Tips voor een simpeler leven

Ooit snapte ik niet waarom mensen een simpel leven zouden willen. Iedereen wil toch een boeiend, vol, en spannend leven? Nu pas snap ik wat ze bedoelden met het simpeler maken van je leven. Zo min mogelijk ruis en zo veel mogelijk van de dingen die je belangrijk vindt!

what-makes-life-simple

Bron

Ban stoorzenders uit

De eerste tip is misschien wel de meest voor de hand liggende: zorg dat je stoorzenders zo veel mogelijk verwijdert!

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke stoorzenders. Dat zou kunnen gaan om een persoon in je leven die je negatief beinvloedt, maar ook je telefoon die de hele dag door af gaat kan je behoorlijk storen. Daarnaast kan het de kleur van je muur zijn, de stoel op je werk die niet lekker zit, noem het maar op.

Eigenlijk kan het alles zijn: geluiden, spullen, personen.

Zorg dat je zo min mogelijk spullen bezit

Dat is meteen mijn volgende tip: zorg dat je zo min mogelijk spullen hebt!

Veel mensen maken er een sport van om zo veel mogelijk spullen te verzamelen, omdat… tsja, waarom? Waarom doen mensen dit? Ik doe het zelf ook, ik heb heel snel de neiging om spullen te houden wanneer ik weet dat ik het waarschijnlijk niet meer ga gebruiken.

Als ik iets een keer in de drie jaar gebruik, dan ligt het eigenlijk meer in de weg dan dat het handig is. Vooral wanneer het om spullen gaat die helemaal niet duur zijn is het dan prettiger om het weg te doen of te geven, bij dure spullen zou je ook kunnen kijken of je het nog kan verkopen.

Ik vind mezelf absoluut geen minimalist (hoewel ik er wel het een en ander over heb geschreven) en ik vind sommige spullen die ik prima had kunnen missen gewoon fijn om te hebben. Sommige spullen maken mijn leven net een stukje leuker of makkelijker. Maar spullen die dat niet doen en die je niet gebruikt, die kunnen echt weg!

Focus op de belangrijke dingen

Je kan nog zo goed focussen op het simpeler maken van je leven, maar waar doe je het voor? Zou je meer tijd willen hebben voor familie, vrienden of een bepaalde hobby? Of wil je je gaan focussen op iets nieuws, zoals het leren van een nieuwe taal of een nieuw vak?

Hoe dan ook, wat het ook is: bedenk waar je je leven simpeler voor wil maken! Dat helpt om het in de praktijk te brengen, zo raak je meer gemotiveerd om er daadwerkelijk iets mee te gaan doen.

Het leven is zo druk gemaakt dat het van mij allemaal best iets simpeler mag. Terwijl mijn leven toch al behoorlijk simpel is, haha. Wat doe jij om ervoor te zorgen dat je niet te veel dingen doet en te weinig tijd over houdt van de dingen die je echt belangrijk vindt?

DELEN:

36 reacties

 1. Annemijn 14 november 2014 / 05:43

  Haha ik werd geraakt door de boeiende titel. Focussen op de belangrijke dingen vind ik erg belangrijk. Dat kan al zoveel rust geven.

 2. Marloes | Budgetproof.nl 14 november 2014 / 06:14

  Ik denk heel vaak: poeh, dit is te veel allemaal. Een fulltime baan, een blog en een sociaal leven … maar ik wil geen van allen opgeven. Ja, ik zou wel parttime willen werken, haha maar het geld is nodig.

  Een simpeler leven zou dus af en toe heel fijn zijn. Wat betreft spullen en stoorzenders heb ik daar niet zo’n last van. Interessant om eens over na te denken :).

 3. Marion 14 november 2014 / 07:13

  Mooi artikel. Goeie tips. Ik vind het vooral fijn om niet teveel spullen te hebben. Dat geeft op de een of andere manier rust.

 4. Kelly Caresse 14 november 2014 / 07:17

  Wat een mooi artikel, het is een heel mooi doel om simpeler te lezen en in de praktijk lijkt me dit nog best lastig om te realiseren. Het uitschakelen van stoorzenders ( zowel voorwerpen als personen) is denk ik een hele goede daarbij, negativiteit om je heen kan dan weg afleiden van je doel

 5. Lauriëtte 14 november 2014 / 07:34

  Vooral de eerste tip is zo belangrijk! Als je veel stoorzenders in je leven hebt maakt dat je sneller geirriteerd en bitter. Het is zo fijn om simpel te leven, de eerste tip heb ik wel redelijk voor elkaar, alleen zou ik meer tijd willen besteden aan de tweede en derde, want dat schiet er toch wel vaak bij in.

 6. Dagmar 14 november 2014 / 07:59

  Wauw wat een fijne tips, heel mooi om te lezen. Ook van die spullen, so true!

