Tips tegen vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid is een kwaaltje dat we allemaal wel kennen, denk ik. We hebben allemaal weleens momentjes dat we even vergeetachtig zijn, al is het bij de een natuurlijk wel erger dan bij de ander. Bij mij is het er eigenlijk heel erg in geslopen, maar sinds ik begonnen ben met mijn behandeling tegen de Lyme is het in grote stappen erger geworden. Nu zijn er dingen die je kunt doen om ondanks dat je vergeetachtig bent (want daar kun je vaak niets aan doen), toch alles een beetje op een rijtje te houden! In deze blogpost geef ik tips tegen vergeetachtigheid, of eigenlijk  misschien meer om om te gaan met vergeetachtigheid.

tips-tegen-vergeetachtigheid

Flickr / vwynx

Tips tegen vergeetachtigheid: voorkomen is beter dan ermee omgaan

Voordat ik tips wil geven om ermee om te gaan nog even een andere tip. Natuurlijk is af en toe gewoon een beetje vergeetachtig zijn heel erg normaal, maar wanneer het te erg wordt, dan is het natuurlijk goed om een bezoekje aan de dokter te brengen. Je wordt natuurlijk niet zomaar extreem vergeetachtig!

Goed, laten we beginnen met de tips!

Doe het meteen

Wanneer je bang bent om iets te gaan vergeten, maar het is niet iets groots, kijk dan of je het niet gewoon meteen kan doen als het mogelijk is. Het is niet de meest productieve manier van werken als we kijken naar time-management, maar het is wel een trucje om ervoor te zorgen dat je zo veel mogelijk controle houdt!

Schrijf alles op

Hij spreekt voor zich, maar probeer zo veel mogelijk dingen op te schrijven. Gebruik bijvoorbeeld een notitieboekje die je altijd met je meedraagt om alles in te schrijven. Aan het eind van de dag kun je de belangrijke dingen dan opschrijven in je agenda of op een andere manier afhandelen zodat je zeker weet dat je het niet vergeet.

Als je een gewoonte maakt van het schrijven in dat boekje, dan scheelt dat echt heel veel!

(Behalve als je vergeet om erin te schrijven.)

Probeer trucjes te verzinnen om dingen makkelijker te maken

Dit is iets wat je leert wanneer je langer moet dealen met vergeetachtigheid, je verzint trucjes om het makkelijker voor jezelf te maken! Waaraan zou je kunnen denken?

 • Vaste dingen op vaste tijden inplannen: dus bijvoorbeeld een vast tijdstip om iets te doen of een vast tijdstip waarop je een afspraak inplant.
 • Samen met Tim maak ik goede afspraken over wat hij doet en wat ik doe, zodat ik zeker weet dat hij niet vergeet om iets te doen omdat ik het vergeten ben te vragen
 • Kijk eens of je dingen makkelijker voor jezelf kan maken door middel van schema’s, labels of kleurcodering.
 • Wanneer je steeds tegen een probleem aan loopt, vraag dan ook eens aan iemand anders om mee te denken over zulke trucjes om het makkelijker te maken!

Vraag hulp als je dat nodig hebt

Als je weet van jezelf dat je iets gaat vergeten, geef dan even een seintje aan iemand die je kan helpen om iets te onthouden! Wanneer je bijvoorbeeld een afspraak met iemand maakt, maar weet dat er een kans is dat je het gaat vergeten, spreek af dat diegene je een dag van tevoren even een berichtje stuurt.

Verder zijn er dingen die ik helemaal aan Tim over laat omdat ik weet dat het me niet lukt. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de voorraad eten in de koelkast en in de kast of in de gaten houden wanneer het wcpapier op is. Onbenullige dingen, maar niet onbelangrijk wanneer het fout gaat (je zal maar net een grote boodschap moeten…).

