TIPS: Ultiem genieten van je vakantie

Op vakantie gaan is een van de fijnste dingen in het leven, als je ‘t mij vraagt! We zitten op het moment echt in het hoogseizoen en de kans is groot dat ook jij binnenkort op vakantie gaat. Op internet vind je eindeloze lijstjes als het gaat om vakantie. Wat je mee moet nemen, welke make- up je niet kan missen, welke kleding en ga zo maar door. Maar hoe je nu nog een klein beetje extra geniet van je vakantie, dat vind je alleen bij mij!

staycation

Flickr / adambklein

Laat het niet langs je heen gaan

Een veel voorkomend probleem op vakantie. Je bent zo druk bezig met al die leuke dingen, dat je vergeet stil te staan bij wat je aan het doen bent. Probeer tussendoor steeds na te denken over ‘wat ben ik aan het doen’ en ‘hoe fijn is dat?’, zet desnoods een aantal keer per dag de wekker op je mobiel zodat je het echt niet vergeet. Het is zonde om je vakantie langs je heen te laten gaan want voor je het weet is hij weer voorbij!

Wissel actief af met minder actief 

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen soort vakantie. De een gaat op stedentrip, de ander doet een rondreis door de natuur, en volgens mij gaat het merendeel lekker genieten van een zon, zee, strand vakantie! Voor elk type is er afwisseling mogelijk, let maar op…

Zon, zee strand: Twee weken lang luieren is natuurlijk heerlijk, maar hoe langer je ligt, hoe normaler het wordt. Het is heel leuk om de omgeving te verkennen of gewoon even te gaan winkelen. Neem een paar dagen van de vakantie (zo verspreid mogelijk) en doe daarop iets actievers. Ga bijvoorbeeld een wandeling door de natuur maken, neem een rondleiding door een grote stad om cultuur te snuiven, of ga lekker winkelen. In toeristische omgevingen kun je vaak een dag een rondleiding krijgen door de omgeving langs al het moois wat de omgeving te bieden heeft, wat dat ook mag zijn. Wedden dat je de dag erna heel erg blij bent met de ervaring, maar ook heel blij met het feit dat je weer lekker kunt gaan luieren en genieten van de zon!

De stedentrip: Deze kun je voor mijn gevoel op twee manieren interpreteren, je gaat cultuur snuiven, musea bezoeken, kerken bekijken en genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft. Wissel dan een paar dagen af met winkelen, de natuur opzoeken, iets actiefs doen, of je lekker laten verwennen in een spa. Misschien niet echt jouw ding, maar wedden dat je het kunt waarderen!

Verder is het zo als je puur voor het shoppen komt, om ook een museumpje mee te pakken. Vaak zijn shoppingtripjes niet zo lang, dus erg afwijken van je plan lijkt me niet zo’n goed idee. Natuurlijk, als je de kans krijgt kun je bij de stedentrip ook een dagje op een terras gaan genieten van de zon. Maar goed he, dan moet die zich wel eerst laten zien!

De actieve natuurvakantie: Eigenlijk weer een beetje hetzelfde verhaal. Zoek een museum, een grote stad, een spa, een zwembad, een winkelcentrum, of een toeristische bedoeling op en ga voor wat afwisseling!

Kom uit je comfort zone

Zoals bij het vorige punt een beetje meespeelde, doe iets wat totaal niet jouw ding is. Hierdoor zou je leven nog weleens een compleet nieuwe (positieve) wending kunnen krijgen. Wie weet vind je zelfs een nieuwe hobby! Buiten je comfortzone treden is goed voor je zelfvertrouwen, je krijgt er een open blik van en je bent weer een ervaring rijker!

Op vakantie kent niemand je, al je blunders laat je achter op plaats van bestemming en de slechte ervaringen ook. En de goede neem je mee! Wat heb je te verliezen?

Relax!

Neem rust. Vakantie is om uit te rusten! Niet om meer vermoeid thuis te komen dan dat je vertrok. Houd jezelf in de gaten als je van jezelf weet dat je jezelf nog weleens voorbij loopt. Vraag desnoods je medereizigers om je hierop te attenderen.

Leg alle mooie momenten vast

Wat is er fijner dan later thuis nog kunnen genieten van een afgelopen vakantie? Wegdromen bij mooie foto’s of filmpjes. Je kunt je achter bijvoorbeeld gaan uitleven en een mooi fotoboek in elkaar zetten (ik geef er eentje weg!). Maar het is soms ook heel leuk om een reisdagboek bij te houden. Voor mezelf vind ik dit een heel goed idee, omdat ik nogal vergeetachtig ben, haha.

Neem de tijd om te genieten

Je bent op vakantie, geniet! Neem elke dag 10 minuutjes rust, ga in de zon liggen (of op je bed, wat je wilt) en bedenk alle leuke dingen die je de afgelopen dag gedaan hebt. Geniet vervolgens van het moment. Je bent in een ontzettend mooi land in een mooie omgeving, hoe vaak maak je dat nu mee? Misschien voel je de zon op je huid schijnen, heerlijk. Verder is opschrijven (zoals bij het reisdagboek) ook een hele goede manier om je bewust te worden van hoe fijn je vakantie is.

