Tips voor een simpeler leven

Ooit snapte ik niet waarom mensen een simpel leven zouden willen. Iedereen wil toch een boeiend, vol, en spannend leven? Nu pas snap ik wat ze bedoelden met het simpeler maken van je leven. Zo min mogelijk ruis en zo veel mogelijk van de dingen die je belangrijk vindt!

what-makes-life-simple

Bron

Ban stoorzenders uit

De eerste tip is misschien wel de meest voor de hand liggende: zorg dat je stoorzenders zo veel mogelijk verwijdert!

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke stoorzenders. Dat zou kunnen gaan om een persoon in je leven die je negatief beinvloedt, maar ook je telefoon die de hele dag door af gaat kan je behoorlijk storen. Daarnaast kan het de kleur van je muur zijn, de stoel op je werk die niet lekker zit, noem het maar op.

Eigenlijk kan het alles zijn: geluiden, spullen, personen.

Zorg dat je zo min mogelijk spullen bezit

Dat is meteen mijn volgende tip: zorg dat je zo min mogelijk spullen hebt!

Veel mensen maken er een sport van om zo veel mogelijk spullen te verzamelen, omdat… tsja, waarom? Waarom doen mensen dit? Ik doe het zelf ook, ik heb heel snel de neiging om spullen te houden wanneer ik weet dat ik het waarschijnlijk niet meer ga gebruiken.

Als ik iets een keer in de drie jaar gebruik, dan ligt het eigenlijk meer in de weg dan dat het handig is. Vooral wanneer het om spullen gaat die helemaal niet duur zijn is het dan prettiger om het weg te doen of te geven, bij dure spullen zou je ook kunnen kijken of je het nog kan verkopen.

Ik vind mezelf absoluut geen minimalist (hoewel ik er wel het een en ander over heb geschreven) en ik vind sommige spullen die ik prima had kunnen missen gewoon fijn om te hebben. Sommige spullen maken mijn leven net een stukje leuker of makkelijker. Maar spullen die dat niet doen en die je niet gebruikt, die kunnen echt weg!

Focus op de belangrijke dingen

Je kan nog zo goed focussen op het simpeler maken van je leven, maar waar doe je het voor? Zou je meer tijd willen hebben voor familie, vrienden of een bepaalde hobby? Of wil je je gaan focussen op iets nieuws, zoals het leren van een nieuwe taal of een nieuw vak?

Hoe dan ook, wat het ook is: bedenk waar je je leven simpeler voor wil maken! Dat helpt om het in de praktijk te brengen, zo raak je meer gemotiveerd om er daadwerkelijk iets mee te gaan doen.

Het leven is zo druk gemaakt dat het van mij allemaal best iets simpeler mag. Terwijl mijn leven toch al behoorlijk simpel is, haha. Wat doe jij om ervoor te zorgen dat je niet te veel dingen doet en te weinig tijd over houdt van de dingen die je echt belangrijk vindt?

DELEN:

36 reacties

 1. Marloes | Budgetproof.nl 14 november 2014 / 06:14

  Ik denk heel vaak: poeh, dit is te veel allemaal. Een fulltime baan, een blog en een sociaal leven … maar ik wil geen van allen opgeven. Ja, ik zou wel parttime willen werken, haha maar het geld is nodig.

  Een simpeler leven zou dus af en toe heel fijn zijn. Wat betreft spullen en stoorzenders heb ik daar niet zo’n last van. Interessant om eens over na te denken :).

 2. Marion 14 november 2014 / 07:13

  Mooi artikel. Goeie tips. Ik vind het vooral fijn om niet teveel spullen te hebben. Dat geeft op de een of andere manier rust.
  Marion blogde laatst over… Wist ik het maar

 3. Lauriëtte 14 november 2014 / 07:34

  Vooral de eerste tip is zo belangrijk! Als je veel stoorzenders in je leven hebt maakt dat je sneller geirriteerd en bitter. Het is zo fijn om simpel te leven, de eerste tip heb ik wel redelijk voor elkaar, alleen zou ik meer tijd willen besteden aan de tweede en derde, want dat schiet er toch wel vaak bij in.
  Lauriëtte blogde laatst over… Nieuwe bril; Mevrouw Brillemans!