Probeer het los te laten

Hoe meer je gestrest bent om iets te vergeten, hoe groter de kans is dat je het gaat vergeten. We vergeten allemaal weleens iets en het gaat hoe dan ook gebeuren dat je iets vergeet, ooit. Wat is het ergste dat kan gebeuren als je het vergeet? Is dat extreem erg? Regel het nu of draag het aan iemand anders over. Is het niet zo erg? Dan is het niet zo erg!

Ik vind het zelf heel erg lastig om het los te laten omdat het een heel groot stuk controle is dat je kwijt bent. Maar met een beetje hulp en wat trucjes kom ik al een heel eind!

Heb jij hier ervaring mee? Zo ja, dan heb ook jij ongetwijfeld tips tegen vergeetachtigheid. Laat weten in de reacties wat voor trucjes jij gebruikt!

DELEN:

36 reacties

 1. Celeste 13 oktober 2014 / 07:04

  Dit zijn echt goede tips. De meeste gebruik ik zelf ook, vergeet ook nog wel eens dingen. Maar dan denk ik meer uit luiheid, omdat ik geen zin heb om de was te doen en het uitstel totdat ik het vergeet, haha.

  Kan me voorstellen dat het erg vervelend is als je steeds dingen vergeet. Is het iets dat bij de bijwerkingen hoort en straks weer minder wordt? Maar in ieder geval wel knap dat je er zo goed mee weet om te gaan.

 2. Kelly Caresse 13 oktober 2014 / 07:17

  Sinds mijn zwangerschap heb ik flinke vlagen van vergeetachtigheid gekent, het gaat inmiddels al stukken beter daarmee maar ik blijf toch alles opschrijven om belangrijke afspraken en details niet te vergeten, ook maak ik veel to do lijstjes. Handig artikel dit 🙂

 3. Nans 13 oktober 2014 / 07:39

  Hey Lisanne,
  Ook ik heb wegens vermoeidheid te kampen met enorme vergeetachtigheid. Ik schrijf daarom alles (letterlijk àlles) op in één boekje dat ik de hele dag bij me heb. Verder is mijn gsm een geweldig hulpmiddel. Alle afspraken staan er in: doktersafspraken of de kapper, maar ook wanneer de kinderen zwemmen hebben op school of moeten vertrekken naar de sportclub. Elke afspraak heeft twee alarmpjes: eentje een uur voor het vertrek naar de afspraak zodat ik me nog kan klaarmaken als ik het vergeten moest zijn of dat me wakker maakt, moest ik slapen. Het tweede alarmpje staat vijf minuten voor ik/de kinderen/ons gezin de deur uit moet. Voor mij maken die gsm-alarmpjes een wereld van verschil!

  Knap artikel alweer!

  Groetjes,

  Nans

 4. Joyce 13 oktober 2014 / 08:08

  Het kan idd heel frustrerend zijn om dingen te vergeten. Bij mij werkt het het handigst als ik dingen gewoon meteen op schrijf. Maar soms doe ik dat niet omdat ik dan net met iets bezig ben en ja, dan ben ik het weer vergeten. Ik ben nu een handige app aan het testen, kijken of dat iets voor me is, want mijn telefoon heb ik vaker bij me in de buurt dan dat stukje papier

 5. Denise 13 oktober 2014 / 08:21

  Hele fijne tips! Zelf merk ik dat ik ook steeds vaker iets vergeet.. tijd om er eens iets aan te doen!

 6. Elize 13 oktober 2014 / 08:43

  Misschien heb ik het al eens verteld, maar als ik gluten binnen heb gekregen kan ik niet verder denken dan 5 seconden of zo.. :’) dus vergeetachtigheid is voor mij erg herkenbaar.

