Tips tegen een winterdip – zo blijf je happy in de herfst/winter!

Jongens, het wordt weer vroeg donker. Ik zou er wel om kunnen huilen (doei zomer!), maar daar heeft natuurlijk niemand iets aan. Heb of krijg je nu last van een winterdipje? Bij mij zit die kans er elk jaar weer in, ik ben er erg gevoelig voor. Ik geef je aan de hand van mijn ervaringen tips in deze blogpost!

tips-tegen-een-winterdip

Flickr / zedzap

Zorg dat je het daglicht niet mist; ga naar buiten!

Wat je ook doet overdag: zorg dat je een beetje daglicht meepakt! Wanneer je je dagen doorbrengt op school of op een kantoor zonder ramen, dan kan het zo zijn dat je maar weinig echt daglicht meepakt. Dat is natuurlijk helemaal niet goed voor je en gaat je winterdipje alleen maar verergeren.

Helaas is het niet zo simpel om tegen je baas of je studie te zeggen: ‘houdoe, ik ga naar buiten!’ Maar probeer bijvoorbeeld in je pauzes eventjes het daglicht op te zoeken.

Zorg voor goede lampen thuis

Deze tip heb ik eigenlijk nog nooit ergens gelezen, maar heeft mij zo ontzettend goed geholpen! Wij hebben thuis op de plekken waar we het meest komen wanneer we wakker zijn (kantoor, keuken, woonkamer) super felle lampen. Witte ledlampen om precies te zijn!

Het is misschien niet super knus en gezellig als een schemerlampje dat bijna geen licht geeft, maar het houdt je wel scherper. En je ziet meer, haha.

Ik las tips over daglichtlampen, ik was aan het overwegen om er eentje aan te schaffen tegen mijn winterdipjes die altijd vrij serieus zijn, ook vanwege mijn gezondheid enzo. Toen kwam ik tot de ontdekking dat mijn philips wake-up light soortgelijk licht geeft als een daglichtlamp, en dat ik er dus al eentje in huis had! Ook kwam ik toen tot de ontdekking dat witte LED lampjes een soortgelijk effect hebben. Top! Ik vind het nog steeds heel goed werken.

Kijk naar de positieve dingen van de herfst/winter

Dat de herfst en winter donker, koud en nat zijn, dat weten we allemaal wel. Maar er zitten ook voordelen aan deze seizoenen!

Ik leef al mijn hele leven in de overtuiging dat herfst een stom seizoen is. Mijn moeder bijvoorbeeld telt ook altijd de dagen af tot ‘de donkerste dag van het jaar’, omdat het daarna elke dag weer een stukje lichter wordt. Toen zag ik het dus altijd als iets negatiefs, dat donkere weer. Maar de herfst en winter hebben ook voordelen, je moet ze alleen wel leren zien!

Kun je niets bedenken waarom de herfst fijn zou zijn? Lees dan deze blogposts eens:

Ga uit van je eigen kracht

Natuurlijk is het fijn als alle omstandigheden mee zitten, maar laat je niet ontmoedigen als er iets niet mee zit – zoals het weer of het licht. Voor zulke probleempjes kunnen er vaak super makkelijk oplossingen gevonden worden. Laat je er niet door tegen houden, je kan heel veel, ook in de herfst en in de winter!

treat-yourself

Wees lief voor jezelf

Je kan je nog zo fanatiek bezig houden met tips om alles zo goed mogelijk te doen en jezelf zo’n goed en fijn en positief mogelijk persoon te laten zijn, maar zonder lief te zijn voor jezelf ga je je niet blij voelen! Vergeet dus zeker niet om goed voor jezelf te zorgen. Van nu tot en met december is een drukke tijd voor veel mensen, maar vergeet niet ook na te denken over wat jíj graag wil. Waarvan ga jij je fijn voelen? Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen, zoals de afbeelding hierboven dat zo mooi zegt.

Wat zou jij voor tip geven aan iemand die last heeft van een winterdip?

PS hier nog een poes om je op te vrolijken:

een-poes-om-je-op-te-vrolijken

Flickr / geoftheref

DELEN:

41 reacties

 1. Daantje 26 oktober 2014 / 07:55

  Ik herken het heel erg, heb ook elk jaar weer last van een winterdip. Bij mij komt het alleen meestal pas ná de feestdagen, want tot de feestdagen heb ik nog iets om naartoe te leven. Daarna heb je nog januari en februari en dat lijkt altijd eindeloos te duren.

