6 Tips & tricks voor succesvol ondernemen met een beperking

Al eerder schreef ik een blogpost over succesvol ondernemen met een beperking. Daarin schreef ik al dat het een enorme uitdaging is (in elk geval met mijn beperkingen) en ik het niet meteen zou aanraden. Máár dat ik nog wel een aantal tips zou delen voor ondernemen met een beperking. Vandaag deel ik dus een aantal tips en trucjes die ik zelf gebruik bij het ondernemen met een beperkte hoeveelheid energie en beperkingen als pijn (beperking in bewegingsvrijheid) en concentratievermogen (beperking bij dingen die denkwerk nodig hebben)

ondernemen-met-een-beperking-hoe-doe-ik-dat

bron afbeelding

Een onderneming die bij je past

Eigenlijk heb ik heel erg geluk met het feit dat mijn hobby een onderneming is kunnen worden. Ik ben mij heel erg bewust dat lang niet elk soort bedrijf een mogelijkheid is in mijn geval. Of eigenlijk in heel veel gevallen! Bloggen is iets wat heel flexibel is en waarbij je niet extreem hard of onder extreme tijdsdruk hoeft te werken. Het is gewoon niet zo’n extreme baan. Je kan hoog en laag springen, maar bloggen is de meest relaxing baan die ik me zou kunnen voorstellen. In mijn geval.

Anders had ik misschien wel ander werk gehad, natuurlijk, haha. Ik heb dat al vaker verteld: bloggen is niet mijn droombaan ofzo. Ik vind het onwijs leuk om te doen en ik ga er ook zeker nog wel even mee door, maar er zijn nog veel meer dingen die gaaf zijn. Omdat het om een onderneming gaat zit de uitdaging er altijd wel in, of kun je hem erin houden als je dat wil. Maar ik kan me veel andere banen voorstellen waarbij je altijd uitdaging hebt en altijd bezig bent met je hoofd en dingen op een wat hoger niveau.

Activiteiten kunnen afwisselen

Zoals ik al vertelde heb ik veel beperkingen wat betreft concentratie, energie en pijn. Daar moet ik altijd rekening mee houden. Gelukkig is het bloggen heel afwisselend. Je kan voor veel momenten wel een passende activiteit vinden. Een aantal voorbeelden:

Als je je fysiek niet zo goed voelt:

 • Schrijven
 • Video’s bewerken
 • Via Pinterest inspiratie zoeken
 • Afbeeldingen zoeken voor bij je geschreven blogposts
 • Technische dingen achter de schermen
 • Mail wegwerken
 • Foto’s bewerken

Als je je niet zo goed kan concentreren:

 • Foto’s maken
 • Creatieve dingen maken zodat ik deze later kan opnemen of in een geschreven artikel kan laten zien (of meteen opnemen, als dat niet te ingewikkeld is)
 • Via Pinterest inspiratie zoeken
 • Afbeeldingen zoeken
 • Foto’s klaarzetten voor mijn diary

Om eerlijk te zijn komt het vaak voor dat ik me niet kan concentreren, het is niet voor niets zo dat mijn mail vrijwel nooit aan de beurt komt. Maar daar heb ik een oplossing voor!

Wanneer je weinig energie hebt:

 • Ook vanuit bed kun je op zoek naar inspiratie. Moet je maar net zin in hebben.
 • Schrijven doe ik soms ook vanuit bed
 • Soms gaat zelfs foto’s bewerken
 • En video’s bewerken vanuit mijn bed

Verder lukt het opnemen van video’s alleen wanneer ik gewoon een goede dag heb en me even kan concentreren, even kan zitten en eventueel iets kan doen en laten zien en energie heb om te praten en er representatief uit te zien.

Geen tijdsdruk

Ik lees weleens van bloggers dat ze een enorme tijdsdruk voelen. Gelukkig voel ik die niet zo, dat ligt er misschien ook aan dat ik veel schrijf over ziekte en dat veel mensen het snappen als er eens niets online komt.

In principe zou ik zo een week lang mijn werk kunnen neerleggen. Maar, daar komen we later nog eventjes op terug…

Je eigen tijd indelen

Je eigen tijd kunnen indelen is perfect. Hierboven heb je kunnen lezen wat ik wanneer doe. Dat betekent dat ik geen 9 tot 5 baan heb en een privéleven er ook minder in zit dan bij iemand die wel een 9 tot 5 baan heeft, of nouja, iemand die gezond is. Ik vind werken belangrijk en ik verkies dit vaak boven andere dingen. Ik voel misschien geen tijdsdruk, maar ik vind het wel leuk om steeds iets nieuws online te zetten.