  Het ergste vind ik het als iemand me een verhaal verteld en mijn brein zich halverwege het gesprek ineens een soort van ‘reset’. Dan weet ik dus ineens niet meer wat er de 10 minuten ervoor is gezegd. Vind ik erg beschamend eigenlijk haha.. dus meestal doe ik alsof er niks gebeurd is en klets ik mezelf er een beetje doorheen. Maar ik kan er natuurlijk beter eerlijk over zijn als dat gebeurt. Ook als ik plotseling niet meer weet waar ik ben vind ik vreselijk. Dan kan ik de deur uitgaan voor de boodschappen en halverwege ineens niet meer weten waar ik ben en wat ik ging doen. Brr… Dus meestal probeer ik iets mee te nemen waaraan ik kan herkennen wat ik ook alweer ging doen (En ik houd het dan ook de hele tijd vast, anders vergeet ik dat ik het bij me heb) . Een boodschappenlijstje bijvoorbeeld als ik boodschappen ga doen. Dat is tegelijkertijd ook handig om niet te vergeten wat ik dan moest hebben uit de supermarkt haha! Maar vaak ga ik eigenlijk liever niet alleen naar buiten als ik per ongeluk gluten op heb en ik last heb van dit soort dingen.

  • Caroline 13 oktober 2014 / 10:51

   Niet leuk meer he? Dat heb ik ook door mijn medicatie. Soms ben ik halverwege een zin en ben ik echt compleet kwijt waar het over ging. Dat vind ik echt gênante momenten. Vooral omdat er niemand is die begrijpt dat het door mijn medicatie komt. Klinkt stom, maar het lucht mij wel op om te weten dat ik niet de enige ben. Dankjewel dat je zo’n uitgebreide reactie hebt geplaatst! En succes natuurlijk!

   • Anja 30 mei 2015 / 08:06

    dit is zo herkenbaar voor mij , ook ik ben vergeetachtig door medicatie. Gelukkig gaat mijn gezin hier goed mee om( heb 2 volwassen kinderen en een fantastische echtgenoot, zij vullen mijn zinnen al aan of woorden waar ik niet op kom beschrijf ik dan anders en zij zeggen dan het woord dat ik zocht). dit alles wordt zo luchtig mogelijk opgenomen en ja daar lachen we dan ook wel eens mee. Waar ik wel problemen mee heb is onder andere mensen , niet de weinige dichte vrienden die ik nog heb maar buren en vreemden zelfs dokters reageren soms ongelovig. En het aller grootste probleem is idd een gesprek volgen en nog erger het proberen na vertellen. zo zijn er nu familiale problemen waardoor ik niet zonder begeleiding bij mijn eigen moeder en zuster kan gaan omdat ze misbruik maakten van die vergeetachtigheid, laf maar ook zeer lelijk alweer 2 mensen die ik niet meer kan vertrouwen. want het vertrouwen hebben in mensen nu van nog meer belang dan vroeger en jammer genoeg vallen dan veel mensen af. maar we behelpen ons met bovenstaande tips en leef nu nog een vrij normaal leven hoor we geven niet op en is eens iets niet gedaan de wereld zal er niet door vergaan lol

 7. Manon 13 oktober 2014 / 08:46

  Oh ik heb echt onwijs last van zwangerschapsdementie. Dan wil ik van alles doen en aan het eind van de dag heb ik nog niet eens de helft gedaan omdat ik er gewoonweg niet meer aan gedacht heb… Of dat ik thuis kom van de supermarkt en dan nog de helft vergeten ben! Ik schrijf dus ook echt heel veel dingen op, dat is het enige wat een beetje werkt haha.

 8. Frauke 13 oktober 2014 / 08:50

  Onwijs handige tips! Ik vergeet echt hééééél snel. 1 oplossing die het bij mij super doet: alles opschrijven én in mijn gsm wekkertjes zetten als het iets dringends is. Zo slaag ik er alsnog in te onthouden wat ik moet onthouden :D! X

 9. Marion 13 oktober 2014 / 08:55

  Fijn artikel zeg! Ik heb onlangs een mooi stevig schrift gekocht voor mezelf en schrijf echt alles op. Zelfs wat ik eet. Het is niet altijd nodig, maar het gevoel van zekerheid wat het me geeft is heel erg prettig.