  Ik gebruik wel zo’n daglichtlamp. Het geeft inderdaad hetzelfde effect als LED-lampen, maar geeft sneller effect, omdat het licht heel gericht in je ogen valt. 🙂
  Daantje blogde laatst over… Verdrietig om een muisje 🙁

 2. Marion 26 oktober 2014 / 08:06

  Ik kamp op het moment met een depressie. Die staat los van het seizoen. Toch zijn er een aantal dingen die me helpen om me beter te voelen. Wat jij ook zegt: ga als het kan iedere dag naar buiten, ook als het regent. Ga daarna heerlijk douchen en verwen jezelf met een heerlijke douchegel. Ik reageer heel sterk op geuren en brand iedere ochtend een geurolie direct bij het opstaan. Fijn artikel weer.
  Marion blogde laatst over… Tag: Fall Favorites

 3. Lisa 26 oktober 2014 / 08:39

  Dit is zo’n goede post om de dag met te starten! Bedankt.
  Lisa blogde laatst over… Verhuisd!

 4. Aukje 26 oktober 2014 / 08:59

  De herfst vind ik altijd wel een mooi seizoen, vooral door de mooie kleuren. Maar toch merk ik ook dat er minder licht is. Grappig daarom ook om te lezen dat witte ledlampjes helpen, want onze nieuwe lampen hebben ledlampjes. Dat wordt vaak aan de eettafel zitten dus!
  Aukje blogde laatst over… Vanavond is het zover, de finale…

 5. Manon 26 oktober 2014 / 09:22

  Door mn fibro (en pfeiffer) raak ik momenteel behoorlijk in de put. Ik ben alleen maar bezig met alles wat moet en er blijft geen energie over om leuke dingen te doen met vrienden. Daar baal ik zo ontzettend van! Blij om nu effe iets te lezen met wat positiviteit.
  Manon blogde laatst over… Lactacyd vs Chilly

 6. Miranda 26 oktober 2014 / 09:38

  Goede tips! Ik heb er eigenlijk nooit zo’n last van, elk seizoen heeft wat mij betreft z’n charme, maar de beste tips zijn wat mij betreft: kijken naar de positieve dingen (dat gaat volgens mij altijd op. Een positieve instelling is zo belangrijk) en elke dag lekker naar buiten! Wij hebben gelukkig een hond, waardoor ik wel moet. Ook als ik geen zin heb, als het regent of weet ik wat. Dat scheelt ook een hoop denk ik;)
  Miranda blogde laatst over… Halloween; pompoen decoreren

 7. Saskia 26 oktober 2014 / 09:55

  zelf super veel last van het najaarsdipje. Ik probeer altijd een paar keer onder de zonnehemel te kruipen (niet té veel, want zo slecht voor de huid). Heeft tot nu toe geen kwaad gedaan, en ook nog een lekker vrolijk kleurtje op mijn snoet…
  Saskia blogde laatst over… Instagram Tips and Trics

 8. Anne 26 oktober 2014 / 10:05

  Ik denk dat we ons niet te hard moeten verzetten tegen de seizoenen. Elk jaar word ik een beetje beter in het waarderen van de herfst en winter en ik merk dat het verschil maakt. Verder is daglicht inderdaad heel belangrijk. Als je niet genoeg daglicht krijgt dan kun je om een vitamine D shot vragen bij de huisarts

 9. Thefoodiary 26 oktober 2014 / 10:06

  Ik heb zelf eigenlijk half last van een dipje. Vooral de eerste maand merk ik aan mezelf dat ik me echt een beetje ‘bleghhh’ voel. Wel heb ik dat als eenmaal het zonnetje schijnt ik er geen last meer van heb. Kom maar op met dan zonnetje 😀

 10. Manon 26 oktober 2014 / 10:09

  Ik heb eigenlijk nooit zo’n last van een winterdip! Ik vind de herfst/winter heel fijn, inderdaad lekker naar buiten gaan en weer met een rode loopneus binnenkomen. Kerstmis… Ja, goede tip om aan alle leuke/positieve dingen te denken!
  Manon blogde laatst over… FILMPJE: Kindertraktaties