 7. Nelleke 14 november 2014 / 08:20

  De tweede tip is goed! Doet me eraan herinneren dat ik eens mijn huis moet uitmesten. Dan kan ik weer een hoop spullen weggeven aan kringlopen.

 8. Jessica 14 november 2014 / 08:46

  Opruimen is heerlijk! Ik heb gisteren al mijn dvd’s en cd’s op marktplaats / facebook gezet. Het grootste gedeelte is al weg. Ruimt zo heerlijk op.
  Vaak doe ik 1x in de paar maanden een rondje door mijn kamer en zoek ik even alles uit. Elke keer kan er weer wat weg en dat is toch wel fijn.
  Leuke tips!

 9. Jantine 14 november 2014 / 08:47

  Het blijft een boeiend onderwerp, en ik vind het een leuke invalshoek. Ik volg ook best veel blogs over consuminderen en minimalisme, maar dan gaat het daarbij toch veel over spullen wegdoen – en dat terwijl stoorzenders absoluut veel meer kan zijn.

 10. Heleen 14 november 2014 / 09:12

  Ja, spullen weg doen is echt een hele goeie tip. Ze zeggen als je opruimt, je ook ruimte maakt in je hoofd. Het werkt echt zo!

 11. Frauke 14 november 2014 / 09:14

  Handig artikel! Ik merk dat, sinds ik minder waarde hecht aan spullen, ik een stuk sneller ‘tevreden’ ben. Ik hoef geen 100 make-upjes meer, ik wil geen hele collectie van dit of dat. Gewoon wat ik nodig heb, heerlijk! Spaart ook veel rommel uit ;)! X

 12. Miranda 14 november 2014 / 09:17

  Goed artikel! Om je goed te kunnen focussen op wat belangrijk is, is het inderdaad handig om stoorzenders uit te schakelen denk ik. Eens inde zoveel tijd zou je je daar eigenlijk eens bewust van moeten zijn om te evalueren waar je je precies op focust en wat de stoorzenders zijn:)

 13. Joyce 14 november 2014 / 09:24

  Mooi! Ik ben nu ook bezig om alleen maar de dingen te doen die mij gelukkig maken en me energie geven. Dat valt niet altijd mee en ik merk dat ik regelmatig ook gewoon erg moe ben en denk: hoe ga ik dit in godsnaam doen haha! Simpeler leven is denk ik vooral goed naar jezelf luisteren en meer mindfull bezig zijn en dat brengt me meer tot rust merk ik

 14. sunny mama 14 november 2014 / 10:19

  Ben hier zo mee eens, maar moet er vaak aan herinnerd worden door deze blogpost. Een mens laat zich al snel meeslepen door de waan van de dag. Alleen euh… blijf toch een beetje moeite hebben met het wegdoen van spullen die eigenlijk allang weg hadden moeten zijn.

 15. Nicetobeout 14 november 2014 / 10:31

  Vooral die laatste! Ik moest laatst een soort schaal maken met op 0 ik ben best wel geslaagd omdat: en op 10 gefaald. En dan opsommen wanneer iemand gefaald is. Vervolgens moest ik mijzelf op die schaal plaatsen. Voor en na. Bijzondere oefening om bij stil te staan, je kijkt dan naar wat je allemaal wel hebt.

 16. marieke 14 november 2014 / 11:13

  goed om weer eens te lezen over dit onderwerp. Vooral dat minimaliseren vind ik heel interessant en ik probeer dit ook steeds vaker toe te passen in mijn eigen leven. Kleren bijvoorbeeld sneller weg doen, de gedachte dat ik er iemand anders gelukkig mee kan maken helpt dan wel 🙂 Op de rest van mijn leven (boeken!) toepassen vind ik weer wat moeilijker haha 🙂

 17. Petra 14 november 2014 / 12:39

  Heel fijne tips, vooral van die stoorzenders, daar moest ik om lachen, maar het is zo waar…

 18. Manon 14 november 2014 / 12:54

  Ik heb het verminderen van mijn altijd spullen belangrijk om overzicht te houden en rustig gevoel te krijgen. Maakt het leven zeker makkelijker

 19. Anne 14 november 2014 / 14:26

  Leuke post! De tips zijn eenvoudig, zoals het hoort. Je moet simpel leven niet te moeilijk maken (ik vind dat soms wel gebeurt bij minimalisten).

 20. Anneleen 14 november 2014 / 15:15

  Fijn artikel! Vroeger had ik op mijn kamer heel veel prulletjes staan en kon ik daar echt van genieten. Nu houd ik van licht in mijn kamer en zo weinig mogelijk spulletjes op men bureau, aan de muur, … Rust in je omgeving zorgt ook voor rust in je hoofd vind ik!