 10. Thefoodiary 13 oktober 2014 / 09:07

  Vroeger kon ik alles onthouden, ik had zelfs geen agenda nodig voor al het huiswerk! Maar nu slippen er vaker dingetjes doorheen, ik moet echt dingen op gaan schrijven. Het is niet dat ik nu héél veel vergeet maar ik merk wel verschil. Ik schrijf dus echt de belangrijke dingen op!
  Het lijkt me in jouw situatie echt heel vervelend maar gelukkig zijn er mensen om je heen die je helpen en trucjes om het iets dragelijker te maken 😉

 11. Vanessa 13 oktober 2014 / 09:13

  Hoe ouder ik word, hoe vergeetachtiger ik ben. Misschien komt het gewoon omdat ik meer rond mijn hoofd heb in vergelijking met vroeger? Ik weet het niet… Ik probeer zoveel mogelijk dingen meteen te doen, en anders schrijf ik het op in mijn agenda of notitieboekje. Dat helpt al veel.

 12. Laura 13 oktober 2014 / 09:13

  Ik ben ook zo gigantisch vergeetachtig. Overal in huis liggen post-its met dingen die ik nog moet doen. Op de keukenmuur hangen lijstjes met huishoudelijke dingen die nog moeten gebeuren. In de keukenkastjes hangen de lijsten van de kinderen met allerlei dingen die ze moeten doen voor school en dan heb je nog mijn Kalender. Ja, met een hoofdletter K. Want mijn Kalender is het belangrijkste voorwerp in huis. Staat een afspraak daar niet op, dan bestaat hij simpelweg niet. En in een huis met twee chronisch zieke mannen staan daar heel wat afspraken voor therapeuten en ziekenhuizen op, helaas…

 13. Geertje 13 oktober 2014 / 09:42

  Dat “doe het meteen” is nog wel een leerpunt voor mij…. Ik stel alles altijd zo lang mogelijk uit! Maar gelukkig vergeet ik niet zo veel. En als ik de kans maak om iets te vergeten schrijf ik het op… Fijne tips!

 14. Nicky 13 oktober 2014 / 09:57

  Heel handige tips! Vooral dat van dat boekje, die ga ik zo snel mogelijk in voege laten treden. En inderdaad, als het te erg is kan een bezoekje aan de dokter zeker geen kwaad! Mijn grootmoeder is zo in behandeling voor haar vergeten, en het werkt!

 15. Dagmar 13 oktober 2014 / 10:02

  Wat een fijne tips, superhandig artikel! ik heb fases waarin ik meer vergeet, maar schrijf het dan altijd op. Er ligt niet voor niets standaard een schriftje op mijn nachtkastje of in mijn tas 🙂

 16. Sanne 13 oktober 2014 / 10:13

  Wat een fijne tips – en oh-zo-herkenbaar vergeetklachten. Niet fijn! Voor mij helpt het inderdaad om aantekeningen van dingen te maken (op logische plekken). Mijn agenda hangt dan ook altijd vol met post-its.

 17. Manon 13 oktober 2014 / 10:32

  Ik kom vaak in situaties waarin ik niet op kan schrijven dat ik iets niet moet vergeten, bijvoorbeeld tijdens het auto rijden haha. Wel goede tips! Ik ben zoooo vergeetachtig

 18. Miranda 13 oktober 2014 / 10:42

  Handige tips! Ik vergeet eigenlijk niet zo veel, ik heb echt een belachelijk geheugen qua dingen onthouden. Toen ik nog wat honger was had ik bij wijze van spreke niet eens een agenda nodig. Tegenwoordig wel:) dat is ook mijn beste tip. Ik schrijf álles in een agenda app op m’n telefoon met meldingen. Zo vergeet ik nooit wat!

 19. Miss Happinez 13 oktober 2014 / 11:07

  Super handig artikel weer! Bij mij werkt het goed om to do lijstjes te maken.

 20. Yvonne 13 oktober 2014 / 11:41

  Ondergewicht en Ondervoeding veroorzaakte bij mij mijn vergeetachtigheid – wanneer ik nu een film terugkijk valt me op hoeveel er op dit moment langs me heen ging. Gelukkig gaat dit nu beter. Ik denk dat het vooral belangrijk is om mensen te vertellen dat je niet uit luiheid of ongeïnteresseerdheid iets vergeet.