 11. Yvonne 26 oktober 2014 / 10:14

  Ik vraag me af of minder licht iets met me doet; ik ben wel super super super moe. Zal eens gaan uittesten of het helpt om overdag meer zonlicht te pakken. Dank voor de tip!
  Yvonne blogde laatst over… Brief uit het Ziekenhuis: #14 Sport

 12. Nicky 26 oktober 2014 / 10:15

  Goede tips! Persoonlijk heb ik niet zo echt last van een herfstdip. Mijn wisselende uren zorgen ervoor dat ik ook eens om 1 uur ’s middags moet beginnen werken ofzo, waardoor ik wel wat daglicht zie. Het enige jammere vind ik dat de mensen zich terug zo warm beginnen aankleden. In de zomer zien ze er veel fleuriger uit dan nu..
  Nicky blogde laatst over… TAG: Disney

 13. Joyce 26 oktober 2014 / 11:15

  En wat nu als ik hondjes leuker vind dan poesjes? Hahaha geintje hoor! Ik vind honden veel leuker, maar die knusse poes is ook een schatje. Hele fijne tips. Ik had het er toevallig gister over met mijn huisgenootje, zo’n daglichtlamp, ik denk dat dat voor mij misschien ook wel werkt!
  Joyce blogde laatst over… Photo Peek 44: Lunchen, Cadeautjes en Blijheid

 14. Wendy 26 oktober 2014 / 11:38

  Ik ben heel gevoelig voor een herfstdip. Winterdip valt mee, want als het goed vriest, sneeuwt en de kerstboom staat, ben ik gelijk een stuk vrolijker. Maar dat stukje tussen zomer en winter… Ik voel het nu alweer langzaam aankomen. Als ik naar mijn werk ga, is het donker. Als ik terug naar huis ga, is het alweer aan het schemeren. Dat breekt me op. Ik probeer zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Al is het maar even naar het winkelcentrum(pje) in het dorp lopen, beetje rondneuzen in de Hema en de boekenwinkel (maakt me ook vrolijk).
  Ik wist niet dat witte led lampen ook goed werken? Ik vind dat zelf, om eerlijk te zijn, echt zulk lelijk licht. Zo sfeerloos. Maar goed, als het helpt tegen mijn herfstdip is het misschien toch het proberen waard.
  Wendy blogde laatst over… Het geocaching-virus: zeer besmettelijk!

 15. Lauriëtte 26 oktober 2014 / 11:40

  Fijn artikel! Ik merk dat ik er ook heel erg gevoelig voor ben en hou me gewoon aan een aantal principes waardoor het meestal wel oke gaat. Belangrijkste, vind ik zelf, is om er niet te snel aan toe te geven. Als je je even sip voelt ben je geneigd om een paar uur op bed zielig te gaan zijn en blijf je er vervolgens makkelijk in hangen 🙁 Mijn tip, als je je even niet zo goed voelt, vermijd dan je bed of de bank en als je dan toch even verdrietig wil zijn, geef jezelf daar dan de tijd voor en ga daarna weer verder.
  Lauriëtte blogde laatst over… Knutsel dieren van Monkey Design

 16. MySimplySpecial 26 oktober 2014 / 11:46

  Fijn artikel! Ik probeer me te focussen op de fijne dingen als geurkaarsen en lekkere sjaals.
  MySimplySpecial blogde laatst over… Quote #90

 17. Rosanne 26 oktober 2014 / 12:17

  Wat een heerlijk blogje Lisanne! Ik zit ook altijd tegen die winterdepressie aan te hikken, eigenlijk vooral vanaf januari, wanneer alle leuke dingen voorbij zijn. Terwijl je het echt wel leuk kunt maken voor jezelf, maar het ligt grotendeels ook aan je instelling, denk ik. Inderdaad: buiten pauzeren is zo goed, hoe koud ook. Frisse lucht, yay! En gun jezelf lekkere dingen als warme chocomel en chocolade kruidnoten!
  Rosanne blogde laatst over… Samed’histoire: kamperen in je eentje

 18. Vivian 26 oktober 2014 / 13:21

  Dit zijn inderdaad hartstikke fijne tips! Naar buiten gaan vind ik ook heel fijn, vooral nu het vaak lekker naar herfst ruikt. En gewoon genieten van herfstige dingen… dikke pyjama’s, lekkere dekentjes, warme drankjes, leuke najaarskleding…
  Vivian blogde laatst over… Leuke internetartikelen van deze week

 19. Deisy 26 oktober 2014 / 13:24

  Ik heb zelf niet zoveel last van een dipje: bed uitkomen wel iets moeilijker haha, maar ik begrijp waarom deze tips je kunnen helpen. Vooral de tip om naar buiten te gaan en zeker lief voor jezelf zijn.