 21. overthuis.nl 14 november 2014 / 15:27

  Mooi! Ik probeer me hier ook mee bezig te houden en zo bewust mogelijk te leven. Denk aan zonder pakjes koken, milieuvriendelijke producten gebruiken en me bewust zijn waar spullen vandaan komen. Hierin kan ik echt nog wel groeien hoor, maar het begin is er. Daarnaast neem ik ook echt bewust tijd voor mezelf. Dus t.v. en computer uit en een lekkere wandeling maken of een boek lezen, ook dat is simpel leven! 🙂

 22. zomersproetje 14 november 2014 / 16:17

  Goed geschreven. Het is vaak wel moeilijk de stoorzenders te bannen, je wordt toch veel geprikkeld, vooral door je telefoon, social media etc. En spullen weg doen/geven die je niet meer nodig hebt zou ik ook meer moeten doen. Wel ga ik vaak een rondje wandelen,zonder telefoon. Dat is lekker rustig!

 23. Mandy 14 november 2014 / 16:50

  Stoorzenders uitzetten is echt een goede! Moet ik veel vaker doen.

 24. Iris 14 november 2014 / 17:43

  Spullen wegdoen helpt inderdaad erg goed. Wat je niet hebt, hoef je geen zorgen over te maken.

 25. Yvonne 14 november 2014 / 18:14

  Ik heb ooit heel bewust de keuze gemaakt om een aantal mensen niet meer te zien. Het heeft me zo ontzettend veel rust gegeven.

 26. Tessa 14 november 2014 / 18:25

  Het komt mij heel bekend voor. Vroeger wilde ik ook zo druk mogelijk leven, maar naarmate ik ouder word (oef, ik klink als een oma) hecht ik steeds meer waarde aan een simpeler en rustiger leven. Vooral de enorme hoeveelheid troep die we door de jaren heen hebben verzameld begint te storen. Gelukkig zijn we heel goed bezig met spullen weg doen, naar een kringloop of via Marktplaats. Een opgeruimd huis is voor mij echt een opgeruimd hoofd.

 27. Milou 14 november 2014 / 22:39

  Ik ben het helemaal met je eens! Simpel leven betekent helemaal niet dat je oppervlakkig hoeft te zijn. Net zoals ‘minimalistisch’ niet betekent dat je met weinig spullen moet leven. Ik hoop dat ik simpel kan leven, door alleen mensen om mij heen te verzamelen die positief zijn en die mij heel erg dierbaar zijn. Ik denk dat ik hier ook nog eens een artikel aan ga wijden. Mag ik dan naar je linken?

 28. Celeste 15 november 2014 / 08:22

  Wat een goed artikel! Vooral die van de spulletjes. Vroeger wilde ik altijd zoveel mogelijk hebben en durfde ik echt niks weg te gooien, gelukkig is dat nu wel anders 😉

 29. Eline 15 november 2014 / 08:23

  Ik ben ecth een ramp in spullen weggooien. Daarom staat mijn huis ook zo vol! Ik heb me voorgenomen om tot het eind van het jaar iig iedere dag 5 dingen weg te doen. en benieuwd of me dat gaat lukken!

 30. Hester 15 november 2014 / 10:40

  Eens! Je leven wordt inderdaad veel simpeler als je je alleen focust op de belangrijke dingen en op de kleine dingen die jij de moeite waard vindt. Bij mij is vooral de eerste stap effectief, en ook telkens opnieuw: als ik aan mijn huiswerk wil beginnen bijvoorbeeld moet ik eigenlijk eerst zorgen voor een opgeruimd bureau, geen honger/dorst, telefoon wegleggen et cetera.

 31. Maai 16 november 2014 / 09:05

  Vooral dat spullen verminderen zijn we nu hard mee bezig. We hadden nog een enorme zooi van toen we onze huizen bij elkaar gingen voegen. Dat is echt zo’n stuk verbeterd al. Maar feit blijft dat we met z’n inmiddels 4 en bijna 5 jes echt veel en veel te veel troep hebben. Ik probeer regelmatig dingen weg te doen maar lijkt wel of het er harder in komt. Nu zeker dalijk weer met de feest dagen, pffff…. Maar je hebt gelijk, moet het toch weer beetje oppakken, want rust in huis is echt rust in mijn hoofd. Liefs

 32. Tamarah 18 november 2014 / 21:27

  Helemaal mee eens ik houd ook van een simpel leven. Drukte om me heen is drukte in mijn hoofd dus ondanks dat ik in winkels wel geprikkeld word door al dat leuks, realiseer ik me dat dit ook onrust kan geven. Mijn huis hoeft niet heel minimalistisch te zijn maar ook niet bomvol met spul. Ik heb ook heel veel leren weggeven en dat geeft ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.