Zo zat ik vaak rustig tot 5 uur ‘s nachts te werken. Dit doe ik sinds mijn behandeling absoluut niet meer, omdat ik gewoon meer rust nodig heb. Maar alsnog gaat deze manier van werken allemaal goed wanneer ik me goed genoeg voor voel en wanneer ik niets anders te doen heb (dat komt niet zo vaak voor, op mijn behandelingen na).

Geen verplichtingen

In principe heb ik helemaal geen verplichtingen. Als ik een week lang niets doe aan mijn site is dat geen ramp. Dan komen er misschien iets minder bezoekers doordat er niets online komt, maar dat is helemaal niet zo’n enorm verschil. Dat is heel erg fijn.

Verder heb ik natuurlijk altijd wel zakelijke deals lopen… daarvoor heb ik hulp.

Een vangnet

Namelijk iemand die mijn zakelijke mail doet, maar sinds kort steeds meer meehelpt met het creatieve proces achter de gesponsorde content die gemaakt kan worden. Mijn medewerker ontwikkelt zich steeds meer en gaat zich steeds meer thuis voelen in het blogwereldje. Dat gaat dus ook steeds soepeler. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor gesponsorde blogposts, maar ook wat betreft het toesturen van items en of dat een meerwaarde gaat zijn voor mijn blog (en op welke manier dan).

Je kunt als blogger kiezen om iemand per uur te betalen, maar ik hoor ook weleens over mensen die van elke deal die binnen gesleept wordt door persoon in kwestie een bepaald percentage gaat naar degene die het geregeld heeft. Eigenlijk zoals een mediabureau ook een deel neemt van een campagne die zij regelen.

Ik heb dus iemand die mijn zakelijke mail doet. Dit gaat door als ik te ziek ben. Als ik voor een bepaalde deadline te ziek ben dan wordt dat doorgegeven en wordt het opgelost. Gelukkig komt dit niet super vaak voor, zeker niet sinds hij rekening houdt met wanneer ik ziek ben en hij zelf content bedenkt en bijvoorbeeld producten voor mij kan uitzoeken. Dat is heel fijn, zo blijven er producten binnen komen en hoef ik alleen nog maar het schrijfwerk en de foto’s (of video) te doen.

Verder doet deze persoon (samen met mijn vader) ook de administratie. Daar heb ik op dit moment helemaal geen energie voor, dus dit heb ik helemaal aan hen overgelaten. Ook dit gaat hartstikke goed.

Al met al heb ik, ondanks dat ik minder energie heb door de behandeling, het gevoel dat alles op rolletjes loopt. Het is allemaal vol te houden en ik word nog steeds blij van het bloggen. Vaak komt er veel online, maar soms ook een tijdje niets. Dat is niet erg, vind ik zelf. Uiteindelijk voor de resultaten is het ook geen ramp, gelukkig.

Zo… dat waren even meer dan duizend woorden. Zo gaat het dus hartstikke goed en dat is top. De volgende keer een blogpost over hoe ik het filmen/schrijven/werken zelf zo gemakkelijk mogelijk maak voor mezelf?

DELEN:

20 reacties

 1. Mama Lifestyle Blog 10 juni 2016 / 06:14

  Wat een leuk artikel. Ik vind het super knap hoe jij je blog hebt opgezet en draaiende houdt, ondanks je ziekte. Ik heb er soms al moeite mee om tijd te vinden voor mijn blog. Werkt je broer mee of heb je nu iemand anders in dienst?

 2. marije 10 juni 2016 / 07:02

  Wat fijn dat je iemand hebt die je kan helpen en mooi om te lezen hoe je ondanks je gezondheid, toch kan blijven werken.

 3. Jacqueline 10 juni 2016 / 07:18

  Vind het echt superknap. Niet alleen hoe je het aanpakt, maar ook dat je je blog zo succesvol hebt gemaakt, dat je het op deze manier kan aanpakken. Want zelf doe ik het bloggen maar een beetje erbij en zelfs dan zit er een hoop werk in. Ik kan me zo voorstellen dat het opbouwen naar wat je nu hebt, niet vanzelf is gegaan.