 21. Kim 13 oktober 2014 / 12:18

  Ik heb sinds een tijdje best wel last van vergeetachtigheid, althans dat vind ik zelf.. heel vervelend.. Ik probeer wel zoveel mogelijk op te schrijven en maak ook bijna elke dag een to-do-lijstje.

 22. Simone 13 oktober 2014 / 14:14

  Op het moment ben ik erg vergeetachtig. Maar ik slik nu medicatie voor ontsteking in mijn pezen. In dit geval kom het door de medicatie. Anders ben ik ook wel vergeetachtig, maar nu is het wel heel erg…

 23. Harriët 13 oktober 2014 / 14:15

  Ik vind het ook echt heel vervelend. Dit voelt meer dan alles alsof m’n lichaam zich tegen me keert. Ik onthoud niks, tenzij ik het supergroot op m’n whiteboard schrijf en het dan hopelijk ook niet vergeet, en middenin gesprekken ‘reset’ ik ook zoals iemand hierboven zei. Maar gelukkig heb ik leuke mensen om me heen die me aan alles herinneren en alles doodleuk een tweede keer willen vertellen haha.

 24. Mandy 13 oktober 2014 / 15:20

  Wat een handig artikel. Ik vergeet door mijn hersenletsel ook alles. Dingen opschrijven werkt echt goed. Ook maak ik veel foto’s van de dingen die ik doe. Als ik de foto’s terug zie weet ik weer wat ik die dag gedaan heb of wat ik heb gegeten. Wat ook erg handig is, is alarm herinneringen in mijn telefoon zetten. O en vaste patronen werken bij mij ook, alles op een vaste manier doen op een vaste manier opruimen. etc.

 25. Iris 13 oktober 2014 / 18:39

  Ik las een keer dat als je bijvoorbeeld je sleutels neerlegt, je iets speciaals moet doen, zoals in je handen klappen of een rondje draaien. Heel maf, maar het werkt wel.

 26. Jana 13 oktober 2014 / 19:54

  Ik vergeet ook ontzettend snel dingen 🙂 maar nu gebruik ik de app colornote en is dit al veel minder 😀

 27. Frederique 13 oktober 2014 / 20:21

  Zo belde ik vandaag nogmaals naar de huisartsenpraktijk omdat ik niet meer wist hoe laat ik er moest zijn. Het stond in mijn agenda, maar ik begon aan mezelf te twijfelen.

 28. Angela 14 oktober 2014 / 16:18

  To do-list maken! Ik raak er ook wel gestresst van, maar door die lijst weet ik zeker dat ik niks vergeet.

 29. Anneleen 14 oktober 2014 / 19:59

  Hele fijne tips! Als ik bang ben om iets te vergeten, schrijf ik het op in een notitieboekje of in mijn agenda!

 30. Hester 14 oktober 2014 / 21:34

  Origineel onderwerp, goede tips! Ik heb hier gelukkig niet in extreme mate last van, lijkt me echt zó onwijs vervelend. Er valt wel mee om te gaan natuurlijk in praktische zin maar voor jezelf is het gewoon zo irritant.

 31. Jolien 15 oktober 2014 / 11:21

  Leuk artikel, en goede tips!
  Ik ben vaak erg vergeetachtig als ik het heel erg druk heb, dan kan ik ergens heen lopen om iets te halen of te doen en dan sta ik er en dan denk ik.. wat ging ik ook al weer doen?!
  Klinkt raar maar meestal loop ik dan terug en dan weet ik het weer.
  Mijn afspraken schrijf ik gelijk in mijn agenda en deze heb ik dan ook 9 van de 10 keer bij me.
  Ik merk dat vergeetachtigheid bij mij in vlagen komt, soms dan hou ik alles goed bij en andere keren lijk ik wel een zeef.

 32. Miriam 16 oktober 2014 / 13:57

  Pfff, ja ik ken het! Post-its all over here ;p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.