 4. Nelleke 14 november 2014 / 08:20

  De tweede tip is goed! Doet me eraan herinneren dat ik eens mijn huis moet uitmesten. Dan kan ik weer een hoop spullen weggeven aan kringlopen.
  Nelleke blogde laatst over… Homemade pure pindakaas

 5. Jessica 14 november 2014 / 08:46

  Opruimen is heerlijk! Ik heb gisteren al mijn dvd’s en cd’s op marktplaats / facebook gezet. Het grootste gedeelte is al weg. Ruimt zo heerlijk op.
  Vaak doe ik 1x in de paar maanden een rondje door mijn kamer en zoek ik even alles uit. Elke keer kan er weer wat weg en dat is toch wel fijn.
  Leuke tips!
  Jessica blogde laatst over… Day Zero Project – Doel 86 Een deken haken d.m.v. Granny squares #1

 6. Jantine 14 november 2014 / 08:47

  Het blijft een boeiend onderwerp, en ik vind het een leuke invalshoek. Ik volg ook best veel blogs over consuminderen en minimalisme, maar dan gaat het daarbij toch veel over spullen wegdoen – en dat terwijl stoorzenders absoluut veel meer kan zijn.
  Jantine blogde laatst over… Uitstelgedrag

 7. Heleen 14 november 2014 / 09:12

  Ja, spullen weg doen is echt een hele goeie tip. Ze zeggen als je opruimt, je ook ruimte maakt in je hoofd. Het werkt echt zo!
  Heleen blogde laatst over… Verloren

 8. Frauke 14 november 2014 / 09:14

  Handig artikel! Ik merk dat, sinds ik minder waarde hecht aan spullen, ik een stuk sneller ‘tevreden’ ben. Ik hoef geen 100 make-upjes meer, ik wil geen hele collectie van dit of dat. Gewoon wat ik nodig heb, heerlijk! Spaart ook veel rommel uit ;)! X
  Frauke blogde laatst over… DIY: placemats van jute

 9. Miranda 14 november 2014 / 09:17

  Goed artikel! Om je goed te kunnen focussen op wat belangrijk is, is het inderdaad handig om stoorzenders uit te schakelen denk ik. Eens inde zoveel tijd zou je je daar eigenlijk eens bewust van moeten zijn om te evalueren waar je je precies op focust en wat de stoorzenders zijn:)
  Miranda blogde laatst over… Alweer zo nieuwgierig!

 10. Joyce 14 november 2014 / 09:24

  Mooi! Ik ben nu ook bezig om alleen maar de dingen te doen die mij gelukkig maken en me energie geven. Dat valt niet altijd mee en ik merk dat ik regelmatig ook gewoon erg moe ben en denk: hoe ga ik dit in godsnaam doen haha! Simpeler leven is denk ik vooral goed naar jezelf luisteren en meer mindfull bezig zijn en dat brengt me meer tot rust merk ik
  Joyce blogde laatst over… Pompoen Proteïne Reep

 11. sunny mama 14 november 2014 / 10:19

  Ben hier zo mee eens, maar moet er vaak aan herinnerd worden door deze blogpost. Een mens laat zich al snel meeslepen door de waan van de dag. Alleen euh… blijf toch een beetje moeite hebben met het wegdoen van spullen die eigenlijk allang weg hadden moeten zijn.

 12. Nicetobeout 14 november 2014 / 10:31

  Vooral die laatste! Ik moest laatst een soort schaal maken met op 0 ik ben best wel geslaagd omdat: en op 10 gefaald. En dan opsommen wanneer iemand gefaald is. Vervolgens moest ik mijzelf op die schaal plaatsen. Voor en na. Bijzondere oefening om bij stil te staan, je kijkt dan naar wat je allemaal wel hebt.
  Nicetobeout blogde laatst over… Uitjes tip: Theetuin Eemnes onze trouwlocatie!

 13. marieke 14 november 2014 / 11:13

  goed om weer eens te lezen over dit onderwerp. Vooral dat minimaliseren vind ik heel interessant en ik probeer dit ook steeds vaker toe te passen in mijn eigen leven. Kleren bijvoorbeeld sneller weg doen, de gedachte dat ik er iemand anders gelukkig mee kan maken helpt dan wel 🙂 Op de rest van mijn leven (boeken!) toepassen vind ik weer wat moeilijker haha 🙂
  marieke blogde laatst over… Bananenbrood met walnoten

 14. Petra 14 november 2014 / 12:39

  Heel fijne tips, vooral van die stoorzenders, daar moest ik om lachen, maar het is zo waar…
  Petra blogde laatst over… Reminder winactie!

 15. Manon 14 november 2014 / 12:54

  Ik heb het verminderen van mijn altijd spullen belangrijk om overzicht te houden en rustig gevoel te krijgen. Maakt het leven zeker makkelijker
  Manon blogde laatst over… Hoe het begon #6

 16. Anne 14 november 2014 / 14:26

  Leuke post! De tips zijn eenvoudig, zoals het hoort. Je moet simpel leven niet te moeilijk maken (ik vind dat soms wel gebeurt bij minimalisten).
  Anne blogde laatst over… Hoe ik de boel besodemieter

 17. Anneleen 14 november 2014 / 15:15

  Fijn artikel! Vroeger had ik op mijn kamer heel veel prulletjes staan en kon ik daar echt van genieten. Nu houd ik van licht in mijn kamer en zo weinig mogelijk spulletjes op men bureau, aan de muur, … Rust in je omgeving zorgt ook voor rust in je hoofd vind ik!
  Anneleen blogde laatst over… Knutselpakket van Miss Murphy

