Tips om makkelijker in slaap te komen

Toen ik zei dat ik oefeningen kreeg om makkelijker in slaap te komen, kreeg ik reacties over mensen die wilden weten hoe dan! Nu is mijn oorzaak van niet-kunnen-slapen natuurlijk niet hetzelfde als die van iedereen, maar ik heb al heel veel dingen geprobeerd. En veel dingen hielpen wel een beetje, dus deze kan ik natuurlijk ook met jullie delen!

makkelijker-in-slaap-vallen

Afbeelding via weheartit.com

Beeldschermen uit
De tv, computer, en je telefoon zorgen ervoor dat je onrustig wordt. Zet deze een tijd voordat je gaat slapen uit. Een boek lezen (niet te spannend en niet informatief) werkt ontspannend voordat je gaat slapen.

Hartcoherentietraining
Zelf heb ik hartcoherentie training gehad om beter te kunnen slapen. Deze heb ik nog niet afgerond, maar ik merk wel dat dit veel heeft geholpen. Zelf ben ik blijkbaar erg gestrest (dat wist ik zelf helemaal niet), en adem ik hierdoor verkeerd. Langzamer ademen en minder inademen en meer uitademen is de truc (in = stres, uit= onstres). Maar dat is (helaas) makkelijker gezegd dan gedaan!

Toevallig stuit ik net op het programma dat we gebruikten in het ziekenhuis, Coherence coach heet het. In het begin moet je een balletje volgen en daarbij in en uitademen, en dat werkte bij mij zo ontzettend goed! Mocht je dit nu ook willen proberen, ik denk dat je wel een download kunt vinden op het internet! Helaas heb je om jezelf te controleren wel een oorclip nodig die je hartslag meet.

Het principe is dat je bij het omhoog gaan van het balletje inademt, en wanneer het balletje weer naar beneden gaat adem je uit. Ik heb even gezocht en iets soortgelijks is ook te vinden op Youtube. Nu kun je in Coherence Coach zelf je tempo kiezen, maar dit filmpje is vast ook bruikbaar.

Oefeningen
Natuurlijk is dit niet bij iedereen de oplossing, maar ik denk dat ademhalingsoefeningen zeker kunnen helpen. Hiervan zijn ook genoeg geluidsfragmenten te vinden op het net, hoewel dit vaak eerder ontspanningsoefeningen zijn.

Maar er zijn ook filmpjes op youtube die je kunnen helpen om in slaap te komen. Dit doen ze door middel van ontspannende geluiden (vaak een stem). Zie een voorbeeld hieronder.

Natuurlijke pilletjes
Niet het eerste wat je wilt uitproberen, pillen. Maar kwaad kan het zeker niet. Hier schreef ik al eerder iets over natuurlijke wondermiddeltjes. Hier zaten ook dingen bij die helpen voor het slapen gaan.

Als je gewoon geen slaap hebt in de zin van: ik lig in bed, ik ben ontspannen, maar de slaap komt gewoon niet, neem dan melatonine. Het liefst niet die uit de drogist, deze zijn niet zo sterk. Op het internet kun je pillen vinden van 3 mg. Dit is een lichaamseigen stof en absoluut niet schadelijk. Ik raad je wel aan om toch nog even na te vragen bij je dokter, maar als het goed is, is hier niets mis mee.

Wanneer je gestresst bent omdat je de volgende dag een examen hebt, of iets anders spannends, dan zou ik je valeriaan aanraden. Op een of andere manier haalt dat er net een beetje het puntje spanning vanaf. Hiervan kun je veel pillen nemen (ik nam er ooit 9 op een dag op aanraden van een dokter), je moet gewoon kijken wat voor jou het beste werkt. Dit kun je vinden bij bijvoorbeeld De Tuinen.

Sinds kort heeft Pickwick ook thee voor voor het slapen gaan. Hier zit ook valeriaan in!

Geuren die helpen te ontspannen

Verder doet geur veel meer met je dan je zou denken. Je kunt geurkaarsen gebruiken, geurstokjes, of sprays voor in bed, maar ook parfum of beautyproducten die je gebruikt voordat je gaat slapen kunnen helpen. Bijvoorbeeld de destressing lijn van Hema vind ik geweldig voor voor het slapen gaan!

Als je graag wilt weten welke geuren ontspannend werken, in mijn artikel over de invloeden van geuren noem ik ze op! Dan kun je aan de hand daarvan uitkiezen wat je gaat gebruiken. Belangrijk is dat jij een goed/ontspannend gevoel krijgt bij de geur. Zo werkt het geurtje van mijn vriend ook heel erg goed voor mij om in slaap te komen!

Philips wake-up light

Deze heeft ook een in slaap vallen modus. Het is misschien een hele investering, maar voor mij was het zeker de moeite waard. Je vindt ze hier op bol.com!

Zo, dat waren wel zo’n beetje mijn tips! Hebben jullie moeite met in slaap komen, of juist helemaal niet? En wat zijn jouw trucjes hiervoor?

