 2014 / 12:42

  Wat een fijn artikel! Goed dat je het op deze manier benaderd, ik denk dat veel mensen dat kunnen gebruiken.

  Vroeger had ik er heel veel moeite mee om in bikini rond te lopen, maar nu niet meer. Dus de afgelopen tien dagen heb ik bijna elke dag heerlijk onbezorgd op het strand in Griekenland in m’n bikini rondgehuppeld haha!

 20. Anne 27 juli 2014 / 12:35

  Ik ben niet zo onzeker meer over mijn uiterlijk, maar als ik een bikini aantrek is het weer net als vroeger. Ik durf het echt niet. De laatste keer dat ik een bikini droeg was waarschijnlijk 4 jaar geleden. Ik vind het best stom van mezelf dat ik het niet durf.

 21. Amélie 28 juli 2014 / 17:25

  Ik heb hongeroedeem en schaam me daar enorm voor. In bikini aan het strand liggen durf ik niet. Hoop dat ik volgende zomer wél van de zon kan gaan genieten!

 22. jouvence 29 juli 2014 / 19:57

  wat een fijne tips ♥ soms ben ik nog wel onzeker over mijn lichaam, gelukkig is daar mijn vriend om me er aan te herinneren dat dat nergens voor nodig is xx

 23. Hester 5 augustus 2014 / 17:56

  Ik lees je artikel nu pas, maar hij was alsnog de moeite waard! Al heb ik zelf (nog) niet heel veel problemen met rondlopen in bikini, maar je bent je natuurlijk wel meer dan normaal bewust van je lichaam en ik vind oprecht dat je daar heel goede tips voor geeft. Wilde ik toch even zeggen 😀

 24. kate swim Online 22 maart 2015 / 05:52

  Every woman needs to love her own body, and every woman should own a swimsuit that makes her look and feel sexy, beautiful, confident and sophisticated. At Kate Swim, that’s exactly what you get.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.