 18. overthuis.nl 14 november 2014 / 15:27

  Mooi! Ik probeer me hier ook mee bezig te houden en zo bewust mogelijk te leven. Denk aan zonder pakjes koken, milieuvriendelijke producten gebruiken en me bewust zijn waar spullen vandaan komen. Hierin kan ik echt nog wel groeien hoor, maar het begin is er. Daarnaast neem ik ook echt bewust tijd voor mezelf. Dus t.v. en computer uit en een lekkere wandeling maken of een boek lezen, ook dat is simpel leven! 🙂
  overthuis.nl blogde laatst over… 25 boeken lezen in een jaar

 19. zomersproetje 14 november 2014 / 16:17

  Goed geschreven. Het is vaak wel moeilijk de stoorzenders te bannen, je wordt toch veel geprikkeld, vooral door je telefoon, social media etc. En spullen weg doen/geven die je niet meer nodig hebt zou ik ook meer moeten doen. Wel ga ik vaak een rondje wandelen,zonder telefoon. Dat is lekker rustig!
  zomersproetje blogde laatst over… De zin van het leven

 20. Tessa 14 november 2014 / 18:25

  Het komt mij heel bekend voor. Vroeger wilde ik ook zo druk mogelijk leven, maar naarmate ik ouder word (oef, ik klink als een oma) hecht ik steeds meer waarde aan een simpeler en rustiger leven. Vooral de enorme hoeveelheid troep die we door de jaren heen hebben verzameld begint te storen. Gelukkig zijn we heel goed bezig met spullen weg doen, naar een kringloop of via Marktplaats. Een opgeruimd huis is voor mij echt een opgeruimd hoofd.
  Tessa blogde laatst over… De blijmakers van deze week #5

 21. Milou 14 november 2014 / 22:39

  Ik ben het helemaal met je eens! Simpel leven betekent helemaal niet dat je oppervlakkig hoeft te zijn. Net zoals ‘minimalistisch’ niet betekent dat je met weinig spullen moet leven. Ik hoop dat ik simpel kan leven, door alleen mensen om mij heen te verzamelen die positief zijn en die mij heel erg dierbaar zijn. Ik denk dat ik hier ook nog eens een artikel aan ga wijden. Mag ik dan naar je linken?
  Milou blogde laatst over… Dank je wel zeggen…

 22. Celeste 15 november 2014 / 08:22

  Wat een goed artikel! Vooral die van de spulletjes. Vroeger wilde ik altijd zoveel mogelijk hebben en durfde ik echt niks weg te gooien, gelukkig is dat nu wel anders 😉
  Celeste blogde laatst over… De Geneeskunde Student: Vieze Plaatjes

 23. Eline 15 november 2014 / 08:23

  Ik ben ecth een ramp in spullen weggooien. Daarom staat mijn huis ook zo vol! Ik heb me voorgenomen om tot het eind van het jaar iig iedere dag 5 dingen weg te doen. en benieuwd of me dat gaat lukken!
  Eline blogde laatst over… Nadelen van afvallen

 24. Hester 15 november 2014 / 10:40

  Eens! Je leven wordt inderdaad veel simpeler als je je alleen focust op de belangrijke dingen en op de kleine dingen die jij de moeite waard vindt. Bij mij is vooral de eerste stap effectief, en ook telkens opnieuw: als ik aan mijn huiswerk wil beginnen bijvoorbeeld moet ik eigenlijk eerst zorgen voor een opgeruimd bureau, geen honger/dorst, telefoon wegleggen et cetera.
  Hester blogde laatst over… Picture it november 2014 #2

 25. Maai 16 november 2014 / 09:05

  Vooral dat spullen verminderen zijn we nu hard mee bezig. We hadden nog een enorme zooi van toen we onze huizen bij elkaar gingen voegen. Dat is echt zo’n stuk verbeterd al. Maar feit blijft dat we met z’n inmiddels 4 en bijna 5 jes echt veel en veel te veel troep hebben. Ik probeer regelmatig dingen weg te doen maar lijkt wel of het er harder in komt. Nu zeker dalijk weer met de feest dagen, pffff…. Maar je hebt gelijk, moet het toch weer beetje oppakken, want rust in huis is echt rust in mijn hoofd. Liefs
  Maai blogde laatst over… Nadeel van een sociaal leven en mijn liefde voor het huishouden

 26. Tamarah 18 november 2014 / 21:27

  Helemaal mee eens ik houd ook van een simpel leven. Drukte om me heen is drukte in mijn hoofd dus ondanks dat ik in winkels wel geprikkeld word door al dat leuks, realiseer ik me dat dit ook onrust kan geven. Mijn huis hoeft niet heel minimalistisch te zijn maar ook niet bomvol met spul. Ik heb ook heel veel leren weggeven en dat geeft ruimte.
  Tamarah blogde laatst over… DIY: Zelf kaarsen maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.