  Wat ik zelf doe als t niet zo lekker gaat: lekker naar het strand, jezelf inpakken, lekker een groot stuk lopen en heerlijk uitwaaien: je gedachten op nul zetten. Natuurlijk daarna een leuk restaurantje opzoeken en lekker warme chocolademelk drinken: dan ben ik weer helemaal opgeladen en gelukkig!
  Deisy blogde laatst over… TAG: Beauty uitstel tag

 20. Claudia 26 oktober 2014 / 15:22

  Goede tips! Lief zijn voor jezelf is echt zo ontzettend belangrijk. Als je je niet top voelt, kruip dan gewoon op de bank met een boek en een kop thee als je daar zin in hebt. In het najaar heb ik ook altijd zo’n last van de kortere dagen. De tip met de lampen ga ik zeker gebruiken!
  Claudia blogde laatst over… Ik ben jarig! + Winactie

 21. Eline 26 oktober 2014 / 15:59

  Ik ben juist dol op dit jaargetijde, kaarsjes aan, liters thee drinken en stamppotjes maken! Heerlijk! En wat denk je van boswandelingen/strandwandelingen, heerlijk! Nee ik hou van de herfst!
  Eline blogde laatst over… Aardbeien cake

 22. Ise 26 oktober 2014 / 16:27

  Ik wil nog zo’n lamp aan gaan schaffen voor mijn winterdipjes die ook altijd behoorlijk erg kunnen zijn. Dit jaar heb ik het alleen niet nodig, ik ga vanaf volgende week vier maanden naar de zon!
  Ise blogde laatst over… THE BEST choco snack

  • Lisanneleeft 26 oktober 2014 / 18:31

   Heeeeerlijk, vier maanden zon! Hopelijk wordt je lichaam daar heel blij van, haha 😀

 23. Simone 26 oktober 2014 / 17:57

  Fijne tips! Je hebt gelijk, er zijn ook leuke dingen aan de herfst. En de bossen zijn nu prachtig van kleur en eigenlijk kom ik er nu weer eens een keer!
  Simone blogde laatst over… Sport dilemma

 24. Laleh 26 oktober 2014 / 18:16

  Ik vind de herfst en winter ook veel gezelligs hebben.
  Dit jaar was ik bijvoorbeeld echt klaar met de zomer en had
  ik zin in leuke herfstkleding en schoenen.
  Dat heb ik altijd wel aan het einde van de zomer.

  Al ben ik ook altijd wel weer blij als lente begint.
  Echt warme zomer vind ik de laatste tijd minder.
  Dat kan ook met mijn benauwdheid en het erge zweten door de medicijnen als het heet
  is komen.

  De bios en films thuis kijken vind ik leuk in de winter.
  Vooral als het buiten regent.

  Het is mij ook weleens overkomen dat ik niet zo happy was een paar weken in de winter,
  maar ik weet niet of dat toeval was of door gezondheidsproblemen en vermoeidheid.
  Laleh blogde laatst over… Some people are worth melting for

 25. Anneleen 27 oktober 2014 / 20:26

  Fijne tips! Ik merk dat ik best snel geïrriteerd rond loop wanneer het donker en nat buiten is. Goed om aan de leuke dingen van de herfst herinnerd te worden!
  Anneleen blogde laatst over… Babbelmomentje: ik ben terug

 26. Tjitske Anna 3 november 2014 / 20:17

  Lief zijn voor jezelf, heel belangrijk! Tot twee jaar terug werd ik gek bij het idee dat de zomer weer afgelopen was en de herfst en winter op de deur klopten. Nu doet deze periode me juist aan iets fijns denken, het leren kennen van mijn vriendin. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.