 4. Darina 10 juni 2016 / 07:31

  Ik vind het echt heel knap hoe je dit doet en gelukkig heb je goede hulp erbij! Fijn dat je zo toch kunt werken aan je blog die ik heel graag lees 🙂

 5. Mascha 10 juni 2016 / 07:47

  Erg knap hoe jij dit volhoud. Ik vind het vrij lastig om regelmatig goede content te plaatsen, naast mn fulltime studie. Maar misschien ligt daar ook de fout. Ik wil het misschien wel te goed doen…. En daardoor komt er minder online

 6. Emmy 10 juni 2016 / 08:06

  Ik vind het heel knap van jezelf dat je hulp hebt durven aannemen. Niet iedereen lukt het om die stap te zetten. <3

 7. Tiffany 10 juni 2016 / 08:10

  Ja heel graag ook informatie over hoe je het zo makkelijk mogelijk maakt voor jezelf. Ik heb namelijk vooral energie te kort (en het gevoel dat ik een eeuwig durende griep heb) en daardoor is werken echt een ontzettend probleem. Ik zou zo graag iets doen maar ik kan zo weinig uren maken. Heel erg bedankt voor dit artikel lisanne!!

 8. Vanessa 10 juni 2016 / 08:47

  Leuk om te lezen hoe jij je blog draaiende houdt ondanks je beperking, dat is heel knap! Ik ben ook chronisch ziek en plaats van maandag tot vrijdag een blogpost, dat is voor mij goed vol te houden. Bloggen heeft het voordeel dat je het kan doen wanneer je wil. Op een slechte dag doe ik weinig tot niets en op een goede dag dan weer heel veel. Je eigen tijd indelen is zeker een pluspunt!

 9. Charelle 10 juni 2016 / 08:59

  Wat een fijn artikel weer Lisanne! Leuk dat je hier over deelt. Ik vind het trouwens knap dat je die tijdsdruk niet voelt. Ik heb er zelf ook niet mega last van, maar ben wel altijd teleurgesteld als iets niet ‘binnen de tijd’ is gelukt.

 10. Anouk 10 juni 2016 / 09:14

  Ik denk dat ondernemen sowieso leuk is, met of zonder beperking! Maar wel mooi op een rijtje hoe jij het doet 🙂

 11. Saar 10 juni 2016 / 11:24

  Heel handige tips! Ik kan er zelf ook veel dingen in herkennen.

 12. Ise 10 juni 2016 / 12:54

  Fijn beschreven! Ik heb ook wat standaard klusjes die ik doe als ik me niet zo goed voel. Toch fijn dat dat nog kan 🙂

 13. Emily 10 juni 2016 / 14:06

  Ik vind het heel knap dat jij toch je blog zo goed draaiende weet te houden, ondanks je ziekte. Het ziet er altijd ook allemaal mooi uit, leest fijn, zit aandacht in. Ik denk niet dat veel mensen zich beseffen hoe moeilijk dat is met een chronische ziekte. Petje af. 🙂

 14. Leonie 10 juni 2016 / 14:13

  Ik blijf het knap vinden dat je het allemaal zo goed geregeld hebt en kunt bijhouden!
  Ik twijfel de laatste tijd ook steeds meer om toch gewoon mijn droom te volgen en naast mijn werk iets te gaan opstarten, maar ik word alleen bij de gedachte al moe van het gezeur en de regels van het uwv

 15. Suzan 10 juni 2016 / 14:25

  Dan heb ik nog wel wat puntjes om aan de werken.
  Het afwisselen van activiteiten begint al beter te gaan.
  Maar geen tijdsdruk en geen verplichtingen, dat kan ik nog niet echt loslaten.
  En dat vangnet moet ik nog opbouwen denk ik. 😛

 16. De Hoestende Avonturier 10 juni 2016 / 15:00

  Interessant om te lezen Lisanne. Vind dat jij nog heel regelmatig iets online zet hoor! En vrijwel altijd ook iets leuks 🙂 Heb ik bewonderin voor!

 17. Linda 11 juni 2016 / 11:31

  Super fijn dat je een vangnet hebt, ik probeer zoveel mogelijk zelf te doen en mis dat net weleens als het even helemaal niet gaat. Vooral laten weten dat een deadline door gezondheidsredenen opgeschoven moet worden vind ik lastig om te brengen, daarin zal ik echt nog wat zakelijker moeten worden. Verder kan ik mij heel goed vinden in jouw verhaal, alleen leg ik mijzelf veel druk op qua planning. De beste stok achter de deur denk ik zo 🙂

 18. Vivian 14 juni 2016 / 19:03

  Net als de anderen hier vind ik het super dat je het gewoon allemaal doet en er ook plezier aan beleeft en dat het zo goed voor je werkt! You go girl =D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.