Bron afbeeldingen: weheartit.com

Natuurlijk kun je dit ook wel toepassen als je niet op vakantie gaat, maar als je gewoon wat vrije dagen hebt. Zelf ga ik wel op vakantie, naar Mallorca! Zelf ga ik mijn eigen tips ook zeker toepassen, gewoon zodat ik alles uit mijn vakantie haal wat erin zit. Wat doe jij om zo veel mogelijk van jouw vakantie kan genieten? En waar ga je heen?

16 reacties

 1. lifesplash 15 juli 2012 / 07:51

  Het genieten van je vakantie… oh so important! Leuke tips. Ik krijg nu echt zin om op vakantie te gaan, haha.

 2. Rosalie 15 juli 2012 / 10:00

  Dankje Lisanne :). Nu kan ik nog meer genieten van mijn vakantie. Ik ga zondag weg 😀

 3. MarCreaties 15 juli 2012 / 10:07

  Handige tips! Wij gaan 1,5 week naar het noorden (bergen) van Tsjechië, en een paar daagjes Praag aan het eind, en daarna ga ik nog een week op zeil&surfkamp: lekker actief weekje erachteraan! 🙂 Veel plezier in Mallorca!

 4. Anouk 15 juli 2012 / 10:09

  Bedankt voor de tips. Wij gaan een midweekje weg, ik ga zeker genieten in drie dagen tijd veel bekijken en vastleggen!

 5. Daniëlle 15 juli 2012 / 10:39

  Mooie tips! Zelf ben ik nu in Frankrijk en over twee weken ga ik naar Italië. Ik heb echt een typische zon, zee en strand vakantie, maar gisteren heb ik een ander stadje bezocht en het was super! Heel veel foto’s genomen zodat ik er later nog meer van kan genieten 🙂

 6. Esmay 15 juli 2012 / 11:33

  Hele goeie tips! Weetje, ik word altijd zo vrolijk van je blog 😀

 7. Anneke 15 juli 2012 / 13:09

  Iets wat ik zelf heb geleerd is dat ik juist niet alle momenten per se vast hoef te leggen. Vroeger was ik daar heel erg mee bezig. Dan zag ik iets moois en dan baalde ik dat ik mijn camera vergeten was, of ik kreeg het niet op de foto zoals ik wilde. Nu denk ik: jammer dan, ik maak dit NU mee en ik ga er NU van genieten.

  • Lisanneleeft 16 juli 2012 / 00:11

   Denk dat dat eraan ligt hoe perfectionistisch je bent met je foto’s. Voor jou denk ik een beter idee om een reisdagboek te schrijven aan het eind van de dag dan? 🙂 Het is maar net wat voor jezelf het beste werkt!

 8. Naomi 15 juli 2012 / 13:53

  Ik werk vooral veel deze vakantie en ga nergens heen, maar ik geniet met volle teugen van m’n vrije dagen. Dan doe ik vaak juist iets ontspannends, omdat horeca natuurlijk best wel intensief werk is.

 9. Fien 15 juli 2012 / 14:02

  Wat een origineel en positief artikel weer Lisanne! Ik ga ook snel weg en kan niet wachten! Heb er onwijs veel zin in!

 10. xMYSTERYCHICK 15 juli 2012 / 15:51

  heel leuk artikel, nu vind ik het echt jammer dat we dit jaar niet op vakantie gaan. ;(

 11. Jolien 15 juli 2012 / 20:39

  Ik treed alvast buiten mijn comfort zone deze zomer, want ik ga kamperen in een tent met mijn vriend. Iets wat ik normaal niet zou doen, want ik ben nogal gesteld op luxe 🙂

 12. Justine 15 juli 2012 / 21:25

  Handige tips! Zal ik zeker uitproberen als ik op vakantie ben!

 13. Renate 15 juli 2012 / 23:49

  Mooi artikel! Vooral de laatste, dat je echt de tijd moet nemen. ‘Vroeger’ was ik altijd van de planning, ik wilde elke dag wel 10 dingen bezichtigen en aan het eind van de dag was ik dan echt moe. Maar nu besef ik dat juist die rust heel prettig is, gewoon een dagje op je zonnebed aan het strand is ook fijn.

 14. donna 22 juli 2012 / 13:30

  Leuk artikel,, alleen ben ik het net helemaal eens over het ‘vast legen’. Ik merk bij mezelf dat als ik mijn camera bij de hand heb ik alleen maar bezig ben met al het mooie vast te leggen. En zelf dus eigenlijk minder geniet. Zo was ik vorig jaar in Londen een avond mijn camera vergeten, maar achteraf was dat de leukste uren uit mijn vakantie 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.