18 reacties

 1. Tedje 28 maart 2012 / 13:41

  Ik ben een hele moeilijke slaper. Tip: slaap met je vriendje. Ik kom echt 10 keer beter in slaap als mijn vriend naast me ligt.

   • Anneke 28 maart 2012 / 16:50

    Grappig, ik zou het juist eerder andersom hebben… Vriendje wiebelt en maakt geluid, haha.

  • Marijke 29 maart 2012 / 18:45

   Haha ja dat heb ik ook! Heel apart. En als ik bij mijn vriend slaap droom ik ook altijd, wanneer ik alleen slaap bijna nooit (of ik onthou ze niet).

 2. Kim 28 maart 2012 / 13:55

  Had je niet een tijdje geschreven dat melatonine eigenlijk gewoon een placebo-effect heeft?

 3. Elise 28 maart 2012 / 14:03

  Ah, dit artikel komt als geroepen! Mijn hele biologische klok is in de war omdat ik in het weekend tot laat in de nacht heb gewerkt. Gelukkig heb ik mijn valeriaan pillen nog. Maar eigenlijk wil ik daar ook een soort van afkomen.

 4. Esmay 28 maart 2012 / 14:31

  Handig artikel! Zelf kom ik wel redelijk makkelijk in slaap gelukkig.
  Ik kijk altijd youtube video’s voordat ik ga slapen (zoals make-up how to’s enzo) 😛

 5. xx_Patries_xx 28 maart 2012 / 16:52

  ik probeer ook voor ik ga slapen te ontspannen,,… make-up eraf, tanden poetsen nog even twitter lezen en dan val ik eigenlijk wel zo in slaap

 6. Ise 28 maart 2012 / 17:06

  Ik kom ook heel moeilijk in slaap maar bij mij werkt het juist wel om op de achtergrond de tv aan te hebben staan!

 7. Patricia 28 maart 2012 / 17:58

  De ademhalingoefeningen ben ik momenteel aan het doen en dat werkt super

 8. Mariette 28 maart 2012 / 20:48

  Regelmatige tijden hebben wanneer je naar bed gaat.

  Liefs, Mariette

 9. Laura 29 maart 2012 / 16:36

  Melatonine werkt voor mij heel goed. En ik schrijf in mijn dagboek voordat ik ga slapen, dan blijf ik minder lang piekeren.

 10. Savine 30 maart 2012 / 14:50

  Ik gebruik op aanraden van mijn arts elke avond melatonine… gewoon een lichaamseigenstof dus kan in principe geen kwaad.
  Echt, ik word daar zo slaperig van binnen een half uur! Werkt perfect voor mij 😀

 11. Stéphanie 30 maart 2012 / 19:48

  Wat mij nu wel helpt, nu ik een bank heb om op te zitten enzo, om mijn bed alleen te gebruiken om te slapen. Dus geen films vanuit bed, die kijk ik wel op de bank. Een boek lezen voor het slapengaan vind ik wel fijn, dus dat doe ik nog wel terwijl ik al in bed lig. Maar dat hielp me de laatste week wel om sneller in slaap te komen!

 12. Anne 31 maart 2012 / 11:38

  Al die dingen die je in dit artikel noemt heb ik al eens geprobeerd, zonder resultaat… Hoewel ik van een paar jaar terug weet dat mijn hartcoherentie schrikbarend slecht is, dus misschien moet ik me daar weer eens in verdiepen?

 13. Yvan De Schrijver 26 mei 2012 / 11:07

  Ik wens je veel sterkte, Fibromyalgie is geen oude vrouwenziekte meer zoals je wel eens schreef, steeds jongere mensen krijgen er mee te maken. Zelf ben ik een man, net 50 geworden en lijdt sedert 1996 aan de ziekte, samen met ME, PDS zoals zovelen. Toch leuk dat je er positief tegenaankijkt. Ik heb zelf ook een facebookblog op netwerk voor fibromyalgie, cvs en aanverwante aandoeningen, ga zeker eens kijken ;o)) Je kan er wellicht lotgenoten mee helpen ondersteunen!

 14. Ismaël 1 september 2013 / 22:51

  Bij mij is mijn slaapritme heel slecht , daardoor val ik ook zo moeilijk in slaap ik wil niet aan de pillen beginnen wat wel heel erg helpt is de ademhalingstruc vind ik zelf.Ik had eens gehoord dat warme melk helpt om makkelijker in slaap te vallen.Het is vooral een groot probleem als ik de volgende dag weer vroeg op moet.Het moeilijkste is bij het eind van een vakantie

 15. Anoniem 3 augustus 2014 / 16:39

  Dank je wel!! Je hebt geen idee hoe welkom die tips juist nu zijn… Ik heb geen fybromyalgie, wel CVS en door de hitte van de afgelopen tijd heb ik al zo’n 1,5 week nauwelijks geslapen. Laten we zeggen dat ik aardig wat lepels kwijt ben geraakt en eventjes niet meer wist waar ik moest beginnen.
  Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.